نماینده کانون پتنت ایران گفت:کانون پتنت ایران یک نهاد دولتی زیر مجموعه معاونت علمی ریاست جمهوری با هدف کمک به تجاری سازی فناوری شرکتهای دانش بنیان از سال ۸۴ شکل گرفته و تا ۹۵ درصد از اختراعات حمایت میکند.
امیرحسین برنایی، نماینده کانون پتنت تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به پتنت و شرایط ثبت آن در کشور گفت:گواهی ثبت اختراع یا گواهی حاکمیتی معادل فارسی پتنت است که انحصار تودیع یک فناوری در قالب اختراع را به ثبت میرساند که در هر کشور قوانین مربوط به پتنت متفاوت است و براساس آن سازمان مربوطه گواهی ثبت پتنت اعطا میکند.
وی در ادامه اظهار کرد: در کشورهای مختلف از لفظ پتنت استفاده میشود و شرایط ثبت اختراع در هر کشور براساس روند اداری تعیین میشود، اما از لحاظ چارچوبها کشورها با یکدیگر شباهتهای زیادی در زمینه اجرای قوانین دارند.
برنایی با تاکید بر سه شرط اصلی یک اختراع به عنوان پتنت تصریح کرد: از سه شرط اصلی برای ثبت یک پتنت میتوان به ۱. کاربرد صنعتی یا سومندی ۲. نوآوری، ۳. گام ابتکاری اشاره کرد که البته این اصطلاحات، تعاریف حقوقی نیز دارند که در سیستم ثبت اختراع کشورها مورد بررسی قرار میگیرند.
وی همچنین افزود: معمولا سیستمهای ثبت اختراع در کشورها متفاوت است، کشورهای پیشرفته بنابر سیستمهای ثبت پیچیده سیستمهایی زمان بر و هزینه بر نیز دارند.
برنایی با اشاره پتنت و منبع درآمدها خاطر نشان کرد: شرکتها داراییهای فکری و دستاوردهای فنی خود را در قالب پتنت حفاظت میکنند که معمولا منابع کسب درآمد زیادی برای مخترعان نیز هستند، اما در کشور ایران بنابر ضعف حمایت توسط قانون و دادگاهها، پتنتها جایگاه مناسبی ندارند.
وی در ادامه گفت: پتنتها شامل هر آنچه که مصنوع دست بشر باشد مانند فرآیندها، ماشین ها، دستگاهها است که در برخی کشورها استثناهایی نیز وجود دارد.
برنایی در خصوص کانون پتنت ایران بیان کرد: کانون پتنت ایران یک نهاد دولتی زیر مجموعه معاونت علمی ریاست جمهوری با هدف کمک به تجاری سازی فناوری شرکتهای دانش بنیان از سال ۸۴ شکل گرفته و تا ۹۵ درصد از اختراعات حمایت میکند. زمانی که فردی خواهان تجارت جهانی در کشورهای مختلف درحوزههای صادرات و محصولات دانش بنیان و فناوری باشد داشتن پتنت یک امتیاز است که ثابت میکند این تکنولوژی متعلق به چه فردی است، پتنتها یکی از پایههای اساسی فروش محصول در بازار هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: اختراع از ابتدا تا تایید شدن زیر نظر کانون پتنت ایران قرار دارد و هدف حمایت و کمک به تجاری سازی فناوری در ایران است و برخی از محصولاتی که در کشور نرخ جذب پایین تری دارند در کشورهای دیگر مشتریان خود را جذب میکنند.