پس از انتشار سخنان عراقچی، بسیاری از دانشجویان سعی کردند صفحات شخصیشان در فضای مجازی را جایگزین محرومیت از تریبون صداوسیما کنند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-سیدمهدی حاجیآبادی، «هنوز تا نقض فاحش و اساسی برجام فاصله داریم!» شاید به نظر رسد جمله بالا نطقی از دیپلماتهای فرانسه یا کشوری ذینفع و البته پیرو امریکا یا منتقدین ترامپ در کنگره امریکاست. اما این موضع متعلق به عباس عراقچی عضو اصلی تیم مذاکرهکننده است.
عباس عراقچی روز شنبه هفتم مرداد، بالاخره بعد از دوسال گفت بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ توافق اتمی وین از سوی آمریکا «نقض» شده است. او تأکید کرد که درباره «نقض عهد» آمریکا در اجرای توافق اتمی وین «شکی نیست» اما «هنوز تا نقض فاحش برجام فاصله داریم»!
کدام بندهای برجام نقض شد؟
بر اساس ماده ۲۶ توافق اتمی وین «دولت ایالات متحده، در چارچوب اختیارات قانونی رئیسجمهور و کنگره، از اعمال تحریمهای جدید مرتبط با هستهای خودداری خواهد کرد». بند ۲۸ بر اجرای برجام در فضای احترام متقابل تأکید میکند و از همه طرفها میخواهد که از اقداماتی مغایر با نص و روح و نیت برجام که اجرای موفقیتآمیز آن را مختل میکند، خودداری کنند.
مطابق بند ۲۹ برجام نیز «اتحادیه اروپا و دولتهای عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تأثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیت آمیز برجام خودداری خواهند کرد».
آمریکا معتقد است که برخی اقدامات ایران که به صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی ضربه میزند و نقض روح توافق هستهای است. بر پایه این توافق ایران قرار است در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در سطح جهانی مشارکت کند.
از این رو مقامهای دولت دونالد ترامپ، از جمله شخص او، به دفعات با هشدار در مورد رفتارهای بیثباتکننده ایران، اظهارنظر نظر کردهاند که چنین رفتارهایی به روح توافق هستهای ضربه میزند.
عراقچی اما روز شنبه گفت ایران در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام درباره موارد «نقض» توافق اتمی وین از سوی آمریکا اطلاعرسانی کرده و وزیر خارجه ایران نیز پیش از این در این باره چندین نامه به فدریکا موگرینی، هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، نوشته است تا بین اعضای این کمیسیون توزیع شود.
او مدعی شد که همه اعضای کمیسیون مشترک برجام «نسبت به موارد مطرح شده از طرف ایران در خصوص نقض عهدهای آمریکا موافق بودند».
سخنان آقای عراقچی در حالی بیان شده که خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داده بود ایران در نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام اعتراضی رسمی به روند اجرای توافق هستهای ارائه نکرده است.
خرج کردن از رهبر انقلاب برای لاپوشانی نقض برجام
عراقچی می گوید: «رهبر انقلاب فرمودهاند «وضع» تحریمهای جدید نقض برجام است اما اکنون تحریم جدیدی وضع نشده بلکه اشخاصی به لیست تحریمهای قبلی افزوده شدهاند. این قانون شخصمحور است و اشخاص را به تحریمها اضافه میکند.»
اما برای مثال، تنها بررسی یک نمونه یعنی بند ۵ پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ و مقایسه آن با تحریم جدید مجلسین آمریکا نشان می دهد سخنان عراقچی خلاف واقع است.
طبق این بند از برجام ایران می توانست تحت نظارت شورای امنیت سازمان ملل و کمیسیون مشترک که این نظارت حداقل تا ۵ سال نخست اجرای برجام ادامه خواهد داشت، ادوات نظامی مورد اشاره را از هریک از کشورهای طرف برجام یا سایر کشورها، نهادها یا افراد تأمین کند اما:
بخش ۷ از تحریم s.722 از رییس جمهور آمریکا می خواهد:
«تمامی تراکنش ها، اموال و منافع حاصل از اموال هر فرد یا نهادی را که در عرضه، فروش و انتقال مستقیم یا غیرمستقیم تانک های جنگی، وسایل نقلیه جنگی زرهی، سیستم های توپخانه کالیبر بزرگ، هلی کوپتر، هواپیماهای جنگی، قطعات یدکی مربوط به این تسلیحات و یا حتی آموزش های فنی مربوط آن به ایران مشارکت دارد را مسدود نموده و از صدور ویزا برای این افراد یا نهادها خودداری کند.»
قصه صدا و سیما و تریبون یکطرفه مدافعان برجام
عملکرد صداوسیما در این تحولات، از دیگر سوژههای انتقاد کارشناسان است. بسیاری معتقدند پس از بارها نقض فاحش و غیرفاحش! برجام از سوی آمریکا، هنوز این سازمان توان و مدیریت یک گفتوگوی دو طرفه به منظور روشن شدن ماجرا برای بسیاری از مردم ندارد. منقدان میگویند تا زمانی که عراقچی می آید و هرگونه که میخواهد موضوعات را تفسیر میکند؛ نباید انتظار داشته باشیم اصل ماجرا برای مردم روشن شود.
پدیده #مالهکشی و اعتراض دانشجویان ایرانی
پس از انتشار سخنان عراقچی، بسیاری از دانشجویان سعی کردند صفحات شخصی مجازیشان را جایگزین محرومیت از تریبون صدا و سیما کنند. بسیاری نوشتند چرا تا پیش از پذیرش برجام و اجرای آن در دولت، بیشترین همت رسانهای و سیاسی، بسیاری از سیاسیون و صدا و سیما، برای بزرگنمایی آن در حل مشکلات کشور شد ولی امروز که زیر پا گذاشتن آن توسط آمریکا بر همگان آشکار شده، تلاش می شود که این نقض ها خفیف جلوه داده شده و اثر آن بر کشور نادیده گرفته شود؟
یکی از کاربران دانشجوی توئیتر با لحنی طنز به تخصص اصلی عراقچی در دوران پسامذاکره اشاره کرد و نوشت: «یعنی اگه فکر میکنید #عراقچی بعد از #نقض_فاحش_برجام توسط امریکا نمیتونه یه اصطلاح دیگه برای ماله کشی اختراع کنه، خععلی خجسته تشریف دارید»
سید حسنی هم با
انتشار عکسی طنز از عراقچی در المپیک نوشت:
#ماله_کش کی بودی تو؟؟؟ #ماله_کشی تا کی؟؟؟

