به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در پاسخ به این سوال با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص عدم صداقت عربستان سعودی و این که دستگاه دیپلماسی برای برخورد با این موضوع چه برنامه ای دارد گفت: تصور می کنم با ذکاوت و هوشمندی بتوانیم از مواضع به حق جمهوری اسلامی و نظام دفاع کنیم و سیاست های خود را به طرز دقیقی مطرح کنیم و ان شالله این روند هم چون گذشته ادامه خواهد یافت و دستگاه دیپلماسی از منویات مقام معظم رهبری در این خصوص بهره خواهد برد.
**مواضع بی ربط امریکا در خصوص حمایت ایران از تروریست نوعی فرافکنی محسوب می شود
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص این که رئیس جمهور امریکا ایران را متهم به حمایت از تروریست کرد موضع جمهوری اسلامی در این خصوص چیست گفت: این مواضع بی ربط برخی کشورها در مورد ایران بحث جدیدی نیست و در حقیقت نوعی فرافکنی و سخنی غیرقابل قبول محسوب می شود و نشان دهنده آن است که سفر ترامپ به جایی که مولد تروریسم و خشونت است این قبیل ادعاها را باطل می کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: رئیس جمهور امریکا باید به این تناقض پاسخ دهد که چگونه کشوری که در همسایگی عربستان در همان مقطع زمانی درگیر یک انتخابات بزرگ است مروج تروریسم محسوب می شود و کشوری که حتی در دادگاه های امریکا محکوم شده است و مواضع وی نسبت به تروریست مشخص است از این امر مبرا می شود.
قاسمی در خصوص آخرین وضعیت ماهی گیران گرفتار شده توسط دزدان دریایی در سومالی و دزدیده شدن یک قایق دیگر توسط دزدان دریایی در این کشور گفت: این خبر به سال 94 برمی گردد که 37 صیاد به اسارت دزدان دریایی درآمدند، تعدادی از آنها فرار کردند، تعدادی آزاد و تعدادی جان خود را از دست دادند و 8 نفر هنوز در اسارت دزدان دریایی هستند.
وی تاکید کرد: این پرونده همچنان مفتوح است و کانال های مختلف موضوع را تحت پیگیری دارند که امیدواریم با اقدامات انجام شده شاهد آزادی این عزیزان باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به نامه ای که اخیرا خانواده این افراد خطاب به رئیس جمهور نوشتند ادامه داد: براساس این نامه رئیس جمهور نیز دستورات لازم را صادر کرد.
قاسمی ادامه داد: دزدیده شدن یک لنج دیگر ایرانی در آب های سومالی نیز مسئله ای است که اطلاع دقیقی در این خصوص ندارم اما تصور ما این است که همه سرنشینان ایرانی نیستند و از سایر کشورها نیز در این لنج حضور داشتند اما اخبار دقیق تری هنوز در دست نیست.
وی در خصوص رایزنی های صورت گرفته مبنی بر اعزام نیرو از ایران به سوریه نیز گفت: بین سه کشور ایران، روسیه و سوریه رایزنی هایی انجام و سه کشور خواستار ادامه آتش بس هستند براین اساس روی نقاط کاهش تنش مذاکرات وجود دارد و اگر زمینه های لازم ایجاد شود نیروهایی که بتوانند در بحث آتش بس در نقاط کاهش تنش نظارت کنند باید از سوی سه کشور اعزام شوند و جمهوری اسلامی در این خصوص آمادگی دارد تا تفاهمات لازم را انجام دهد و کمک خود برای تقویت آتش بس را به عمل بیاورد.
**برخی کشورهای عربی و اسلامی از مفاد بیانیه ریاض اظهار بی اطلاعی کرده اند/ سیاست قدرت های بزرگ منطقه هیچ گاه وحدت بخش نبوده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص موضع جمهوری اسلامی در جهت تغییر رویه برخی کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله قطر و کویت و اختلافات بین ایران و عربستان نیز گفت: شاید نیاز باشد به این موضوع از چند زاویه نگاه کرد من به اجلاس ریاض برمی گردم حضور قدرت های منطقه همواره مخل امنیت کشورها در این منطقه بوده است و اجلاس ریاض با اهداف خاصی صورت گرفت اگر چه با ناکارامدی هایی مواجه شد اما آنچه مسلم است دولت عربستان دعوتی را از برخی کشورهای اسلامی به عمل آورد و نشستی در ریاض برگزار شد و طی رصدی که ما در خصوص این نشست داشتیم و تماس هایی که کشورهای عربی و اسلامی با ما داشتند عنوان کردند از هیچ نوع بیانیه ای که در این نشست قرائت شد آگاهی نداشتند و با مفاد آن بیانیه ها نیز موافق نیستند برخی کشورها آن را علنی بیان کردند و برخی بنا به دلایلی از انتشار آشکار آن خودداری کردند.
