اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، نانو، رشتهای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گستردهای را پوشش میدهد. موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاههای در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر است. در واقع نانو تکنولوژی فهم و به کارگیری خواص جدیدی از مواد و سیستم هایی در این ابعاد است که اثرات فیزیکی جدیدی عمدتاً متأثر از غلبه خواص کوانتومی بر خواص کلاسیک از خود نشان میدهند.
فناوری نانو موج چهارم انقلاب صنعتی، پدیدهای عظیم است که در تمامی گرایشهای علمی راه یافته و از فناوریهای نوینی است که با سرعت هرچه تمام تر درحال توسعه میباشد. این علم در دنیا توانست باعث شکوفایی در خیلی از عرصهها باشد. بر اساس آمار استت نانو در سال 2014، نزدیک به یک میلیون و سیصد هزار مقاله در بانک اطلاعات Web of Science نمایه شده که از این تعداد حدود 9 درصد به حوزه علوم و فناوری نانو مربوط میشود. جمهوری اسلامی ایران با اختصاص ۴.۲۵ درصد از مقالات فناوری نانوی دنیا به خود، در جایگاه هفتم این رتبه بندی تثبیت شد. کشورهای چین، ایالات متحده و هند بیشترین تعداد مقالات مرتبط با فناوری نانو را در سال 2014 داشتهاند.
بیش از یک سوم از مقالات نانو را محققان چینی منتشر کردهاند و پس از آن، آمریکا با ۱۷.۳ درصد و هند با ۷.۳ درصد در ردههای بعدی قرار دارند.
محققان کشورما نیز چند سالی است که با انجام تحقیقات بسیار در این زمینه توانستند رتبه علمی کشور را در رده بندیهای منطقهای و بین المللی تغییر دهند به گونهای که ایران در علومی چون هوافضا، سلولهای بنیادی و بیوتکنولوژی در منطقه به رتبههای اول و دوم دست یافته است و در رتبه بندیهای بین المللی حائز رتبههای مناسبی شده و در حوزه نانو فناوری به رتبه هفتم دنیا ارتقا یافته است.
یکی از افرادی که در زمینه نانوتکنولوژی موفق به کسب موفقیت شده دکتر حامد اکبرزاده، عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه حکیم سبزواری است که موفق شد در یک سال گذشته بیش از ۲۰ مقاله ISI معتبر در زمینه نانو که ۱۳ مقاله آن دارای رتبه Q1 و مابقی Q2 هستند را به چاپ برساند.
همچنین وی در یک سال گذشته به عنوان دانشمند برتر نانو از سوی ستاد نانو جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد و توانست از گرنت های پژوهشی این ستاد استفاده کند.
با توجه به کسب این موفقیت ها خبرنگار خبرگزاری دانشجو مصاحبه ای را با این عضو هیات علمی نخبه انجام داده است که در ادامه شما را به خواندن این مصاحبه دعوت می کنیم؛
-لطفا خودتان را معرفی کنید؟
اینجانب حامد اکبرزاده فارغ التحصیل دکترای شیمی گرایش شیمی فیزیک دانشگاه صنعتی شریف می باشم. از سال ۱۳۹۰ تا کنون که نزدیک پنج سال است در خدمت دانشگاه حکیم سبزواری مشغول به انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی می باشم.
-تا کنون چه تعداد مقالات علمی و پژوهشی به چاپ رساندید؟
تا کنون از فعالیت های پژوهشی اینجانب ۵۷ مقاله ISI در مجلات مختلف به چاپ رسیده اند. که در این بین شش مقاله در ژورنال های The Journal of Physical Chemistry Cو Physical Chemistry Chemical Physics که به عنوان بهترین ژورنال ها در زمینه تخصصی شیمی فیزیک می باشند چاپ شده است. همچنین نزدیک به ۴۰ مقاله از این مقالات نیز دارای رده Q1 می باشند. شایان ذکر است که از این تعداد مقالات بالغ بر ۲۰ مقاله در حوزه فناوری نانو در یک سال گذشته به چاپ رسیده اند که ضرایب تاثیر تمام مقالات بین ۷/۲ تا ۵/۴ می باشند.
-در مورد موفقیت ها و گرنت هایی که کسب کرده اید بگویید؟
اینجانب در سال ۱۳۸۶ بنا بر رزومه آموزشی و پژوهشی خود در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری عضو بنیاد ملی نخبگان شدم و از آن زمان از تسهیلات مختلف این بنیاد استفاده کرده ام.
همچنین از سال ۱۳۸۴یعنی زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی شریف بودم، عضو ستاد نانو کشور شدم وطی این سال ها سعی کرده ام به عنوان یک عضو دانشگاه و ستاد وظایف خودم را به بهترین نحو انجام دهم به طوری که در سه سال اخیر به لطف خداوند در رتبه بندی سالانه اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور توسط این ستاد توانسته ام در هر دو زمینه آموزشی و پژوهشی رتبه اول دانشگاه حکیم سبزواری و همچنین رتبه خوبی درکشور و استان به دست آورم و تاکنون چندین بار از گرنت های ستاد نانو استفاده کرده ام.