یکی دیگر هم از کاربران فضای مجازی در
ابتکاری جالب با اشاره به چرخه عمل وزارت خارجه در دولت روحانی در قالب شکل نوشت: چرخه وزارت خارجه ی
روحانی
مذاکره برجام تحریم و #ماله_کشی
رضا یکی
از دانشجویان مهندسی هوافضای دانشگاه امیرکبیر هم با اشاره به بحث فروش نفت در
دوران پسابرجام و ارائه مدل ریاضی استدلالی عراقچی نوشت: ماله کشی های جوجه عراقچی هر بشکه 159 لیتر هر لیتر0.75-0.95 کیلوگرم: با
تخفیف 1 هربشکه = 160 کیلوگرم میشه ماهی 12,878,616 بشکه

عراقچی
پایش به دنیای فیزیک هم باز شد. یکی از کاربران با اشاره به سرعت عمل عراقچی در
مدل فیزیک دینامیک نوشت: سرعت
ماله کشی عراقچی به حدود 56 توجیه در ساعت رسیده درحالی که خود ماله در زمان اوجش
نهایتا 46و7صدم در ساعت ماله میکشه

پس از
فیزیک، پای عراقچی به دنیای فوتبال هم باز شد. یکی از کاربران در همین خصوص با
اشاره به نقش منفی کیروش در تحریمهای بانکی نوشت: عراقچی میگه اینکه تحریمهای بانکی
حل نشده ربطی به برجام نداره! راست میگه حل نشدن تحریم بانکی بخاطر کم کاری کارلوس
کیروش در تیم ملی فوتباله!

مطهره
محمدی هم با تکیه بر جابجایی مرزهای استدلال توسط عباس عراقچی نوشت: شاید باورتون نشه،ولی عراقچی گفت اگه
آمریکا تحریمهای بی سابقه رو اعمال کرده به خاطر اینه که ایران قوی شده. مرزهای استدلال جابه جا شد

سیدعلی
موسوی حملات رسانههای دولتی به میثم مطیعی را دستمایه طنز قرار داد و نوشت: الان میثم
مطیعی بیاد بگه جسم و روح برجام بصورت غیر فاحش به فنا رفت که رفت هنوز هتاکه؟
تا جایی که امروز بمب افکن های امریکایی قادر هستند تهران را بمباران اتمی کنند و ایران قادر به مقابله به مثل نیست