کد خبر:۶۶۲۱۳۰
خبرگزاری دانشجو گزارش می‌دهد

تقدیم به رئیس‌جمهوری که نمی‌داند کدام خودرو هیبریدی است!/ افزایش قیمت هیبریدی‌ها جیب چه کسانی را پر می‌کند؟

آقای روحانی از رسانه ملی به مردم قول دادید اگر اطلاعات غلط دریافت کردید، حتما سود بازرگانی خودروهای هیبریدی را اصلاح می‌کنید.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ خودروهای هیبریدی وارداتی در کنار موتور بنزینی یک موتور برقی دارند که به اصطلاح دوگانه سوز (هیبریدی) خطاب می‌شوند. بدون مقدمه برای درک اینکه آیا کسی آدرس اشتباه به آقای روحانی داده یا خیر به سراغ امضای معاون اول رئیس جمهور پای برگه افزایش تعرفه خودروهای هیبریدی می‌رویم. معاون اول رئیس جمهور پس از یک دوره چند ماهه قطعی سامانه ثبت سفارش و در حالی که صدای اعتراضات نمایندگان مجلس هم برای تعیین تکلیف ماجرا به گوش می‌رسید از نظام جدید تعرفه‌ای رونمایی کرد.

 

 

 در تصویب نامه هیئت وزیران، تعرفه واردات خودروهای هیبریدی از 4 درصد به 45 درصد افزایش پیدا کرده است که رسانه‌ها از آن به افزایش بیش از 1000 درصدی تعرفه واردات خودروهای هیبریدی یاد می‌کنند. این نامه نشان می‌دهد معاون اول رئیس جمهور کاملا به موضوع افزایش فضایی تعرفه واردات خوروهای هیبریدی آگاه بوده و آن را برای اجرا به پیشنهاد وزارت صنعت به عنوان تصویب نامه، ابلاغ کرده است.

 

تعرفه‌های جدید با توجه به گمانه زنی‌های رسانه‌ها، فاصله قیمتی ایجاد شده بین نمایندگی‌ها و بازار آزاد را پوشش داد. شگردی که در مردم ایران با آن غریبه نیستند. اما درباره تعرفه جدید واردات خودروهای هیبریدی همه حسابی غافل‌گیر شدند! طوری که حتی دلالان هم فکرش را نمی‌کردند قیمت‌ها تا به این حد رشد کند و از دسترس مردم خارج شود. ابتدا ترفندی برای وارد کردن شوک به بازار پیدا می‌کنیم و سپس با طرح این پرسش از مردم که چرا باید سوداگران ودلالان این عدد حاشیه بازار را در کیسه خود ببینند هزینه زندگی مردم را افزایش می‌دهیم.

 

پارسایی عضو کمیسیون اصل نود مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت گفت: دست هایی پشت پرده وجود دارد که ورود و استفاده از خودروهای هیبریدی را سد کرده‌اند. بنده به یقین رسیدم دست‌های پشت پرده‌ای وجود دارد که مانع از واردات خودروهای هیبریدی و ایمن به کشور می‌شود و منافع اقلیتی به خطر می‌افتد. شما می‌بینید که واردات خودرو‌ها را هم انحصاری کردند، در چند ماه گذشته شاهد افزایش سرسام‌آور در قیمت خودروهای خارجی بودیم که جدیدا اثر خود را بر خودروهای داخلی هم گذاشت.

 

وزارت صنعت آگاهانه تعرفه خودروهای هیبریدی را بالا برد/ چه کسی آدرس غلط به رئیس جمهور داده؟

 

وی افزود: ما نه تنها در تولید خودرو انحصار داریم بلکه در واردات آن هم انحصاری به وجود آوردند. احساس می‌کنم در صنعت خودروسازی حق الناس می‌شود یعنی نه تنها حق مردم را از لحاظ گران فروشی تضییع می‌کنیم بلکه جان آن‌ها را نیز از نظر سلامتی تهدید می‌کنیم.