قاسمی ادامه داد: این بیانیه از سوی کشور میزبان و یک طرفه بوده است و به هر حال سیاست های قدرت های بزرگ در منطقه هیچ گاه وحدت بخش نبوده است و اتفاقاتی که هم اکنون در حوزه خلیج فارس شاهد هستیم ناشی از همین اجلاس است که در راستای سفر یک کشور فرامنطقه ای برای فروش سلاح های خود به منطقه ما صورت گرفت.
وی تاکید کرد: آنچه در مورد قطر و سایر کشورها وجود دارد مسائلی است که کشورهای حاشیه خلیج فارس با آن روبه رو هستند اما همه این مسائل و مشکلات ناشی از برگزاری این اجلاس بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: سیاست جمهوری اسلامی در خصوص کشورهای منطقه روشن است و ما سعی کردیم با زبان دوستی با آنها صحبت کنیم و فاصله های ایجاد شده با یکدیگر را کم و بر اشتراک خود بیفزایم.
قاسمی تاکید کرد: روابط ما با قطر و کویت همواره وجود داشته اگر چه اختلاف سلیقه هایی نیز در این عرصه موجود بوده است.
وی در خصوص صحبت های رئیس جمهور در آستانه انتخابات مبنی بر لغو تمامی تحریم ها نیز گفت: بحث برداشتن باقی تحریم ها که توسط رئیس جمهور مطرح شد بستگی به نگاه کلان ما به جهان و آنچه در سیاست خارجی داریم خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: رابطه بهتر و ایجاد فضای بهتر با اتکا به قدرت دیپلماتیک و قدرت حضور مردم که در انتخابات شاهد آن بودیم بسیاری از ناشدنی ها را شدنی سهل و آسان خواهد کرد.
قاسمی تصریح کرد: هر هدفی می تواند دشواری های خود را داشته باشد اما این موضوع بحثی شدنی است در خصوص بحث تمدید تحریم ها در سنای امریکا نیز باید اشاره کنم از این نوع طرح ها به کثرت در کمیسیون خارجی و سنای امریکا داشتیم طرح هایی که ابتر و ناقص بودند و برای ما قابل اعتنا و لازم الاجرا نیست.
وی ادامه داد: آنچه برای جمهوری اسلامی ملاک است سیاست ها و اقدامات دولت امریکا است که این لوایح در صورت تصویب در سنا و نهایتا امضای رئیس جمهور امریکا تبدیل به سیاست دولت این کشور می شود و در آنجا جمهوری اسلامی باید نسبت به تصمیم اتخاذ شده واکنش نشان دهد که البته ما نیز برای هر واکنش سیاست لازم را پیش بینی کرده ایم.
**بحث موشکی دفاع از کیان کشور است و تحت تاثیر هیچ القای خارجی قرار نخواهد داشت
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص سیاست های جمهوری اسلامی در مورد مسائل موشکی نیز گفت: سیاست ایران در این خصوص کاملا شفاف و روشن است و با هیچ قطع نامه ای منافات ندارد این سیاست مستمر خواهد بود و تحت تاثیر هیچ القائی از خارج از کشور قرار نخواهد گرفت.
قاسمی تاکید کرد: بحث موشکی در جهت دفاع از کیان کشور است و در این سیاست تغییری به وجود نخواهد آمد.
وی در پاسخ به این سوال که شرکت ایرانیان خارج از کشور را در انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری چه طور ارزیابی می کنید گفت: در این انتخابات افرادی برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب در خارج از کشور در انتخابات شرکت کردند و یک بررسی ساده نشان می دهد تلاش های وزارت خارجه برای ارتباط ایرانیان خارج با داخل کشور سبب این امر شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به اینکه روز برگزاری انتخابات در خارج از کشور روز تعطیل محسوب نمی شد گفت: با توجه به اینکه روز جمعه روز تعطیل در خارج محسوب نمی شود بسیاری از ایرانیان مقیم کشورهای خارجی از کار خود مرخصی گرفته و پای صندوق های رای حاضر شدند.
