به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص حضور ایران برای مذاکرات پیرامون حج سال پیش رو گفت: بعد از دریافت دعوت نامه از عربستان برای حضور هیئت ایرانی در این کشور به منظور مذاکره پیرامون حج این پرونده مجددا به جریان افتاد و هیئتی 5 اسفند به عربستان خواهد رفت و مذاکرات پیرامون حج سال آتی آغاز خواهد شد.
وی در خصوص سفر رئیس جمهور کشورمان به کویت و عمان و اظهارات ضد ایرانی مطرح شده در نشست مونیخ گفت: سفر به عمان و کویت با دعوت پادشاه عمان و امیر کویت صورت گرفت و این سفر سفری فشرده بود و در هر دو دیدار هیئت کشور مقابل به استقبال و بدرقه هیئت ایرانی آمدند.
قاسمی تصریح کرد: سلطان قابوس پس از پشت سر گذاشتن دوره ای بیماری به مدت دو سال اصرار داشت هیئت ایرانی را به حضور بپذیرد و کویت هم به این سفر و مذاکرات تاکید داشت. این سفر نشان داد ما مسائل زیادی با این کشورها داریم و البته صحبت های درخور توجهی نیز در خصوص مسائل منطقه و جهان مطرح شد و طرفین دیدگاه های خود را در موضوعات منطقه به تفصیل شنیدند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: براساس این سفر فضای خوبی برای همکاری های منطقه ای به وجود آمد لذا در مباحثی که داشتیم در خصوص وضع منطقه و حوزه خلیج فارس به آگاهی های زیادی رسیدیم و البته این سفر نشان داد که این نوع روابط بدخواهانی نیز دارد که سعی می کنند منطقه از ثبات فاصله بگیرد اما اصل سفر توانست فضای جدیدی را برای آغاز و ادامه رایزنی ها ایجاد کند.
وی ابراز امیدواری کرد که براساس اصل احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی کشورها و منافع طرفین این روابط در منطقه استمرار یابد.
قاسمی افزود: با توجه به تحولات جهانی و اتفاقات رخ داده احساس می کنیم بدخواهانی علاقه مند به ایجاد ثبات در منطقه نیستند لذا پس از حل و فصل همه مشکلات تلاش می کنند مسئله جدیدی ایجاد کنند.
مواضع مونیخ تکراری و غیرقابل اعتنا بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی مواضع مونیخ را مواضعی تکراری و غیرقابل اعتنا ارزیابی کرد و افزود: در حوزه خلیج فارس با تناقضات جدی مواجه هستیم لذا باید در خصوص این کشورها دقت نظر لازم را به عمل آورد که چه کسانی حکومت می کنند و چه مواضعی در قبال جمهوری اسلامی اتخاذ می کنند.
وی تاکید کرد: ما منتظر شنیدن صدای اکثریت کشورها هستیم و همواره به ایجاد صلح و ثبات در منطقه پایبندیم و اقدام متقابل نسبت به برخی اظهارنظرهای ناپخته را نمی پسندیم اما اخطار می کنیم صبر ایران هم اندازه ای دارد و جمهوری اسلامی دوست ندارد وارد شرایطی شود که به صلاح منطقه نیست.
قاسمی در خصوص اظهارنظرهای مقامات ترکیه در نشست مونیخ نیز گفت: وضعیت آشفته و بی ثبات ترکیه باعث شده است برخی سیاستمداران آن کشور رفتارهای ناهنجاری داشته باشند که به عواقب آن چندان فکر نمی کنند و بیشتر از روی فرافکنی از مشکلاتی که بعضا به آنها تحمیل یا خودشان به وجود آورده اند این سخنان را مطرح می کنند.
قاسمی در خصوص بحث آلودگی هوای استان های جنوبی و همکاری کشورمان با سایر کشورها برای حل این معضل گفت: در خصوص بحث آلودگی هوا که بحثی منطقه ای است و کار مشترکی می طلبد خوشبختانه کانال عبور برای این نوع همکاری ها در وزارت خارجه وجود داشته و بر آن هستیم که با کشورهای همسایه این وضعیت را پیگیری کنیم.
