به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، ارائه مشاوره به صورت فردی و گروهی در هتل های محل اسکان زوج های دانشجو از ویژه برنامه های ارزشمند طرح ملی همسفر تا بهشت است که طی دوشب اقامت زوج های دانشجو در مشهدمقدس، اجرا می شود و نتایج پربار و در عین حال خاطرات جالبی را در پی داشته است که در ادامه گوشه ای از آن را از زبان دو تن از مشاوران می شنویم.
حجت الاسلام سیدمهدی ناجی، دانش پژوه درس خارج حوزه، کارشناس روانشناسی و کارشناس ارشد زبان و ارتباطات اسلامی با بیش از 8 سال سابقه مشاوره به زبان های فارسی و لاتین در ایران و سایر کشورها، مبلغ بین المللی آستان قدس رضوی و سازمان فرهنگ و ارتباطات بوده و امسال برای اولین بار با طرح ملی همسفرتابهشت همکاری دارد.
ناجی که کارشناس امور بین الملل نهادنمایندگی مقام معظم رهبری و مسؤول مرکز مشاوره دانشگاه فردوسی نیز هست، طی یک ماه که از آغاز مراسم ازدواج دانشجوی می گذرد، بیش از 60 مورد مشاوره فردی و 10 مشاوره گروهی داشته است.
حجت الاسلام ناجی درباره مهم ترین محورهای این مشاوره ها می گوید: « با توجه به اینکه اغلب زوجین در دوران عقد یا آغاز زندگی مشترک هستند، بیشتر مشکلاتشان در زمینه ارتباط با خانواده همسر، عصبانیت های بیجای آقایان و بهانه جویی خانم هاست که از عدم شناخت نسبت به روحیات یکدیگر نشأت می گیرد».
مشاوره ای که مسیر زندگی را تغییر داد
وی با اشاره به اینکه ارائه مشاوره از سوی یک روحانی برای اغلب دانشجویان، جالب و حتی دور از ذهن است، یادآوری می کند: «به عنوان مثال، دومین شب حضورم در این هتل، آقایی همراه همسرش(که دانشجوی پزشکی بود) آمد و همین که نشست، گفت من شماها را قبول ندارم؛ فقط آمده ام یک سوال بپرسم و بروم اما با اینکه ساعت 10 امدند، ساعت 1:45 بامداد از پیشم رفتند؛ بیشتر در مسائل اعتقادی دچار مشکل بودند که شکر خدا طی گفتگویی که داشتیم، متقاعد شدند، حتی همسرش همانجا شروع کرد به پاک کردن لاک ناخن هایش و گفت فکر نمی کنم تاحالا در دنیا کسی جلوی یک روحانی این کار را کرده باشد! همیشه به نماز حس خوبی داشتم اما به خاطر عدم علاقه همسرم نمی خواندم.
بعد هم از آقا داماد خواست امشب که آخرین شب اقامتشان در مشهد است، وضو بگیرند و برای اولین بار در حرم نماز بخوانند.
آقاداماد که هنوز از تحول ناگهانی خودش و همسرش شوکه بود، خطاب به عروس خانم گفت «تو ضربه سنگینی به من زدی؛ در عمرم گریه نکرده ام اما تو با این پیشنهادت(نماز خواندن درحرم)، اشک مرا درآوردی. این آخرین شب اقامتمان در مشهد، اولین شب زندگی واقعی مان شد.»
در نمونه ای دیگر، آقا دچار بیماری روانی بود و قرص مصرف می کرد و بنا بود بعد از بازگشت از مشهد، از هم جدا شوند که بعد از مشاوره، آرام تر شدند. زوج دیگری نیز که قصد جدایی داشتند، درخواست کردم بیشتر مشهد بمانند و مرکز مشاوره ام بیایند که همینطور شد و به آن ها پیشنهاد دادم با سیستم زندگی که معرفی کردم، یک فرصت دیگر به هم بدهند و اگر جواب نداد جدا شوند که خوشبختانه دیروز پیام دادند مشکلشان حل شده و راضی هستند».
این مشاور و مبلغ بین المللی در پایان تأکید می کند: «اگر مشاور، خبره بودنش و اینکه می تواند مفید باشد را نشان دهد، در کنار اصل صداقت و امانت داری، می تواند اعتمادسازی خوبی برای مراجعان داشته و در آن ها اثرگذار باشد».