 

چرا اطلاعات غلط به رئیس جمهور داده‌اند؟

آقای رئیس جمهور، صنعت خودروسازی در داخل کشور نه تنها برنامه‌ای برای تولید خودرو و موتورسیکلت‌های برقی ندارد، بلکه از نظر مصرف بهینه سوخت به قولی فسیلی هم هنوز جا برای کار بسیار است. همچنان جاده مخصوصی‌ها در خطوط تولیدشان میزبان موتورهای پرمصرف و کم بازده هستند. آقای روحانی از رسانه ملی به مردم قول دادید اگر اطلاعات غلط دریافت کردید، حتما سود بازرگانی خودروهای هیبریدی را اصلاح می‌کنید. پشت دروازه‌های بسته و محدود شده گمرک، تکنولوژی روز دنیا برای واردات خودروهای هیبرید و برقی وجود دارد که می‌تواند سرآغاز کنار گذاشتن تولید خودروهای 30 سال پیش بنزینی با آلایندگی زیاد باشند. خودرو و خودروسازانی که نفس کلانشهرها را به شماره انداخته‌اند و با خیال راحت از انحصار بازار خودرو در ایران دود می‌کنند!

 

کد ویدیو

 

هیوندای سوناتا، تویوتا پریوس، تویوتا CH-R، تویوتا کمری، کیا اپتیما، لکسوس CT200H و در سطح بالاتر لکسوس NX و بی ام و I8  از جدیدترین تکنولوژی خودروهای هیبرید در دنیا بهره می‌برند که وارد ایران نیز شده‌اند. جالب است بعضی از این مدل‌ها نظیر کمری، پریوس و سوناتا در تاکسیرانی نیز مورد استفاده قرار گرفته‌اند که با گذشت بعضاً 150 هزار کیلومتر از کارکردشان تعریف و تمجید عوامل تاکسیرانی را به دنبال دارند. کاهش مصرف سوخت، کاهش آلایندگی، صدای کم پیشرانه و شارژ باتری به وسیله موتور بنزینی از مهم‌ترین ویژگی‌های خودروهای هیبریدی است. کمپانی‌های بزرگی مشغول ساخت خودروهای برقی و هیبریدی در دنیا هستند. از طرفی پژوهشگران و محققان برجسته‌ای در راستای ساخت و تولید خودرو و موتورسیکلت‌های برقی در کشور داریم و با وجود برگزاری این همه همایش و سمینار بعید است مشکلی از بابت نیروی انسانی خلاق و دانش فنی در داخل وجود داشته باشد.

گزارش خبرگزاری دانشجو را درباره توسعه حمل و نقل برقی  اینجا  بخوانید.

 

 

اما سوال اصلی اینجاست با چه هدفی جلوی واردات خودروهای هیبریدی گرفته شده؟ وقتی نگاهی به صحبت‌های خسروتاج رئیس سازمان توسعه تجارت در 19 دی می‌کنیم می‌بینیم کاملاً از اعمال تعرفه بر خودروهای هیبریدی آگاه است. وی اظهار می‌کند: «کار کارشناسی لازم درباره افزایش 1000 درصدی تعرفه خودروهای هیبریدی انجام شده و اهالی فن نسبت به آن نظر داده اند و پس از آن تعرفه ها مصوب شده است. آماده شنیدن انتقادات مرتبط با تعرفه واردات خودروهای هیبریدی در کمیسیون ماده یک هستیم و درصورتی که دلایل کافی ارائه شود، در تعرفه تجدید نظر می‌کنیم.» بنابراین وزارت صنعت هم مانند معاون اول رئیس جمهور خوب می‌داند چه کرده و آگاهی کافی دارد و مسلماً موضوع شناخت خودروهای هیبریدی آنچنان پیچیده نیست و قابل پنهان کاری نبوده است.

 

در داخل کشور، هزینه تولید خودروهای برقی به دلیل قیمت و مدیریت باتری از هزینه تولید خودروهای احتراقی بیشتر است. در کنار ایجاد زیرساخت، توانمندی در تولید باتری‌های لیتیومی از پیش‌نیازهای مهم این عرصه است. نبود متولی واحد برای پیشبرد و پاسخگویی درباره ایجاد زیرساخت‌ها، یکی از عوامل بسیار مهم در موفق نبودن فناوری‌های نوینی چون تولید خودروهای برقی در ایران است. دولت به جای حمایت در زمان ورشکستگی می‌تواند کمک‌های مالی خود را به هزینه‌های تحقیق و توسعه شرکت‌های خودروسازی برای طراحی و تولید این خودروها اختصاص دهد.

