شهرداری تهران به عنوان نهاد خدمت رسان شهری در بخش های مختلف به مردم به ارائه خدمت می پردازد. یکی از معاونت های مهم در حوزه رفع آسیب های اجتماعی معاونت حمایت های اجتماعی شهرداری تهرات است.
گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو: خدمات مطلوب به زنان و مردان وکودکانی که معرض آسیب قراردارند یا به عنوان محرومان وکارتن خواب و معتاد در سراسر شهر حضوردارند موضوع گفتگوی ما با محمد باصری، معاون حمایتهای اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران است که در ادامه میخوانید.
راه اندازی مددسرا؛ اضطراری و دائمی
باسلام و تشکر از وقتی که به ما اختصاص دادید. برنامه شهردای تهران برای کاهش آسیب های اجتماعی چه بوده است؟
یکی از دغدغههای مدیریت ارشد شهرداری تهران دکتر قالیباف ساماندهی و کاهش آسیبهای اجتماعی است. شاید اولین دستوری که به عنوان سیاست شهرداری مورد توجه ایشان قرار داشت رسیدگی به موضوعات آسیبهای اجتماعی بود. شهرداری تهران در خصوص چگونگی زندگی معتادین متجاهر که موجب ناراحتی مردم در محلات هستند بارها وارد عمل شده است، بخصوص در محلههای دروازه غار و شوش. شهرداری با حضور مداوم در سطح تهران در تلاش بوده تا بتواند کارتن خوابها را تحت پوشش خود قرار دهد به همین خاطر راه اندازی مددسرا که در دو شکل دائمی و اضطراری ایجاد شده مشغول خدمترسانی به کارتن خوابان و بی خانمانها است.
مددسرای اضطراری که زمستان راه اندازی میشود در تلاش است تا در ماههای سرد سال بی خانمانان را از سرمای زمستان درامان نگه دارد. از این رو شهرداری با تهیه غذای گرم و جای خواب به آنها بی خانمانان را از ماندن و تلف شدن در سرما نجات میدهد.
پیش بینی زیرساختی؛ حمایت مستمر و اشتغالزایی
برای حفظ کرامت افراد در طرح رفع آسیب های اجتماعی چه اقداماتی را انجام دادید؟
تمامی خدمات ارائه داده شده توام با حفظ کرامت افراد انجام میشود. هر چند خدمات ارائه شده هزینههای میلیاردی برای شهرداری ایجاد میکند، اما مدیریت شهری در جلساتی که با مسئولان حمایتی وخدمات اجتماعی شهرداری دارند براین موضوع تاکید دارند که باید زیرساختهای لازم برای حمایتهای مستمر و اشتغال زایی برای کسانی که امکان بازگشت آنها به چرخه زندگی فراهم است ساخته شود.
بی شک حضور شهرداری در کنار سازمانهای متولی خدمات اجتماعی تاثیرگذار بوده است. تهیه زیرساخت ها؛ منابع و هزینهها بسیار سخت است، اما به اذعان دست اندرکاران شهرداری تهران مستقیم وغیر مستقیم با تعصب خاصی موضوع حمایت از اقشار آسیب پذیر را دنبال کرده است به نحوی که پررنگتر از سایر سازمانهای حمایتی در کنار محرومان و مستضعفان و بی خانمانان شهر تهران بوده است.
حمایت از تازه واردان؛ حضور نیروهای حمایتی در مبادی ورودی به شهر
خدمات رسانی در سازمان خدمات اجتماعی در چند بخش صورت می گیرد؟
در سازمان خدمات اجتماعی فعالیتها در چند بخش دسته بندی میشود. کارتن خوابها، کودکان کار، معتادان و متکدیان؛ بنابراین براساس موضوعات مطرح شده زیرساختهای لازم برای خدمات دهی و حمایت بیشتر فراهم شده که از نمونههای آن میتوان به مددسراها در شهر تهران اشاره کرد. مددسراها با ارائه خدماتی، چون یک وعده غذای گرم، حمام گرم و جایگاه استراحت، مددجویان را مورد حمایت قرار میدهند. این مددسراها به مردان وزنان بی خانمان خدمات ارائه میدهد.
یکی از کارکردهای خدمات اجتماعی شهر تهران رسیدگی به وضع آسیبهایی است که ممکن است برای تازه واردان به تهران اتفاق بیفتد؛ از این رو نیروهای پیشگیری از آسیبهای شهرداری در مناطق مختلف اعم از ترمینالهای غرب، جنوب و راه آهن مستقر هستند تا با توجه به کمکهای همکاران در بهزیستی وکمیته امداد در برخورد با افرادی که از خانه فرار کرده اند و ممکن است در معرض آسیبهای اجتماعی قرار بگیرند آنها را از آسیبهای ممکن دور نگاه دارند.
