اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وقتی صحبت از اردوی جهادی میشود اولین گروهی که به ذهن هر کسی میرسد گروههای جهادی دانشجویی است که با وجود اینکه در سن و سال جوانی هستند و میتوانند اوقات فراغت خودشان را مانند دیگر جوانان سپری کنند، اما کمک به هم نوع و محرومان کشور را در سبد فراغتشان جا دادهاند.
در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی که این اردوها شکل گرفت، شاید مردم شناختی بر روی آنها نداشتند، اما در حال حاضر فعالیت گروههای جهادی دانشجویی به قدری گسترش پیدا کرده که برای کمک به محرومترین و دورترین نقاط کشور رفتهاند. شاید مردم مناطق محروم چشم امیدشان برای رفع محرومیت ها به دولت باشد ولی با کمکهای دانشجویان جهادگر این نگاه در برخی نقاط تغییر کرده و مرم محروم منتظر کمک این گروهها هستند. برای شناخت بیشتر این گروهها به سراغ آنها میرویم تا بیشتر با فعالیت آنها آشنا شویم و در سلسله مطالب«از حرف تا عمل» به معرفی یکی از گروههای جهادی دانشجویی خواهیم پرداخت.
گروه جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت از جمله گروههای موفق جهادی است که در سه سال اخیر توانسته فعالیتهای خوبی در عرصه محرومیت زدایی داشته باشد، به همین دلیل با شناور، مسئول این گروه جهادی به گفتوگو نشستیم. متن گفتگوی ما با شناور به این شرح است:
گروه حرکت جهادی دانشگاه علم و صنعت چگونه شکل گرفت و هدف از تشکیل این گروه چه بود؟
مطلع حركت جهادي, منطقهي «بشاگرد» بود. در تابستان سال ۸۲، سه نفر از دانشجويان دانشگاه داوطلبانه همراه كارواني جهادي به بشاگرد سفر كردند و مشغول فعاليتهاي عمراني شدند. خلوص آنها و دعاي خير مردم بشاگرد سبب شد تا اولين سفر جهادي رسمي دانشگاه علم و صنعت ايران ، شهريور ماه سال ۸۳ در شهرستان «پاوه» صورت پذيرد.
توفيق ديدار خصوصی آيت الله خامنهاي براي گروه مسافرت جهادي دانشگاه علم وصنعت ايران در سال ۸۳ ، شايد بهترين دلگرمي و خداقوت براي ما در چند سال گذشته بود. در اين ديدار در ابتدا گزارش مختصري از سوي ميثم نعمتي، مسئول وقت مسافرت جهادي به محضر مقام معظم رهبري ارائه شد. در ادامه معظمله اهداف اينگونه حرکتهای جهادي را در قالب سه محور تبيين نمودند كه مضامين آن بدين شرح است:
۱- اين مسافرتها، دانشجويان را كه مديران آينده مملكت هستند، از نزديك با معضلات و مشكلات مناطق محروم و دورافتاده كشور آشنا ميكند و همچنين فرصتي را برايشان فراهم ميكند تا پاي درد دل روستائيان زحمتكش بنشينند.
۲- خدمت رساني هرچند اندك به مردم مناطق محروم
۳- اين حركتها بيش از آنكه خيري به محرومان اين مناطق برساند، بهرهاي معنوي را نصيب مسافران جهادي ميكند. مانند هنگامي كه انسان مبلغي را صدقه ميدهد، قبل از آنكه آن مبلغ به دست مستحق آن برسد، شور و شعفي در وجود او ايجاد ميشود كه چندين برابر آن شادي و نشاطي است كه براي آن مستحق به ارمغان ميآيد.
تاکنون چه فعالیتهایی توسط این گروه صورت گرفته است؟
ازسال ۸۳ تاکنون ۱۳ سال است که اردوی جهادی برگزار میشود. به طور کلی ، فعالیتهای انجام گرفته در ۶ محور عمرانی ، اشتغالزایی ، پزشکی و درمانی ، آموزشی و علمی ، فرهنگی و توزیع اقلام و ارزاق دسته بندی میشود.