-معیار انتخاب پژوهشگران برتر ستاد نانو چیست؟
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو سالانه محققان فعال حوزه فناوری نانو را با استفاده از شاخص هایی شفاف و کمی ارزیابی و رتبه بندی میکند. نتایج این ارزیابی در برنامه ای با عنوان جشنواره برترین های فناوری نانو اعلام می شود و خوشبختانه به لطف پژوهش ها و اساتید جوان و مستعدی که در دانشگاه حکیم سبزواری فعالیت می کنند توانستیم در هر سال رتبه دانشگاه در زمینه نانو را ارتقاء دهیم.
-پژوهش های شما درچه زمینه هایی هستند؟
به طور کلی موضوع پژوهش و تحقیقات اینجانب در زمینه شبیه سازی سیستم های نانو می باشد که در این زمینه می توان به جداسازی گازها توسط انواع نانولوله ها، جذب گازهای سمی بر روی نانوذرات و استفاده از آن ها به عنوان سنسور، رهایش دارو با استفاده از نانوسیم ها و نانولوله، نانو ذرات با شکل و تقارن خاص جهت مصارف کاتالیزوری و … اشاره کرد.
-در راستای انجام تحقیقات و پژوهش ها با چه مشکلاتی مواجه بوده اید؟
بزرگترین مشکل در زمینه پروژه های شبیه سازی کمبود امکانات کامپیوتری می باشد که امیدوارم دانشگاه با راه اندازی یک سایت بزرگ محاسباتی به عنوان یکی از پایگاه های معتبر شبیه سازی کشور به حساب آید. همچنین کمبود بعضی از دستگاه های آزمایشگاهی برای سنتز برخی از نانوذرات قابل ذکر است. به طوری که چندین مدل کاری که در مقالات اینجانب برای نانوذرات با تقارن و شکل خاص ارایه شده توسط گروهی در دانشگاه هلسینکی فنلاند مورد استفاده قرار گرفته و اقدام به سنتز این سیستم ها کرده اند. که اگر این امکانات موجود بود حتما سنتز این نانو ذرات توسط پژوهشگران داخل دانشگاه قابل انجام بود. البته دانشگاه حکیم سبزواری در چند سال اخیر تلاش فراوانی برای حل این موضوعات داشته است.
-آیا دانشگاه حکیم سبزواری حمایتی از طرح های شما میکند؟
بله. من در اینجا جا دارد از زحمات مولوی و همکارانش در حیطه معاونت پژوهشی کمال تشکر را داشته باشم. با توجه به محدودیت های مالی که وجود دارد به طور منصفانه تقریبا پرداختهای تشویقی مقالات به طور منظم انجام میگیرد و اینکه موضوع راه اندازی گرنت پژوهشی اقدامی بسیار هوشمندانه بوده که بازدهی و نتایج پژوهشگران دانشگاه گواهی بر این زحمات می باشد. همچنین امکان استفاده از فرصتهای مطالعاتی خارج از کشور (کوتاه مدت و بلند مدت) نیز گام مهم دیگری از حمایت های دانشگاه است.
-چگونه دانشجویان را برای کارهای پژوهشی و تحقیقاتی تشویق می کنید؟
یکی از اهدافی که من در دانشگاه دارم و همیشه به دنبال آن بوده ام ایجاد انگیزه و نشاط کاری بین دانشجویان بوده است. همیشه سعی بر این داشته ام که به دانشجویانم بزرگ فکر کردن را بیاموزم. دانشجویان ما در خیلی از رشته ها به خود باوری نرسیده اند و ما بایستی تلاش کنیم تا حس خواستن و توانستن را در آن ها نهادینه کنیم و به لطف خدا و همت خود دانشجویان و تلاش بی وقفه اساتید گروه، تعداد زیادی از دانشجویان کارشناسی ارشد گرایش شیمی فیزیک این دانشگاه در حال حاضر در مقطع دکتری در دانشگاه های برتر تهران و شهرستان در حال تحصیل می باشند.
-وضعیت پژوهشی دانشگاه حکیم سبزواری را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر من دانشگاه حکیم سبزواری با حضور اساتید با تجربه و جوان در کنار هم بسیار سریع و خوب در حال پیشرفت است. این را از آمار پژوهشی اعلام شده نیز می توان نتیجه گرفت. من عقیده دارم در زمینه پژوهشی نانو با حضور اساتیدی که الان در خدمت دانشگاه می باشند، دانشگاه حکیم سبزواری می تواند در چند سال آینده جزو۱۰- ۱۵ دانشگاه برتر کشور باشد. تا جایی که من اطلاع دارم تقریبا هر هفته مقالاتی با رده بسیار خوب توسط پژوهشگران دانشگاه در حال چاپ است.
ارتباط با صنعت در دانشگاه بسیار چشمگیر در حال پیشرفت است. کتاب های با کیفیت های علمی بالا در انتشارات معتبر داخلی و خارجی چاپ می شوند. و این ها همه نشان دهنده برنامه ریزی اساسی مسیولین دانشگاه می باشد که بایستی صمیمانه از همه آن ها تشکر کنم و امیدوارم با ادامه حمایت ها و ایجاد جوی آرام و سودمند برای اعضای هیات علمی دانشگاه شاهد پیشرفت های بسیار وسیع تر دانشگاه باشیم.
ابتدا خداوند متعال را به خاطر تمامی الطافش سپاسگزارم. همچنین جا دارد از تمامی مسیولین و به خصوص همکارانم در دانشکده علوم پایه به خاطر تمام زحمات و همکاری ها تشکر کنم. امیدوارم با تلاش و برنامه ریزی بیشتر، بیش از پیش شاهد رشد و شکوفایی کشور باشیم.