اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرگزاری دانشجو، سجاد ریحانی- کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی با عنوان«توازن ترس؛ راهبرد مهم بازدارنده» به واکاوی ابعاد حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به مواضع گروه تکیری داعش در دیرالزور پرداخت. متن کامل این یادداشت به شرح زیر است؛
یکی از عوامل مهم که جریان رقیب را به واسطه نگرانی از واکنش ها و پاسخ های تلافی جویانه از اقدامات خصمانه باز میدارد، عامل ترس است.
دولتهای مختلف می کوشند با برقراری «توازن ترس» یک نوع حریم امنیتی برای خود در مقابل اقدامات خرابکارانه کشورهای رقیب و متخاصم ایجاد نمایند. در این توازن ترس کشور رقیب در عین توانمندی، برای ایجاد چالش های امنیتی مانند ترور و بمب گذاری، بعلت ترس از تبعات آن و پاسخ های احتمالی، از عملیاتی کردن این اقدامات استنکاف می ورزد.
در همین راستا دولت ها به منظور تغییر توازن ترس به نفع کشورهای خود، برنامه ریزی برای تقویت مولفه های اقتدار بین المللی مانند توان نظامی و نمایش و مانور آن در عرصه جهانی را در دستور کار خود قرار می دهند. طبیعتا این موضوع در کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران که دشمنان آن از هیچ فرصتی برای ضربه زدن به آن چشم پوشی نمی کنند، از ضریب اهمیت بیشتری برخوردار است.
اقدام ستودنی نیروی هوایی سپاه پاسداران در پاسخ به اقدامات تروریستی بازیچه ای مانند گروهک داعش در تهران و بازیگردانان اصلی آن یعنی امریکا، اسرائیل و عربستان، درحالی اتفاق افتاد که این «توازن ترس» دچار خدشه شده بود.
از چند سال گذشته بر اساس سیاست های دولت و آنچه دولت مردان تنش زدایی و ارائه تصویر ضدجنگ عنوان داشته اند، مذاکرات و تعاملاتی با برخی از کشورها مانند امریکا دنبال شد. در همین راستا تصمیم برای کاهش نمایش مولفه های سلبی اقتدار مانند قدرت نظامی و دشمن ستیزی به کرات در بیانات چهره های سیاسی نزدیک به دولت مشاهده می شد. سخنانی مانند «دنیای فردا، دنیای گفتمانهاست نه موشکها»، یا هجمه به رونمایی از شهرک زیرزمینی موشکی سپاه پاسداران و همچنین هجمه به جمله ضد اسرائیلی حک شده بر روی موشک ها و ... در کنار ضعف دیپلماسی در پاسخ قاطع نسبت به کشتار حجاج ایرانی، تجاوز نظامیان عربستان به دو نوجوان ایرانی، پخش تصویر زانو زدن ظریف در مقابل امیر کویت، تهدیدات و هتاکی های مقامات سعودی، رجزخوانی های مسئولین بحرین علیه ایران و... تصویر متزلزلی از قدرت بازدارندگی ایران در ذهن دشمن متبادر کرد.
برهم خوردن «توازن ترس» موجب شد تا دشمن(بویژه سران مرتجع منطقه به پشتیبانی امریکا) نسبت به اقدامات خرابکارانه در داخل خاک کشور جری تر شود و احساس ترس از واکنش متقابل در آن کاهش یابد. حال آنکه امروز حمله موشکی سپاه پاسدران ضمن به رخ کشاندن توان نظامی جمهوری اسلامی توانست بار دیگر «توزان ترس» به عنوان یک راهبرد مهم بازدارنده را، به نفع انقلاب اسلامی تغییر دهد.