کد خبر:۶۴۸۳۱۲
خبرگزاری دانشجو گزارش می‌دهد

تجربه رانندگی با رنو مگان اتوماتیک/ تعصب مالکان این پراستهلاک فرانسوی ناشی از چیست؟

رنو مگان اتوماتیک دو لیتری در نسخه‌های مدل ۹۰ به بالا با کارکردهای پایین گزینه مناسبی برای خانواده‌های پرجمعیت و افراد میانسالی است که و اهل شیطنت و فشار آوردن به ماشین نیستند.
همه چیز درباره رنو مگان ۲۰۰۰ / پشت پرده تعصب مالکان روی کهنه‌کار اتوکشیده خاندان رنو چیست؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ در سال‌های‌ اخیر افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو ناشی از نوسانات و افزایش شدید نرخ ارز بود. مگان هم از این قاعده مستثنی نبود و فقط صاحب نظران در مورد میزان افزایش قیمتش در بازار آزاد نظرات متفاوتی دارند؛ عده‌ای معتقدند مگان پس از افزایش نرخ ارز جهش قیمتی بی‌منطقی داشته و عده‌ای از قیمت پایین و بازار ضعیف مگان حرف به میان می‌آورند!
  
ظاهر و کابین
رنو مگانی که در کشور می‌شناسیم، نسل دوم مگان فرانسه است. طراحی ظاهری این خودرو حتی در مقایسه با خودروهای زمان خودش قدیمی و به دور از هرگونه هیجان و زیبایی بوده است. در کنار نکات منفی، یکپارچگی طراحی ظاهری و خطوط یکدست و منظم به کار رفته در خودرو نشان از رو به رویی با یک فرانسوی اتوکشیده و باوقار است. ظاهر مگان زیبایی خاصی ندارد اما در عین سادگی، خشونت چراغ‌های جلو و امضای بزرگ رنو در پیشانی کهنه‌کار کم زرق و برق، نشان از رویارویی با یک فرانسوی اصیل است.

داشبورد مگان کیفیت چندان مطلوبی ندارد. داشبورد از پلاستیک خشک رنج می‌برد. کنسول میانی با وجود تهویه اتوماتیک، طراحی کسل کننده‌ای دارد. بهتر است مالکان مگان بیشتر دلخوش غربیلک کوچک و خوش دست فرمان، کارت سوئیچ و ترمز دستی خلبانی مگان باشند!

موتور و گیربکس
رنو مگان در دو نسخه مونتاز و وارداتی در بازار موجود است. مدل‌های وارداتی از سال ۲۰۰۵ به بازار عرضه شد و تا ۲۰۰۸ هم به بازار ایران وارد شد. مدل‌های مونتاژ ایران از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۳۹۲ در بازار موجود هستند که ۲ ایربگ شدند و از نظر ظاهری تغییرانی در رنگ تودوزی و رینگ‌های اسپرت ماشین به خود دیدند.

مگان در سینه‌اش موتور ۲ لیتری ۱۳۶ اسب بخاری را جای داده که گشتاور آن ۱۸۱ نیوتون متر است. گیربکس مگان ۴ دنده اتوماتیک و تیپ ترونیک است؛ اصلاً دوست ندارد در خنگی و آزار از هم‌میهن هاچ بکش ۲۰۶ کم بیاورد! ناگفته نماند معدود مگان‌های وارداتی در بازار وجود دارد که از موتور ۶ / ۱ لیتری، در کنار گیربکس اتوماتیک استفاده می‌کند. با توجه به جثه سنگین مگان، کشش پایین و مشکلات عدیده موتوری نسخه دنده‌ای ۱۶۰۰ آن بر کسی پوشیده نیست، امان از روزی که روی موتور ۱۶۰۰ گیربکس اتوماتیک هم نصب شود! (مگان‌های دنده‌ای مدل پایین به دلیل تحمل فشار زیاد موتور، غالباً یا موتور تعویضی هستند یا باید مداوم موتورشان شکافته شود و حسابی مالک به درد دلشان گوش کند.)

