معاون اول رئیس جمهور گفت: ایران برای گسترش روابط و توسعه همکاریها با کشورهای همسایه از جمله ارمنستان هیچ سقف و محدودیتی قائل نیست.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اسحاق جهانگیری ظهر امروز (دوشنبه) در مذاکرات مشترک هیأتهای ایران و ارمنستان اظهار داشت: ایران و ارمنستان در یک حوزه تمدنی، فرهنگی و جغرافیایی قرار دارند و ارتباط مردم این دو کشور همسایه ارتباطی دیرینه بوده که عمدتاً مبتنی بر مشترکات فراوان است از این رو این روابط ماندنی و پایدار خواهد بود.
معاون اول رئیس جمهور اظهار داشت: هموطنان ارمنی ما در کنار سایر مردم ایران در شهرهای مختلف در آرامش زندگی میکنند و ارتباط خوب هموطنان ارمنی با مردم ارمنستان به منزله پل ارتباطی قوی میان دو کشور است.
جهانگیری ادامه داد: خوشبختانه ارتباط خوبی در سطح وزارتخانههای دو کشور برقرار است و امیدوارم سفر نخست وزیر ارمنستان به تهران نقطه عطفی در توسعه مناسبات دو کشور باشد.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با قدردانی از تلاشهای دولت ارمنستان برای ایجاد ارتباط بیشتر میان ایران و اتحادیه اوراسیا گفت: عضویت ارمنستان در اتحادیه اوراسیا و ارتباط نزدیک این اتحادیه با اتحادیه اروپا ظرفیت خوبی برای توسعه روابط دو کشور است.
جهانگیری با اشاره به سفر خود به ارمنستان که حدود دو سال پیش انجام شد گفت: در این سفر مذاکراتی برای افزایش مبادلات تجاری دو کشور و رساندن آن به سقف یک میلیارد دلار صورت گرفت، اما گزارشها نشان میدهد که همچنان موانعی بر سر راه افزایش مبادلات تجاری دو کشور وجود دارد و پیشرفت کارها متناسب با برنامهها نبوده است.
معاون اول رئیس جمهور از منطقه آزاد ارس که در نزدیکی مرزهای ارمنستان واقع شده است به عنوان فرصتی مناسب برای ارتباط هر چه بیشتر تجار و بازرگانان دو کشور یاد کرد و گفت: از طریق ارتباط بخش خصوصی دو کشور و نیز استفاده از فرصت مناطق آزاد اقتصادی در ایران و ارمنستان، مبادلات تجاری با هزینههای کمتری انجام خواهد شد.
جهانگیری فعالیت در زمینههای گاز، برق، کشاورزی، صنایع تبدیلی، خدمات فنی و مهندسی و حمل و نقل را از جمله زمینههای همکاری مشترک دو کشور برشمرد و اظهار داشت: کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور باید به طور فعال تشکیل شود و نقشه راه همکاریهای فیمابین را فعال کند.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به همکاریهای دو کشور در زمینه حمل و نقل و ترانزیت خاطرنشان کرد: ترانزیت از مسیر ایران به ارمنستان میتواند از راه دریای سیاه انجام شود که کشورهای زیادی میتوانند از این موضوع بهرهمند شوند و انتظار داریم وزرای حمل و نقل دو کشور نسبت به این موضوع با اولویت نگاه کنند و موانع آن را برطرف سازند.
جهانگیری با اشاره به توانمندی و تجربه شرکتهای ایرانی در زمینه احداث راه و خطوط ریلی گفت: شرکتهای ایرانی آمادگی دارند در مناقصات پروژههای ارمنستان شرکت کنند و پروژهها را با هزینههای کمتری نسبت به شرکتهای خارجی اجرا نمایند.
معاون اول رئیس جمهور لغو روادید میان دو کشور را گامی مؤثر در افزایش سفرهای متقابل گردشگری میان ایران و ارمنستان دانست و افزود: توسعه گردشگری میان دو کشور علاوه بر معرفی آداب، فرهنگ و رسوم دو کشور میتواند توسعه روابط تجاری را تسهیل کند.
جهانگیری محیط زیست را از دیگر زمینههای همکاری میان ایران و ارمنستان دانست و تصریح کرد: ایران از ایجاد منطقه حفاظت شده در مرز دو کشور حمایت میکند.
معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت حفظ و نگهداری رود ارس خاطرنشان کرد: حفظ و نگهداری رود ارس که میان چند کشور مشترک است، وظیفهای بر عهده همه ماست، اما متأسفانه برخی بی توجهیها باعث شده که این رود با آلودگی مواجه شود.
وی با اشاره به اینکه ایران و ارمنستان در مسائل منطقهای و بین المللی همکاریهای خوب و سازندهای دارند، از رأی مثبت ارمنستان در خصوص حقوق بشر در ایران قدردانی کرد و گفت: متأسفانه کشورهایی که بزرگترین ناقضان حقوق بشر هستند به ما اتهام نقض حقوق بشر وارد میکنند.
