فعالان دانشجویی خراسانشمالی تصویب طرح CGT را عاملی در کاهش فاصله طبقاتی و قطع دست دلالان دانسته و معتقدند: این طرح سرمایه را به سمت تولیدات مولد پیش میبرد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو از بجنورد، مشکلات اقتصادی این روزها یکی از دغدغههای آحاد مردم قرار گرفته و باعث نگرانیهایی شده است؛ از طرفی امروز بر همه آشکار است که عموممشکلات اقتصادی ارتباطی با تحریمهای خارجی ندارد و مشکل اساسی عدم استفاده از ظرفیتهای داخلیست.
یکی از ظرفیتهای داخلی که میتوان از آن استفاده کرد، ایجاد ساز و کارهای عملی برای مقابله با فساد و رانت، جلوگیری از دلالی و هدف مندی سرمایه گذاری در بخشهای تولیدی است.
در این راستا هفته آینده طرحی با عنوان مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این خصوص به سراغ محمد معزی فر، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی خراسان شمالی و مهرداد محمدیان، دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی خراسان شمالی رفتیم.
دانشجو: دلیل اصلی مشکلات اقتصادی کشور را چه میدانید؟ معزیفر: دشمن به جهت ناکارآمد نشان دادن نظام، مسائل اقتصادی را هدف قرار داده و روی این موضوع برنامه ویژهای ریخته است. رهبر معظم انقلاب نیز سالهاست روی اقتصاد تمرکز دارند و زمینهی مجاهدت را حوزهی اقتصادی دانسته و البته ریشهی حل مشکلات را در داخل کشور برشمردهاند. با این حال دولتها طی سالهای اخیر تحریمها را مشکل اساسی نا به سامانی اقتصاد عنوان کرده در حالی که تحریمها مشکل اصلی اقتصاد ایران نیست.
باید در نظر داشت دشمن نقاط ضعف را شناسایی میکند و روی آن نقاط سرمایه گذاری انجام میدهد؛ لذا ما باید از درون، اقتصاد خود را تقویت کنیم و نقاط ضعف را از بین ببریم. هرچند تحریمها مقداری اثرگذار است، اما با نگاه به ظرفیتهای داخلی میتوان آنها را ناکارآمد کرد. باید با نگاه به امکاناتی که در اختیار داریم به اقتصادمان ساختار بدهیم تا از بیرون قابل تضعیف شدن نباشد. هم اکنون در اقتصادمان ساختار نداریم؛ لذا باید یک ریل مشخص برای ادامه اقتصاد تعریف کرد. با این حال رویکرد دولتها در این سالها، حل مشکلات اقتصادی از طریق مذاکره بوده است که نتیجهی این تفکر مشخص شده است. دولت سعی داشته تفکر نئولیبرال را پیاده کند که نتیجهی آن چیزی جر فساد، رانت، بی عدالتی و افزایش فاصله طبقاتی نبوده است.
محمدیان: در جنگ اقتصادی اگر بخواهیم اقتصاد کشور را مورد بررسی قرار دهیم باید مدلهایی که توسط آن، اقتصاد در کشور حرکت کرده، بازبینی شود. از ابتدای انقلاب و در دولتهای مختلف ما نتوانستیمساختاری که متناسب با ظرفیتهای کشور باشد را تولید کنیم. یعنی از هر نظام اقتصادی یک بخشی را گرفته و استفاده میکنیم و این باعث شده در اقتصاد کشور یک بی نظمی رخ دهد که این بی نظمی سبب شده شاهد اتفاقاتی مانند مفاسد اقتصادی، بی عدالتی و رانت باشیم.
در چند ماه اخیر نیز یکی دیگر از تبعات این بی نظمی را مشاهده کردیم. در این چند ماه قیمتهای کالاهای اساسی به شکل چشم گیری افزایش پیدا کرده که نتیجهی بی نظمی اقتصاد کشور است. افزایش قیمت در اثر افزایش تقاضا اتفاق میافتد. بخشی از این حجم تقاضا، تقاضای کاذبی است که به واسطه برخی دلالها و سفطه بازان به وجود میآید. این دلالها از این بی نظمی و تلاطم به نفع خودشان سو استفاده میکنند.
یکی از طرحهایی که میتواند از این سو استفادهها در بازارهای مختلف از جمله ارز، طلا، خودرو و مسکن که این بازار مسکن لوکوموتیو اقتصاد در نظر گرفته میشود، جلوگیری به عمل آورد و البته طبق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی نیز میتواند قرار بگیرد، طرح مالیات بر عایدی سرمایه یا همان cgt است.
دانشجو: طرح مالیات بر عایدی سرمایه را برایمان شرح دهید محمدیان: این طرح میتواند از تلاطمهای بازار، نوسانات و شکافهای قیمتی جلوگیری به عمل آورد وحرفش این است که اگر در بازاری مثل بازارهای طلا، ارز و مسکن انباشت دارایی و سرمایه توسط دلالی اتفاق بیفتد که از این طریق تقاضای کاذبی به وجود بیاید و در نتیجه افزایش قیمتی رخ دهد، که در نهایت آن دلال بخواهد از طریق این افزایش قیمتها، سودهای کلان کسب کند، باید حجمی از این سود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند؛ این مالیات به عنوان یک مانع عمل میکند.
