مراسم اختتامیه ششمین دوره جشنواره فیلم شهر در حالی برگزار شد که طی آن علاوه بر اهدای جوایز بخشهای مختلف، بزرگداشت محمود کلاری و همچنین بزرگداشت و تولد ۹۰ سالگی ژاله علو بخشی از برنامههای آن بود.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ مراسم اختتامیه این دوره از جشنواره که با اجرای فرزاد حسنی بود، غروب روز شنبه ۱۴ مرداد ماه در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد. در ابتدای مراسم سیدعلی احمدی، دبیر جشنواره ضمن خوشامدگویی به حاضران در مراسم عنوان کرد: جشنواره دروه پنجم و ششم شهر با وجوهی که مخاطبان در پردیسهای سینمایی تهران پرداخت کردهاند، برگزار شده است و امیدوارم این جشنواره برای مردم ایران و شهر تهران باقی بماند.
الهه نوبخت، مدیر بخش بینالملل جشنواره شهر نیز در این مراسم و بخش پایانی جوایز بینالمللی نیز عنوان کرد: تعدادی از فیلمهایی که در این دوره از جشنواره حضور دارند، اولین حضور آسیایی و جهانی خود را تجربه کردند، خوشحالیم که این جشنواره در بخش بینالمللی به یکی از قطبهای استعدادیابی جوانها تبدیل شده است.
شب ویژه محمود کلاری در جشنواره شهر در ابتدای این بخش کلیپی از محمود کلاری، فیلمبرداری سینمای ایران پخش شد. حسین جعفریان و محمود صلاحی روی صحنه حاضر شدند؛ جعفریان در وصف محمود کلاری اظهار کرد: درباره کارهای محود کلاری صحبتهای زیادی شده، اما خارج از کار او را دوست خیلی خوب خودم میدانم.
کلاری در میان دست زدنهای دیگران روی صحنه آمد و گفت: باور کنید خجالت میکشم، همیشه به دیگرانی که کار میکرم میگفتم فیلمی بسازید که آنقدری خوب نباشد که بخواهند زیاد از آدم تعریف کنند!
او ادامه داد: خوشحالم این اتفاق در جشنواره فیلم شهر افتاده است و همینطور که این جشنواره توانسته در بُعد بینالمللی هم جای خودش را پیدا کند. سال گذشته در جشنواره پوسان که داور بودم، خاطرم هست جشنواره با کلیپی از زندهیاد عباس کیارستمی شروع شد و در حقیقت سینمای ایران جایگاه بالایی در دنیا دارد. جشنواره فیلم شهر میتواند این نگاه را بهتر کند، همانطور که دیدیم جایزه ویژه هیات داوران در بخش بینالملل را فیلمی درباره «کارتنخوابّها» گرفت و بحثهایی مانند اینکه در جشنواره شهر نباید کارتنخوابها را ببینیم، وجود ندارد.
کلاری همچنین با یادی از تورج منصوری تاکید کرد که آنچیزی که امروز پشت سرگذاشته از او آموخته است.
این فیلمبردار در پایان این شب را «شب بزرگی» در زندگیاش دانست.
همچنین ویدئویی از مهران مدیری که درباره محمود کلاری صحبت کرده بود در مراسم پخش شد، او محمود کلاری را «کندوی عسل سینما» نامید و سپس از تجربه همکاریاش با او در فیلم سینمایی «ساعت پنج عصر» صحبت کرد و گفت: من فکر میکردم نور و تصویر را به خوبی میشناختم، اما بعد از کار با محمود کلاری فهمیدم که چیز زیادی نمیدانم.
فوت کردن شمعهای ۹۰ سالگی ژاله علو در اختتامیه جشنواره شهر در ادامه این مراسم استاد جمشید مشایخی پیشکسوت بازیگری سینما، تئاتر و تلویزیون در این بخش روی صحنه رفت. ژاله علو بازیگری که ۱۴ مرداد ۹۶، ۹۰ ساله شده است، درمیان استقبال مخاطبان روی صحنه رفت. همچنین محمدباقر قالیباف شهردار تهران برای بزرگداشت و تولد این بانوی هنرمند روی صحنه حاضر شد. کیک تولدی با تصویری از چهره ژاله علو به همراه موسیقی «تولدت مبارک» با صدای زندهیاد محمد نوری روی صحنه آمد و علو شمعهای تولد ۹۰ سالگیاش را در اختتامیه جشنواره فیلم شهر فوت کرد.
مشایخی با اشاره به اینکه در روزگاری که تلویزیون نبود و رادیو گوش میداد، اظهار کرد: روزهای جمعه سر ظهر تئاتر رادیویی اجرا میشد و خانم علو در آن نمایش نقش مهمی داشت. خانم علو از ابتدا زیبا بود، اما سالها که گذشت به دلیل هنری که ارائه میداد، زیباتر هم شد. یک بیت شعر را هم برای او میخوانم «گر در سرت هوای وصال است حافظا/ باید که خاک درگه اهل هنر شوی».