همه چیز درباره رنو مگان ۲۰۰۰ / پشت پرده تعصب مالکان روی کهنه‌کار اتوکشیده خاندان رنو چیست؟

لذت رانندگی با مگان اتوماتیک
بی‌مقدمه به سراغ ویژگی‌های راندن ارابه ۳ / ۱ تنی رنو می‌رویم. فرمان برقی مگان کاملاً نرم و خوش دست است و پایداری خودرو با وجود نرمی فرمان در پیچ‌ها قابل تحسین است. صدای موتور در دورهای بالا در اتاق می‌پیچد که نسخه دنده‌ای هم از این صدا رنج می‌برد. سیستم تعلیق با وجود وزن بالا سواری نرمی را برای سرنشینان به ارمغان می‌آورد. مصرف سوخت برای موتور دو لیتری بالاست که نمی‌توان تکنولوژی قدیمی پاشش سوخت و گیربکس چهار سرعته بی منطقش را بی‌تقصیر دانست. 

با افزایش سرعت بیش از ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، حس پایداری و یکپارچگی مثال زدنی مگان نسبت به رقبای هم رده‌اش، کاملاً ملموس است. دید به جلو خوب است، ولی دید عقب محدود است و سنسور و دوربین عقب برای آن الزامی است. دست دنده زشت و قدیمی است البته وقتی ظاهر اهرم دنده ال نود را می‌بینیم از مگان بابت آبرو داریش تشکر و قدردانی هم می‌کنیم!

همه چیز درباره رنو مگان ۲۰۰۰ /جنگجوی کهنه‌کار سرزمین خروس‌ها تا چه حد در ایران سربلند بود؟

عملکرد گیربکس مگان واقعاً مأیوس کننده است؛ به خصوص در تعویض دنده‌ها و حرکت در ترافیک‌ها با دور موتور پایین و دنده‌های سنگین می‌تواند تست اعصابی برای مالک باشد. مگان در سرعت‌های کم بی‌خودی دنده می‌دهد. در هنگام تعویض دنده‌ها با تأخیر دنده عوض می‌کند و توان موتور را در هنگام تعویض دنده، به طرز محسوسی کاهش می‌دهد. وقتی مگان اتوماتیک وارد دنده ۴ می‌شود، راننده از سرعت ۱۱۰ کیلومتر به بعد جای خالی دنده ۵ را احساس می‌کند. از نظر گیربکس مگان در برابر رقبایی همچون مزدا ۳، سراتو، هیوندای آوانته و حتی ام جی ۵۵۰ حرفی برای گفتن ندارد.

فضای صندوق عقب و صندلی‌های عقب کاملاً منطقی و کافی است. البته از سدان‌های رنو چیزی جز این انتظار نمی‌رود. فضای پای سرنشینان عقب هم مکفی و سه نفر به راحتی روی صندلی‌های عقب با خوبی و خوشی روزگار سپری خواهند کرد. ترمزهای مگان خوب و قابل قبول هستند. چهار چرخ دیسک در کنار ترمز شرایط اضطراری به خوبی از پس جثه سنگین مگان برمی‌آید و حس اطمینان را به راننده القاء می‌کند. 

همه چیز درباره رنو مگان ۲۰۰۰ / پشت پرده تعصب مالکان روی کهنه‌کار اتوکشیده خاندان رنو چیست؟

قیمت و تأمین لوازم یدکی
اینجا پاشنه آشیل مگان است؛ جایی که استهلاک این فرانسوی با ابهت، با زبان بی‌زبانی به مالکش می‌گوید، هزینه تعمیر و نگه‌داری من به مراتب از مزدا ۳، آوانته، سراتو، زانتیا و حتی ماکسیما بیشتر است؛ از سرویس‌های دوره‌ای گرفته تا قطعات موتور و جلوبندی و لوازم بدنه. اگر مالک مگان مجبور به هزینه برای ماشینش شود که معمولا روی آن تعصب خاصی هم دارند، با قیمت‌هایی مواجه می‌شود که استمرار سواری مگان را به کامش تلخ می‌کند. همین عامل یکی از اصلی‌ترین نقاط منفی مگان و دلیل فروش بسیاری از نمونه‌های کارکرده آن است.