فعالیتهای گروه در ۱۳ سال اخیر :
در اردوی تابستان سال ۹۵ که در منطقه قلعه گنج کرمان برگزار شد، فعالیتهایی زیر انجام شد:
۱- ساخت مدرسه پنج اطاقه و سه کلاسه با زیر بنای ۱۵۶ متر مربع در روستای سلمانیه
روستای سلمانیه با جمعیت تقریبی ۴۵۰ نفر در حاشیه ی جاده قلعه گنج صولان واقع شده و فاقد مدرسه بود. جمعیت دانش آموزان این روستا در دوره ابتدائی نزدیک به ۷۰ دانش آموز می باشد و این دانش آموزان برای تخصیل به روستای اردوگاه آورتین که در مجاوت روستای سلمانیه قرار دارد می رفتند و در مدرسه ابتدائی این روستا تحصیل می کردند.
مدرسه اردوگاه آورتین هم تکمیل از ظرفیت هست و حدود ۴۰۰ دانش آموز در پایه ابتدائی در این مدرسه پنج کلاسه تحصیل می کنند و به دلیل کمبود کلاس از کلاس های مدرسه راهنمایی مجاور استفاده می شود و یک کانکس فلزی هم که سقف آن ریخته هم تبدیل به کلاس درس شده که در تابستان نور آفتاب مستقیما دانش آموزان را اذیت می کند و وسیله ی سرمایشی ندارد و در فصل سرما هم سرما اجازه بهره مندی از کلاس را به بچه ها نمی دهد. با این اوصاف گروه جهادی با مشورت مسئولین منطقه تصمیم به ساخت این مدرسه گرفت.
۲. پروژه ساخت مدرسه راهنمایی سه کلاسه به زیر بنای ۱۴۴ متر مربع روستای مزرعه شهید بهشتی .
روستای مزرعه شهید بهشتی از روستاهای نزدیکه به مرکز بخش چاه دادخدا می باشد و در حاشیه جاده قرار دارد. این روستا دارای یک مدرسه دبستان و یک مدرسه راهنمایی بوده که بنای مدرسه راهنمایی تقریبا دوازده ساله است و شامل طرح تخریب می باشد و بنای کاملا قدیمی و مستعمل می باشد . از این رو گروه جهادی تصمیم به تکمیل این پروژه که در فروردین ماه سال ۹۵ احداث آن توسط یکی از گروه های جهادی شروع شده بود و به دلیل مشکل مالی نیمه کاره رها شده بود، گرفت .
۳. ساخت ۱۲ چشمه سرویس بهداشتی- حمام
متاسفانه اولین چیزی که در منطقه قلعه گنج به چشم میخورد، بیماری ها و مشکلات پزشکی ناشی از عدم بهداشت و نبود سرویس بهداشتی در بسیاری از روستاهاست. به همین خاطر گروه تصمیم به ساخت تعدادی سرویس بهداشتی در روستاهای مختلف منطقه گرفت.
۴. پروژه های اشتغالزایی
به دلیل اینکه سال اولی بود که گروه به منطقه قلعه گنج سفر میکرد، بیشتر فعالیتهای اشتغالزایی به صورت شناسایی انجام گرفت و سر فصلهایی برای این نوع فعالیتها در طول سال و اردوهای آینده تهیه گشت که از جمله آن میتوان به پروژه های کانال کشی و ایجاد بازار فروش خرما اشاره کرد .
الحمدلله مورد اخیر بعد از اردو انجام شد و حدود ۷ تن خرما از منطقه خریداری کردیم و در تهران فروختیم که به سود مردم منطقه بود؛ که انشالله این کار در آینده ادامه پیدا خواهد کرد.
۵. پزشکی :
در حوزه فعالیت های این معاونت در وهله اول تعیین سطح بهداشتی منطقه و برگزاری کلاس های اگاهی دهی عمومی و بالا بردن سطح بهداشت مورد توجه بود،که با توجه به عدم وجود پیشینه کار تخصصی در این حوزه سال اول به شناخت بیشتر منطقه ، غربال گری وسیع و تکمیل دفترچه سلامت برای غربال شدگان به منظور پیگیری در آینده و شناسایی بیماران و موارد حاد و نیاز به اغدام فوری ، پرداخته شد.
