رئیس سابق دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی «حماس» تاکید کرد که مرحله کنونی نیازمند مشارکت ملی در مدیری تصمیمات مبارزاتی و سیاسی است و اجازه توافق ملی بر سر مقاومت مردمی جدی در کرانه باختری و قدس را میدهد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز اطلاع رسانی فلسطین، خالد مشعل در گفتگو با روزنامه "الرساله" به مناسبت سی امین سالروز تاسیس جنبش حماس تاکید کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا میخواست با تصمیم خود درباره به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت "اسرائیل"، روند اجرای معامله قرن را جلو بیاندازد و یکی از مهمترین بندهای آنرا که مربوط به مختومه کردن پرونده قدس به نفع رژیم صهیونیستی بود، به زور حل و فصل کند، اما این تصمیم باعث شکل گیری فضایی شد که آشتی ملی فلسطین را از بن بست احتمالی نجات داد.
وی افزود: پس از تصمیم ترامپ درباره قدس، ملت فلسطین و رهبران آن وارد نبردی بزرگ شده اند و آنچه اتفاق افتاد، به عبور از موانع پیش روی آشتی ملی در هفتههای اخیر کمک کرد. این رهبر برجسته حماس خاطر نشان کرد که مساله فلسطین تعدادی از برگهای برندهای را که ملت فلسطین و مقامات تشکیلات خودگردان در دهههای گذشته در اختیار داشتند، از دست داده است.
خالد مشعل در ادامه اعلام کرد که جهان عرب سرگرم بحرانهای داخلی خود است و مواضع برخی کشورها نیز تغییر کرده و کار به جایی رسیده است که برخی کشورها حاضر هستند مساله فلسطین را قربانی بحرانهای داخلی و جنگهای حاشیهای خود کنند و معامله قرن تعبیر واضحی از این همین مساله بود.
مشعل تصریح کرد که ترامپ پس از بررسی اوضاع جهان عرب تصمیم جنون آمیز خود را اتخاذ کرده است، اما این چالش بزرگ باید با مبارزه در جبهههای مختلف پاسخ داده شود تا آمریکا مجبور به عقب نشینی از تصمیمش شود و زمینه احیای مساله فلسطین و قدس در میان امت و نیز در عرصه منطقهای و بین المللی فراهم شود.
وی در پاسخ به سوال "مصطفی صواف" نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی فلسطین که پرسید «شما با ابو مازن (محمود عباس) تماس گرفتید. آیا احساس کردید که او هم همان چیزی را که شما یا افکار عمومی فلسطین میخواهد، دنبال میکند؟ چرا که ما بیش از اینکه به موضع جهان عرب یا جامعه بین المللی چشم امید داشته باشیم، به موضع طرف فلسطینی امید بسته ایم» خاطر نشان ساخت که «بله، ما در باریکه غزه به خاطر مجازاتها و حرکت کند قطار آشتی ملی با مشکلاتی مواجه هستیم. من احساس میکنم که ما در لحظه تاریخی هستیم و از همین رو، باید این مشکلات را هضم کنیم تا بتوانیم در کنار هم با چالش بزرگی مقابله کنیم و این حق غزه است که از محاصره و مجازات خلاص شود و بحرانهای غزه حل شده و تمامی فلسطینیان شاهد آشتی واقعی باشند. امروز و در سایه تحول اخیر، نویسندگان و روزنامه نگاران حق دارند که یک موضع مشترک را از رهبران و مقامات فلسطینی بشنوند و از آنها بخواهند که به مسئولیت هایشان عمل کنند؛ چرا که همه ما در معرض حمله قرار داریم و مقامات فلسطینی هم در معرض حمله قرار دارند و خودشان هم این را میدانند. لذا، باید با گفتگوهای جدی، راهبردی بر پایه مشترکات طرفهای فلسطینی اتخاذ کنیم.
رئیس سابق دفتر سیاسی جنبش حماس در پاسخ به سوال دیگری درباره مشارکت حماس در نشست شورای مرکزی سازمان آزادی بخش فلسطین "ساف" گفت: به نظر من، سیاست، هنر فرصت آفرینی و استفاده از ظرفیتها و تعیین دقیق گرایشات است و باید زمینه رایزنی گسترده طرفهای فلسطینی در داخل و خارج فراهم شود. من معتقدم که برادران مان در کادر رهبری جنبش فتح از هر گونه اقدام مثبتی در زمینه برگزاری نشست شورای مرکزی ساف استقبال میکنند و میتوانند موضع شان را بیان کنند و من خواهان حضور تمامی طرفهای فلسطینی در این نشست هستم تا تصمیمات جسورانه تری اتخاذ شود.
وی در پاسخ به سوال "ایاد شورباچی" نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی فلسطین درباره راهکار حماس برای متوقف کردن روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و نحوه استفاده از مساله قدس در این زمینه اظهار داشت که «ما به هیچ کدام از طرفهای عربی یا بین المللی اجازه نمیدهیم که از مساله فلسطین به عنوان ابزاری برای تسویه حساب و یا خدمت به برنامههای خودشان استفاده کنند. حتی اگر در میدان تنها هم بمانیم، در این زمینه تساهل به خرج نخواهیم داد و من مطمئن هستم که افراد کمی چنین اهدافی را دنبال میکنند.» این رهبر برجسته فلسطینی تصریح کرد که موضع طرف فلسطینی مهم است؛ به ویژه که برخی طرفها در جهان عرب سعی میکنند موضع طرف فلسطینی را سرپوشی بر روی اشتباهات خود قرار دهند و ما باید این طرفها را معرفی کنیم.
مشعل در واکنش به سوال دیگری درباره گزینههای جایگزین حماس در صورت شکست آشتی ملی تاکید کرد که آشتی ملی هیچ جایگزینی جز آشتی ندارد و حماس گام بزرگی در این راستا برداشت که شاید برخی طرفها نگاه منفی نسبت به آن داشته باشند، اما ما باید به تلاش هایمان برای تحقق آشتی و پایان بخشیدن به شکاف داخلی ادامه دهیم و در صورتی که این تلاش هایمان به شکست انجامید، دنبال راه دیگری باشیم؛ چرا که هیچ طرفی در عرصه فلسطین نمیتواند طرف دیگر را حذف کند و این مساله از لحاظ ملی هم درست نیست؛ بنابراین، بهترین راه همزیستی و تفاهم و همکاری در عرصه ملی است.