پیچیدگی فنی مگان با وجود سنسورهای متعدد، حساسیت دمای موتور و گیربکس نازک نارنجی‌اش نوید از یک خودروی پرخرج و پیچیده برای مالک دارد که هرگز نباید روی سردرآوردن هر مکانیکی از این خودرو حساب باز کرد. تعمیراتی که وادارتان می‌کند به تعمیرگاه تخصصی بروید و حتی خودرویتان را دست هر نمایندگی از پارس خودرو هم نسپارید!

فضای مناسب کابین در کنار نرمی اتاق و فرمان خوش دست و هندلینگ مناسب از ویژگی‌های مثبت مگان به شمار می‌رود. موتور نسبتاً ضعیف در کنار گیربکس قدیمی و قطعات یدکی بسیار گران از نکات منفی یار قدیمی پارس خودرو به شمار می‌روند.

به نظر می‌رسد رنو مگان اتوماتیک دو لیتری در نسخه‌های مدل ۹۰ به بالا با کارکردهای پایین گزینه مناسبی برای خانواده‌های کارمند و افراد میانسالی است که جمعیت ۴ یا ۵ نفری دارند و اهل شیطنت و فشار آوردن به ماشین نیستند. اما برای خرید نسخه چند سال کارکرده مگان که کیلومتر آن از ۱۵۰ هزار کیلومتر رد شده باشد باید بسیار تأمل کرد و نیم نگاهی به رقبای کم ادعایی مثل آوانته و سراتو انداخت. اما اگر اصرار بر خرید مگان دارید از هزینه‌های تعمیر و نگه‌داری آن غافل نشوید؛ بنابراین گرچه متعصبان مگان تا حدودی حق دارند. مگان می‌تواند در عین خوشایند بودن، حسابی مالکش را کلافه کند. از ویژگی‌های فنی منحصر به فردی که قابل رقابت با خودروهای روز دنیاست گرفته تا بازار خراب و پیچیدگی فنی و هزینه‌های سنگین تحمیلی بر دوش مالک!
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۴
یقیناً مقابل آوانته اتوماتیک چه از نظر قدرت موتور چه گیربکس چه قیمت لوازم یدکی بازندست. کلا فرانسوی‌ها پر استهلاکن
25
114
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۶
سراتو سایپا از این بهتره
19
143
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۳
تعصب مالکان رو خوب اومدی. اگه ماشین خوبیه پس چرا بازارش انقدر افتضاحه؟
19
140
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۴
ماشین فوق العاده نرمیه و فرمونش عالیه. فقط همین!
تو بقیه چیزا آوانته ازش سره.
33
111
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۳
مگان حرف نداره ایمن نرم و با ابهت
150
28
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۸
فقط کسیکه مگان داره میتونه بگه مگان چیه
218
17
ناشناس
Netherlands
۲۱ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۹
من يه مگان از سال 87 دارم. سرويس ها رو درست انجام بدي به ماشين بيخودي سخت نگيري، عالي ترين گزينه ي موجوده
223
17
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۶
فکر کنم اصلا مگان سوار نشدید دوست گرامی یا اطلاعات ناقص دارید.کم استهلاک ترین ماشینه.طراحی مهندسی عالی.شتاب عالی.کیفیت متریال عالی.زیبا.مگان نسل یک می ارزه به این چینی های آشغال.
231
7
ناشناس
۱۳ آبان ۱۳۹۸ - ۲۲:۳۵
دمت گرم عالی بود
Reza Tayyari
۲۳ دی ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۸
منم هم نظر با شما هستم من هاچبک ۲۰۰۶ و یک ۹۱ دارم خیچ کدوم تا الان من اذیت نکردن
کگتوکحبونت
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۶
موافقم مگان عالیه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۳۰ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۲
گیربکسش خنگه/هزینه قطعاتشم پیرم کرده/البته مصرقی موتور تو این 180 هزار مشکل نداشته
90
35
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۱:۱۹
سلام به همه دوستان
مگان 2000 دارم ,حدود 290000 کیلومتر کارکرده .
واقعا راضی ام , قابل اعتماد و نرم و شتاب ثانویه خوب
تعلیق و فرمان پذیری خوب , ترمزها خوب و ایمنی بالا و...
قیمت قطعاتش نسبت به بازدهی نرماله .
اگر مگان نداری قضاوت نکن , فقط یه مگان سوار لذت رانندگی با مگان رو می فهمه .
104
14
پربازدیدترین آخرین اخبار