جهانگیری با بیان اینکه گفتگوهای جمهوری اسلامی ایران با قدرتهای جهانی بر سر مسائل هستهای دو دستاورد بزرگ داشت تصریح کرد: یکی از این دستاوردها حقانیت ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای بود و پایبندی ایران به مقررات بین المللی را به اثبات رساند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: دستاورد دوم این بود که این مذاکرات نشان داد اگر در مناقشات مختلف، طرفهای درگیر گفتگوها را بر اساس روشهای برد- برد دنبال کنند، میتوانند بر مسائل و مناقشات غلبه کنند و حل پیچیدهترین مسائل از طریق گفتگوهای مسالمت آمیز امکان پذیر است و نیازی به تهدید، تحریم و اینگونه مسائل وجود ندارد.
وی با یادآوری اینکه متاسفانه در منطقه با افراطی گری و تروریسم مواجه هستیم گفت: این مسائل توسط قدرتهای خارج از منطقه ایجاد میشود و این گروهها تلاش میکنند که بحرانها را پایدار نگه دارند.
جهانگیری ادامه داد: اگر قدرتهای خارج از منطقه دست از دخالتها بردارند، کشورهای منطقه خود قادر هستند که بحرانها را حل و فصل کنند.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه سخنان خود به مسائل سوریه، عراق و یمن به عنوان نمونههای بارز دخالتهای قدرتهای خارجی اشاره و خاطرنشان کرد: مسائل سوریه باید از طریق سیاسی و گفتگو حل و فصل شود و ایران از استقلال و تمامیت ارضی سوریه حمایت میکند.
جهانگیری اضافه کرد: مردم سوریه خودشان باید راجع به کشور و حاکمیت تصمیم گیری کنند و در همین راستا ایران از گفتگوهای سیاسی در ژنو و آستانه در جهت حل بحران سوریه حمایت کرد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه مبارزه با تروریسم در عراق از روند خوبی برخوردار است، گفت: ما با همه گروهها و طوایف عراق در ارتباط هستیم و علاقمندیم پس از نابودی داعش، شاهد صلح در عراق باشیم.
وی ادامه داد: همه طوایف و اقوام در عراق باید از حقوق قانونی خود برخودار باشند و مسائل و اختلافات را در چارچوب قانون اساسی و با حاکمیت دولت عراق در حفظ تمامیت ارضی این کشور حل و فصل کنند.
جهانگیری خاطرنشان کرد: ما با رفاه و خوشبختی طوایف مختلف مخالف نیستیم، اما اقدامات ناامن ساز و تهدیدکننده تمامیت ارضی این کشور را قبول نداریم.
معاون اول رئیس جمهور با ابراز تأسف از اوضاع نامناسب یمن گفت: متأسفانه کشورهایی که به یمن حمله کرده اند، به درخواستهای جامعه بین المللی برای پایان دادن به جنگ توجه نمیکنند.
جهانگیری ابراز امیدواری کرد سفر نخست وزیر ارمنستان به تهران نقش مؤثری در توسعه روابط دوجانبه و ارتقاء همکاریهای دو کشور در موضوعات اقتصادی، منطقهای و بین المللی داشته باشد. ارمنستان علاقمند است که شرکتهای ایرانی بیش از پیش در این کشور فعالیت کنند
نخست وزیر ارمنستان نیز در این نشست ضمن برشمردن برخی پروژههای مشترک میان دو کشور و تأکید بر لزوم رفع موانع پیش روی اجرای این پروژها گفت: ارمنستان علاقمند است که شرکتهای ایرانی بیش از پیش در این کشور فعالیت کنند.
کارن کاراپتیان افزود: ایجاد کریدورهای حمل و نقل میان دو کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است و ارمنستان آمادگی دارد همکاریهای لازم را در این زمینه برای کاهش هزینههای حمل و نقل و بهبود تجارت میان دو کشور به انجام برساند.
وی بر لزوم تأسیس یک شرکت مشترک تجاری میان ایران و ارمنستان تأکید کرد و گفت: با ایجاد شرکت تجاری مشترک، صادرات و واردات و حمل و نقل میان دو کشور تسهیل و روابط تجاری بهبود خواهد یافت.
نخست وزیر ارمنستان با اشاره به سخنان معاون اول رئیس جمهور کشورمان در خصوص همکاری در حوزه محیط زیست و حفاظت از رود ارس اظهار داشت: این موضوع میتواند در دستور کار کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور قرار گیرد تا نقطه نظرات طرفین و راهکارهای حل این مسأله بررسی شود.
کارن کاراپتیان لغو روادید میان دو کشور را رضایت بخش و سازنده در روابط دو کشور دانست و گفت: با لغو روادید تعداد سفرهای گردشگران ایرانی به ارمنستان افزایش چشمگیری داشته اشت.
وی افزود: ارمنستان آمادگی دارد حجم روابط تجاری دو کشور را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و روابط دو ملت که روابطی دیرینه است میتواند در این زمینه مؤثر و سازنده واقع شود.
در این نشست برخی وزرا آخرین وضعیت همکاریهای دو کشور را تشریح کردند و پیشنهاداتی برای بهبود مناسبات فیمابین ارایه دادند.