رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه چالش موجود ما در وضعیت بانکی است، گفت: معیشت مردم نباید متأثر از شرایط ارزی باشد و دولت باید در همه مراحل نظارت را داشته باشد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، در میزگرد دانشجویی قرارگاه شهید احمدیروشن بسیج دانشجویی استان کرمان که با موضوع مالیات بر عواید سرمایه برگزار شد اظهار داشت: چالشهای موجود در وضعیت اقتصادی کشور محصول چند عامل است و در مورد عامل اول آن میتوان به عوامل ساختاری اشاره کرد که برخی مربوط به دوران ۴۰ ساله اخیر است و برخی مربوط به قبل از انقلاب است.
وی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب مهمترین منبع تأمین بودجه، نفت بود و پس از رحلت امام رضوان الله تعالی علیه سهم نفت کاهش پیدا کرد، اما این کاهش به اندازه کافی اتفاق نیفتاد، ابراز داشت: از دیگر عوامل ساختاری، سهم دولت در اقتصاد است؛ در شرکت ملی مس قرار بر این شد که از سال ۸۵ این شرکت واگذار شود که نزدیک به ۶۰ درصد سهام آن واگذار شد، اما متأسفانه الان ۴۰ درصد آن دست سهام عدالت است که معلوم نیست بانی آن چه کسی هست و دست چه کسانی است؛ لذا شرایط نسبت به گذشته سختتر و بدتر شده است.
پور ابراهیمی با تأکید به اینکه سوءتدبیر و عدم مدیریت اقتصادی از دیگر مشکلات ساختار اقتصادی کشور است متذکر شد: در زمان جنگ فرمانده خودساخته بود و در این زمینه مهارت کامل داشت. امروز نیز فرمانده اقتصادی باید تخصص لازم را داشته باشد و اگر اینگونه نباشد نتیجه آن میشود تصمیم دولت در تغییرات ارزی که برای کشور بهشدت مشکلآفرین شده است.
وی با اظهار اینکه امروز اگر کسی دو واحد اقتصاد خرد و کلان خوانده باشد، میداند که تصمیم تک نرخی کردن ارز کار اشتباهی است؛ تصریح کرد: تصمیم دولت در تعیین نرخ ارز یک تصمیم اشتباه فاحش اقتصادی بود. این تصمیم باعث شد پانزده هزار میلیارد به اقتصاد ایران ضربه وارد شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز وضعیت نظام بانکی ما یک عامل اصلی التهابات در کشور شده است و هنوز تحریمها شروع نشده که مشکلات را به تحریمها ربط میدهند، گفت: باید بانکهایی که داشتیم را سر و سامان میدادیم و تأکید رهبری نیز بر ساماندهی بانکها بود.
پورابراهیمی با اشاره به چالش موجود ما در وضعیت بانکی است و اینکه مشکلات اساسی ما ناشی از سوء مدیریت داخلی است، خاطرنشان کرد: بر اساس شرایط موجود پیشنهادی که مطرح شد و به نتیجه هم رسید مبنی بر این است که بازار اولیه برای کالاهای اساسی شکل بگیرد چرا که معیشت مردم نباید متأثر از شرایط ارزی باشد و دولت باید در همه مراحل نظارت را داشته باشد و بازار ثانویه صادرات را رونق و واردات را کاهش میدهد.
وی با بیان اینکه در دنیا وقتی کشورها مواجه با کاهش ارز ملی میشوند یک نتیجه منفی یعنی تورم دارد و نتیجه مثبت آن رونق صادرات است، ادامه داد: با دلار ثابت ۴ هزار و ۲۰۰ تومان عملاً تجارت و صادرات متوقف میشود. این برای ما یک اتفاق دو سر باخت بود چرا که از معایب این اتفاق ضرر کردیم و از مزایای آن نتوانستیم سود ببریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کشور ما از جانب اتحادیه اروپا و سازمان ملل تحریم نیست بلکه فقط آمریکا به تنهایی دارد قلدری میکند، یادآور شد: هر مسئلهای که از بیرون اتفاق بیفتد و بخواهند تحریم کنند از آن ابایی نداریم و اقدامات متناسب با تحریمها را انجام میدهیم، اما بیشتر نگرانی ما از وضعیت داخلی هست.
پورابراهیمی شرایط امروز را نیازمند یک تصمیم گیری واحد دانست افزود: تیم اقتصادی دولت، تیمی نیست که بتواند راهبردهای جدید اقتصادی را انجام بدهد؛ در این راستا چند هفته آینده شاهد چند استیضاح خواهیم بود، اما امیدوار هستیم که ان شاءالله این التهابات به کمترین حد ممکن برسد.
در ادامه جلسه، دانشجویان و اعضای قرارگاه شهید احمدی روشن کرمان، سوالاتی را مطرح کردند و دکتر پورابراهیمی به آن سوالات پاسخ دادند. گنجعلیخانی، دبیر قرارگاه احمدی روشن کرمان توضیحاتی را پیرامون طرح مالیات بر عواید سرمایه داد و خاطر نشان کرد که مطالبه جوانان کرمانی این است هنگامی که این طرح به صحن علنی آمد، نماینده شهرشان به آن رای مثبت داده و در ترغیب سایر نمایندگان و اقناع آنها نیز بکوشد. همچنین دبیر قرارگاه، خواستار این شد تا مجلس بر دولت فشار بیاورد تا دولت در زمینه پیمانهای پولی دو جانبه فعالتر و بهتر عمل کند.
پورابراهیمی نیز در پاسخ ضمن تایید مفید بودن طرح مالیات بر عواید سرمایه برای وضع فعلی اقتصاد ایران، راجع به پیمانهای پولی متذکر شد: همانطوری که دولت در سایر امور لخت و فشل عمل میکند، در این زمینه نیز همین طور عمل کرده و ان شاالله با فشاری که مجلس بر روی دولت میآورد این موضوع سریعتر حل خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت استاندار سابق و آینده کرمان؛ با بیان این مطلب که با رفتن استاندار سابق مخالف بودیم اظهار داشت: اعتقاد داریم که استاندار آینده نباید در دست جریانهای خاصی بیفتد بلکه رویکرد استاندار باید توسعه و حل مشکلات اقتصادی باشد و اگر استاندار زیر یک چتر سیاسی برود، مورد تأیید ما نخواهد بود. هر شخصی که انتخاب میشود، باید در مسیر ولایت حرکت کند با جریانات مختلف ارتباط داشته باشد، ولی تابع آنان نباشد.