نشست خبری حضور ایران در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت صبح امروز در مؤسسههای نمایشگاههای فرهنگی برگزار شد و برنامههای حضور ایران در این رویداد تشریح شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست خبری حضور ایران در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت صبح امروز در مؤسسههای نمایشگاههای فرهنگی با حضور محمد سلگی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، امیرمسعود شهرامنیا مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی برگزار شد.
سلگی در این نشست خبری با بیان اینکه نمایشگاه از ۱۹ تا ۲۳ مهرماه در آلمان برگزار میشود، اظهار داشت: همانطور که در شورای سیاستگذاری مطرح شد، در بحث دیپلماسی فرهنگی که جزو سیاستهای جمهوری اسالمی ایران و برنامههای وزیر ارشاد در روز رأی اعتماد بود، همچنان این موضوع را در اولویت قرار داده و بر این مبنا رویدادی متفاوت را تجربه خواهیم کرد.
او با بیان اینکه در نمایشگاه امسال سه غرفه از جمهوری اسلامی ایران به صورت مستقل در بخش بزرگسال، کودک و گرنت خواهیم داشت، گفت: در این دوره از نمایشگاه کتاب فرانکفورت، جمهوری اسلامی ایران با ۱۷ ناشر، ۲ آژانس ادبی و ۵ تشکل صنفی همراه با رایزنی جمهوری اسلامی ایران در برلین فعال خواهد بود.
سرپرست معاونت فرهنگی خاطرنشان کرد: اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، مجمع ناشران انقلاب اسلامی، مؤسسه فرهنگی نارشان دفاع مقدس و انجمن فرهنگی زنان ناشر از جمله تشکلهای صنفی نشر در نمایشگاه فرانکفورت خواهند بود.
او پیرامون حضور آژانسهای ادبی هم گفت: آژانس ادبی پل و تماس در این نمایشگاه با توجه به قرارهای ملاقات با سایر کشورها رایزنی خواهند کرد، اما یکی از عمدهترین فعالیتهای غرفه ایران معرفی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و توزیع فرمهای ثبت نام این نمایشگاه برای سال آینده است. همچنین در راستای سیاستهای کلان فرهنگی ایران در حوزه دیپلماسی فرهنگی، طرح گرنت فعالتر در این نمایشگاه و در ذیل غرفهای معرفی خواهد شد.
سلگی اولویتهای موضوع گرنت را به این شرح معرفی کرد: ادبیات داستانی و غیرداستانی معاصر، هنر، اسلامشناسی و ایرانشناسی و کودک و نوجوان خواهد بود و مطابق شیوهنامه مصوب در سال جاری، کلیه مراکز انتشاراتی فعال در خارج از کشور از حمایتهای این طرح بهره مند میشوند. حمایت موضوع طرح گرنت در قالب حمایت از ترجمه و انتشار کتاب به صورت پرداخت تمام یا بخشی از هزینه ترجمه و انتشار آثار ایرانی که به یکی از زبانهای خارجی در کشورهای دیگر قابلیت انتشار دارد صورتپذیر خواهد بود.
سلگی پیرامون غرفه کودک و نوجوان تصریح کرد: در این غرفه جدیدترین آثار کودک و نوجوان عرضه خواهد شدو قرار است ۳۰۰ عنوان از بهترینهای نشر کودک و نوجوان از بیش از ۵۰ ناشر در این غرفه عرضه شود، همچنین ۳ ناشر و یک آژانس ادبی به صورت مستقل حضور خواهند داشت. آژانس ادبی کیا، انتشارات جمال، انتشارات امیرکبیر و براق از آن جمله هستند.
سرپرست معاونت فرهنگی به حضور نویسندگان، مترجمان و تصویرگران ایرانی اشاره کرد و گفت:نویسندگانی، چون فریبا وفی منتخب بنیاد لیتپروم به عنوان بهترین نویسنده زن خارجی آلمان، محمود برآبادی، رؤیا مکتبیفرد، جعفر شیرعلی نیا، شیوا مقانلو، غلامرضا امامی، مصطفی رحماندوست و نسیم مرعشی در کنار مهسا هدایتی از تصویرگران منتخب حضور خواهند داشت.