در تکمیل موارد بالا قابل ذکر است در مدت ۴ روز فعالیت این معاونت در منطقه با استعداد همراهی یک پزشک متخصص (دکتر حسن حسن زاده نمین، متخصص اطفال از آمریکا)؛ دو پزشک عمومی( دکتر مصطفی پور نظر و دکتر علی رودگر از دانشگاه شهید بهشتی) و یک ماما در چهار روز کاری کامل در روستاهای اردوگاه و سلمانیه و سولان مستقر شده و در مجموع بر اساس تکمیل دفترچه های سلامت ۷۰۰ نفر ویزیت و به فراخور مراحل درمانی داروی رایگان در اختیار ویزیت شدگان قرار گرفت.هم چنین با تهیه لیستی ۲۰ نفره از ویزیت شدگان که نیاز به اقدام اورژانسی برای درمان بود مراحل تهیه بودجه و هماهنگی ها برای اعزام هرچه سریعتر به مراکزدرمانی مهم اطراف(بندرعباس و اصفهان و ...) در دست اقدام است.
از مجموع ۷۰۰ نفر ویزیت شده در این مرحله به تفکیک به آمار ۱۰۰ نفر بچه (تا سن ۱۰ سال) و ۲۵۰ نفر خانم میتوان اشاره کرد که متاستفانه اکثرا با کمبود ویتامین های ضروری بدن ، فقر آهن و سوتغذیه مواجه بودند که با توزیع داروهای مناسب برای یک دوره یک ماهه سعی شد در مدتی کوتاه این مشکلات تغذیه ای حل شود.
۶. توزیع:
با بحث و بررسی های انجام شده به دلیل آنکه قوت غالب مردم منطقه آرد گندم است که مردم، خود اقدام به تهیه نان می کنند، تصمیم بر این شد که بسته توزیعی بیشتر روی توزیع آرد گندم تمرکز شود؛ چرا که مردم منطقه هم به این مهم اقبال بیشتری داشتند. البته در برخی روستاها هم که به تازگی توزیع آرد گندم صورت گرفته بود و فعلاً آرد گندم به میزان کافی داشتند برآن شدیم که برنج توزیع شود.
پیرو مطالب پیشین ۲۵۱ کیسه ۴۰ کیلوگرمی آرد گندم هر کدام به ارزش ۴۱ هزار و ۷۰۰ تومان در ۱۴ روستا (بن چاه، بن گرو، چاه المدین، سورتک، رطب چینان، اسلام آباد، کلاتک، علی آباد، تنگرون، چاه دادخدا، چاه دادوک، سردز، فیروزآباد و کلات مالک) به حدود ۲۴۰ خانوار و تقریباً ۹۰۰ کیلوگرم برنج اکثراً در بسته های ۱۰ کیلوگرمی هر کدام حدوداً به ارزش ۴۵ هزار تومان در ۳ روستا (مزرعه، چاه بهمن و چارتایی) به ۹۰ خانوار توزیع شد.
۷. فرهنگی :
- برگزاری هیئات مذهبی در روستاهای مختلف
- برگزاری نماز جماعت و کمک به حل وفصل مشکلات روستا
- برگزاری مسابقات محلات، فوتبال، کلاس های آموزشی کاردستی، کلاژ و ... برای نوجوانان پسر
- بازی و تفریح با کودکان و نوجوانان اردو با هدف برنامه های آموزشی و تربیتی
- برگزاری کلاسهای فرهنگی و آموزشی در بخش خواهران برای بانوان با رده های سنی مختلف
درحال حاضر چند نفر عضو این گروه جهادی هستند؟
از سالهای گذشته تعداد بسیار زیادی عضو گروه هستند، اردوی سال ۹۵ تعداد ۱۱۰ نفر آقا و تعداد ۳۰ نفر خانم حضور داشتند.
غیر از کرمان که در برنامه دارید، منطقه دیگری برای برگزاری اردوی جهادی شناسایی شده؟
از سال گذشته وارد منطقه قلعه گنج کرمان شدیم و فعلا قصد داریم انشالله تا ۴ سال در این منطقه بمانیم.
همکاریتان با سایر گروههای جهادی به چه صورت است؟
با هماهنگیهای صورت گرفته در این چند سال توسط سازمان بسیج دانشجویی، بین مسئولین جهادیها ارتباطهایی صورت گرفته است. به تبع گروه ما هم با این گروه ها هماهنگ شده. امیدواریم اگر امکانش فراهم شود با تعدادی از گروه های جهادی دیگری هم برای برگزاری اردو جهادی مشترک در یک منطقه هماهنگ شویم . البته این اتفاق در سالهای گذشته هم رخ داده است.
در طول سال چند بار اردوی جهادی برگزار میشود؟
اکثرا اردوی اصلی در تابستانها برگزار میشود، ولی برخی سالها بنا به نیاز در ایام نوروز هم این اردوها برگزار میشود.