**واکنش قاسمی به تحویل سردار سلیمانی توسط ظریف به امریکایی ها/ این سخنان از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد شد
قاسمی در خصوص ادعای نبویان نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه ظریف حاضر شده در قبال کاهش تحریم های اقتصادی سردار سلیمانی را به امریکایی ها تحویل دهد گفت: من نمی دانم شخصی که از آن یاد کردید کیست اما چیزی که در کلیت دیدم بیشتر به شکل موضوعی خنده دار بود البته اگر واقعیت داشته باشد.
وی افزود: امیدوارم یک ایرانی در حدی از درایت باشد که این گونه بی پروا، ناروا و نادرست سخن نگوید و این حرف بسیار ناپسند و غلط است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: نمی دانم این سخنان بر کدام اصول دینی و اخلاقی استوار است شاید شنیدن این حرف ها از درون موصاد یا سیا قابل تحمل باشد اما نمی توانم باور کنم در ایران کسی در این حد سخن غلط و دروغ مطرح کند و اتهامات چنین سنگینی را به وزیر خارجه کشور خود وارد کند.
قاسمی ادامه داد: به طور کلی سیاست ما در وزارت امور خارجه علی رغم همه بی حرمتی هایی که بود صبر و مدارا بوده و هرگز سعی نکردیم به دستگاه قضایی مراجعه کنیم اما در صورتی که این سخنان درست باشد ما حتما یک کار قضایی کرده و موضوع را با جدیت کامل بررسی می کنیم.
وی در خصوص ادعای برخی رسانه ها مبنی براینکه نیروهای شیعه منتسب به ایران پیشرفت خود را از غرب موصل به سمت مرزهای سوریه آغاز کرده اند و ایران از این اقدام به دنبال افزایش جایگاه بشار اسد است نیز گفت: حضور ما در عراق فقط حضوری مستشاری است و دولت عراق از توانمندی لازم برای مبارزه با تروریست بهره مند است.
قاسمی ادامه داد: ما در سوریه به تلاش های خود برای رسیدن به آتش بس ادامه می دهیم و همان طور که گفتم ما تا به حال در عراق و موصل بحث نظامی نداشته و نخواهیم داشت.
قاسمی در پاسخ به این سوال که در صورتی که تحریم های ضد ایرانی در سنای آمریکا تصویب و سپس به تصویب دولت این کشور نیز برسد واکنش جمهوری اسلامی در این حالت چه خواهد بود؟ گفت: لطفا در مورد فرضیات از من سوال نپرسید اگر چنین اتفاقی افتاد و این تحریم ها به تصویب رئیس جمهور آمریکا نیز رسید جمهوری اسلامی نهایتا اقدامات خود را براساس تفاسیر اعلام خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص دیدار سردار سلیمانی و امیرقطر نیز اظهار بی اطلاعی کرد.
وی در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص ادعای یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه وزارت خارجه در دولت دوازدهم با تغییرات جدی روبرو خواهد شد نیز گفت: دستگاه دیپلماسی دستگاهی نیست که نهایتا بتواند در یک شکل و قالب خاص متوقف شود در بسیاری از کشورها نیز همین طور است بسیاری از مسائل در این حوزه آنی و لحظه ای است و اینکه وزارت خارجه می تواند بحث بهبود یافتن را داشته باشد یک امر طبیعی و البته سیال است و این سیالیت ویژگی ممتاز و منحصربفرد وزارت خارجه نسبت به سایر دستگاه ها و وزارتخانه هاست در تعریف و مصاحبه منتسب به این نماینده مجلس عنوان شده بود دو میز متفاوت در وزارت خارجه ایجاد خواهد شد که منظور آن را متوجه نشدم و پس از تماس تلفنی با این فرد وی عنوان کرد چنین صحبتی را تکذیب می کنم.
قاسمی ادامه داد: وزارت خارجه با هیچ نوع تغییری در این وزارتخانه مشکل ندارد و اگر در تغییرات نیاز به اخذ مجوز از سازمان امور استخدامی نیز باشیم این مجوزات را کسب می کنیم اما این تصورات که دروزارت امور خارجه تغییرات اساسی رخ می دهد درست نیست البته شخص وزیر خارجه همواره دغدغه افزایش کارآمدی این وزارتخانه را داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص فضاسازی های ایجاد شده در منطقه در مورد ایجاد گروه های مخالف ترکیه در ایران نیز گفت: هیچ گروه مخالف دولت ترکیه در ایران وجود ندارد و این بیشتر یک فضاسازی سیاسی در شرایط فعلی محسوب می شود.
