شهردار تهران گفت: اگر بخواهیم با نگاه آینده پژوهی و آینده نگری به مسائل تهران نگاه کنیم باید امروز برای تامین منابع آب شهر تهران در سالهای آینده بسیار نگران باشیم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمد علی نجفی شهردار تهران صبح امروز در همایش دیپلماسی آب و فرصتهای هیدروپلتیک غرب آسیا که در دانشگاه خوارزمی برگزار شد اظهار داشت: به خوبی میدانیم که امروز مسئله آب به امری پیچیده، مهم و تخصصی تبدیل شده است.
وی افزود: موضوع آب به یک مسئله جهانی تبدیل شده که در عین حال میتوان در سطح منطقه ای، ملی و حتی شهری مورد بحث قرار گیرد.
نجفی تصریح کرد: امروز حدود ۱۵۰ کشور دنیا با کمبود آب با بحران آب مواجه هستند از یک سو تحولات اسکان جمعیتی و گسترش جوامع شهری و از دیگر سو مصرف روز افزون سرانه آب در دنیا به واسطه تغییر در سبک زندگی بشر موجب شده تا کمبود منابع آب به ویژه آب شیرین به چشم بخورد.
شهردار تهران یادآور شد: تغییر ترکیب جمعیتی منجر به افزایش مصرف سرانه اب در دنیا شده است هم چنین تغییر شرایط اقلیمی در موازنه آب تغییراتی ایجاد کرده است در کنار این موارد میزان فزاینده فضولات و مواد زایدی که منجر به آلودگی آب در کشورها و شهرهای مختلف میشود موضوع آب را به یک مسئله جهانی تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: یک نگرانی جدی در خصوص کمبود یا آلودگی منابع آبی برای حیات بشری و محیط زیست انسان ایجاد شده که در برخی موارد ممکن است به بحرانهای امنیتی و حتی تمدنی منجر شود.
نجفی تاکید کرد: مجموعهای از این مسائل باعث شده تا همه دنیا امروز احساس کنند منافع مشترکی در خصوص آبهای بین المللی دارند و این موضوع به یک عامل تعیین کننده در سیاست بین المللی کشورها تبدیل شده است.
شهردار تهران با بیان اینکه دیپلماسی آب یک مسئله بسیار جدی و تعیین کننده بوده که نیازمند تخصص و تجربیات خاصی است گفت: دیپلماسی آب در کنار دیپلماسی عمومی میتواند منجر به تعامل و همکاری بین المللی شود چرا که این موضوع پتانسیل ایجاد جنگهای بین المللی را دارد.
وی با تاکید براینکه بخش عمدهای از سرزمین منطقه غرب آسیا دچار خشکی و نیمه خشکی شده است گفت: حدود ۹۰ درصد منابع آبی در خاورمیانه به صورت فرامرزی و مشترک میان کشورها وجود دارد بنابراین طبیعی است این مسئله از اهمیت زیادی برخوردار باشد.
نجفی در بخش دیگری از سخنانش خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم با نگاه آینده پژوهی و آینده نگری به مسائل شهر تهران نگاه کنیم باید برای تامین منابع آب تهران در سالهای آینده بسیار نگران باشیم. هم اکنون میزان استحصال آب از منابع زیرزمینی در تهران تقریبا سه برابر توان اکولوژیک آن است، این در حالی است آنچه براساس نرمهای طبیعی میتوانیم از منابع آبی زیرزمینی استحصال کنیم ۲۵۰ میلیون متر مکعب است، اما در حال حاضر حدود ۷۵۰ میلیون متر مکعب از منابع زیرزمینی برای مصرف شهر تهران استفاده میکنیم که آثار بسیار سختی برای ما خواهد داشت.
شهردار تهران نشست زمین را یکی از آثار ظاهر شده این میزان استحصال از منابع آبی زیرزمینی برشمرد و گفت: بخش عمدهای از نشست زمین ناشی از همین استحصال بیش از حد منابع زیرزمینی است.
وی تاکید کرد: در کنار کمبود منابع آبی کیفیت آب شهر تهران نیز به یکی از چالشهای جدی تبدیل شده است چرا که به لحاظ کیفیت آب در آبهای سطحی و روان و هم چنین آبهای زیرسطحی با مشکلات و مسائل جدی مواجه هستیم. نجفی یادآور شد: کارشناسیهایی در خصوص هدر رفت ۳۰ درصدی آب در شبکه انتقال تهران که یک مسئله نگران کننده بوده صورت گرفته است و باید سرمایه گذاری جدی در این بخش انجام دهیم. شهردار تهران با بیان اینکه باید تجدیدنظر اساسی در همه سیاستهای توسعه شهری تهران داشته باشیم ادامه داد: باید تامین منابع آب را به عنوان یکی از اصلیترین مباحث و محورهای سیاست گذاری مد نظر قرار دهیم این در حالی است که متاسفانه در گذشته این کار انجام نشده است. وی تاکید کرد: باید یکپارچگی سیاستهای کاربری زمین براساس محوریت منابع آبی نیز مورد بحث و بررسی مجدد قرار گیرد. نجفی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اهمیت آموزش، آگاهی و مشارکت مردم در زمینه بحران آب گفت: ما مشارکت و آموزش مردم در همه زمینهها را مورد غفلت قرار داده ایم و کمتر آنها را با آموزشهای لازم آشنا کرده ایم. شهردار تهران با بیان اینکه در مصرف و هدر رفت آب جزو بالاترین نرمهای بین المللی هستیم یادآور شد: ما به یک اصلاح و مهندسی در ساختارهای اداری در خصوص موضوع آب نیازمندیم. وی افزود: از برنامه سوم توسعه کشور تا امروز نه تنها این موضوع محقق نشده بلکه حرکت جدی به سمت مدیریت یکپارچه صورت نگرفته است حال که مسئله مدیریت یکپارچه در کوتاه مدت میسر نیست باید هر چه زودتر کمیتهای از سازمانهای ذیربط در خصوص مسئله آب با اختیارات قانونی در شهر تهران تشکیل شود. نجفی در پایان خاطر نشان کرد: با تشکیل این کمیته تجمیع اطلاعات، ارزیابی نقاط قوت و ضعف و برنامه ریزی منسجم در این خصوص در شهر تهران صورت میگیرد.