آتش نشانان در طول خدمت ۱۳ هزار ساعت آموزش میبینند و باید به تمامی مشاغل، دستگاهها و تاسیسات اشراف داشته باشند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، زنگ حادثه به صدا درآمد بیآنکه بداند چه حادثهای اتفاق افتاده سریعا لباسهای نجات را به تن میکند و در چند ثانیه برای مقابله با حادثه و نجات جان مردم آماده میشود.
هربار که صدای آژیر ماشینهای آتش نشانی را میشنویم و یا اینکه با حادثهای مواجه میشویم و با ۱۲۵ تماس میگیریم با دیدن عملکرد آنها ناخداگاه برایمان سوال میشود که آتش نشانان چگونه آموزش میبینند.
مرکز آموزشهای بینالمللی آتشنشانی تهران در زمینی به وسعت ۱۱ هکتار در صالحآباد شرقی واقع شده است که سالیانه به بیش از هزار نفر آتش نشان آموزشهای مختلفی را ارائه میدهند.
برای آشنایی بیشتر با آموزشهای آتش نشانان به همراه جلال ملکی سخنگوی شورای شهر تهران و جمعی از اصحاب رسانه به مرکز آموزش بینالمللی آتش نشانان در صالح آباد شرقی رفتیم در ابتدا با برج دایرهای شکلی مواجه شدیم که به عنوان ساختمان فرماندهی بود و مجید آرون معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی شهر تهران درباره نحوه آموزش آتش نشانان توضیحاتی را ارائه داد و گفت: آتشنشانان باید اشراف کلی به مشاغل مختلف داشته باشند.
وی افزود: آتشنشانان باید به برق، شیمی، حریق، آواربرداری و عمران اشراف داشته باشند تا هنگامی که با یک حادثه مواجه میشوند بتوانند بهترین عمل را داشته باشند.
۱۳ هزار ساعت آموزش در طول خدمت
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتشنشانی شهر تهران خاطرنشان کرد: یک آتشنشان از وقتی که در این شغل استخدام میشود تا هنگام بازنشستگی ۱۲ تا ۱۳ هزار ساعت آموزش میبیند که ۱۳۰۰ ساعت آن منجر به صدور گواهینامه میشود.
آرون گفت: هنگامی که یک آتشنشانت ۱۳ هزار ساعت آموزشهای مختلف میبیند دیگر میتواند جوابگوی حوادث مختلف باشد. با هر تکنولوژی و تغییراتی که در شهر اتفاق میافتد آتشنشان باید آشنا باشد تا هنگام حوادث بتواند عکسالعمل خوبی را داشته باشد.
وی گفت: به عنوان مثال در سال جاری یک دوره جدید به آموزشهای آتشنشانان اضافه شده و آن هم خودروهای هیبریدی است. هنگامی که شاهد افزایش حادثههای تاورکرین در شهر تهران بودیم سریعا آموزشهای این دستگاه به آتشنشانان داده شد تا بتوانند با این گونه حوادث نیز به درستی برخورد کنند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتشنشانی شهر تهران درباره مرکز آموزشهای سازمان آتشنشانی شهر تهران گفت: این مرکز آموزشی در یازده هکتار و از سال ۸۱ در اختیار سازمان آتشنشانی شهر تهران قرار گرفته است و تعدادی از آتشنشانان در سال ۸۴ به انگلستان برای آموزشهای مختلف مربیگری آتشنشانی اعزام شدند چرا که محل حادثه جای آموختن نیست و تجربه باعث میشود که شهروندان صدمات کمتری ببینند و آتشنشان نیز با امنیت بیشتری به کار خود ادامه دهد.
وی بیان داشت: در داخل این مرکز آموزشی ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی در ابعاد مختلف شبیهسازی شده است و نحوه آتشسوزیهای مختلف در این ساختمانها اتفاق میافتد و آتشنشانان نسبت به اطفای حریق اقدام میکنند.
آرون افزود: حتی شبیهساز ساختمان آوار نیز که دارای چند تونل است در این مرکز طراحی شده و آتشنشانان این دورهها را میگذرانند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتشنشانی شهر تهران خاطرنشان کرد: شبیهساز بررسی علت حریق نیز در این مرکز انجام شده است تا آتشنشانان بتوانند بررسی بهتری در هنگام حوادث داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه از کارآموز تا فرمانده در این مرکز آموزشهای لازم را میبینند گفت: تمام دورهها براساس استانداردهای روز بینالملل اتفاق میافتد و از لحاظ کیفیتی بینالمللی هستیم، ولی مشکلاتی از جهت تحریمها نیز بوجود آمده است.
۲۰ هزار تست ورزش از آتش نشانان گرفته میشود
آرون خاطرنشان کرد: آمادگی جسمانی یکی از شرایط مهم برای آتشنشانی است و ۲۰ هزار تست ورزش در سال از پرسنل آتشنشانی گرفته میشود که جزو ضرورتها و واجبات است.
۵۴۰۰ آتش نشان در تهران فعالیت میکنند
وی گفت: ۱۶ هزار آتشنشان در کل کشور فعالیت میکنند که یک سوم آنها یعنی ۵۴۰۰ آتشنشان در تهران فعالیت دارند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتشنشانی شهر تهران خاطرنشان کرد: در سایر شهرستانها مرکز آموزشی به این شکل و با این وسعت وجود ندارد و تنها یکی از ایستگاههای آتشنشانی به محل مرکز آموزشی تبدیل میشود.
