اسـتمرار خشکسـالی و کـاهش نـزولات آسـمانی در اســتان یزد، زمینـهساز بـروز مشـکلات بسـیاری در تـامین آب کشـاورزی و حتـی آب شـرب ایـن منـاطق شده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معصومه شمسینی؛ تغییـرات بارنـدگی در استان یــزد طــی ۶۵ ســال اخیــر نشــان مــیدهــد تکــرار و تــداوم دورههــای خشکســالی و بــه تبــع آن تخریــب منابع طبیعی و مراتع اسـتان در ۲۰ سـال اخیـر افزایش یافته و محـیط زیسـت اسـتان را بـا چـالش بزرگـی روبـرو کرده اسـت.
اسـتمرار خشکسـالی و کـاهش نـزولات آسـمانی در منـاطق کوهسـتانی اســتان یزد بــه خصوص شــیرکوه و دشــت یــزد اردکــان، زمینـه ساز بـروز مشـکلات بسـیاری در تـامین آب کشـاورزی و حتـی آب شـرب ایـن منـاطق شده است.
در طی ۲۰ سال اخیـر تنهـا ۲ سـال ترسـالی بـه معنـای واقعـی رخ داده؛ در حالی که ۱۸ سـال یـا خشکسـالی حـاکم بوده یا بارندگی نزدیـک بـه نرمـال هم نتوانسـته اثـرات خشکسـالی را جبـران کند. در سال جاری خشکسالی در استان تداوم یافته است و بر اساس اطلاعـات مرکـز ملـی خشکسـالی و مـدیریت بحـران در دوره ۸۴ ماهـه منتهـی بـه شـهریور۱۰۰ درصد، مساحت استان یزد دچار خشکسالی شده است.
بحران کم آبی نهادها و سازمانها ذی ربط را به فکر برگزاری برنامهها و همایشهای کرده است، دانشگاهها نیز به عنوان یکی از نهادهای متولی در تولید علم پیگر این چالش هستند، دانشگاه یزد نیز بر همین اساس هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران را دوم و سوم آبان ماه به همت انجمن علوم و مهندسی آب ایران برگزار میکند.
حسین ملکی نژاد، دبیر برگزاری هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه این کنفرانس به صورت دورهای برگزار میشود، گفت: تا کنون در دو دانشگاه بزرگ کشور برگزار شده بود و امسال نیز در دانشگاه یزد با حضور مسئولانی از وزرات نیرو، صنعت و معدن و سازمان محیط زیست و اتاق بازرگانی برگزار خواهد شد.
دبیر برگزاری هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اهداف برگزاری این کنفرانس و موضوع کم آبی در کشور خاطرنشان کرد: استان یزد در مرکز ایران و فلات خشک مرکزی است و با توجه به کاهش بارندگیها در کشور به میزان ۳۰ درصد نیاز به برگزاری این کنفرانس برای مدیریت آب کشور مطرح شد.
وی گفت: مدیریت منابع آب پایداری اکوسیستمهای آبی با نگاهی ویژه به سفرههای آب زیرزمینی، برنامه ریزی و مدیریت جامع و بهم پیوسته منابع آب سطحی و زیرزمینی در حوضههای آبریز، تجزیه و تحلیل مولفههای چرخه هیدرولوژیک با نیازهای اکولوژیک در حوضه آبریز، مدیریت چرخه آب شهری با تاکید بر نیازهای محیط زیستی و اکولوژیک در محدوده شهری، نقش ساختارهای حاکمیتی، حقوقی و قانونی در مدیریت منابع آب مدیریت کیفیت منابع آب، فاضلاب ها، پسابهای صنعتی، زه آبهای کشاورزی و آبهای برگشتی، مدیریت تقاضا و مصرف با مشارکت ذینفعان و بهره برداری مدیریت وقایع حدی (خشکسالی و سیل) و تغییر اقلیم، بررسی ارزش آب و نقش اقتصادی آب در تعادل بخشی منابع آب، ردپای آب و مدیریت آب مجازی در بیلان آب دشتها از محورهای این همایش است.
ملکی نژاد با بیان اینکه تا کنون استقبال خوبی از این کنفرانس شده و بیش از ۴۰۰ مقاله از سوی جامعه دانشگاهی کشور به آن ارسال شده است، گفت: در این کنفرانس نظرات کارشناسان شرکتهای آب منطقه و دانشگاهیان مطرح خواهد شد تا در نهایت خروجی این کنفرانس به مدیران و معاون سازمانهای مرتبط کمک کند تا مدیریت صحیح از منابع آبی صورت بگیرد.
ارائه آخرین دستاوردهای علمی محققان در عرصههای مختلف مهندسی آب جلب توجه مسئولین کشور سیاستمداران، قانونگذاران و اعضای دولت به اهمیت منابع آب و لزوم توجه به بحرانهای آب در سالهای اخیر و ارائه راهکارهای اساسی و مدیریت بهینه منابع آب در بخشهای مختلف مصرف در کشور برگزاری هماندیشی، نشستهای تخصصی، کارگاههای آموزشی و تبادلنظر بخشی از برنامه های این کنفرانس است.
پیوند چرخه آب و اکولوژی در مناطق خشک کشور و استفاده بهینه از حق آبههای طبیعی و زیست محیطی از جمله دریاچه ارومیه و خشک شدن رودخانهها از اهداف هفتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران است.
لازم به ذکر است، مجموع مباحث مطرح شده در این کنفرانس در پایان به صورت یک بیانیه منتشر خواهد شد که مورد استفاده دستگاههای اجرایی کشور برای کمک به مدیریت منابع آب کشور میکند.