اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مرداد ماه سال جاری صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان مسئله ادغام دو معانت فرهنگی- اجتماعی و معاونت دانشجویی را اعلام کرد و گفت: ادغام معاونت دانشجویی با معاونت فرهنگی دانشگاهها به هیات امنای هر دانشگاه سپرده شد؛ اما در حوزه ستادی هر دو معاونت کار خود را دنبال میکنند.
وی در آن دوره یکی از علل ادغام این دو معاونت را وجود ماموریتهای مشترک بسیار زیاد دانست و افزود: تربیت دانشجویان در حوزه اخلاقی که زمینهساز سایر فعالیتها بوده برعهده معاونت فرهنگی دانشگاهها است. همچنین ایجاد فضای پرنشاط که به توسعه علمی کشور سرعت ببخشد برعهده معاونت فرهنگی دانشگاهها است و حوزه دانشجویی زمینهساز فضای مناسب در حوزههای معیشتی است.
البته صدیقی در ادامه اظهارات خود بر لزوم فعالیت هر دو معاونت تاکید و تصریح کرد: با وجود اشتراکاتی که بین معاونت فرهنگی و معاونت دانشجویی دانشگاهها وجود دارد، وزارت علوم به حضور هر دو معاونت اعتقاد جدید دارد؛ اما در حوزه دانشگاهها ادغام این دو معاونت برعهده هیات امنای دانشگاهها گذاشته شده تا هر دانشگاه با توجه به شرایطی که دارد تشخیص دهد باید هر دو معاونت را داشته باشد یا آنها را با یکدیگر ادغام کند. البته در حوزه ستادی هر دو معاونت کار خود را دنبال میکنند.
تفکیک دو معانت باید حفظ شود
مدتی بعد ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزارت علوم در خصوص ادغام معاونتهای فرهنگی و دانشجویی در دانشگاهها، گفت: این تفکیک پیش از این در دولت اصلاحات صورت گرفت و ما به عنوان وزارت علوم اصرار داریم که تفکیک معاونتهای فرهنگی و دانشجویی حفظ شود، البته این مسأله میتواند در دانشگاههای کوچک به شکل دیگری صورت گیرد و این دو حوزه ادغام شوند؛ این الزام برای دانشگاههای کوچک بیشتر است.
سه شنبه 14 دی ماه سال جاری پس از گذشت چند ماه از این اظهار نظرها معاونت فرهنگی- اجتماعی و معاونت دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد رسما با هم ادغام و کامران داوری که پیش از این معاونت دانشجویی این دانشگاه را بر عهده داشت به عنوان معاون دانشجویی- فرهنگی معرفی و فعالیت خود را آغاز کرد.
دغدغههایی که امروز و در ادامه این ادغام مطرح شده این است که آیا با وجودی که معاونت فرهنگی وزارت علوم بر تفکیک این دو حوزه تاکید دارد و این ادغام را بیشتر برای دانشگاههای کوچک مطرح کرده، ادغام در دانشگاهی همچون دانشگاه فردوسی که یکی از دانشگاههای بزرگ و مادر کشور محسوب میشود، اقدامی کارشناسی شده است؟.
همچنین این دغدغه مطرح است که آیا زین پس مسائل فرهنگی دانشگاه با توجه به گستره بسیاری که دارند به حاشیه نخواهد رفت؟.
عدم ایجاد مشکل در ادغام این دو معاونت در گروه تفیض صحیح اختیارات است
علی اسماعیلی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص با بیان این مطلب که مسئولان دانشگاه پیش از این ادغام از تشکلهای دانشجویی نظرخواهی نکردند، گفت: بر اساس آنچه که گفته شده قرار است دو معاونت فرهنگی و اجتماعی در کل دانشگاههای کشور ادغام شوند و این اقدام در دانشگاه فردوسی به صورت پایلوت انجام گرفته است.
وی در خصوص تاثیرات این ادغام بیان کرد: مطمئنا وظایف مسئولان دانشگاه از این به بعد سنگینتر میشود؛ چراکه تمامی کارها در گذشته بین دو معاونت تقسیم شده بود بر گردن یک نفر خواهد افتاد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: ممکن است فعالیتهای صنفی زین پس پررنگتر شوند؛ اما با توجه به اینکه زیر مجموعه این معاونت کمیتههایی حضور دارند که به صورت تخصصی به مسائلی همچون نشریات و غیره میپردازند؛ بنابراین امکان کار را ممکن میکند.
اسماعیلی عدم ایجاد مشکل در ادغام این دو معاونت را در گروه تفیض صحیح اختیارات دانست و یادآور شد: چنانچه معاونت جدید اختیارات را به درستی بین زیرمجموعه خود تقسیم و اینگونه نباشد که یک نفر تمامی برنامهها را به تنهایی مدیریت کند، فضا کنترل خواهد شد.