گزارش خبرگزاری دانشجو درباره تولید وسایل نقلیه برقی در کشور را  اینجا  بخوانید.

 

آلایندگی خودروهای هیبریدی شش دهم گرم در هر کیلومتر!

مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران دو سال پیش با بیان اینکه هر خودرو فرسوده پیکان به ازای هر یک کیلومتر پیمایش ۴۰ گرم آلایندگی تولید می‌کند گفت: این در حالیست که میزان تولید آلایندگی خودرو‌های هیبریدی شش دهم گرم است.
 
وی افزود: ورود خودروهای هیبریدی به ناوگان تاکسیرانی شهر تهران نقطه عطفی در حمل و نقل درون شهری است. ورود خودروهای هیبریدی بدون اختصاص یارانه حمایتی قابل توجیه نیست و در صورت اختصاص یارانه زمان برگشت سرمایه از 10 سال به چهار سال کاهش می یابد. مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران تحقق این امر را در گرو همکاری دستگاه ها و سازمان های مختلف از جمله وزارت نفت، وزارت کشور، پلیس راهور و اصلاح برخی قوانین دانست.
 
در کشورهای اروپایی سالیانه میزان آلایندگی خودرو از جمله co2 ارزیابی و هر چه آلایندگی بیشتر باشد مالک خودرو باید مالیات بیشتری بپردازد تا جایی که در برخی کشورهای اروپایی استفاده از مدل‌های پرمصرف و یا خودروهای با سال ساخت بالا به دلیل پرداخت مالیات‌های سنگین، اقتصادی نیست و اینگونه برای هوای پاک محیط زندگی ارزش قائل می‌شوند. اما متاسفانه در ایران مسئولان کمتر به ورود خودروهای هیبریدی و برقی برای حفظ محیط زیست اهمیت می‌دهد در چنین شرایطی نمی‌توان از مردم انتظار داشت.
 

 ناجا هم دست به کار شد

وقتی راهنمایی و رانندگی ناجا در آبان 96 اعلام می‌کند برای ارتقاء توان ناوگان خودرویی خود و در جهت حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا، یک مدل از خودروهای هیبریدی مدرن را به خدمت گرفته چرا باید مردم بپذیرند کسی اطلاعات غلط به شما داده است؟

وزارت صنعت آگاهانه تعرفه خودروهای هیبریدی را بالا برد/ چه کسی آدرس غلط به رئیس جمهور داده؟

اگر می‌خواهیم مشکل محیط زیست ما حل بشود باید راه ورود را تسهیل کنیم تا خودروهای هیبریدی و برقی به کشور وارد شوند و اتفاقا در گام نخست برای واردکنندگان تسهیلات قائل شویم. باید در یک چشم‌انداز کمتر از 10 ساله خودروسازان داخلی را ملزم به تولید خودرو و موتورسیکلت برقی بکنیم. اگر قرار باشد با همین روند پیش برویم سیل آسا ترین باران هم برای نفس زدن شهری مثل تهران 3 روز بیشتر دوام نمی‌آورد و ترافیک کلانشهرها حسابی از پس تنگ کردن نفس مردم بر می‌آیند.

 

پشت پرده افزایش تعرفه واردات خودروهای هیبریدی!!!

به نظر می‌رسد افزایش تعرفه واردات خودروهای هیبریدی برای انحصار هرچه بیشتر واردات خودرو از سوی برخی مونتاژکاران داخلی است. هزینه خرید یک خودروی هیبریدی با تعرفه‌های سابق می‌تواند تهدید جدی برای بازار فروش خودروهای ارزان‌تر باشد. به عنوان نمونه هیوندای سوناتای هیبریدی می‌تواند بازار فروش هیوندای النترا و کیا سراتو وارداتی را به هم بریزد و از طرفی تویوتا پریوس هیبریدی بازار خودروهای حدود 120 میلیونی را هدف قرار دهد که این موضوع کار را برای برخی داخلی‌ها هم سخت می‌کند و اینجاست که افزایش تعرفه خودروهای دوست‌دار محیط زیست به نوعی سیاسی کاری تبدیل می‌شود.

