رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات با اشاره به پردهبرداری از ایوان مرمت شده باب القریش در حرم امامین جوادین(ع گفت: بازسازی این ایوان که میراث ارزشمندی از هنر و معماری ایرانی و اسلامی است، از عید غدیر سال ۱۳۹۴ آغاز و پس از دوسال به اتمام رسید.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حسن پلارک امروز در مراسم پرده برداری از این ایوان مرمت شده باب القریش در حرم مطهر امامین جوادین (ع) و همزمان با میلاد امام موسی کاظم (ع) اظهار کرد: پس از بازسازی گنبد و گلدستهها، مرمت ایوان باب المراد، سنگکاری و کاشیکاری صحنها، رواقها و بازسازی مسجد صفویه و نیز ساخت درها، صندوفچهها، روپوش مرقد و کتیبههای حرم مطهر امامین جوادین (ع) امروز شاهد به ثمر نشستن خدمت دیگری از خادمان و محبان اهل بیت (ع) در عتبات و در کاظمین هستیم.
وی، طرح ایوان مرمت شده باب القریش را همانند سایر پروژههای ستاد بازسازی عتبات عالیات، حاصل وحدت و مودت دو ملت شیعه عراق و ایران دانست و تاکید کرد: بازسازی این ایوان که میراث ارزشمندی از هنر و معماری ایرانی و اسلامی است، از عید غدیر سال ۱۳۹۴ آغاز و پس از دوسال به اتمام رسید.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات درباره ویژگیهای این طرح توضیح داد: ایوان تاریخی باب القریش به مساحت ۱۲۰ متر مربع با استفاده از سه هزار و ۵۰۰ قطعه بازطراحی و بهسازی شده است که پیش از این هنرمندان ایرانی در دوره قاجار آن را به روش مقرنس با نمای آئینه کاری تزئین کرده بودند.
پلارک افزود: بنا به درخواست تولیت حرم مطهر امامین جوادین (ع)، این ایوان تاریخی با مقرنس و قطعات مسی با پوشش طلا بازسازی و مرمت شده است.
وی ضمن تجلیل از زحمات دست اندرکاران اجرای این طرح گفت: بی شک اجرای بیش از ۱۵۰ پروژه عمرانی، صنعتی و هنری مختلف در اعتاب مقدسه و اجرای طرحهای بزرگ توسعه حرمهای مطهر میسر نمیشد مگر با مدد اهل بیت و حمایتهای بی دریغ مردم، مسئولان و علمای اعلا در عراق و ایران بهویژه مرجعیت عالیقدر حضرت آیت الله سیستانی و حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی که همیشه با رهنمودها و دعای خیرشان پشتیبان خادمان عتبات بودهاند.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات همچنین از همکاری سید علا موسوی؛ رئیس دیوان وقف شیعی عراق، جمال الدباغ تولیت حرم مطهر امامین جوادین (ع) و آقای مسجدی سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق تشکر کرد.
برپایه این گزارش، همزمان با میلاد پر برکت امام موسی کاظم (ع) و با حضور مقامات ایرانی و عراقی از ایوان مرمت و بهسازی شده بابالقریش در حرم امامین جوادین (ع) پردهبرداری شد.
این ایوان تاریخی که به دست مهندسان، هنرمندان و استادکاران ایرانی با طراحی جدید و مقرنسهای مسی زیبا، باز طراحی و ساخته شده، با طلای اهدایی تولیت حرم مطهر امامین جوادین (ع) آبکاری شده است.
مشخصات فنی پروژه
ارتفاع ایوان تاریخی باب القریش در حدود ۹ متر و دهنه ورودی آن حدود ۴. ۸ متر است.
بررسیهای دقیق کارشناسی نشان میدهد که قدمت کاشیکاریهای ایوان به حدود سال ۱۳۳۲ هجری قمری و دوره قاجار برمیگردد؛ در برخی از کاشیکاریهای سایر نقاط صحن مطهر نیز نام ناصرالدین شاه به وضوح قابل مشاهده است که موید قدمت تاریخی این سازه و نقش استادکاران و هنرمند ایرانی در ساخت آن است.
کار باز طراحی ایوان توسط مهندس احمد احمدی فاخر و زیر نظر مهندس محمد کریمی، معاون صنعتی و هنری ستاد بازسازی عتبات عالیات صورت گرفته است.
بر اساس طراحی جدید، مقرنسهای آئینهکاری گذشته جای خود را به طرحهای جدیدی از مقرنسهای مسی که با طلا آبکاری شده داده است.
استادکاران و هنرمندان ایرانی برای ساخت این مقرنس زیبا از روش قالب معکوس گچی که توسط استاد حسین شیخی ساخته شده بهره گرفتهاند.
کار ساخت و مونتاژ قطعات مقرنس مسی که بر روی قالب گچی ساخته شده، توسط استادکارانی، چون استاد پاکدل، عمادیان و نباتی در مشهد مقدس انجام گرفته است.
پس از اتمام مراحل ساخت در ایران، قطعات مسی به کاظمین منتقل و توسط تیم آبکاری به مدیریت دکتر حسینی با لایه نازکی از طلا به ضخامت حدود ۱۲ میکرون پوشش داده شد و توسط استاد شیخی و قدرت الله جهاندیده نیز کار نصب انجام گرفته است.
هزینه طلای این پروژه را تولیت حرم مطهر امامین جوادین علیهم السلام تامین کرده است.
در قسمت پائینمقرنسها، کتیبه قرآنی زیبایی طراحی و به اجرا درآمده که در آن آیه ۲۳ سوره شوری مشهور به آیه مودت اهل بیت و اجر رسالت به خط استاد مقدم قرارداد.
این آیه شریفه، توسط دستگاههای دقیق CNC بر روی ورقههای مسی تراشیده و با حاشیه زیبای اسلیمی آراسته شده که پس از میناکاری توسط استاد حیدری، با طلا آبکاری شده است.
در زیر کتیبه قرآنی و در قسمت بالای در ورودی مطلا نیز کتیبه حدیث طراحی و اجرا شده است؛ در این کتیبه، حدیث مشهور سفینه نجات اهل بیت از رسول اکرم (ص) به خط استاد مقدم با حاشیههای زیبای اسلیمی قلمزنی شده است که نیم ترنجهای اسلیمی در بالای نوشته حدیث، زیبایی کتیبه را دو چندان کرده است.
در طرفین چارچوب در ورودی ایوان نیز از نقوش اسلیمی و خطائی که در برگیرنده اسامی ۱۴ معصوم است به شکل شجره معصومین قرار گرفت.
کار قلمزنی این نقوش توسط گروهی زیر نظر استاد سیدمصطفی احمدی در اصفهان صورت گرفته است؛ خطاطی اسامی معصومین (ع) نیز توسط استاد خوانساری درون ترنجهای داخل اسلیمی صورت گرفته و توسط استاد حیدری میناکاری و توسط گروه دکتر حسینی، با طلا آبکاری شده است.
افزون بر این، در ایوان باب القریش، دو قاب گره چینی نیز طراحی و اجرا شده است.
کار ساخت قطعات گره نیز توسط گروه استاد خزعلی صورت گرفته است؛ هر قاب شامل ۳۹ شمسه و در مجموع ۷۸ شمسه است که اسمای الحسنی به خط استاد خوانساری نقش بسته است.
در مجموع حدود ۳ هزار و ۵۰۰ قطعه در کل ایوان باب القریش توسط حدود ۳۰ استادکار و هنرمند ایرانی از نقاط مختلف کشور به زیباترین شکل ساخته و نصب شده است.