ادغام دو معاونت فرهنگی و دانشجویی اتفاقی مثبت است
در ادامه سروش فرشچین، مسئول هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص این ادغام را اتفاقی مثبت خواند و بیان داشت: این ادغام باعث میشود فعالیتها در این مجموعه جمع شود و همین جمع شدن مانع از موازی کاری میشود.
وی با بیان این مطلب که در گذشته موازی کاری بسیار صورت میگرفت، بیان داشت: قرار گرفتن این دو مدیریت در یک مدیریت منجر میشود یک نفر به تمامی کارها اشراف کامل داشته باشد.
مسئول هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: قرار نیست فردی که به عنوان معاونت فرهنگی و دانشجویی انتخاب شده در دانشگاه به تنهایی در این دو حیطه کار کند، بلکه او در زیر مجموعه خود کمیتههایی دارد که هر کمیته به صورت تخصصی در یک عرصه فعال است و به طور کلی بازوی معاونت محسوب میشوند.
دانشگاه هیچ نظرخواهی از تشکلهای دانشجویی نکرد
در ادامه علی اکبر بیزه، دبیر انجمن علمی- دانشجویی جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد بیان داشت: وجود معاونتهای بسیار برای اداره هر مجموعهای هم منجر به پیچیدگی امور میشود و هم به پرداخت هزینههای گزاف و صرف بیهوده بیت المال میانجامد.
وی ادامه داد: به همین جهت برای برطرف کردن این مشکلات اقدام به ادغام میکنند و امروزه شاهد ادغام دو مجموعه فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای کشور هستیم و وزارت علوم دانشگاهها را مختار گذاشته در صورت تصویب هیات امنا هر دانشگاه این دو معاونت ادغام شوند.
دبیر انجمن علمی جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد هدف از این ادغامها را پیشرفت خواند و بیان داشت: اما با وجود تعاریفی که دو معاونت فرهنگی و دانشجویی دارند باید دید که آیا بین این دو تعاریف وجه مشترکی نیز وجود دارد یا خیر؟.
بیزه با اشاره به این نکته که اصولا معاونت فرهنگی وظیفه تربیت دانشجویان در حوزه اخلاق و ایجاد نشاط که زمینه سایر فعالیتها را ایجاد میکنند بر عهده دارد و معاونت دانشجویی به تامین حداقل رفاه برای دانشجویان میپردازد.
این فعال دانشجویی ادغام این دو معاونت را منطقیتر از ادغام هر معاونت دیگری خواند و تصریح کرد: اما مهمترین نکته این است که این ادغام نباید منجر به زیر سایه رفتن هر یک از این دو شود، یعنی پرداختن به اموری زمانبر و مهم همچون شورای صنفی که این روزها ناگهانی برای مسئولان دانشگاه مهم شده است.
وی با تاکید بر این موضوع که پرداختن به امور دانشجویی نباید دانشجویان را از فعالیت فرهنگی باز دارد، تصریح کرد: نفس تشکیل شورای صنفی اقدامی مهم و واجب است و باید خیلی زودتر از اینها این شورا تشکیل میشد؛ اما طی زمان کوتاه مسئولان دانشگاه به فکر تشکیل این شورا افتادند؛ به طوری که بسیاری از دانشجویان هنوز تعریف صحیحی از این شورا ندارند و شرح وظایف آن را نمیدانند!.
بیزه افزود: هر دانشگاه میتواند با انجام اموری منطقی همچون برون سپاری فعالیتهای دانشجویی به شیوه صحیح باعث شوند در حوزه دانشجویی درگیریها به حداقل برسد و فعالیتهای فرهنگی مجال بیشتری برای خودنمایی داشته باشند.
دبیر انجمن علمی جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه سخنان خود بیان کرد: البته با توجه به دستورالعمل وزارت علوم مبنی بر اینکه در حوزه دانشگاهها ادغام این دو معاونت بر عهده هیات امنای هر دانشگاه گذاشته شده است، هر دانشگاه با توجه به شرایطی که دارد تشخیص میدهد که باید این دو معاونت را ادغام کند یا خیر.
وی در پایان تاکید کرد: بهتر بود برای تصمیم گیری در این خصوص جلسه و یا حتی سلسله جلساتی با تشکلهای علمی- دانشجویی و سیاسی- فرهنگی دانشگاه گذاشته میشد و نظر این دانشجویان هم در این امر مهم مورد ارزیابی قرار میگرفت که متاسفانه این کار صورت نپذیرفت.
اینکه آیا ادغام این دو معاونت (فرهنگی- اجتماعی و دانشجویی) که هر کدام متولی برنامههای بسیاری در دانشگاهها هستند مثبت است یا منفی، نیازمند گذر زمان است و همین گذر زمان نشان میدهد در جهت ایجاد این ادغام چه میزان کار کارشناسی صورت گرفته و مدیریت جدید در مدیریت خود چه میزان از خرد جمعی برای پیشبرد امور بهره میبرد.
تهیه کننده: فرزانه زراعتی