 

از طرفی برخی واردکننده‌ها که آمار فروش مطلوبی از هیبریدی‌ها داشتند با این حساب از بازار حذف خواهند شد. اخیراً چند واردکننده هم به دنبال واردات خودروهای هیبریدی جدید به بازار ایران هستند که با اوضاع بازار هیبریدی‌ها و اعمال تعرفه‌های جدید اوضاع خوبی ندارند.

 

وقتی 60 نماینده مجلس پای کار می‌آیند

مقدسی عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با تسنیم گفت: «در کلان‌شهرها به دلیل حجم زیاد آلاینده‌ها باید سیاست‌های تشویقی برای استفاده از خودروهای هیبریدی و برقی اعمال شود اما متأسفانه در تصمیم اخیر دولت تعرفه خودروهای هیبریدی از 4 درصد به 45 درصد رسیده که این موضوع رشد 10 برابری تعرفه‌ها را نشان می‌دهد.»

 

وزارت صنعت آگاهانه تعرفه خودروهای هیبریدی را بالا برد/ چه کسی آدرس غلط به رئیس جمهور داده؟

 

وی تصریح کرد: «رئیس جمهور در گفت‌وگوی خود با مردم نیز در مورد خودروهای هیبریدی صحبت‌هایی را مطرح کردند به این صورت که به اعتقاد رئیس جمهور اگر تعرفه خودروهای هیبریدی واقعی، افزایش پیدا کرده باید در این رابطه تصمیمات لازم صورت گیرد. نمایندگان مجلس نیز در همین ارتباط با تهیه یک نامه که به امضای بیش از 60 نماینده مجلس رسیده خواستار کاهش تعرفه خودروهای هیبریدی از وزیر صنعت هستند.»

 

بی‌مهری بازار به تکنولوژی کمتر شناخته شده در ایران!

حقیقت امر استقبال پایین مردم از خودروهای هیبریدی است. وقتی زیرساخت کافی برای تعمیر و نگه‌داری خودروهای برقی در جامعه وجود ندارد، کمتر کسی ریسک می‌کند و خودروی هیبریدی می‌خرد. خرابی احتمالی باتری، تعمیر و نگه‌داری تجهیزات موتور برقی و بازار فروش ضعیف دست دوم به اندازه کافی مردم را از خرید خودروهای هیبریدی منصرف می‌کند. وقتی برنامه‌ای برای توسعه زیرساخت‌های توسعه حمل‌ونقل بر مبنای سوخت تجدیدپذیر وجود ندارد، مردم هم روی خوش نشان نمی‌دهند. علی رغم اینکه خودروهای هیبریدی بازار از کمپانی‌های معتبر ژاپنی و کره‌ای با سابقه کیفی خوب و گارانتی‌های 7 ساله هم تأمین می‌شوند اما کماکان مردم منتظر اجرای سیاست‌های تشویقی و حرکت دولت به سمت استفاده از تکنولوژی روز دنیا برای کاهش آلودگی هوا چه در بخش خودروهای بنزینی و چه ناوگان حمل‌ونقل عمومی دیزلی هستند.

 