وی این بحث را فنی دانست و تصریح کرد: البته سازمان محیط زیست بهتر می تواند پاسخ پرسش شما را بدهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص انتخابات ترکیه نیز گفت: در خصوص آنچه به مسائل داخلی ترکیه برمی گردد صحبتی نداریم تنها آرزو می کنیم که ترکیه کشوری قدرتمند و دوستی خوب برای ما بماند و کشوری باشد که به صلح منطقه کمک کند و آرزومندیم این کشور به سلامتی از مسیر سخت این روزها عبور کند.
قاسمی در خصوص اجلاس فلسطین که بناست به زودی در تهران برگزار شود نیز گفت: در این اجلاس 50 کشور حضور خواهند یافت و این اجلاس به میزبانی مجلس شورای اسلامی برگزار می شود و 16، 17 رئیس مجلس از اقصی نقاط جهان در این اجلاس حاضر خواهند شد و نمایندگان برخی مجالس کشورها همچنین گروه های فلسطینی و گروه های موسوم به مقاومت مباحث کلان و جامعی را مطرح خواهند کرد.
وی در خصوص بحث کلاهک های هسته ای نیز گفت: کلاهک های هسته ای رژیم صهیونیستی بحث جدیدی نیست و این رژیم هیچ قانون بین المللی را در نظر نگرفته و از این رو امروز تهدیدی جدی برای جهان و به ویژه منطقه محسوب می شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بحث اتمی رژیم صهیونیستی طی سال های گذشته در دستور کار ایران و سایر کشورها در مجامع جهانی بوده است و این موضوع نیازمند یک اراده جدی است که رژیم صهیونیستی را مجبور کند که از روش های دیگر استفاده کند.
قاسمی در پاسخ به این سوال که چه رایزنی هایی در مورد مسئله برجام در حاشیه نشست مونیخ انجام شد، گفت: تعداد زیادی ملاقات در مونیخ طراحی شده بود مجموعا در این گونه مذاکرات طیفی از مسائل با توجه به زمان و موقعیت مطرح می شود از مسائل منطقه و بین المللی گرفته تا بحث های تخصصی تر مانند مسئله برجام و طرف های ذیربط در این خصوص اعلام مواضع می کنند.
وی ادامه داد: طیفی از این موضوعات به تناسب مسائل کشورها مطرح می شود و از آنجا که اجلاس مونیخ اجلاسی قدیمی با شرح وظایف مشخص است و از این رو فرصتی مغتنمی برای طرفین است که در حاشیه این مراسم بتوانیم موضوعات مورد نظر را دنبال کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص بحث تبادل نظر در این دیدارها گفت: طرفین می توانند دیدگاه های خود را نسبت به تحولات مختلف منطقه و بین المللی مطرح کنند و در این مذاکرات با توجه به فرصت های مناسب در خصوص مسائل مختلف بحث و گفتگو می شود.
روابط ایران و عراق براساس منافع ملی و همسایگی خواهد بود
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به مواضع ضدایرانی برخی کشورهای منطقه در نشست مونیخ آیا این مواضع تاثیری بر گسترش روابط ایران و عراق خواهد داشت یا خیر گفت: جمهوری اسلامی روابط خود با کشورها را براساس منافع خود تعیین می کند.
وی تصریح کرد: ایران و عراق دو کشور مستقل هستند و براساس منافع ملی و همسایگی با یکدیگر همکاری می کنند و این سیاست پایدار خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ابراز امیدواری کرد: عراق نیز هر چه بیشتر در بهبود روابط با همسایگان خود از جمله ایران ظهور و بروز داشته باشد.
قاسمی در خصوص آینده روابط آمریکا با روسیه با توجه به روی کار آمدن دولت جدید در ایالات متحده گفت: در مورد آینده روابط روسیه و آمریکا قضاوت زود است موانع زیادی بین این دو کشور وجود دارد که بسیار عمیق و اساسی است و هر دو طرف از آن آگاه هستند.