دلال باید رقمی معادل ۲۰ تا ۸۰ درصد از سود خود را متناسب با میزان دارایی و سرمایهی انباشت شده به عنوان مالیات پرداخت کند. این طرح برای دلال هزینه ایجاد میکند و قطعا پس از بررسی شرایط اقتصادی، این خرید و فروشها سود خاصی را نصیب دلال نمیکند و به طور طبیعی دلالی به حد زیادی کاهش پیدا کند.
معزیفر: این طرح بناست هفته آینده در مجلس شورای اسلامی مورد بحث قرار بگیرد و تصویب آن میتواند حداقل کمی درد اقتصاد را بهبود ببخشد. اجرای این طرح میتواند عاملی در کاهش فاصله طبقاتی و قطع دست دلالان شود. پیشتر نیز این طرح دو بار دیگر به مجلس رفته و از دستور کار مجلس خارج شده است که یکبار به دستور آخوندی، وزیر مسکن بوده است. جنبش دانشجویی استان پیگیر این طرح از نمایندگان خواهد بود و طی روزهای آینده شورای تبیین با نمایندگان استان دیدارهایی خواهد داشت که در آن جلسات این موضوع را با نمایندگان در میان خواهیم گذاشت.
دانشجو: از اهداف این طرح بگویید محمدیان: از جمله اهدافی که طرح مالیات بر عایدی سرمایه دارد این است که نوسانات و شکافهای قیمتی در بازارهای سرمایهای کاهش یابد و از بین برود. در واقع انباشت دارایی با این طرح از بین خواهد رفت و این یعنی تقاضای کاذب از بین میرود؛ لذا کشور از یک تورم افسارگسیخته در امان خواهد بود.
دانشجو: این طرح باعث ایجاد رکود در بازار مسکن نمیشود؟ محمدیان: عدهای معتقدند که این اتفاق خواهد افتاد، اما حرفشان کارشناسی شده نیست. این طرح همزمان هم از انباشت سرمایه و رکود جلوگیری میکند و هم از ایجاد تورم. درواقع دلال میداند در صورت نگه داشتن سرمایهاش سود خاصی به دست نخواهد آورد. پس در صدد فروش مسکن خود میافتد و این باعث خواهد شد بازار به حالت تعادل برسد. از طرفی باید در نظر داشت این قانون از انتقال سرمایه توسط دلال به دیگر بازارهای سرمایهای جلوگیری میکند. به فرض، دلال میبیند سرمایه اش در بازار مسکن درآمد زا نیست برای همین سرمایه را به دیگر بخشها مانند طلا و ارز میبرد. اما این قانون شامل تمام بازارهای سرمایه میشود. پس این کار نیز برای دلال فایدهای نخواهد داشت؛ لذا اگر در بازه بلند مدت بررسی کنیم این طرح میتواند سرمایه را به سمت تولیدات مولد پیش ببرد که خود این امر باعث خواهد شد شاهد رشد در تولید ناخالص و خالص ملی باشیم و در نهایت رشد اقتصادی در کشور خواهیم داشت؛ لذا این جمله طرحها میتواند به اقتصاد کشور کمک شایانی کند.
دانشجو: طرح مالیات بر عایدی سرمایه چه قشری را شامل میشود؟ آیا مردم عادی نیز باید این مالیات را پرداخت کنند؟ معزیفر: در صورت تصویب این طرح، مردم عادی مشمول مالیات نخواهند شد. یعنی در این طرح ذکر شده است که هر خانوار به تعداد اعضای خانواده اش میتواند مسکن داشته باشد و در این تعداد از پرداخت مالیات معاف هستند. این طرح افرادی را هدف قرار خواهد داد که به واسطه خرید و فروشهای پی در پی، باعث ایجاد تلاطم بازار میشوند؛ لذا برای این دلالان این طرح خطرناک است، چون باید از بخش اعظمی از سود خود چشم پوشی کنند.
دانشجو: با تصویب این طرح تکلیف مالیاتهای خرید و فروش مسکن چه میشود؟ محمدیان: در صورت تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات نقل و انتقال املاک حذف خواهد شد. افراد عادی که بدون دلیل به خاطر فروش ملک خود مالیات پرداخت میکردند دیگر نیازی به پرداخت مالیات ندارند و از یک معافیت مالیاتی برخوردار خواهند شد؛ که خود این نیز یک نیروی محرکهی دیگر برای خرید و فروش، و نتیجهی آن از بین رفتن رکود و تنظیم بازار است. از طرفی مالیات تنها از سوداگران که سودای کسب سود از خرید و فروش ملک را دارند، گرفته میشود.
این قانون در بسیاری از کشورهای پیشرفته دیگر نیز اجرا شده است و موفق نیز بوده؛ لذا میتوان از آن استفاده کرد و بخشی از مشکلات اقتصاد را حل کرد. البته عدهای که مخالف این طرح هستند، خودشان از این باگ قانونی استفاده میکنند و میلیاردها تومان سرمایه به جیب میزنند. طبیعی است این افراد مخالف باشند. از همین جهت این طرح قطعا با فشارهای زیادی رو به رو خواهد شد.
معزیفر: تصویب این طرح نیاز به مبارزه دارد. مخالفان این طرح پر قدرت هستند و قطعا سخت میشود با این افراد و باندها مقابله کرد. ما با جدیت این امر را از نمایندگان مجلس مطالبه خواهیم کرد تا ان شاالله به تصویب برسد. ما از مجلس میخواهیم از این نوع طرحها حمایت کنند؛ نه صرفا طرح مالیات بر عایدی سرمایه. امیدواریم نمایندگان مردم بتوانند ایدههای بیشتری برای بهبود شرایط اقتصادی کشور ارائه دهند.