آیا تاکنون اردوی جهادی درون شهری هم برگزار شده توسط این گروه؟
گروه جهادی دانشگاه علم و صنعت متشکل از دانشجویان در شهر تهران از شهریور ماه امسال کار خود را در شهر تهران با توزیع اقلام غذایی بین نیازمندان آغاز کرد. در این مدت ۶ماهه این گروه به ۱۰۰خانواده اقلام غذایی یک ماه را توزیع کرده اند.
در کنار این توزیع اقلام، به مناسبت بازگشایی مدارس این گروه لوازم تحریر حدود ۱۱۵ دانش آموز نیازمند را با کمک خیرین تهیه کرد. گروه جهادی دانشگاه علم و صنعت قصد دارد با توزیع اقلام غذایی بین نیازمندان بین خانواده های نیازمند و اعضای گروه اعتمادسازی کند تا بتواند اهداف بعدی خود را انجام دهد.
اهداف گروه
۱)توزیع اقلام غذایی جهت شناسایی دقیق خانواده های نیازمند و همچنین اعتمادسازی بین خانواده های نیازمند و اعضای گروه
۲)برپایی کلاس های درسی_تفریحی برای دانش آموزان نیازمند
۳)ایجاد شغل برای نیازمندان از طریق شغل های داخل خانه، برگزاری کلاس های آموزشی فنی حرفه ای
۴)انجام دادن کارهای فرهنگی مستمر با خانوادههای نیازمند
نقاط قوت و ضعف گروه جهادی دانشگاه علم و صنعت چیست؟
از نقاط قوت گروه میتوان به جمعیت بالای شرکت کننده در اردوها ، رویکرد اشتغالزایی و همچنین فعالیتها و پیگیریهای مستمر در طول سال نام برد و نقطه ضعفی که تا کنون وجود داشت، تعویض مناطق و حضور کوتاه مدت در مناطق مختلف بود. ولی قصد داریم که در منطقه قلعه گنج تا چند سال حضور داشته باشیم تا بتوانیم برنامه های بلند مدت تعریف کنیم.
ارتباط با مردم محروم چه تاثیری بر شخصیت دانشجویان می گذارد؟
دانشجويان امروز و مديران فردا؛ اين نكته انكار ناپذير است كه دانشجويان امروز، مديران آتي كشور خواهند بود؛ از سطوح عالي تا مديران مياني. صرف خواندن و شنيدن سختيها و مشکلاتي که مردم دراستان هاي دورافتاده و مناطق محروم با آن دست به گريبان اند، يقيناً محصولي غيراز مسئولين غير واقع بين نخواهد داشت که بعضاً از فروش لوازم بلااستفاده و صرفاً تجملاتي زندگيشان، دهها زندگي روستايي ميتوان تشکيل داد.
با چنين مسئوليني، فرهنگ رفاهزدگي و دنياطلبي در ميان عموم مردم تبليغ ميشود و هر روزه افراد بيشتري را به دنبال خود ميکشد. اين جاست که سرمايه اي که قرار است به صورتهاي مختلف به نجات کساني چون جوانان روستايي اختصاص يابد و آنها را از مرز مهاجرت کور به شهرها عقب براند، عملاً کام کمپانيهاي توليدي غرب و شرق را شيرين ميکند.
دانشجويان امروز ميدان دار آينده کشور خواهند بود؛ حال چگونه ميتوان انتظار داشت فردي که در کل دوران زندگي از کودکي تا ميان سالي غرق در امکانات رفاهي و اجتماعي بوده بتواند حقيقت زخمها و دردهاي مستضعفين جامعه را درک کند و در مسند مديريت پيشگام حرکتي موفق باشد.
مواجه كردن دانشجويان با اين مسائل و نشست و برخاست با مردمي كه در حال دست وپنجه نرم كردن روزانه با اين مشكلات و مصائب هستند، يقيناً روش و طريقهي كارآمدي در انتقال اين دغدغهها به آنهاست. این اردوها عامل تغييرات قابل توجهي در رويه زندگي و ترسيم آيندهي كاري دانشجویان ميشود. به گونهاي که در صورت استمرار مسافرتهاي جهادي وحركتهاي مشابه، معادلات و محورهاي فكري او را از استثمار بوق وكرناي تبليغات فعلي خارج كرده و فرصت ورود گزارههاي گمشده اي چون جهاد، انفاق، تلاش بر گسترش عدالت، مطالبه ي عدالت و... را در زندگي اش، فراهم مي سازد.