رئیسجمهور در دومین روز از حضور خود در نبویورک در مصاحبه با شبکه CNN و PBS گفت: هیچگاه درخواستی برای ملاقات با رئیسجمهور آمریکا نداشتیم.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور صبح سهشنبه بهوقت محلی نیویورک، در گفتگو با «کریستین امانپور» مجری شبکههای تلویزیونی CNN و PBS آمریکا در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه "نظرتان درباره توئیت رئیسجمهور آمریکا که گفته علیرغم درخواستهای متعدد برنامهای برای دیدار با جنابعالی ندارد و گفته که شاید در آینده چنین چیزی میسر شود و این توئیت را با گفتن اینکه شما یک آدم دوستداشتنی هستید تکمیل کرده، چیست و آیا برنامهای برای دیدار با ترامپ دارید؟ " گفت: هیچ موقع نه امسال و سال گذشته هیچ درخواستی برای ملاقات با رئیسجمهور آمریکا نداشتیم.
وی اظهار داشت: البته در سال گذشته و از طرف مقامات آمریکایی ۸ بار برای ملاقات درخواست شد و من این ملاقات را مناسب نمیدیدم و همین الآن هم این ملاقات را مناسب نمیبینم چراکه معتقدم ملاقات باید در زمانی صورت بگیرد که مفید بوده و بهنفع هر دو کشور باشد. اما در شرایط فعلی دیدار و گفتگو را نه مناسب میدانم و نه مفید. از خود ایشان باید بپرسید چهکسی درخواست کرده است.
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال مجری که گفت: "ترامپ دوست دارد با رهبران مختلف تماس بگیرد؛ توئیت او که گفته مطمئنم ایشان یعنی جنابعالی، مرد خیلی دوستداشتنی هستید را چگونه ارزیابی میکنید؟ " خاطرنشان کرد: آنچه برای من مهم است، اینست که رهبران دو کشور در پی منافع مشترک بوده و گفتاری داشته باشند و قدمهایی عملی را بردارند که در نهایت پیچیدگیهایی که در روابط دو کشور در طول دهههای گذشته بوده کم شود.
روحانی تأکید کرد: اگر این هدف را دنبال کنیم، مناسب است، اما شکل گفتاری و عبارت و لفاظی ما را به جایی نمیرساند.
مجری پرسید: چهچیزی شما را به میز گفتگو با ایالات متحده برمیگرداند؟ ایالات متحده گفته "ما باید توافق هستهای را دوباره باز کنیم و برجام را دوباره مورد گفتگو قرار دهیم" و آقای ترامپ و آقای پمپئو گفتند "ما تمایل داریم با ایران گفتگو کنیم، ولی ایران باید رفتارش را عوض کند"، به اینها چگونه پاسخ میدهید؟
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال با بیان اینکه بعد از سالها مذاکره و گفتگو ۷ کشور توانستند به یک توافق دستهجمعی دست پیدا کنند و این توافق مورد تعهد سران ۷ کشور قرار گرفت و بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت سازمان ملل تأیید شد، گفت: بنابراین کسی حق ندارد یکجانبه و بدون دلیل از یک توافق خارج شود و همچنین حق ندارد قطعنامه شورای امنیت را نقض کند.
روحانی ادامه داد: دولت آمریکا یک مسیر انحرافی را در ماههای گذشته طی کرده و باید از این مسیر انحرافی به نقطه اول بازگردد و آن وقت جایی است که باید بحث کنیم آیا این توافق بهخوبی اجرا میشود یا نه و الآن قبل از آنکه آن توافق هستهای بهطور کامل و دقیق اجرایی و عملیاتی شود، نمیتوانیم راجع به موضوع دیگری گفتگو کنیم.
مجری پرسید: آیا معتقد هستید که هدف ایالات متحده تغییر رژیم و سقوط دولت ایران است؟ زمانی که شما به آمریکا آمدید دو تا از مشاورین نزدیک رئیسجمهور آمریکا دو مطلب مختلف گفتند. رودی جولیانی گفت: شاید دو هفته، شاید دو ماه، شاید دو سال، ولی رژیم ایران سرنگون خواهد شد و خانم نیکی هیلی سفیرشان در سازمان ملل گفت که "ما هدفمان تغییر رژیم نیست"، آیا فکر میکنید که سیاستهای آنها هدفشان سرنگون کردن نظام ایران است؟
رئیسجمهور تصریح کرد: ممکن است خیلی افراد در آمریکا در گذشته یک همچون آرزویی را داشتند که با رژیمی در ایران مواجه شوند که مثل قبل از پیروزی انقلاب کاملاً در اختیار ایالات متحده باشد، ولی هیچوقت به این هدف نرسیدند و بهنظر من هیچوقت به این هدف نخواهند رسید.
روحانی اظهار داشت: تا زمانی که حکومت ایران یک حکومت مردمسالار است و مردم پای صندوق آراء میآیند و رئیسجمهور و نمایندگان خودشان را انتخاب میکنند به آن معناست که مردم حکومت میکنند و هیچ قدرتی و هیچ دولتی نمیتواند در برابر یک ملت بایستد.
وی با اشاره به اینکه حکومت ایران چیزی جدا از ملت ایران نیست، بنابراین خواست سرنگونی رژیم بهمعنی سرنگونی یک ملت است، خاطرنشان کرد: ملت ایران همواره استوار بوده و استوار خواهد بود و آنها دچار اشتباه محاسباتی شدند، کما اینکه بارها دولت آمریکا این اشتباه محاسباتی را در گذشته هم داشته است.
