به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، برای طلاق توافقی، همه موارد به توافق بین زن و شوهر بستگی دارد و آنها باید قبل از مراجعه به دادگاه بابت حق و حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزند مشترک، نفقه بعد از طلاق، ملاقات فرزند مشترک، به توافق برسند و باید کتبا توافقنامه را نوشته و ذیل آن را امضا کنند و پس از آن به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش ( طلاق توافقی ) را تنظیم و توافقنامه را به همراه کپی سند ازدواج و کپی شناسنامهها نیز پیوست و به دادگاه تسلیم کنند.
مراحل تنظیم دادخواست
برای تنظیم دادخواست زن و شوهر باید کپی تمام صفخات شناسنامه و تمام صفحات عقدنامه را تهیه و به همراه اصل شناسنامه و عقدنامه به دادگاه بروند و فرم دادخواست را پر و همه موارد و مسایل مانند حضانت فرزند و ملاقات با او و نیز امور مالی مانند مهریه، جهیزیه و نفقه را مشخص کنند. پس از تقدیم دادخواست و ابطال تمبر به مبلغ 300 هزار ریال پرونده ثبت شعبه میشود.
گفتنی است؛ قاضی دادگاه خانواده میتواند قبل از رسیدگی یا معرفی به مشاور، پرونده را برای صلح و سازش به شوراهای حل اختلاف ارجاع کند تا برای اصلاح ذاتالبین اقدام کنند و در صورت عدم سازش پرونده به دادگاه اعاده و مراحل بعدی انجام میگیرد.
مراحل رسیدگی به پرونده طلاق توافقی
در این مرحله رویه دادگاهها با هم تفاوت دارد:
رویه معمول این است که پس از ثبت پرونده طبق قانون حمایت خانواده مصوب 1392 زوجین به مشاوره خانواده معرفی میشوند و مشاور پس از تشکیل جلسه اقدام به صلح و سازش بین زوجین میکند، چنانچه مذاکره و مشاوره به نتیجه نرسد مراتب را با علت عدم سازش به دادگاه اعلام کند، پس از وصول نظریه مشاور جلسه رسیدگی تشکیل و اظهارات زوجین صورت جلسه و اتخاذ تصمیم میشود.
اما رویه دیگری که در بعضی دادگاهها مرسوم است قبل از هر اقدام وقت رسیدگی برای یکماه یا بیشتر را تعیین میکنند و در وقت تعیین شده اقدامات بالا را انجام میدهند.
پس از صورت جلسه و گرفتن اظهارات زوجین پرونده به دفتر ارجاع و زن جهت اینکه آیا حامله است یا خیر و جهت تست بارداری به پزشکی قانونی معرفی میشود که پزشکی قانونی وی را برای تست بارداری به آزمایشگاه معرفی و پس از وصول پاسخ نتیجه را به دادگاه اعلام میکند، در صورت منفی بودن آن، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر میکند.
پس از آن، رأی دادگاه به طرفین ابلاغ و در صورتی زوجین به آن اعتراضی نداشته باشند به دفترخانه طلاق معرفی میشوند، که دفترخانه صیغه طلاق را جاری و طلاق انجام میشود و نتیجه باید به دادگاه اعلام شود و نامه دیگری هم به اداره ثبت احوال ارسال تا در سند سه جلدی قید شود.
مدت اعتبار طلاق توافقی
گواهی عدم امکان سازش به مدت 3 ماه اعتبار دارد، یعنی اگر زوجین ظرف 3 ماه آن را اجرا نکردند، دیگر اعتباری ندارد.
مشکلات طلاق توافقی
معمولا پس از صدور حكم طلاق توافقی، شوهر هیچ اجباری برای آمدن به محضر ندارد و چون این طلاق با توافق طرفین صورت میگیرد، به لحاظ قانونی رفتن به محضر هم باید با توافق طرفین باشد.
مزایای طلاق توافقی
1- عدم تشكیل پروندههای متعدد در دادگستری
2- جلوگیری از رجوع مكرر زوجین به محل دادگستری
3- دخالت طرفین در طلاق و صدور گواهی عدم امکان سازش
4- كوتاه بودن زمان صدور گواهی مربوط برای جواز اجرای طلاق
5- درگیری كمتر و كاهش تنش بین خانوادههای زوجین