رئیس هیئت امناء دانشگاه آزاد گفت: تا زمانی که ما در جامعه شناسی از نظریات آگوست کنت و در روانشناسی از نظریات فروید بهره میگیریم و برای خداشناسان و ...
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دکتر علی اکبر ولایتی، رئیس هیئت امنا و هیئت موسس دانشگاه آزاد امروز در نشست معاونین فرهنگی و دانشجویی و مسئولان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای آزاد سراسر کشور گفت: من از آقای کلانتری به خاطر فعالیتهای فرهنگی و تحولی که در دانشگاه آزاد ایجاد کرده اند تشکر میکنم.
وی با بیان اینکه مسئله فرهنگ در همه کشورها یک مسئله اساسی و پایهای است، تصریح کرد: در همین راستا کشورها تلاش میکنند که فرهنگ خود را بر دیگران غالب کنند در واقع امروز تمدن تبلور فرهنگ است و تمدن هیچ جامعهای بدون فرهنگ رشد نمیکند.
وی افزود: وقتی که میگوییم فرهنگ یعنی اینکه به فرهنگ اسلامی و ایرانی اهمیت دهیم.
وی با بیان اینکه بعد از ۲۰۰ سال جلال آل احمد برای اولین بار کتاب غرب زدگی را نوشت و این کتاب فریادی بود بر سر کتابی که فرهنگ غربی را ترویج و زمینه ساز آموزشهای دانشگاهی بودند، افزود: برخی معتقدند که اعدام شیخ فضل الله نوری موجب شد که پرچم استیلای غربی بر بام کشورمان برافراشته شود و این موضوع جدی است.
ولایتی با بیان اینکه دعوا اصلا دعوای فرهنگی است و نمیشود سیستم آموزشی بر بستر سیستم فرهنگی و تفکر نباشد افزود: از دارالفنون به این طرف ملاک فرهنگ غربی شده و هرچه میخواهیم از قید و بند فرهنگ در جامعه شناسی، روان شناسی و تعلیم و تربیت رهایی شویم نمیتوانیم البته نمیگویم غیرممکن است، ولی کار سختی است.
رئیس هیئت امنا و هیئت موسس دانشگاه آزاد با بیان اینکه ما در حوزه فرهنگ تا آنجا که خواسته ایم موفق نبوده ایم البته امیدوارم که دانشگاه آزاد با رشد علوم انسانی پایه تئوریک تحول فرهنگی را در این دانشگاه و دیگر دانشگاهها ایجاد کند، افزود: تا نظریه علمی نداشته باشیم تحول فرهنگی اتفاق نمیافتد با این وجود تا زمانی که ما در جامعه شناسی از نظریات آگوست کنت و در روانشناسی از نظریات فرید بهره میگیریم و برای خداشناسان و خداپرستان برای پایه ریزی علوم انسانی جایگاهی نباشد همچنان دچار لنگی خواهیم بود.
وی افزود: امروز اگر حوزههای علمیه موفق هستند و حوزویان راه اسلاف خود را میروند به خاطر این است که اجازه نفوذ در حوزه داده نشده است و اگر قرار بوده نفوذی هم صورت بگیرد بزرگان و علما مانع آن شده اند، ولی در دانشگاهها وضع به این گونه نبوده مثلا کسی را از فرانسه برای مدیریت دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی به ایران آوردند و همین باعث نشر فرهنگ غرب در دانشگاهها شد.
ولایتی با بیان اینکه برخی میگویند پزشکی اسلامی یا مهندسی اسلامی تصریح کرد: فیزیک اسلامی و غیراسلامی با هم متفاوت است در واقع وقتی که جهان بینی انسان الهی باشد جور دیگری به فیزیک و مهندسی نگاه میکند.
رئیس هیئت امنا و هیئت موسس دانشگاه آزاد گفت: براساس جهان بینی الهی هر مخلوقی براساس تقدیر و حکمتی توسط خداوند خلق شده است، اما در نگاه غیر اسلامی و جهان بینی مادی همه چیز بر اساس اتفاق به وجود آمده است.
وی با تاکید بر اینکه اگر بگوییم هر آنچه که در دنیا تصادفی به وجود آمده این خلاف عقل حساب است و جهان بینی مادی این گونه میاندیشد، تصریح کرد: در بین هیچ کدام از بزرگان اسلامی چه در علوم دقیقه، تجربی و چه انسانی یک نفر را نمیتوانیم پیدا کنیم که بی خدا و ماتریالیسم باشد البته ممکن است کسانی باشند که دارای ذهنههای فکری متفاوت هستند.
ولایتی با بیان اینکه قرآن مرکز همه حکمتها و عرفان هاست و از این رو در بین بزرگان کسی را نمیبینیم که از قرآن بهره نبرده باشد، تصریح کرد: اگر به جهان بینی اسلامی اعتقاد نداشته باشیم در حوزه فهرنگی نمیتوانیم کاری از پیش ببریم. در هر حال تقلید فرهنگی نمیتواند موجب جوشش فرهنگی و علمی شود بنابراین وظیفه ما در این زمینه زیاد سنگین است.
وی تصریح کرد: در گذشته در دانشگاه آزاد نسبت به مسائل فرهنگی کم توجهی شده است، اما امروز فرهنگ باید در این دانشگاه یک محور اساسی باشد. گاهی هر کسی هر کاری که دلش میخواهد میکند و بعد میگوید که کار فرهنگی انجام داده ایم. معتقدم اگر عدهای بریزند و هر کاری که میخواهند به اسم فرهنگ انجام دهند این فرهنگ نیست، چون فرهنگ باید منجر به معرفت افزایی شود.
رئیس هیئت امنا و هیئت موسس دانشگاه آزاد با تاکید بر اینکه با لهو و لعب کسی آدم درست و حسابی نمیشود، تصریح کرد: اسلام با هرزگی و موسیقی مطرب مخالف است با این وجود ما شاهدیم که امثال بتهوون از موسیقی کبیره فارابی استفاده کرده اند.
وی با اشاره به اینکه اگر پایه فرهنگ ما درست نباشد از آن ابداع بیرون نمیآید، افزود: تا زمانی که علم تقلیدی است غربیها سواره و ما پیاده هستیم و اگر در علم جوشش داشته باشیم و ابتکار عمل را در دست بگیریم آن وقت موفق خواهیم بود و این با آموزش فرهنگ اصیل به دانشجویان محقق میشود.
وی با اشاره به اینکه امروز ما ۲۰۰ کتاب در حوزه فرهنگ و تمدن اسلامی داریم و اساتید خوبی نیز در این راستا تربیت شده اند، تصریح کرد: باید فرهنگ اسلامی را با قوت و قدرت دنبال کنیم بنابراین بنای همه ما در هیئت امنا دانشگاه آزاد این است که به فرهنگ توجه داشته باشیم در واقع امروز فرهنگ در دانشگاه آزاد باید در متن قرار بگیرد و در حاشیه نباشد.