سلگی در پاسخ به سوالی پیرامون مهمان ویژه شدن ایران گفت: در حال حاضر هم بحث حضور کشورمان به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه کتاب پاریس را در سال آینده دنبال میکنیم و پیگیریهای لازم در این زمینه در حال انجام است که امیدواریم طی روزهای آتی به نتیجهای قطعی برسد. در مورد حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به عنوان میهمان ویژه نیز، بحثهای مقدماتی در این خصوص انجام شده که بعد از قطعی شدن حضور کشورمان در نمایشگاه کتاب پاریس به عنوان میهمان ویژه، این موضوع نیز به صورت جدیتر در دستور کار قرار خواهد گرفت.
در ادامه این نشست خبری، امیرمسعود شهرامنیا ضمن اشاره به برنامههای جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه فرانکفورت گفت: ما چند برنامه رونمایی و نشست رایزنی خواهیم داشت، چرا که همه ساله در ماه اکتبر که میعادگاه سالانه تمامی ناشران و اهالی کتاب است، در فرانکفورت برپا میشود. ما ۹۰ نمایشگاه بزرگ در دنیا داریم که این نمایشگاه یکی از مهمترین و گستردهترینها به جهت متراژ است، اگرچه نمایشگاه تخصصی طی سه روز اول به شمار میرود، اما دود روز پایانی بازدید عمومی را خواهیم داشت. او با بیان اینکه امسال کشور فرانسه مهمان ویژه است، خاطرنشان کرد: در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه که روز سهشنبه است برگزار میشود، رئیسجمهور فرانسه و صدراعظم آلمان حضور داشته و سخنرانی خواهند داشت، ضمن اینکه یک نویسنده لبنانیالاصل به ایراد سخن میپردازد.
مدیرعامل مؤسسه نمایشگاهها گفت: فرانسویها امسال با ۱۳۴ نویسنده در ۲ هزار مترمربع غرفه با ۲۰۰ رمان برجسته حضور دارند.
او همچنین با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران سالهاست که روندی را آغاز کرده که ذیل غرفه ملی ایران در این نمایشگاه منسجم حضور مییابد، گفت: در کنار غرفه ملی، غرفههای جداگانهای هم فعالیت دارند. ۲۱۰ متر غرفه در سالن بزرگسال و ۴۰ متر در بخش کودک داریم.
او ضمن اشاره به معرفی گرنت و حضور غرفه به این نام، گفت: ما سال گذشته گرنت را در نمایشگاه فرانکفورت رونمایی کردیم و آن تجربه حضور به ما کمک کرد که آییننامه را بازبینی کنیم چرا که حمایتها مستقیم تا پیش از آن به ناشر و موزع خارجی کمتر تعلق میگرفت، اما امسال برنامههای گرنت را پررنگتر پیگیر خواهیم بود و بروشورهای خوبی به زبانهای انگلیسی و آلمانی ترجمه شده است، همچنین دیدارهای دوجانبه و چندجانبه را نیز خواهیم داشت.
او به فضای نشستها در غرفه ایران و خارج از آن اشاره کرد و گفت: ترجیحمان این است امسال حضور پررنگتری در غرفه سایر کشورها نیز داشته باشیم و به دیدار با ناشران خارجی برویم، اما برنامههایی را هم در غرفه ایران اعم از رونمایی و نشست خواهیم داشت، از این رو قرار است جدیدترین اثر استاد فرشچیان با حضور ایشان رونمایی شود، اما این رونمایی بدون حضور آقای فرشچیان صورت میگیرد، اما از دیگر برنامهها اینکه در کنار رونمایی از کتابها در روز ایران، برنامه موسیقی و تعزیه خواهیم داشت، ضمن اینکه در روز دوم نمایشگاه، مسئولان کشور فرانسه به غرفه جمهوری اسلامی ایران آمده و بازدید خواهند کرد.
شهرامنیا توضیح داد: در روز ایران همچنین قرار است یورگن باس رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت در غرفه ایران حضور یابد و ضمن بازدید، نشستی را با مقامات ایرانی داشته باشد. در ادامه بازدید از غرفه کشور ایتالیا پیشبینی شده، دیدار با اعضای انجمن نویسندگان ایتالیا، اتحادیه ناشران صربستان، چین و... را خواهیم داشت.