وی گفت: مرکز آموزشهای آتشنشانی در شهر تهران در کل خاورمیانه اول است و به سایر شهرستانها و کشورهای مختلف آموزش داده و در آینده نیز این آموزشها ادامه خواهد داشت.
پس از توضیحات اولیه به داخل میدان آموزش آتش نشان رفتیم، آتش نشان در بخشهای مختلف در حال آموزشهای لازم بودند و پس از شبیه سازیهای حوادث باید به صورت تیمهای چند نفره نسبت به اطفای حریق اقدام میکردند.
در داخل مرکز آموزشهای آتشنشان ساختمانهای وجود دارد که حوادث مختلف از جمله آوار، ریزش بخشی از ساختمان و آتش سوزی در انواع مختلف شبیه سازی شده بود و آتش نشانان باید عملیات میکردند.
آتش نشانان در تیمهای دو نفره باید از بتنها و سیمخاردارها و بخشهای بگذرند که کاملا فرسایشی و سخت است و در نهایت نسبت به نجات اقدام کنند و از ساختمان خارج شوند.
عباس قاسمی درباره این کارگاه آموزشی کفت: عملیات تیمها در این کارگاه ۲ تا ۳ ساعت طول میکشد و هنگامی که یک ساختمان به صورت کاملا ریزش میکند ۲ تا ۳ روز عملیات نجات ادامه دارد و ۴۸ ساعت بیشتر فرصت نداریم که جان یک فرد را نجات دهیم.
فرمانده قاسمی در ادامه توضیحات درباره این عملیات گفت: نیروها باید در حادثه ریزش ساختمان و آوار پشت سرهم تغییر کنند وقتی که سوت خبر (هنگامی که اکسیژه درحال پایان است دستگاه سوت میزند و آتش نشان ۱۰ دقیقه فرصت دارد از عملیات خارج و دستگاه را تعویض کند) را شنید باید سریعا تعویض شود.
وی ادامه داد: آوارهای مختلفی مانند آوارهای پنککی داریم که حادثه پلاسکو آوار پنککی بود که ساختمان از بالا به روی هم میرختند و سخترین نوع عملیات در آوارهای پنککی است.
فرمانده قاسمی افزود: آتشنشانی که عملیات آوار را انجام میدهد باید با دستگاههای مختلف بتواند کار کند. باید برش دهد، با اسید کار کند و...
در قسمت دیگر از این مرکز آموزشی آتش نشانان کارآموز در حال اطفای حریق یک ساختمان مسکونی بودند. فرمانده داوود شجاعی درباره اطفای حریق گفت: درابتدا آتش نشانان باید نوع رفتار حریق را پیش بینی کنند و پس از آن تاکتیکهای اطفای حریق را پیاده سازی کنند.
وی گفت: با استفاده از دستگاههای مختلف میزان حرارت آتش را از ۲۵۰ تا ۸۵۰ درجه افزایش مییابد تا آتش نشان بتواند در شرایط مختلف بهترین عملکرد را داشته باشد. تمرینهای اطفای حریق از ۲۰ دقیقه تا یک ساعت طول میکشد.
گروه هزمت (HAZMAT اختصار Hazardous Material به معنی مواد خطرناک است) مقابله با حوادث شیمیایی و رادیو اکتیو و هستهای است. این گروه از سال ۱۹۹۱ در سازمان آتشنشانی تشکیل شده است.
عملیاتها در این گروه با توجه به گستردگی حادثه به سطح A, B, C. تقسیم بندی میشوند، و در هنگامی که خوادث هستهای و. رادیو اکتیو اتفاق میافتد نسبت به پاکسازی و جلوگیری از نشت اقدام میکنند.
فرمانده رسول هلالی درباره کارگاههای آموزشی در این مرکز گفت: یک اتشنشان باید از کلیات تأسیسات اطلاعات لازم را داشته باشد و به همین دلیل با تاسیسات آب، برق و گاز آشنا میشوند.
جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی شهر تهران به اهمیت این آشناییها اشاره کردو گفت: در حال حاضر علت ۳۰ تا ۴۰ درصد آتش سوزیها برق است و اتش نشانان حتی برای حوادث تصادفی نیز اولین اقدامی که میکنند برق را قطع میکنند.
در بعضی از عملیاتهای اطفای حریق آتش نشانان تا ۳.۵ لیتر هم تعریق دارند. یکی از حوادث پر خطر و زیاد انفجار مخازن است. انفجار حاصل از جوشیدن مایعات شیمیایی و قابل اشتعال است. آتش نشانها برای اطفای حریق تانکر باید در ابتدا بالای مخزن را خاموش و بعد از آن با استفاده از کف منبع حرارتی را حذف و آتش را خاموش کند.
مواردی که مطرح شده تنها بخشی از آموزشهایی است که آتش نشانان برای اطفای حریق و عملیاتها میگذرانند و تنها علاقه به نجات و کمک به شهروندان است که میتواند باعث شود این سختیها را تحمل کرد.