مسئول علمی بیستمین کنگره سراسری اپتومتری ایران، گفت: اپتومتریستها در خط اول تشخیص بیماریهای و اختلالات چشمی قرار دارند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر امیر اسهرلوس، به موضوعاتی که قرار است در کنگره بیستم اپتومتری ایران مطرح شود، اشاره کرد و افزود: اصول تجویز و فیت عینک، فیت لنزهای تماسی، آشنایی با عدسیهای عینک، آشنایی با روشهای جراحیهای عیوب انکساری مانند لیزیک و لازک، اصول تشخیصی بیماریهای چشمی، اصول تجویز عینک در اطفال و آنالیزهای بالینی و کلینیکی تجویز در مشکلات دید دوچشمی از جمله اصلاح انحرافات چشمی، مباحثی است که در کنگره امسال مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
این دکترای تخصصی اپتومتری اظهار داشت: با توجه به تعریف علمی اپتومتری در دنیا، معاینات اولیه چشمی را در دنیا اپتومتریستها انجام میدهند و اپتومتری به عنوان رشته و حرفهای مستقل در خط اول تشخیص مشکلات چشمی و بینایی قرار دارد. معاینه، تشخیص و درمان اختلالات سیستم بینایی، چشم وهمچنین مشکلات بینایی و چشمی ناشی ازبیماریهای عمومی بدن مانند دیابت و فشارخون درتعریف حیطه کاری اپتومتریستها لحاظ شده است. در نظام علوم پزشکی آمریکا به عنوان پیشرفتهترین کشور از نظر سیستم درمانی، اپتومتریستها تجویز عینک، تجویز لنزتماسی، تجویز داروهای چشمی، وسایل کمک بینایی و انجام بعضی جراحیهای چشمی خاص را برعهده دارند و تمام اپتومتریستها از نظر علمی باید به مباحث چشمی و بینایی اشراف کامل داشته باشند. یکی از علوم روز مربوط به جراحیهای انکساری است که برای اصلاح ضعیفی چشم کاربرد دارند و باید همکاران ما در زمینه شناخت این روشها آموزش مدون داشته باشند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: قطعا با توجه به اینکه درصد زیادی از بیماران چشمی زیر نظر کلینیکهای اپتومتری هستند اگر اطلاعات همکاران از نظر علمی ناقص و یا تجهیزات تشخیصی لازم ناکافی باشد تنها کسانی که متضرر خواهند شد قطعا بیماران هستند؛ بنابراین حتما تمام بیماران مراجعه کننده باید معاینات کامل تشخیصی را دراین کلینیکها دریافت کنند و وجود هر گونه اختلال و آسیب در سیستم بینایی و چشمی تشخیص داده شود.
اسهرلوس ادامه داد: ما سعی کرده ایم از نظر علمی این مسائل را مورد توجه قرار دهیم و از آنجا که اپتومتریستها معمولا در خط اول درمان مشکلات چشمی قرار دارند و خیلی از بیماران از اپتومتریستها در خصوص روشهای مختلف اصلاح عیوب انکساری (عینک، لنز یا جراحی؟) مشاوره میخواهند باید همکاران اطلاعات جامعی در این زمینهها داشته باشند که خوشبختانه در گروههای آموزشی در سراسر کشور آموزشهای لازم ارائه میشود و این اطلاعات سالیانه در سمینارها و کنگرههای علمی به صورت مداوم ادامه پیدا میکند.
مسئول علمی کنگره اپتومتری ایران افزود: در تمام دنیا اپتومتریستها وسایل تشخیص اولیه مانند دستگاه اندازه گیری فشار چشم (تونومتر) جهت تشخیص بیماری آب سیاه و دستگاه اسلیت لامپ برای تشخیص بیماریهای چشمی از جمله آب مروارید را حتما باید داشته باشند و جزء الزامات تلقی میشود. خوشبختانه در ایران هم این امکانات تشخیصی در کلینیکها فراهم است و اگر بخواهد دست روی این مسائل تشخیصی گذاشته شود بیمارانی که زیر نظر کلینیکهای اپتومتری هستند این خدمات را دریافت نکنند جای نگرانی خیلی زیادی وجود خواهد داشت.
اسهرلوس افزود: دلیلش این است که خیلی از بیماریهای چشم هیچ علامت هشدار دهندهای ندارند مثل آب سیاه که هیچ علائمی از قبیل: تاری دید، سوزش، خارش، درد و... ایجاد نمیکند و تا آخرین مراحل پیشرفته هم این بیماری چیزی نشان نمیدهد تا اینکه نهایتا منجربه نابینایی میشود. البته توجه شود بیماری آب سیاه انواع مختلفی دارد که در نوع شایع آن که نوع زاویه باز مزمن گفته میشود و جزء شایعترین علل نابینایی در دنیا به شمار میرود هیچ علامت و شکایت چشمی بیمار را متوجه خود نمیسازد. تنها راه تشخیص این بیماری انجام معاینات مرتب چشم خصوصا در کسانی که احتمال ابتلا بیشتر است مانند سن بالای ۴۰ سال، دیابتی ها، نژاد سیاه، افراد دارای سابقه فامیلی گلوکوم و ... معمولا به صورت شش ماهه یا سالیانه میباشد. در این معاینات حتما فشار چشم در افراد دارای عوامل خطر باید پایش شود.
بیستمین کنگره سراسری اپتومتری ایران از ۸ تا ۱۰ شهریور ۹۶ در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار میشود.