مدیر آفرینشهای ادبی حوزه هنری به ظرفیتهای شعر انقلاب اشاره کرد و گفت: گل سرسبد درخت ادبیات معاصر، ادبیات مقاومت ماست که در هیچ دورهای آن را نداشتیم.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در مراسم یادبود زنده یاد غلامرضا شکوهی که شنبه ۱۳ مرداد ماه در حوزه هنری برگزار شد، با بیان این که نام شکوهی، نام بزرگی در شعر خراسان است، گفت: شکوهی کسی است که در کنار بزرگانی، چون قهرمان، صاحبکار و ... نامهای بزرگی شعر خواند و زیست؛ شعر شکوهی شعر شکوهمندی بود و دارای فخامت، او در ساحتهای مختلف ادبی کار کرد. شکوهی تنها یک شاعر نیست چرا که به آدابدانی شهره بود و در عین حال نقادی هم میکرد.
قزوه با بیان اینکه اولین سالگرد استاد شکوهی را برگزار میکنیم و باید این مراسمها به رسم تبدیل شود، گفت: در گذشته در سیستم ادبیات شوروی رسم بود اگر ادیبی نام بزرگی داشت و شاعر بزرگی شمرده میشد در ۴۰ سالگیاش برنامه جامع و خوبی برایش برگزار میکردند و حتی اگر شاعر ممتازی هم نبود ۵۰ سالگی برایش یک مراسم میگرفتند واین رسم هر پنج سال امتداد داشت و یا اگر شاعری بزرگ نبود در اولین سالگرد درگذشتش برنامههای ادبی برگزار میکردند.
ادبیات مقاومت گل سر سبد ادبیات معاصر است
وی با اشاره به اینکه ما باید پس از گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی که ادبیاتمان شکل گرفته چنین بزرگداشتهایی را مورد توجه قرار دهیم، گفت: ما حالا که به ۴۰ سالگی انقلاب رسیدهایم و ادبیاتمان شکل گرفته و به باور خیلیها به سبک و مکتب نزدیک شدهایم باید توجه بیشتری داشته باشیم؛ شعر انقلاب تغییر ماهوی نسبت به دورههای قبل داشته و هیچ اگر نداشته باشیم در دوره جدید شعر آئینی را داریم که به لحاظ کمی و کیفی رشد کرده و گل سرسبد درخت ادبیات معاصر، ادبیات مقاومت ماست که در هیچ دورهای آن را نداشتیم.
مدیر دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری به شعر آئینی اشاره کرد و با بیان اینکه شعر آئینی تنها شعر دینی نیست بلکه شعر ملی هم مشمول آن میشود، گفت: ادبیات آیینی طی چند سال اخیر به سمتی رفته که غالباً به عاشورا گره خورده است، اما میتوان با ماهیتهای ملی هم مخاطبان شعر آیینی را تهیج کرد پس ادبیات آئینی ما که استاد شکوهی هم در آن کارهای موفقی خلق کرد بخشی از ادبیات ماست.
قزوه گفت: شکوهی شاعر ششدانگی بود که در همه فضاها از جمله اجتماعی و عاشقانه کار کرده است، هر چه شعر آئینی ما رشد کرد همپای آن شعر عاشقانه ما نیز رشد نمود که نمونهاش شاعرانی هستند که با این نگاه کارهایی را آفریدهاند. شعر آیینی اگر میخواهد رشد کند و گیرایی بالایی داشته باشد شاعرش باید چند وجهی باشد و آقای شکوهی این ویژگی را داشت.
محمدعلی مجاهدی از دیگر سخنرانان این مراسم ضمن اشاره به اینکه شعر استاد شکوهی فاخر و شکوهمند بود، گفت: اگر نظامی گفته است «کم گوی و گزیده گوی، چون در» مصداق این پند حکیمانه را در آثار شکوهی میتوانیم ببینیم. آثار سترگ و ماندگاری که در شعر فاطمی، عاشورایی، علوی و رضوی خلق کرد که مصداق دارد و انصافاً در شمار موفقترین سرودههایی است که در این زمینههای موضوعی ما در اختیار داریم.
مجاهدی: شکوهی با شعرش زندگی کرد
به گفته وی؛ مرحوم شکوهی نگاهی ناقد و لایهشکاف داشت و به دنبال رصد کردن موضوعاتی بود که کمتر گفته و شنیده شده است و غالباً در این رصد کردن موفق بود، بنابراین ما امروز جای خالی او را میبنیم و پر کردن این جای خالی کار دشواری است و نیازمند گذشت سالهای سال دارد تا عزیز نادرالوجودی مثل این بزرگوار در محافل ادبی رشد کرده و در زمینههای مختلف شعری، دینی، عاشقانه و اجتماعی و حتی اعتراض حرفی برای گفتن داشته باشد.
وی در پایان سخنانش گفت: شکوهی با شعرش زندگی کرد و نامش هم با شعرش خواهد ماند، شعر یک مقولهای است که از شخصیت شاعر جداست و مستقل، یک شخصیت هنری مستقلی از وجود شاعر دارد حتی در زمان حیاتش، ممکن است شاعری اثری را بیافریند که ذوابعاد باشد و هر کسی از زاویهای به این اثر بنگرد و نظری ابراز کند و شعر چندوجهی سرودنش از عهده افرادی برمیآید که وجودشان عین بلور چندبعدی باشد والا از افرادی که ابعاد وجودی در آنها دیده نمیشود نمیتوان انتظار داشت شعر چند بعدی بسازند و هر بعد تا سالها مورد تجزیه و تحلیل سخنسنجان قرار گیرد. شکوهی در شعرش زنده است و نخواهد مرد.
در این مراسم فیلمی از شب شعر گوهرشاد مربوط به شعرخوانی مرحوم شکوهی در حرم رضوی برای حاضران پخش شد.