رئیس دانشگاه خوارزمی و از گزینههای تصدی وزارت علوم گفت: توسعه کمی آموزش عالی در سالهای اخیر به کیفیت ضربه زده است. ما باید این شرایط را سازماندهی کنیم.
سبحانالهی، رئیس دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در باره پذیرش مسئولیت وزارت علوم گفت: این موضوع فعلا در حال بررسی است ولی به عنوان یک معلم اعتقادمان بر این است که وزارت علوم از آن رسالت و ماموریتی که در اساسنامهای در زمان دکتر معین به تصویب مجلس رسیده فاصله گرفته است.
وی افزود: یکسری نهادهای موازی در انجام رسالت وزارت علوم شکل گرفته که با اساسنامه مغایرت دارد و به همین دلیل وزارت علوم در حال حاضر تضعیف شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: هرکس این مسئولیت را به عهده بگیرد باید دنبال این باشد که قانون و اساسنامه وزارت علوم اجرا شود. یکی از چالشهای وزارت علوم همین است؛ هرکس وزیر شود باید این را احیا و تقویت کند.
سبحانالهی در مورد وضعیت فعلی وزارت علوم گفت: اینکه دانشگاهها به این صورت توسعه کمی پیدا کردهاند به کیفیت صدمه زده، تا سال ۸۴ ما حدود ۹۰ دانشگاه داشتیم، ولی در یک بازه زمانی به ۲۴۰ عدد رسید این نوع توسعه کمی به توسعه کیفی ضربه جدی زده است.
رئیس دانشگاه خوارزمی با اشاره به کم شدن تعداد دانشجوها در سالهای اخیر اظهار داشت: از یک طرف هم تعداد دانشجوها کم شده است و یک نوع پرت آموزش عالی داریم، این باید ساماندهی شود. البته این در برنامه دکتر فرهادی بود ولی تنها موردی که اتفاق افتاد بحث دانشگاه علوم اقتصادی سابق بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با اشاره به کمبود امکانات آزمایشگاهی در دانشگاهها ادامه داد: در مورد امکانات آزمایشگاهی و تجهیزات دانشگاهها سالهاست که چیزی به این بخش تزریق نشده است. هرسال چند تومانی برای تعمیرات وتجهیزات دانشگاه در نظر میگیرند که آن هم صرف تعمیرات خوابگاه ها و امورات روزمره میشود. ما باید آزمایشگاهها را بروز کنیم و از آن برای حل مشکل دستگاه های اجرایی استفاده کنیم، حتما هرکسی که این مسئولیت را می پذیرد باید از صندوق توسعه ملی کمک گرقته و آزمایشگاهها را تجهیز کند.
وی افزود: باید دانشگاهها را به دل جامعه ببریم، ما امکانات و منابعمان در دانشگاهها برای این کشور و مردم است و باید در خدمت مردم باشد. نباید پروژههای به اصطلاح علمی بدون توجه به نیاز جامعه تعریف کنیم، البته مبحث تحقیقات بنیادی برای جامعه و توسعه علمی کشور مفید است در این بحثی نیست.
سبحانالهی در پاسخ به این سوال که آیا در بحث ساماندهی آموزش عالی برنامهای برای حذف یا ادغام دانشگاهها دارد، گفت: بحث ساماندهی است نه حذف؛ دانشگاههای کوچک که به جهت هیئت علمی و امکانات زیاد اوضاعشان خوب نیست اینها را به دانشگاههای بزرگ وصل کنیم مدنظر ماست.
رئیس دانشگاه خوارزمی در ادامه به مباحث اقتصادی وزارت علوم اشاره و تاکید کرد: وضعیت معیشت دانشگاهیان یکی از برنامههایی است که باید مورد توجه قرار گیرد. اعضای هیئت علمی ما نخبگان این کشورند وقتی مقایسه میکنند دریافتیشان را با کشورهای دیگر دانشگاه را ترک می کنند و به کشورهای دیگر میروند.
وی در پاسخ به این که برای قبول پست وزارت چه شرایطی گذاشتید؟ و تغییرات در بدنه وزارت علوم چگونه خواهد بود؟ گفت: تقویت وزارتخانه، امکانات دانشگاه و تعیین تکلیف نهادهای موازی وزارت علوم، من هیچ وقت دنبال این نبودم که بیایم آدم ها را عوض کنم، در دانشگاه خوارزمی هم دنبال تغییرات نبودم. آن چیزی که برای ما مهم است کار است نه بحث خط و ربط سیاسی برای من خروجی کار مهم است.
سبحانالهی در پایان تاکید کرد: آموزش عالی بخش اساسی توسعه هر جامعه است، خیلی باید مورد توجه قرار بگیرد. کشورهای دیگر از نان شبشان میزنند برای آموزش و چگونه آموزش دادن و تربیت نیروی انسانی، این خیلی مهم است. روش های کنونی دیگر جواب نمی دهد، ما باید دانشجو را خلاق و مبتکر تربیت کنیم.