دولت به جای تشویق مردم و خودروسازان به خرید و تولید تجهیزات برقی و ایجاد زیرساخت‌ برای توسعه ناوگان حمل‌ونقل برقی با اعمال سیاست‌های این چنینی که قیمت خودروهای هیبرید را به نسخه مشابه بنزینی نزدیک می‌کند، اندک مشتری خودروهای هیبریدی را هم می‌پراند و بازار را به انحصار طلبان و رانت‌خواران واردکننده می‌سپارد تا کماکان در ترافیک تهران جرات پایین کشیدن شیشه ماشین را هم به خاطر آلودگی هوا نداشته باشیم. همچنان خودروهایی در داخل تولید می‌کنیم که میزان آلایندگیشان حتی به اندازه 30 ثانیه در پارکینگ منازل قابل تحمل نیست و این یعنی فاصله ما با علم روز دنیا روز به روز بیشتر می‌شود. امیدواریم آقای روحانی با رویت پیشرانه خودروهای هیبریدی قولش را عملیاتی کند و تعرفه واردات خودروهای هیبریدی را به حالت قبل بازگرداند.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۷:۳۰
میدونه مگه میشه ندونه خودروی برقی چیه
ولی منفعت بعضی ها همونطور که گفتید اقتضا میکنه اینا هم محدود بشه وارداتشون.
با مکثی که کرد برای جواب همه چیز مشخص شد
3
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۳
آقای روحانی وجدانا اینو چی میگی؟!!!!!!
3
0
ناشناس
Australia
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۴
آرزو به دل موندم یه کار اساسی علمی جهت آسایش مردم و محیط زیست تو ایران انجام بشه!!!
2
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۶
این نشون میده که مبارزه با الودگی هوا فقط حرفه و در عمل سیاسی کاری اجازه نمیده خودروهای برقی تو خیابونا باشن
2
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۸
من یه پژو دارم وقتی روشن میکنم فوری از پارکینگ میزنم بیرون که بوش خفم نکنه خداشاهده مدلش هم ۹۶ هستش
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۶
اثر خودروهای دیزلی به مراتب بیشتره روی الودگی اینو آقای کلانتری هم تایید کرده اما واقعا نباید به سمت خودروهای هیبریدی بریم؟ به خدا مردم عمرشون کم میشه با این الودگی ها.
1
0
ناشناس
United States of America
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۴
خبر گذاری دانشجو هیچ حرفی از اقای جمشید ارین نمیزنه!
بچه های انقلابی این خبرگزاری باید جمشید ارین رو بیارن مطرح کنن مطالبه ملی دست کنن، یکی از چیزایی که شغل ایجاد میکنه توی کشور همین خودرس. شما باید قدم بردارید تو این راه، اهمیتش خیلی بیشتر از ارائه اخبار در مودر جو های سیاسی فعلیست
2
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۴
صحبتهای اقای روحانی نشون میداد که به اطلاعشون رسوندن این خودروهایی که وارد میشه هیبریدی نیست. ببخشید اقای روحانی این حرف یعنی اینکه اصولا واردات خودروی هیبریدی به ایران دروغ بوده دیگه؟
این حرف ییشتر شبیه جوکه. اگه وارد نمیشده پس ایران خودرو این هیبریدیها رو ریخته تو بازار؟
اگه حمایتشون نکنید با این وضع تعرفه ای همشون شکست میخورن و همونایی هم که الان تو خیابونا تردد میکنن بازارشون خراب میشه و نمیشه براشون اینده ای متصور شد.
0
0
ناشناس
Australia
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۹
با این تولید کننده های آلودگی با تند ترین بارون هم یه روز دووم نمی اره!!!!
0
0
ناشناس
Australia
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۷
جالب بود!!
0
0
ناشناس
Germany
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۹
تو این آلودگی هوا اولین کار باید اصلاح ماشین ها و نوع سوختشون باشه،
امیدوارم اینکار انجام بشه و با ارزون کردن این ماشین ها رقابتی تو خودرو سازی ایران به وجود بیاد، و با تولید خودرو هیبریدی هم شغل ایجاد شه هم هوای کلان شهر ها بهبود پیدا کنه
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۰
خودروهای هیبریدی توی ایران بازار ندارن چون با اقدامات این چنینی دولت که نشون میده هیچ برنامه ای برای ورود به این حوزه نداره مردم میترسن سمتشون برن
0
0
ناشناس
Germany
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۴
وقتی خیلی از ما به همین آقایون رای دادیم باید انتظار این کار ها را هم داشته باشیم.
از ماست که بر ماست
2
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۸
بازار خودروهای وارداتی داغون بود داغون تر هم شد با این قیمت های فضایی مردم ترجیح میدن ماشین بنزینی بخرن دردسرش کمتره. چیزی که از همه این وسط داغون تر شد ریه مردمه که روز به روز از گوگرد سرشارتر میشه!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۴
نون تنو بنزينه بايد پدر ملت رو در ارن
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۲
آقای رئیس جمهور با اینکه بهشون رای ندادم ولی این تنها نکته درستشان توی مصاحبه بود.
چون موتورهای هیبریدی کاراییشون اینطور است که بنزین می سوزونن تا برق تولید کنند و از برق تولیدی برای حرکت استفاده می کنند. خرابی باتری در اونا بسیار زیاد است و قطعات گرانی دارد. به همین خاطر هنوز جا نیفتاده. باید تکنولوژی اش ارتقا پیدا کند تا واقعا هیبریدی باشد.
0
2
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۰
اگه طبق فرمایش ایشون خودرو معمولی بجای هیبریدی وارد میشه، خب حالا این تعرفه جدید 45 درصد رو میخوان رو چه خودروهایی لحاظ کنن؟ روی خودروهای هایی که مدعی هیبریدی هستن؟ خب فرض براینکه که اونا هیبریدی نیستن!!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۳
خودروهای هیبریدی (برقی-بنزینی) قیمت بسیار بالایی در ایران دارند و این خودروها قشر کمی از مردم می‌تونن سوار بشن ولی خودروهای الکتریکی قیمت کمتری دارند.
مشکل پرایده مردم عادی پراید سوار میشن. پراید سوارها خیلی بیشترین! راه حلش هم خودروی الکتریکی iEV2 هستش! هم قیمت با پراید!