قالیباف نیز در این بخش اظهار کرد: این دو عزیز که امروز روی صحنه هستند، سرمایههای مهم و بزرگ ایران هستند و امروز در دنیا ملت ما را به فرهنگ و هنری که دارد میشناسند. خانم علو را از کسی مثل من که دهه ۴۰ به دنیا آمده میشناسد و با آن خاطره دارد تا کودک و نوجوان امروزی. ما صدای ایشان را در کارتونها و فیلمهای مختلف شنیدهایم.
ژاله علو نیز در مراسم بزرگداشت خود اظهار کرد: از مردم عزیز خیلی تشکر میکنم، همیشه لطفی که داشتهاند شامل حال من بوده و اگر تا امروز کاری انجام دادهام، به عشق مردم بوده است.
او همچنین با بیان اینکه کمتر کسی میداند گاهی شعر میگوید، یکی از شعرهایش را در مراسم خواند: «ما میان عشق بازان یکهایم ما ز. باران محبت چکهایم رخ نبوده در آینه یار ما از آن آیینهها یک تکهایم»
قالیباف: هنر و هنرمند میتواند جهان را زیباتر کند در ادامه این مراسم محمدباقر قالیباف گفت: در شرایطی که زندگی شهری مخصوصا در کلانشهرها با پیچیدگی و سختیهایی همراه است، نیازمند خصلتهایی هستیم که بتوان زندگی و کیفیت زندگی را ارتقا دهیم؛ خصلتهایی، چون کرامت و مدارا و .... در این روحیات بیش از هرچیز نیازمند یک روح لطیف و فهم بالا هستیم و برای رسیدن به این خصلتها، هنر و هنرمندان نقش برجستهای دارند.
او ادامه داد: امروز در همه کلان شهرهای دنیا، آسیبها و مشکلاتی، چون فقر، بیکاری، اعتیاد و حاشیه نشینی را میبینیم که چالشهایی جدی هستند و بخش اعظمی از این چالشها، ریشه در فقر فرهنگی دارند. برای حل این چالشها هنر و هنرمند است که میتواند با اثر خودش جهان را زیباتر کند و انسان را داناتر نشان دهد.
شهردار تهران همچنین تاکید کرد: به عنوان مدیری که سالها در بخش مدیریت شهری بودم، از سال ۸۴ مبنای کار را بر رویکرد فرهنگی و اجتماعی گذاشتم و خداوند را شاکر هستم که در زیر ساختهای فرهنگی و هنری در شهر تهران اتفاقهای جدی و مهمی افتاده است؛ چه در سینما، چه در تئاتر، چه ایجاد سالنهایی برای آئینها، چه در کتابخانهها و... که این روند را از مقیاس محله تا عرصه ملی داشتهایم، برای مثال ما امروز ۷۵ کتابخانه شبانهروزی داریم که به آن باید باغ کتاب را هم اضافه کنیم.
محمدباقر قالیباف در پایان سخنانش با تاکید بر اینکه تلاش کرده در طول این سالها سلایق شخصی را در عرصه هنر دخالت ندهد، گفت: این آمار و سخنها به این معنی نیست که اتفاق خیلی بزرگی افتاده و تنها سعی کردهایم وظیفه خودمان را انجام دهیم. سعی کردیم انجام وظیفه کنیم و این کارها در حد بضاعت ما بوده است؛ امیدوارم این وظایف را با تمام کاستیها قبول کنید. در تمام مدتی که کار کردیم همه تلاشمان این بوده که سلایق شخصی، توقعات بیجا و رفتار ابزاری و سیاستزدگی را در عرصه هنر دخالت ندهیم. بلکه به عنوان یک خدمتگذار تا جایی که توانستیم کار کنیم تا گامی رو به جلو برداریم وامیدواریم شما عزیزان فعالیتهای خود را در همه عرصهها ادامه دهید و افتخارهای بیشتری را برای ایران زمین به ارمغان آورید.
جایزه بخش ویژه دبیر جشنواره در این بخش سیدعلی حجمدی روی صحنه آمد و همچنین از شهره پیرانی همسر شهید داریوش رضایینژاد دعوت شد روی صحنه حاضر شود. در این بخش جایزه ویژه دبیر به منیر قیدی برای فیلم سینمایی «ویلایی» تعلق گرفت. منیر قیدی در این بخش ضمن تشکر از حاضران عنوان کرد: از این جایزه خیلی خوشحال هستم و از سعید ملکان که به دلیل حضورشان، این فیلم ساخته شد، تشکر میکنم.