نمی دانند چگونه باید به زوجیت برسند
علیرضا مهرجردی، دکترای الهیات و کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی با 15 سال سابقه مشاوره در ارگان های مختلف همچون آستان قدس رضوی، شهرداری، استانداری، دانشگاه ها و... که حدود هشت سال آن به صورت تخصصی مشاوره در حوزه ازدواج بوده، از دیگر مشاوران طرح ملی همسفرتابهشت است که نخستین سال همکاری با این طرح را تجربه می کند. او نیز عدم آشنایی با روحیات و ویژگی های شخصیتی همسر و نداشتن مهارت های زندگی را مهمترین عامل اختلافات زوجین و علت بسیاری از مراجعات می داند و می گوید:
«متاسفانه جوانان نمی دانند در زندگی چگونه باید به زوجیت برسند. به عنوان مثال، زوجی که دقایقی پیش برای مشاوره آمده بود، به خاطر یک مشکل خیلی جزئی که به عدم شناختشان از هم برمی گشت، فکر می کردند در مرز جدایی هستند در حالی که اصلا اینگونه نبود و همین که کمی ویژگی های شخصیتی شان را برایشان توضیح دادم، متوجه جزئی بودن اختلافشان شده و نگرانی شان رفع شد».
ضرورت آگاهی بخشی صحیح و مداوم به همسران
وی با تأکید بر ضرورت اگاهی بخشی صحیح و مداوم به همسران، ادامه می دهد: «در مشاوره ها تلاشمان این است که اهمیت آموزش مهارت های زندگی را به همسران جوان گوشزد کرده و برای پیگیری و ادامه مشاوره و آموزش، ایجاد انگیزه کنیم؛ متاسفانه دختران و پسران، قبل ازدواج درگیر انتخاب هستند و نهایتا از ملاک های ازدواج کسب اطلاع می کنند و آموزش برای بعد از ازدواج را ضروری نمی دانند. از طرفی باید توجه داشت که آموزش نسل جوان نباید در قالب های کلیشه ای و رسمی باشد و آن ها را دلزده کند».
ازدواجی که اگاهانه باشد، پیش از دانشجویی هم توصیه می شود
این کارشناس مشاور خانواده با اشاره به اهمیت همسان گزینی و رعایت کفویت در انتخاب همسر، اضافه می کند: «اگر ازدواج از روی اگاهی باشد، خیلی خوب است و حتی در سنین قبل از دانشجویی هم پیشنهاد می شود. از طرفی می بایست برای والدین هم دوره های آموزشی تدارک دیده شود که بدانند چگونه جوانشان را برای ورود به زندگی مشترک آماده کنند؛ بچه های ما مضطرب و سرگردانند، اگر اگاه شوند، آرام می گیرند و زندگی های زیبایی خواهند داشت. همچنین تأکید دارم در عقد نمانند و اولین فرصت بچه دار شوند چرا که فرزند، به زندگی شان سمت و سو می دهد و شیرینی خاص خود را دارد».
نگرانیم که اختلافی نداریم
مهرجردی در پایان به خاطرات جالب مشاوره های دو ماهه اش در طرح همسفرتابهشت اشاره و خاطرنشان می کند: «یک شب زوجی پیش من آمدند که شش ماه از ازدواجشان می گذشت و هیچ اختلافی نداشتند. از این بابت نگران بودند چون می دیدند دیگران خیلی درگیر هستند که برایشان توضیح دادم هیچ مشکلی ندارند و علت اینکه تاکنون اختلافی نداشته اند، وجود گذشت در میانشان است و اینکه خیلی عجله ندارند همه چیز را همان اول زندگی درست کنند. در نقطه مقابل، زوجی داشتیم که در هتل همسرش را کتک زده بود و می خواست به شهرش برگردد و جدا شود».
مشاوره کاربردی، جواب داد
در ادامه با یکی از زوج ها که از آقای دکتر مشاوره گرفته اند، همراه می شوم؛ مریم، 24 ساله از دانشگاه اصفهان و همسرش از دانشگاه امیرکبیر، با چهره ای درهم و ناراحت وارد شدند اما حالا راضی و خندان اتاق را ترک می کنند. عروس خانم در حالی که اشک در چشمانش حلقه زده، می گوید: «چندماه بیشتر از عقدمان نمی گذرد و به خاطر عدم شناخت کامل از هم، بحث هایی داشتیم؛ تاحالا مشاوره های زیادی در دانشگاه رفته بودم که تست می گرفتند و یک سری مطالب تئوری و غیراجرایی می گفتند اما اینجا مشاوره کاربردی بود و چون راهکار ارائه شد، سریع مشکلمان حل شد».