دلیل گرونی خودروهای هیبریدی هم خود خودرو نیست، بلکه کم شدن مصرف بنزین هست!
مافیای واردات بنزین!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۱
آقای روحانی اینا چیه به مردم میگید بابا به خدا به آدم بر میخوره.
اگه خودروهای هیبریدی هیبریدی نبودن و شما رو دور زدن پس چرا تعرفشو 45 درصد کردین؟ مثل بقیه ماشینا همون 75 و 95 درصد میکردین دیگه.
اصلا چرا توی تقسیم بندی های شما هستن؟!!!!!!!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۰
من نمیفهمم برای صنعتی که میگه کسی توان رقابت با پراید ما رو نداره و چشم اندازی براش متصور نیستیم و افتخارش شده کپی کاری و بستن پیچ و مهره ماشینای سطح دو و سه چین اصولا تعرفه واردات چه معنایی داره که شما دارید درباره تعرفه واردات هیبریدی هاش صحبت میکنید. تعرفه ها رو بردارید حالا که دلار خودش داره به اندازه کافی به مردم فشار میاره. اگه خودروسازاتون نمیتونن با ماشینی که با دلار 4500 میاد رقابت کنن گاری سازم نیستن.
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۵
انگاری یه عده نمیخوان فروش بنزین قطع بشه.
سیاست اینه که بهایی به خودرو و موتورسیکلت برقی داده نشه. اصلا حتی نمیخوایم دور و برمون رو ببینیم که دنیا داره به کدوم سمت حرکت میکنه.
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۰
متخصص داخلی رو که بها نمیدیم. تکنولوژی روز هم که وارد نشه.
چی میمونه برای پیشرفت؟ اصلا افقی برای آینده متصور هستیم؟ وای به حالمون که صنعت روز به روز عقب گرد داره.ایران تو سال 2020 بدوییم تو صف پراید و پژو که نفدی میفروشن!!!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۳
ساخت خودروهای الکتریک به مراتب خیلی راحت تر از هیبرید و احتراقی هست و جمشید آرین تو این زمینه کار کرده، ۵۴۰ کیلومتر با یک بار شارژ اون هم شش سال پیش!!!
0
0
ناشناس
United States of America
۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۸
واقعا ما چرا داریم خودمون رو گول میزنیم؟؟؟

بعد از بیش از 15 سال دستاورد های مهندس ایرانی و عدم حمایت از او باز هم باید به این سیاسی بازیها خودمون رو درگیر کنیم
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۶:۴۰
اینا نمیذارن خودمون تولید داخلی داشته باشیم، تا با وارد کردن بتونن یه پول بزرگی رو به جیب بزنن
0
0
ناشناس
Australia
۰۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۴:۴۶
آقای جمشید آرین که در برنامه های ثریا شرکت کردند و سالهاست خون دل می خورند و در برنامه ثریا اسناد کارشکنی های سازمان محیط زیست را ارئه کردند و گریستند و بعد اعتصاب غذا کردند و .... چی شدند؟

چرا حمایت نمی شوند با وجود اینکه تخصص دارند و تولید این محصول را در آلمان ثبت کردند؟

چرا برنامه ثریا پیگیری نمی شود در این رابطه؟
1
0
پربازدیدترین آخرین اخبار