وی تصریح کرد: آمریکا به یک روسیه مقتدر علاقه مند نیست روس ها نیز علائق خاص خود را در اوکراین و شرق اروپا دارند لذا ارتباط بین این دو کشور بحث ساده ای نیست البته ایران نیز جایگاه خود را دارد و براساس منافع ملی روابط خود را با کشورهای همسایه مدیریت می کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در مورد مسائل منطقه نیز گفت: موضع جمهوری اسلامی در خصوص سوریه، عراق و به طور کلی کشورهای منطقه واضح و روشن است و همان طور که بارها عنوان کردیم حضور ما در این دو کشور بیشتر برای کمک های مستشاری بوده است و آنچه تاکنون رخ داده است بیانگر درست بودن مسیر ایران تا اینجا خواهد بود و عملکرد غلط دیگران را نشان می دهد.
مسائل مربوط به برجام سیاسی نیست/ نیاز به گفتمان مجدد ندارد
قاسمی در خصوص ارتباط جمهوری اسلامی با تیم جدید دولت در ایالات متحده پیرامون بحث هسته ای گفت: ما با دولت آمریکا ارتباطی نداریم و آنچه ما را برای مدت زمانی محدود با یکدیگر مرتبط کرد موضوع هسته ای بود که با به ثمر رسیدن آن مذاکرات در این موضوع به پایان رسید و در دولت جدید هیچ ارتباطی با شخص رئیس جمهور آمریکا یا مشاورین وی یا هر فرد دیگری نداریم آنچه در خصوص مسائل برجام وجود دارد سیاسی نیست و به همین دلیل نیاز به گفتمان مجدد ندارد بلکه مسائل فنی است که کانال بررسی آن آژانس بین المللی است البته بدعهدی آمریکایی ها در برخی حوزه ها از جمله بانکی هنوز وجود دارد و ما تلاش خواهیم کرد که طرف مقابل به تفاهمات انجام شده تن دهد و اروپا هم در این وادی با ما هم نوا است.
وی ابراز امیدواری کرد که این موانع هر چه زودتر برطرف شود گرچه با شرایط امروز آمریکا این امر دور از انتظار است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص طرح سپاس و تکریم از خانواده شهدا که بناست از 22 بهمن ماه تا 22 اسفند برگزار شود و برنامه وزارت خارجه در این امر نیز گفت: این دوره یک ماهه زمان خوبی است که به همه شهدا توجه داشته باشیم بر همین اساس 7 اسفند روز یادبود شهدای گرانقدر وزارت امور خارجه است که شامل همه شهدای این وزارتخانه اعم از آنها که در مزار شریف، بوسنی و منا به شهادت رسیدند، خواهد بود و برنامه ویژه ای برای این روز به منظور قدردانی از خانواده شهدا انجام شده است.
قاسمی در خصوص موضع وزارت خارجه مصر مبنی بر اینکه ارتباط ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را تایید کرده بود نیز گفت: این مسئله موضوع جدیدی نیست و مدت ها در این خصوص برنامه ریزی کردیم و عزم ما برای عادی سازی و بهبود مناسبات با همسایگان به ویژه در حوزه خلیج فارس وجود داشته و ادامه خواهد داشت.
وی در خصوص رفراندوم پیش رو در قره باغ نیز گفت: این رفراندوم جمهوری خود خوانده قره باغ است که سیستم را از نیمه ریاستی به ریاستی تبدیل خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی این اقدام را امری ناپسند ارزیابی و خاطرنشان کرد: از نظر ما غیرقابل پذیرش است و تصور ما این است که این اقدام کمکی به حل و فصل بحران قره باغ بین آذربایجان و ارمنستان نخواهد کرد و ما همواره توصیه کردیم برای حل این معضل تنها از راه گفتگو و تفاهم رایزنی ها صورت خواهد گرفت و این اقدامات مورد قبول برای صلح و ثبات منطقه نیست.