تعبیه سامان سراها برای ساماندهی متکدیان
برای جمع آوری متکدیان چه اقداماتی را انجام داده اید؟
ایجاد دو سامان سرا برای خانمها وآقایان که مترصد جمعآوری متکدیان در شهر تهران است برآن بوده تا با جمع آوری متکدیان چهره شهر را از وجود زشتیهای تکدی گری پاک کند. خوشبختانه با همت شهرداری ناوگان حمل ونقل و حفاظت شهرداری برای جابهجایی متکدیان تغییر کرده است و اکیپ شهرداری با همراهی با نیروی انتظامی و استفاده از یک مددکار اجتماعی در سطح شهر گشت میزند تا به صورت شبانه روزی متکدیان را جمع آوری کرده و به سامانسراها بفرستد. سامان سرای اسلامشهر مخصوص آقایان و سامان سرایی در شرق تهران مخصوص بانوان است.
بهاران؛ مرکزی برای ترک و آموزش شغل
مرکزی به نام بهاران توسط شهرداری تهران راه اندازی شده است؟ تاسیس این مرکز برای چه بوده و چه خدماتی در این مرکز به افراد ارائه می شود؟
بهاران از بخشهای تازه تاسیس شهرداری تهران است که در حوزه کاهش اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی فعالیت میکند. افرادی که اعتیادشان را ترک کرده اند بعد از گذراندن دوره سمزدایی به مراکز بهاران معرفی میشوند. خوشبختانه در این مراکز اتفاقات خوبی میافتد بنحوی که میتوان گفت: معتادانی که اعتیاد خود را ترک کرده اند با آموزش دهی به خانوادهها به خانه وخانواده باز میگردند.
بازگشت به جامعه برای معتادی که ترک کرده است ظرف ۶ تا ۹ ماه طول میکشد بنابراین برای اینکه بتوانیم آنها را در سلامت پایدار نگه داریم باید به موضوع اشتغال این افراد به صورت جدی اهتمام داشته باشیم چراکه یکی از دغدغههای اصلی آنها داشتن شغل است. با کار کردن قادر به تامین نیازهای زندگی اشان میشوند و میتوان به پایداری سلامت آنها مطمئن بود از این رو امیدواریم که با حضور و مشارکت نهادهای غیردولتی در این زمینه موفقیت هایی کسب کنیم.
مراکز پرتو؛ جایی که زندگی را به کودکان بر میگرداند
در حوزه کودکان کار چه اقداماتی را انجام داده اید؟
تهران با معضلی به نام کودکان کار رو به رواست به همین جهت شهرداری درصدد حمایت از کودکان کار است. هر چند که این وظیفه در حیطه فعالیتهای سازمان بهزیستی است، اما به جهت آماده سازی زیرساختها دراین زمینه شهرداری تهران مراکزی را تحت عنوان مراکز پرتو (پیشگیری، روانشناسی و توانمندسازی کودکان در سطح شهر تهران دایرکرده است) تعداد ۱۶ مرکز پرتو با ظرفیت ۳۰۰۰ نفر پذیرای کودکان است و برنامهها در جهت حمایت از کودکان کار ارائه میشود.
خوشبختانه نهادهای مردم نهاد نیز دراین زمینه فعال هستند و سعی میکنند کودکان را از استثمار نجات دهند تا بتوانیم کودکان کار را به زندگی و حال وهوای مخصوص دوران سنی آنها بازگردانیم.
همراه سرا؛ اینجا همراهان بیمار ساماندهی میشوند
درباره همراه سرا برای ما توضیح دهید؟ ضرورت ایجاد آن در چه بود؟
یکی دیگر از خدمات دیگر شهرداری تهران همراه سراهاست که در سطح شهر تهران در کنار برخی بیمارستانهای دولتی دایر شده است. برخی از هموطنانمان که در تهران جایی برای ماندن ندارند برای اینکه در کنار عزیزانشان که در بیمارستانها بستری باشند مجبور به چادر زدن در خیابانها و نزدیک بیمارستانها میشدند ازاین رو این کار چهره شهر تهران را نازیبا کرده بود.
شهرداری تهران برای این منظور در دو منطقه ۳ و ۶ مکان هایی را برای حضور رایگان این افراد فراهم کرده که خوشبختانه خیرین نیز در ارائه خدماتی، چون تامین غذای گرم آنها با شهرداری همکاری دارند. این افراد با معرفی نامهای که از بیمارستان ارائه میدهند میتوانند از همراه سراهای شهرداری استفاده کنند.