اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، علی اکبر سیاری، معاون بهداشت وزارت بهداشت امروز در همایش توسعه مشارکت از داوطلبان سلامت در پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر در تالار ابن سینای دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: شما داوطلبان سلامت نقش بزرگ و ارزنده ای در سیستم بهداشتی جامعه دارید، کاری که شما انجام می دهید همان عمل صالح است و شما در درجه اول به خودتان و همسایههای خود کمک میکنید تا سلامت بمانید و این توفیقی است که خداوند به شما داده است.
وی افزود: بدانید این خدمتی که برای مردم می کنید لطف خداست و باقی و صالحاتی برای شما خواهد بود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خطاب به داوطلبان سلامت، گفت: قدر این کارتان را بدانید و در ترویج این عمل خیرخواهانه ما را یاری کنید. در مدت 26 سال که این برنامه آغاز شده هر سال تعداد داوطلبان بیشتر و این برنامه پررونق تر میشود؛ زیرا این برنامه بیشتر جنبه خیرخواهانه و بشر دوستانه دارد.
سیاری ادامه داد: سلامتی اتفاق نمی افتد مگر اینکه انسان خودش بخواهد و اگر ما برای سلامت خودمان وقت نگذاریم، امکان نداریم سلامت مردم و جامعه بهبود یابد، شما داوطلبان سلامت باید در بهبود سبک زندگی و مراقبت از بیماری های مزمن نقش مهمی را ایفا کنید.
وی با بیان اینکه در دهه 60 سالی 10 هزار نوزاد به علت بیماریهای مختلف فوت میشدند، بیان داشت: اکنون این گونه نیست و این دستاوردی بزرگ بخاطر سیستم پزشکی جامعه بوده است. ما در تمام کشور برای همه مردم امکان دسترسی به مرکز بهداشتی را فراهم کردهایم و در نتیجه بیماری های واگیر کنترل شدهاند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیماریهای غیر واگیر و آسیب های اجتماعی را دو عامل دیگر که سلامت جامعه را تهدید میکند، عنوان کرد و افزود: اگر در آن سالها کودکان ما به علت سرخک، کزار و دیفتری فوت میشدند؛ اکنون جوانان به علت ترافیک و تصادفات و میانسالان ما به علت سکتههای قلبی و مغزی فوت میشوند.
سیاری خاطرنشان کرد: ما در 380 هزار فوتی که در سال 92 داشتیم که 92 هزار نفر به علت سکته قلبی و 43 هزار نفر به علت سکته مغزی فوت کردند و 38 میلیون نفری که در دنیا در سال فوت می کنند 17 میلیون نفر بیماری های قلبی دارند و این قابل پیشگیری است.
وی هشت عامل خطر که باعث چهار بیماری و 76 درصد عامل مرگها در ایران میشود را در چهار عامل خطر رفتاری و چهار عامل بیولوژیکی دانست و بیان کرد: چهار عامل خطر رفتاری شامل مصرف دخانیات و قلیان؛ که ما سالانه 10 هزار میلیارد تومان دخانیات در کشور مصرف می کنیم و متاسفانه مصرف قلیان که هر وعده آن به اندازه 100 نخ سیگار و حاوی 80 درصد مواد شیمیایی و بیماری زا است در افراد جامعه به ویژه زنان افزایش پیدا کرده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تغذیه ناسالم را دومین عامل خطر رفتاری دانست و افزود: مردم ما 10 تا 12 گرم نمک مصرف میکنند، درحالی که توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که برای افراد زیر 50 سال پنج گرم نمک و بالای 50 سال سه گرم نمک مصرف شود. مصرف نمک باعث افزایش فشار خونی که 10 میلیون نفر از مردم ایران به آن مبتلا هستند، میشود.
سیاری کم تحرکی و مصرف الکل را از دیگر عوامل خطر رفتاری بیان کرد و گفت: داوطلبان سلامت نقش اساسی در پیشگیری از این بیماری ها دارند.
وی در ادامه قند خون و فشار خون بالا، اضافه وزن و چاقی و چربی خون را چهار عامل بیولوژیکی عنوان کرد و افزود: چهار بیماری سکته مغزی و قلبی، دیابت، بیماری های مزمن و آسم و سرطان 76 درصد مرگ مردم ایران را شامل میشود که متاسفانه در سال 30 هزار نفر به دلیل بیماری سرطان میمیرند و در سال 2000 میلیارد تومان هزینه درمان این بیماری میشود که 40 درصد از این سرطان ها قابل پیشگیری است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه دیابت از طریق غذای سالم و تحرک قابل پیشگیری است به بیماری مزمن و آسم اشاره کرد و ادامه داد: ما باید آموزش های بهداشتی را به مردم بیشتر کنیم و باید تا سال 2025 به همت داوطلبان سلامت 25 درصد از مرگهای نابهنگام مردم را کم کنیم.
سیاری با تاکید بر نقش ورزش در سلامت جامعه، خاطرنشان کرد: ما باید تصمیم بگیریم که ورزش کنیم و محیط زندگی را برای ورزش خود و دیگران فراهم کنیم.
وی استرس را عامل مهم مرگ زودرس دانست و بیان کرد: باید این عامل مهم در مرگ و میر را در جامعه کاهش دهیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه از سه میلیون نفر جمعیت شهر مشهد یک میلیون و 200 نفر حاشیه نشین هستند که باید این آسیب اجتماعی را کنترل کنیم، خاطرنشان کرد: اکنون انتقال ایدز از طریق اعتیاد تزریقی به 44 درصد و از راه جنسی از شش درصد به 32 درصد رسیده است. اگر مردم در مسئله بهداشت حضور داشته باشند مشکلات بهداشتی ما حل میشود.
سیاری با اشاره به نقش داوطلبان سلامت در جامعه، گفت: شما داوطلبان سلامت باید خطر را به مردم اطلاع دهید و آنها را نسبت به خطراتی که در مقابل آنها است، حساس کنید. جامعه ما از سه ناحیه بیماری های واگیر، بیماری های غیر واگیر و آسیبهای اجتماعی رنج میبرد.
وی ادامه داد: انتظار ما از مردم حضور در مراکز بهداشتی است و ما قصد داریم مردم را در چهار گروه بهداشتی افراد سالم که کارت سبز به آنها داده میشود، افرادی که عامل بیماری دارند و منجر به بیماری شده کارت قرمز و افرادی که عامل بیماری دارند ولی منجر به بیماری نشدهاند را کارت نارنجی دهیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرد: ما میخواهیم پرونده الکترونیک سلامت را برای مردم تشکیل دهیم و شما داوطبان سلامت باید مردم را به مراکز بهداشتی بیاورید.
سیاری در پایان خاطرنشان کرد: ما باید کسانی را که دچار آسیبهای اجتماعی هستند را فرزندان خود بدانیم و از آنان حمایت کنیم.
وجود 200 هزار داوطلب سلامت در کشور
در ابتدای این همایش بهرامی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: داوطلبان سلامت سابقه 26 ساله در ایران دارند؛ افرادی که عاشقانه زمان خودشان را بدون اینکه انتظاری داشته باشند روی این امر خیر خواهانه میگذارند.
وی خاطرنشان کرد: اکنون وزرات بهداشت از لشکری 200 هزار نفری از داوطلبان سلامت برخوردار شده و این در حالی است که پرسنل وزارت بهداشت 150 هزار نفر بیشتر نمیباشد و این تعداد داوطلب سلامت نسبت به پرسنل، نشان دهنده اعتقاد مردم نسبت به اصولی است که نظام طراحی کرده است.