گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ بعد از نوسانات بازار ارز و ورود دستگاههای نظارتی و اعلام سیاستهای کنترلی بانک مرکزی سیر نرولی قیمت دلار آغاز شد؛ بطوریکه اثر کارشناسان هم نظر با سخنگوی دولت که گفته بود بنا به محاسبهها قیمت دلار باید زیر 4هزار تومان باشد معتقدند که این پایین آمدن قیمت ادامه دار است.
اما انگار بانک مرکزی تصمیم ندارد که مانع التهاب بازار ارز شود و با برخی سیاست های سلیقه ای سبب بازگشت صفهای طولانی به بازار ارز می شود. از روز گذشته تا امروز که به علت عدم تزریق ارز مداخله ای به بازار توسط بانک مرکزی ، فعالان اقتصادی شاهد ملتهب شدن بازار هستند و این امر یعنی برگشت به عقب که امری ناخوشایند برای اقتصاد کشور است. از طرفی صحبتهای آقای رئیس مبنی بر رسیدن به ثبات و خروج بازار از تب و تاب این شائبه را برای واسطهها به وجود آورد که نرخ 4450 تومان کف قیمت دلار است و پتانسیل ورود سرمایه مجدد و سفته بازی در این بازار وجود دارد. حالا کار به جایی رسیده که صف متقاضیان حقیقی از دلالان قابل تفکیک نیست.
گزارش میدانی خبرنگار خبرگزاری دانشجو از حدفاصل پاساژ افشار تا میدان فردوسی این را به خوبی نشان میدهد که خرید و فروش دلار قفل شده و حتی کسانی که مقابل صرافی های منتخب بانک مرکزی با کارت ملی صف کشیده اند هم، چیزی عایدشان نشده است.
بسیاری از صرافان خطاب به مشتریان هم نوشتهاند: «در این مغازه خرید و فروش ارز انجام نمی شود، لطفا سوال نفرمایید.» و آن هم به خاطر عدم تزریق ارز مداخله ای در بازار می باشد. گفتنی است ارز مداخلهای، ارزی است که دولت به بازار ارز تزریق می کند تا بتواند قیمت ها را کنترل و از نوسانات بازار جلوگیری کند.
اگر بانک مرکزی می خواهد بازار را بدون ارز مداخلهای یا همان دولتی مدیریت کند امری پسندیده است اما قطع یکباره و بدون اطلاع عرضه دلار به بازار، موضوعی است که عامل صف های طولانی و نگرانی افکار عمومی می شود.
اینکه کارشناسان اقتصادی از چندین برابر شدن تزریق ارز مداخله ای در بازار در سال 96 اعلام نگرانی کرده اند باید عاملی می شد که بانک مرکزی سیاستی منطقی و کارشناسی در پیش بگیرد نه اینکه از روش سلبی استفاده کند و باتوجه به حضور کارشناسان و اساتید اقتصادی در بانک مرکزی بهتر است که سیاست های بانک برای مردم شفاف سازی شود شاید این مهم از نگرانی مردم کم کند .
به هر حال طبق ادعا و قطعیتی که دولت داده، قیمت ارز باید به زیر 4 هزارتومان برسد و احساس می شود که بانک مرکزی نیز این مهم را می خواهد اما سیاستهایی که بانک مرکزی برای رسیدن به این مهم در پیش می گیرد با نیت آن در تضاد است. کار به جایی رسیده که بعضاً موضع گیری مقامات در بازار ارز تنش و التهاب ایجاد میکند. مردم چند وقتی است منتظر هستند اثرات کم و بیش ناپیدای برجام را در کف بازار ببینند و جمله هیچ کمبودی از لحاظ منابع ارزی نداریم را در عمل ببینند و دلارهای نفتی از تورم چند ده درصدی ناشی از جهش قیمت دلار نجاتشان بدهد اما فعلا چیزی جز وعده و وعید نصیبشان نشده است.