مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشگاه بجنورد با اشاره به شرایط فعلی اقتصاد کشور گفت: روحیه منفعتطلبی عدهای، باعث نابسمانی وضعیت اقتصاد شده است.
مهرداد محمدیان، مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشگاه بجنورد در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: برای اینکه شرایط فعلی اقتصاد ایران را بتوانیم مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم، باید چهار فاکتور را در نظر بگیریم. این چهار فاکتور عبارت اند از رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ تورم و سطح اشتغال. تمامی ابعاد اقتصادی هر کشوری در این چهار معیار اصلی خلاصه میشود.
محمدیان ادامه داد: وقتی صحبت از نرخ رشد اقتصادی میکنیم، یعنی باید ببینیم میزان تولید ناخالص داخلی و ملی ما به طور سرانه چقدر بوده است. این عدد از حاصل تولیدات یک کشور در چهار بخش کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات و بخش صنایع نفت و گاز. ما باید ببینیم این عدد چه مقدار است و مجموع اینها را نظر بگیریم تا نرخ رشد اقتصادی ما بدست بیاید. متاسفانه در کشور ما تولیدات در این چهار بخش روز به روز در حال کاهش است. از طرفی میزان واردات کالاهای غیر ضرور و لوکس ما بیشتر میشود. مثلا ماشینهای گران قیمتی وارد کشور میشود که منفعتی برای عامه مردم ندارد و فقط عدهای خاص مرفه از آن استفاده میکنند.
مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشگاه بجنورد خاطرنشان کرد: دومین عامل نرخ ارز است. نرخ ارز آزاد در حال حاضر به حدود ۹ هزار تومان رسیده است و می بینیم عددی که از سمت آقای جهانگیری اعلام شده، اجرا نشده است. چرا اجرایی نشده است؟ چون در کشور تورم وجود دارد. تا وقتی در کشور تورم وجود داشته باش،د خود به خود نرخ ارز بالا میرود. پس این نرخ دستوری از اول نیز مشخص بود عملی نخواهد شد. زمانی نوسانات نرخ ارز خارجی روي اقتصاد ما اثر ندارد که به سمت پیمانهای پولی دو و چند جانبه روی بیاوریم. این اقدام هم باعث تقویت ارزش واحد پولی داخلی خواهد شد و هم اجازه نداده ایم نوسانات ارز خارجی اقتصاد ما را متضرر سازد. اما نمیدانم چرا دولت به سمت این پیمانهای پولی نمیرود.
وی افزود: عامل سوم تورم است. تا وقتی تورم یا همان نقدینگی شناور وجود داشته باشد و سیاستی نیز برای مهار آن وجود نداشته باشد، قطعا افزایش نرخ ارز نیز خواهیم داشت. همچنین تا وقتی کنترل نشود، انگیزههای دلالی در بازار به وجود میآید و این انگیزه باعث افزایش نرخ ارز خواهد شد. چهارمین معیار نیز سطح اشتغال است. وقتی به تولید اهمیت داده نشود و نقدینگی داخل کشور مدیریت نشود، افزایش بیکاری را به دنبال خواهد داشت. تا زمانی که این وضعیت ادامه پیدا کند بیکاری نیز زیاد خواهد شد؛ لذا ما باید به سمت تولید مولد حرکت کنیم.
محمدیان در پایان گفت: حال سئوال این است چرا دولتمردان ما سمت این راه کارها نمیروند؟ آیا این حرفهایی که من زدم را نمیدانند؟ قطعا آنها بهتر از من می دانند. اما اینجا مسئله سر رانت و مافیای اقتصادی، بر سر سودجویی و منفعت طلبی است. حرف ما جناحی نیست؛ اما روحیه منفعت طلبی باعث این وضعیت شده است. جناب آقای سریع القلم، مشاور این دولت سیاستی را که مطرح می کند، سیاست نفی استقلال از تمام ابعاد و حل شدن در سیاست های جهانی است. این سیاست و این تئوری در کشور جاری است. نمونهای از آن را در ماجرای fatf میبینیم؛ لذا علت نرفتن به سمت حل مشکلات اقتصادی این دیدگاه مسئولان است.