به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، حجت الاسلام پناهیان روز گذشته در افتتاح اردوی آموزشی مدارس دینی دانشگاهیان که در رواق دارالهدایه حرم مطهر رضوی برگزار شد، با بیان این نکته که آگاهیهای انسان بر گرایش او تاثیر دارد؛ اما این تاثیر بسیار کمتر از تاثیری است که گرایش و علاقه بر روی آگاهی دارد، گفت: علاقه تعیین کننده در این است که چه آگاهی را پیدا کنید و یا در حافظ بسپارید و چه دخل و تصرفی، استفاده از آنها کنیم و به چه نتایجی برسیم و این وضعیت برای تمامی انسانهاست.
پناهیان ادامه داد: اینکه میگویند که علاقهها را نباید بر آگاهی حاکم کنیم، سخن مطلوبی نیست؛ مگر میشود که علاقه بر آگاهی تاثیر نداشته باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: گرایشهای ما بر اندیشههایمان تاثیر دارد و تذهیب قلب است که انسان را از گرایش های غلط دور میکند. چنانچه روح از علاقههای کم ارزش جدا شود، آغاز خلاقیت انسان است.
وی خاطرنشان کرد: در روان شناسی نیز اثبات شده که کسی که هیجانات خود را کنترل کند، بهتر میفهمد و به بالاترین خلاقیت خواهد رسید، حتی اگر از ذهن خوبی نیز برخودار نباشد.
پناهیان اظهار داشت: بعد از ظهور امام زمان (عج) پیشرفت علم به دلایل معنوی افزایش مییابد و تهذیب نفس به وجود میآید.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این نکته که مناجات با خدا و به خصوص نماز اول وقت نفس را کنترل میکند، افزود: نماز اول وقت در دانشگاهیان بیشتر تاثیر دارد تا بازاریان، چون آنان به خاطر خوش فهمی خود بیشتر به این مناجات نیاز دارند.
وی بیان کرد: تمایلات غلط و مشکلات روحی بر فهم راهبردی، قدرت برنامهریزی و مدیریتی سیاسیون تاثیر دارد و میبینیم مطلبی را که برخی سیاسیون متوجه نمی شوند؛ اما مردم عادی آن را درک میکنند.
پناهیان خاطرنشان کرد: طبق نظر سنجی موسسات بین المللی ۷۰ درصد از مردم ایران به آمریکا اعتماد ندارند؛ این در حالی است که برخی سیاستمدارن خوش بین به آمریکا هستند و این فهم غلط به خاطر مشکلات روحی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چنانچه بدانیم که تمایلات غلط چه مقدار تاثیر دارد، اجازه نمیدادیم که جزو اهل معرفت و عرفان را به عرصه سیاسی وارد شوند.
وی با تاکید بر این موضوع که سیاسیون باید خوش فهمتر باشند و تمایلات خود را کنترل کنند؛ چون که اثر تمایلات بر فهم آنان تاثیر میگذارد، افزود: این سخن امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری که «سیاسیون نباید دنبال اشرافیگرای باشند» واقع بینانه است و برخلاف تصورات اخلاقی نیست.
پناهیان بیان کرد: چنانچه سطح علمی در جامعه کاهش پیدا کرد باید گفت که تمایلات در آن جامعه از تعادل و تعالی کافی برخودار نیست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با تاکید بر اینکه برای پیشرفت علمی باید انسان خود را از نظر روحی به تعالی برساند و شجاع نیز باشد، خاطرنشان کرد: تکبر، ترس، حسادت وبسیاری از این صفات بر اندیشه انسان تاثیر دارد.
وی تصریح کرد: رشد علمی در هر عرصه نیاز به تهذیب نفس دارد؛ اما در علوم انسانی و الهی این نیاز بیشتر احساس میشود، چون در این علوم حرفهای گفته میشود که با تمایلات ما خیلی درگیر است.
پناهیان در پایان با بیان اینکه شهدای علمی کشور و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس اهل تهذیب نفس بودهاند، گفت: افزایش نفوذ ایران در منطقه با وجود اینکه امکانات کمتری نسبت به اسرائیل و آمریکا در اختیار دارد به خاطر وجود رهبران اهل تهدیب و خوش فهم است.