آخرین اخبار:
کد خبر:۵۶۰۷۰۵

۵۰ میلیارد دلار هواپیمای ایرباس کجا رفت؟

۱۰ درصد از زمان کل طرح ایران برای تحقق یک هاب هوایی ۵۰۰ فروندی، ما هنوز در انتظار همان ایرباس‌های ساده و کوتاه‌برد معمولی مانده‌ایم و همانش نیز متوقف بر قرارداد با بوئینگ شده است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، 9 ماه انتظار به سر آمد و تولد هاب هوایی منطقه‌ای برای پوشش ترانزیت خاورمیانه همچنان در گام قبل از اول مانده است. برای تأسیس هاب هوایی منطقه‌ای که وزیر راه‌ سال پیش سخن از آن گفت، ایران نیاز به خرید 300 هواپیما اضافه بر آنچه فی‌الحال در خطوط هوایی در حال بهره‌برداری هستند، دارد. 50 میلیارد دلار تخمین هزینه اولیه‌ای بود که برای این تصمیم رویایی به آن نیاز داشتیم و مدت 7 سال برای تبدیل شدن به هاب هوایی منطقه زمان برآورد شده است و بنده در آن روز توضیح دادم که این ادعا در مقطع فعلی و تا سال 2023- که وزارت راه مدعی آن شده بود- به کلی شدنی نیست. علاوه بر اینکه تامین 50 میلیارد دلار سرمایه اولیه برای خرید هواپیما هم برای وزارت راه در توان دولت نیست حتی اگر به‌زعم وزیر راه، امید به تامین مالی خارجی داشته باشیم. راه‌حل را هم عرض کردیم و آن این بود که درست آن است که به جای بلندپروازی‌های قاره‌پیما در خرید هواپیماهایی که حتی آشیانه نگهداری آنها را هم نداریم بهتر است اگر واقعا به فکر بهبود وضع ناوگان هوایی‌مان هستیم، اقدام به خرید هواپیماهای کوتاه‌برد و میان‌بردی کنیم که در کوتاه‌مدت هم ترانزیت هوایی‌ داخلی را توسعه دهد و هم جان هموطنان‌مان را که محکوم به استفاده از ناوگان فرسوده هستند ایمنی بیشتری بخشد.

 

اکنون که از زمان آن موج خبری بیش از 9 ماه می‌گذرد، مشاهدات ما حقایق دیگری را پدیدار کرده است. 10 درصد از زمان کل طرح ایران برای تحقق یک هاب هوایی 500 فروندی، ما هنوز در انتظار همان ایرباس‌های ساده و کوتاه‌برد معمولی مانده‌ایم و همانش نیز متوقف بر قرارداد با بوئینگ شده است.

 

اکنون به نظر می‌رسد طرح تحول ناوگان هوایی تنها یک «مانور کار» بود برای وزارتخانه‌ای که با گذشت بیش از 3 سال از عمرش تقریباً هیچ عملکردی نداشته است.

 

خرید هواپیما از حیث عملکرد، ساده‌ترین کاری است که می‌توان کرد و متاسفانه همان هم امروز روشن شده است آنطور که در آن برنامه رویایی اعلام شده بود به هیچ وجه دست‌یافتنی نیست. ما دل‌مان از این وزارتخانه بسیار عظیم که تا چندی قبل 2 وزارتخانه بود و چند سالی است با تجمیع مسکن و شهرسازی و راه‌وترابری، تولیت بخش اعظمی از زیرساخت‌های توسعه کشور را در دست گرفته، پخت‌وپزهای بهتری می‌خواست. اما واقعیت این است که برای تحقق این رویاها دیگر دیر شده است. آقای آخوندی دراین مدت آنقدر بیخیالی طی کرده ما در حسرت همین کاچی هم مانده‌ایم! از 40 ماه پخت‌وپز در این بازوی عظیم دولتی کاش لااقل یک کاچی بیرون بیاید. همانش هم به ز هیچی است. آقا نخواستیم! رویا نداریم! لطفا همان هواپیما بخريد.

 

محمدرضا اسماعیلی

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۸
سخنان هر کسی در حد افق فکری اوست.سخنان این نگارنده عزیز هم مشتمل بر آن است که کشوری به عظمت ایران حتی در حد قطر و اماراتی که به اندازه یک استان ما نمی باشند هم نیست و حتی در صورت مهیا شدن امکان خرید هواپیما هم نباید به بیشتر از خرید چند هواپیمای کوچک برای برقراری خط پروازی به دورقوزآباد فکر کند چرا که انجام این امر در صلاحیت از ما بهتران است.واقعا برای این نگارنده عزیز متاسفم و خوش حال از این که مسئولان دولت مثل ایشان عاجز و منفعل نیستند.شاید بواسطه توطئه های خارجی و حتی داخلی این خریدها میسر نشود اما این مرد بزرگ که برای بازگرداندن شکوه هواپیمایی ملی ایران پس از 40 سال تحریم تلاش نموده است قطعا پیش آیندگان رو سفید خواهد بود.
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار