روایتی تلخ از آنچه در دانشگاه پیام نور بجنورد رخ داد/ چوبش را خوردیم!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-زینب امیدی، «راه جذّابکردن مجموعههای شما این نیست که کنسرت موسیقی راه بیندازید. گفتم که یکروزی سالها پیش البتّه تشکّلهایدانشجویی یکچنین کاری را کردند. برای ما سؤال ایجاد شد که این مجموعه دانشجویی چرا این کار را میکند؟ خیلی برای من تعجّبآور بود. وقتی که پرسیدیم، گفتند میخواهیم دانشجوها را جذب کنیم. خب چوبش را بعداً خوردیم. بعضیها کار فرهنگی را در داخل دانشگاه با کنسرت و اردوهای مختلط اشتباه گرفتهاند؛ خیال می کنند کار(فرهنگی این است)؛ میگویند باید دانشجو شاد باشد! شاد بودن برای هر محیطی چیز خوبی است امّا چهجوری؟ به چه قیمتی؟» اینها بخشهایی از سخنان رهبر انقلاب در سال ۹۴ و در دو نوبت دیدارشان با جامعه دانشگاهی و دانشجویان است. حرفهایی که طی این سالها با ادبیات و کلید واژههای مختلف تکرار میشوند اما از تاثیر آنها و ایضا عملیاتی شدنشان خبری نیست! مسئولان ما تا کی یک گوش را در و دیگری را دوازه قرار خواهند داد؟ به عبارت ساده تر شاید بتوان گفت ما آنقدر دست روی دست گذاشتیم تا به قول رهبری چوبش را خوردیم!
دانشگاهها و سریال تکراری کنسرتهای مختلط
ماجرا باز هم همان تراژدی تلخ دانشگاهها است. موضوع کنسرتها و محیط مختلط آن و بالطبع شکستن حریمها و حرمتها در آن برای خیلیها نخ نما شده اما در واقع تکرار آن بیان گر درد بزرگی است که گویا هیچ راه علاجی برایش پیدا نشده است. در روزهای پایانی سال ۹۵ باید این سوال را خیلی رُک پرسید؛ تا کی باید شاهد برگزاری کنسرت و رقص و پایکوبی آن هم به هر بهانهای در دانشگاهها باشیم؟ بالاخره کی این پرونده شوم در دانشگاههای ما مختومه خواهد شد. دانشگاه پیام نور بجنورد در هفته گذشته ثابت کرد این پرونده برای بررسی و آسیب شناسی بیشتر حالا حالاها باز خواهد ماند. چرا که برنامه این دانشگاه در ایام عزاداری فاطمیه اوج وقاحت و بی حرمتی را به نمایش گذاشته است که در ادامه این گزارش به بررسی ابعاد آن خواهیم پرداخت.
چهارشنبه ۴ اسفند ۹۵ دردانشگاه پیام نور بجنورد برنامهای تحت عنوان «همایش استارت آپ گردشگری» در سالن آمفی تئاتر برگزار میشود. برنامهای که گفته میشود توسط نهادی خارج از دانشگاه برای برگزاری، مجوز اخذ کرده و در سایه غفلت ریاست دانشگاه و مسئولان آن صحنه آمفی تئاتر را به چیزی دیگری بدل کرده است. این برنامه همزمان با برپایی خمیه عزای ایام فاطمیه در این دانشگاه برگزار میشود اما تصاویر و فیلمهای پخش شده از برنامه آن روز نشان میدهد تاریخ مصرف خیلی چیزها مدت هاست در دانشگاهها به اتمام رسیده است.
اگر مسئولین اقدام نکنند وارد میدان میشویم
پس از اتفاقات حرمت شکنانهای که روی سن سالن رخ میدهد برنامه با اعتراض دانشجویان متوقف شده و در پی آن تا روز گذشته اعتراضات همچنان ادامه داشت. امید باغچقی، مسئول بسیج دانشجویی پیام نور بجنورد در خصوص اتفاقات اخیر این دانشگاه و انتشار کلیپ رقصیدن افرادی در فضای مختلط واقع در سالن آمفی تئاتر به خبرنگار ما میگوید: نظر بنده این است که این اتفاق نشان از بیکفایتی و تسامح مسئولین دارد که با برگزاری چنین برنامه های کنترل نشدهای در سطح دانشگاه موافقت میکنند که کاملا غیر همسو با جریان انقلابی و فضای فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی است و با چشم بسته و بدون نظارت صحیح و مستمر اجازه برگزاری اینچنین برنامه ها را میدهند.
باغچقی در ادامه با اشاره به حرمت شکنی این مراسم در بدو ورود به ایام عزاداری حضرت فاطمه زهرا (س) اشاره و تصریح کرد: درد این اتفاق زمانی بیشتر میشود که اکنون در روزهایی هستیم که دانشجویان دانشگاه ما در حال برپایی خیمه عزادری برای حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها هستند و فضای دانشگاه آماده میزبانی از عزاداران فاطمیه بود. اگر مسئولان زیربط اقدامی نکنند، جنبشهای همیشه در صحنه انقلابی دانشجویان و مردم استان به این قبیل جریانات غیراخلاقی که وجه انقلاب و فرهنگ اسلامی دانشگاه ها و جامعه را زیر سئوال می برد وارد میدان شده و مانع از تکرار این اشتباهات سخیف مسئولان دانشگاه خواهد شد.
با شرایط پیش آمده این طور به نظر میرسد که چوب خط رئیس دانشگاه پر شده و دانشجویان تا برکناری آن کوتاه نخواهند آمد. ۸ اسفند دانشجویان دانشگاه پیام نور بجنورد پس از اقامه نماز ظهر در نمازخانه دست به تجمع زدند و تا ۹ اسفند دست از این تحصن برنداشتند. علاوه بر آن دانشجویان دانشگاه پیامنور شیروان و اسفراین نیز امروز به جمع متحصنین دانشگاه پیامنور بجنورد پیوستند و حلقه اعتراض را گسترده تر کردند.
متحصنین در بیانیه شماره یک خود با ذکر پنج خبط ریاست دانشگاه خواستار عزل وی شدند.
رقص و پایکوبی خارج از برنامه در همایش ادبیات فارسی پیام نور استان، به دبیری ریاست دانشگاه، برنامه مطربانه و دون شان دانشجویی در ۱۶ آذر سال جاری توسط پیام نور واحد اسفراین، سخنرانی هنجار شکنانه آقای ناصر آملی در ۱۶ آذر سال جاری در پیام نور واحد بجنورد و عدم توجه به برنامههای تشکلهای دانشجویی در روز دانشجو و در نهایت رقاصی جمعی از دختران در میان نامحرمان، در همایش استارت آپ گردشگری در پیام نور واحد بجنورد تنها بخشی از مواردی است که به واسطه اتفاقات اخیر پیش آمده دوباره از زبان اعتراض دانشجویان سر باز زدهاند.
رئیس دانشگاه: سوالاتتان را برایم فکس کنید!
با توجه به این که نفس عمل انجام شده در همایش استارت آپ پیام نور بجنورد، یعنی رقصیدن تعدادی زن نامحرم در حضور مردان و در فضای عمومی، به نوعی انجام فعل حرام در صحنه آشکار است و اینکه ترویج علنی منکرات و فعل حرام رقم می خورد؛ این مساله را دارای بار حقوقی کرده که به موجبات آن باید از مراجع قضایی استان جهت پیگیری و صدور حکم برای عوامل دست اندرکار منتظر ماند. چیزی که در شرایط فعلی از ریاست دانشگاه انتظار می رود پاسخگویی به مساله پیش آمده است. پیگیری های خبرنگار ما صرفا به آنجا رسید که مسئول دفتر خانم نصرتی رئیس دانشگاه گفته است سوالات را برای ما فکس کنید و اگر ریاست صلاح به پاسخگویی دیدند جواب خواهند داد!
اما ۶ دفتر کانون و تشکل دانشجویی دانشگاه پیام نور بجنورد منتظر پاسخ ریاست دانشگاه به فکس نماندند و طی بیانیه ای ضمن درخواست برکناری رئیس دانشگاه چنین نوشتند: «اگر احتمال این را بدهیم که درب پاسخگویی را بر روی خود بستهاند تا حقیقتها و کمکاریهایشان فاش نشود، لذا پاسخ قاطعانه ای از سمت تشکل ها و جنبش دانشجویی دانشگاه در انتظار آنها خواهد بود.»
در این بین ایرانی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان شمالی نیز در خصوص اعتراض دانشجویان به اتفاقات پیش آمده گفته است: بنظرم حساسیت دانشجوها به خاطر حرکاتی که صورت گرفته بجاست و ریاست دانشگاه باید پاسخگو باشد. قبول دارم که قصوری در کار بوده و باید حداقل یکی از مسئولین دانشگاه تا پایان برنامه حضور می داشت. قائدتا باید شخصی از دانشگاه تا پایان برنامه برای بستن در سالن و خاموش کردن چراغ ها حضور می داشت.
وی تصریح کرد: از این حرکت ضد فرهنگی هیچکس خرسند نیست و آقای دادستان در حال پیگیری قضایی پرونده هستند.
با ادامه پیدا کردن دومین روز تحصن دانشجویان حجت الاسلام قدیمی، مسئول دفتر امام جمعه بجنورد رسما اعلام کرده است: ما موافق حرکت دانشجویان دانشگاه پیامنور خراسان شمالی هستیم. کار این دانشجویان به حق کار شایسته ای است و ما باید بگذاریم دانشجویان کار خودشان را بکنند؛ چون به واقع اگر این دانشجویان انقلابی نباشند، هرکسی هرکاری که می خواهد انجام می دهد.
حجت الاسلام قدیمی گفت: آقایان باید پاسخگوی دانشجویان باشند و به دانشجویان اعلام می کنم که حتما پاسخ دریافت خواهند کرد.
چرا سکوت؟
با این وجود هنوز از سوی مسئولین این دانشگاه توضیحی داده نشده و ابعاد رسانهای این برنامه امام جمعه، دادستانی و معاونت امنیتی سیاسی استان را درگیر خود کرده است. عدهای علت سکوت رئیس دانشگاه را غیر عمدی بودن آن اتفاق در برنامه استارت آپ عنوان می کنند اما در اصل حقیقت این است که سوء مدیریت دانشگاه در دادن مجوز بی چون و چرا به ارگان یا نهادی خارج از دانشگاه برای برگزاری برنامهای که حتی از ریز جزئیات آن هم مطلع نیست کار را به فاجعه ای در این ابعاد کشانده است.
محسن حسن زاده، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شهرستان اسفراین معتقد است: با تمام تذکراتی که مقام معظم رهبری در مورد اجرای کنسرت در دانشگاه ها داشتند، متاسفانه در بعضی از دانشگاه های استان شاهد اجرای کنسرت هایی با حواشی مفسدانه هستیم. از مسئولین ذی صلاح خواستاریم با عوامل خاطی برگزاری این مراسم دین ربا برخوردی قاطعانه صورت گیرد. این نوع برنامهها نه تنها روحیه لطیف و علمجویی را از دانشجو میرباید؛ بلکه باعث تضعیف دین و ایمان در بین دانشجویان میشود، اخیرا هم شاهد تکرار این دست برنامههای هنجارشکنانه در دانشگاه پیامنور بجنورد بودیم.
پایانی موقتی برای تحصن
دانشجویان و اساتید متصن در بیانیه شماره 3 (پایانی) دانشجویان و اساتید متحصن پیام نور استان خراسان شمالی با اشاره به رایزنی های صورت گرفته با مسئولین نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها اعلام کردند: «قرار شد نماینده سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور کشور، دراستان به جهت رسیدگی میدانی به پنج خبط مطالبه شده ی متحصنین و جمع بندی نهایی در سازمان مرکزی در استان حضور یابد.»
متحصنین در بخش دیگری از بیانیه پایانی خود با اعلام این مطلب که ایام عزاداری دهه دوم فاطمیه نزدیک است و ادامه دادن تحصن ممکن است در برگزاری مراسمات اختلال ایجاد کند نوشتند: «با توجه به موارد مطرح شده و احترام و اعتمادی که متحصنین به نهاد رهبری در دانشگاه و ریاست سازمان مرکزی دارند، به تحصن تا مدت معینی پایان می دهند و منتظر پاسخ قانع کننده ی بزرگواران خواهند بود. باب پیگیری جدی این مطالبه همچنان برای دانشجویان و متحصنین جهت جلوگیری از چنین اقدامات شنیع از روشهای مختلف قانونی باز است.»
چوبش را خوردیم
روزهای پایانی سال برای دانشگاهها خوب رقم نمیخورد، سال گذشته در گزارشی تحت عنوان «کنسرت»، «اردوی مختلط»، «تجمع و تحصن» و دیگر هیچ! اتفاقات اینچنینی دانشگاهها را بررسی کردیم و امسال در کمال ناباوری شاهد برگزاری چنین برنامههایی بودیم. هر سال همان حرفها و تذکرات و باز هم همان برنامهها و جنگ و جدالها به راستی ایراد کار کجاست؟ چرا باید بعد از این همه تاکید بر مدیریت درست فضای دانشگاهها هنوز هم شاهد اتفاقات ناگوار در این زمینه باشیم. شادی و نشاطی که روزی رهبر به آن اشاره میکرد چیزی نیست که امروز در امثال برنامههای دانشگاه بجنورد دیده میشود. شاید وقت آن رسیده باشد که قبول کنیم ما چوب سهل انگاریها، بی توجهیها و بی تفاوتیهای برخی مسئولین نسبت به فضای فکری و فرهنگی در دانشگاهها را خوردیم.