دولت بحرین از امنیتی شدن مسائل جلوگیری کند
قاسمی در مورد تبعید عیسی قاسم از بحرین به استانبول نیز گفت: باید به دولت بحرین یادآوری شود که به سمت امنیتی شدن مسائل بحرین پیش نرود و از طریق گفتگو مشکلات داخلی خود را حل کند.
وی تاکید کرد: توصیه من به دولت بحرین این است که در وقایع بازنگری کند و با نگاه دقیق تری به مسائل نگاه کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا موضع جمهوری اسلامی در قبال اقدامات عربستان از جمله فجایع منا نباید مقتدرانه تر باشد؟ گفت: ما جمهوری اسلامی هستیم و منش ما با تازه به دوران رسیده های منطقه متفاوت است و نهایتا از سعه صدر بیشتری برخورداریم اما هرگز از حقوق و منافع مردم و کشور غفلت نخواهیم کرد چون معتقدیم در قبال حقوق تک تک مردم مسئول هستیم.
قاسمی افزود: منا فاجعه ای عظیم بود که در ذهن ها و در تاریخ ثبت خواهد شد اما بحث حمله به سفارت عربستان در کشور ما موضوع دیگری است و قابل سرزنش است چون سیاست اصولی ما حفاظت از همه سفارتخانه ها و دیپلمات هاست و این اتفاق مسئله ای بود که دولت و رهبری همگی آن را محکوم کردند و کسی آن را قابل قبول ندانست.
وی ادامه داد: در خصوص حج ابراهیمی حتما از تجارب و اتفاقات گذشته بهره خواهیم برد و از تک تک نکاتی که می تواند برای ما حساس باشد استفاده خواهیم کرد از بحث امنیت حجاج گرفته تا حفظ حرمت مردم همه این موارد مکتوب شده است و امیدواریم با دقت و توجه به دولت عربستان به سرانجام مثبت و مورد پذیرشی برسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص عقد برخی قراردادهای شرکت های خصوصی در سفارتخانه سوئد نیز گفت: ظاهرا برخی از رسانه ها در این خصوص هنوز قانع نشده اند. 37 سال است که این اتفاق در کشور می افتد و مسئله جدیدی نیست سفارتخانه ها در تمام دنیا به دلایل و بهانه های مختلف مراسمی را برگزار می کنند و به تناسب مراسم مدعوینی دارند. مثلا جمهوری اسلامی هر سال 22 بهمن را در سفارتخانه های خود جشن گرفته و از همه دیپلمات ها و مقامات آن کشور دعوت به عمل می آورد دیگر این کشورها هم این اقدام را به مناسبت های مختلف خود در تهران انجام می دهند و نوع دیگر برگزاری این جشن ها زمانی است که مقام بلند پایه ای به یک کشور سفر می کند و سفیر آن کشور ضیافتی را به افتخار مقام ارشد آن کشور در سفارت خود ترتیب می دهد و اگر یک کشور در سطح وزیر در این ضیافت شرکت کند کشور مقابل نیز در همان سطح شرکت خواهد کرد بر همین اساس در زمان ورود نخست وزیر سوئد به ایران 5 سند همکاری بین دو دولت ایران و سوئد در کاخ سعدآباد امضا شد اما افتتاح اتاق بازرگانی سوئد در تهران و حضور نخست وزیر این کشور سبب برگزاری جشنی در سفارتخانه این کشور شد لذا هیچ خطایی در این روند صورت نگرفته است و وزرای ذیربط با توجه به حضور نخست وزیر سوئد و دعوت از آنها در یک سطح معمولی در این مهمانی حضور یافتند و هر دو وزیر حاضر در این مراسم وزرایی بودند که به بخش خصوصی سوئد مراوداتی داشتند.
قاسمی تاکید کرد: به لحاظ تجربه و شناخت همه چیز طبیعی بود و ما براساس کنوانسیون های بین المللی در محدوده زندگی سفارتخانه ها به لحاظ نوع پوشش و روش عملکرد آنها اجازه دخالت نداریم.
ظریف جون رو بفرستید دوتا زانو با لبخند میزنه عروبستان راهتون میده
نشد خودکار نشد مداد نشد مداد رنگی پرت کنید