وی در پاسخ به این سوال که دستگاه دیپلماسی چه اقداماتی برای یورش آل خلیفه به خانه شیخ عیسی قاسم و سرکوب مخالفین داشته است، گفت: ما در روابط با سایر کشورها از اصل عدم دخالت در امور داخلی این کشورها پیروی کردیم اما آنچه در بحرین شاهد آن هستیم در حقیقت نقض آشکار حقوق بشر است و این اقدامات در حاشیه اجلاسی صورت گرفت که قابل تامل است تشکیل دهندگان این اجلاس مدافع ارزش هایی هستند اما باید بدانند در چه راهی قدم برمی دارند و چگونه با اقدامات خود در شکل ظاهر برای به دست آوردن پول دست به هر کاری می زنند و برخی از حکام منطقه وادار به افزایش خشونت طلبی می کنند.
قاسمی با مخاطب قرار دادن دولت بحرین گفت: توصیه ما به این دولت خویشتن داری، حفظ متانت و احترام به عقاید دیگران است و از آنها می خواهیم از ایجاد سختی و مزاحمت برای شهروندان خود دست بردارند چون منتقل کردن نارضایتی های داخلی به خارج و سرکوب آن تا زمان مشخصی جواب خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اینکه چرا عربستان از آمریکا سلاح خرید نیز گفت: عربستان نیازمند حمایت قدرت های فرامنطقه ای است و تصور می کند با پول و سلاح می تواند امنیت خریداری کند در صورتی که تاریخ نشان داده است امنیت خریدنی نیست از سوی دیگر کشوری که همه چیز را فدای پول می کند و به فروش سلاح می پردازد و در بیان هم عنوان می کند که ما میلیون ها دلار سلاح به عربستان فروختیم تا جوانان آمریکایی از معضل بیکاری نجات یابند.
وی افزود: نمونه بارز ناتوانی عربستان علی رغم خرید هر چه بالای سلاح مقابله با کشور کوچکی مانند یمن است که الان مدت هاست با این کشور مبارزه می کند اما این مبارزه بدون نتیجه است.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت عدم فروش هواپیماهای مسافرتی به ایران آیا این موضوع نقض برجام محسوب نخواهد شد، گفت: مفاد برجام یکپارچه است و هیچ دولتی نمی تواند مفاد آن را به صورت گزینشی تحلیل یا بخشی از آن را بپذیرد یا بخش دیگری را رد کند برجام در یک مفهوم کلان قابل اجراست و در خصوص مطلبی که شما عنوان کردید چیزی نشنیده ام اما در صورت صحت قطعا جمهوری اسلامی نیز در این خصوص اقدامات لازم را پیش بینی کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی مدعی شده اند که برگزاری انتخابات در خارج از کشور طوری مدیریت و سازماندهی شد که نتیجه به نفع ریاست جمهوری روحانی تمام شود، گفت: انتخابات در خارج از کشور با مکانیزم هایی که از گذشته وجود داشته است برگزار شد و هم شورای نگهبان و هم ستاد انتخابات وزارت کشور نمایندگان خود را پای صندوق های رای داشتند از طرف دیگر به نسبت تعداد کمتر شرکت کنندگان و صندوق ها در خارج از کشور نسبت به داخل برگزاری انتخابات با دقت بیشتری انجام می شود این در حالی است که در گذشته نیز هیچ نوع تخلفی در صندوق های خارج از کشور وجود نداشته است.
وی افزود: در این خصوص اگر شکایتی وجود دارد در صلاحیت شورای نگهبان است که آن را بررسی کند و آنچه شورای نگهبان اعلام کند ملاک عمل خواهد بود اما چنین چیزی دروغ محض و کذب است.
قاسمی در خصوص اظهارات اخیر پیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه به زودی با ظریف گفتگو خواهم کرد نیز گفت: چنین قرار و تصمیمی تعیین نشده اما در دیپلماسی هر اتفاقی ممکن است.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اینکه سفیر ایران در سوئیس هنوز پس از گذشت مدت زمان زیادی مشخص نشده است و این سفارتخانه با کاردار اداره می شود نیز گفت: با استقرار دولت جدید سفیر جدید هم معرفی خواهد شد و این دست نگاه داشتن به دلیل آن بود که دولتی که سرکار می آید در خصوص این تصمیمات کلیدی تصمیم گیری کند و بیش از حد شاهد عزل و نصب نباشیم.