مجری سؤال بعدی خود را اینگونه مطرح کرد: موقعی که رئیسجمهور ترامپ تحریمات را دوباره اجرایی کرد، شما در پارلمان مجلس حضور داشتید و مجلس برای دومین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران درخواست کرد که رئیسجمهور آنجا حضور پیدا کند و شما فرمودید که بدانید که توطئه به تاریکی ما را نزدیک خواهد کرد، ولی از آن مهمتر، خیلی از مردم دیگر اعتماد به آینده جمهوری اسلامی ندارند و قدرت و توانایی آن را مورد شک و ضعیف میبینند. این را میپرسم، چون امسال در ایران تظاهراتی بود، حتی بزرگتر از اعتراضات انتخابات دو دوره گذشته، تعداد مردم بیشتر بودند، دوره مدت این تظاهرات بیشتر بود، مردم دارند به این وسیله میگویند که از شیوه سیاستگذاری دولت خوشحال و راضی نیستند، آیا موافقید؟
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال با بیان اینکه قسمت آخر سؤال مطلب دقیقی نبود، خطاب به مجری گفت: شما گفتید یک تظاهرات طولانیتر از گذشته بود؛ میدانید در دیماه سال گذشته کل زمان اعتراضات ۵ روز بود و آن اعتراضات گذشتهای که شما به آن اشاره میکنید ۷ ماه بود؛ تعداد افرادی که در این اعتراضات شرکت کرده بودند معلوم است چقدر بودند و شما میدانید که بعد از ۵ روز، ۳ روز هم راهپیمایی سراسری در ایران به حمایت از نظام برپا شد که در همه شهرها تعداد حضور مردم بیشمار بود.
روحانی افزود: خود حادثهای که شما به آن اشاره میکنید، نشانه استحکام نظام جمهوری اسلامی ایران است. اگر در آمریکا در ۵ شهر، ۱۰ شهر، صد الی هزار نفر تظاهرات بکنند این بهمعنای خواست مردم آمریکا است، به هر حال مردم یک سال و چند ماه پیش در یک انتخابات شرکت کردند و در این انتخابات ۴۱ میلیون نفر پای صندوق آراء آمدند، این کاملاً روشن است که مردم به نظام معتقدند و خودشان احساس میکنند که باید رهبران خودشان را انتخاب بکنند.
مجری پرسید: امروز بهواسطه تحریم فشاری بر دولت و مردم ایران است و با توجه به اینکه الآن درآمد فروش نفت و فرآوردههای نفتی در حال کاهش است و سقوط پیدا میکند و ارزش ریال کاهش یافته، درآمدها کاهش یافته است. در نتیجه این موضوعات چهمیزان فشار روی شما متوجه است که در برجام بمانید یا از آن خارج شوید؟
رئیسجمهور با اعلام اینکه "تا زمانی که منافع ایران در این توافق تأمین شود، خواهیم ماند"، گفت:، اما اگر ببینیم، ۵ کشور باقیمانده در این توافق به تعهداتشان عمل نمیکنند، آن وقت شرایط جدیدی خواهد بود؛ ایران متعهد نیست که یکطرفه در یک توافق چندجانبه بماند، همه افرادی که در این توافق بودند، مسئولیتهایی دارند که این مسئولیتها را باید انجام دهند و کسی که تاکنون تخلف کرده آمریکاست که بهدلایل واهی از این توافق خارج شده است.
روحانی افزود:، اما اینکه تحریم بر مردم فشار وارد خواهد کرد، حتماً اینچنین است؛ تحریم یعنی اخلال بهوجود آوردن در تجارت جهانی و در معاملات ما با کشورها و شرکتهای دیگر و آمریکاییها با همه توان بهدنبال این هستند که در این امر اخلال ایجاد بکنند؛ این حداقل در کوتاهمدت بیتأثیر در اقتصاد نیست، اما نه آمریکا میتواند این فشارها را برای بلندمدت ادامه دهد و نه این فشارها در بلندمدت آمریکا را به اهداف خودش میرساند.
وی با یادآوری اینکه تنها ثمره تحریم اعمال فشار بر مردمی است که میخواهند زندگیشان اداره شود و نیازمندیهای خودشان را تأمین کنند و باید هزینه بیشتری را پرداخت کنند، گفت: کار آمریکا یک اثر بیشتر ندارد و آن اثر فشار بر زندگی مردم عادی در کشور ما است و این بهمعنی دشمنی آمریکا با ملت ایران است و به همین دلیل میگوییم که این تحریم، تحریم علیه دولت ایران نیست؛ این تحریم، تحریم علیه مردم ایران است.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه آمریکاییها حرفهای متناقضی میزنند، اظهار داشت: آنها هم میگویند "مردم را تحت فشار قرار میدهیم و زندگی آنها را مشکل میکنیم" و هم میگویند "ما این مردم را دوست داریم و به آنان علاقمند هستیم"؛ این یک تناقض آشکار در گفتار و رفتار مسئولین فعلی آمریکا است.
روحانی ادامه داد: مردم ایران این حرفها را باور ندارند و واقعیتها را در زندگی خودشان میبینند و این واقعیتها این است که کشوری که میخواهد با ما معامله کند و یا شرکتی که میخواهد در کشور ما یک پروژه عمرانی را سرمایهگذاری کند و مثلاً جاده یا راهآهن درست کند و یا در بندر فعالیت کند آمریکاییها میآیند و مانع او میشوند و فشار میآورند بر او و میگویند این کار را انجام ندهد؛ بنابراین آنها با عمران و آبادانی و رفاه مردم ایران مخالفند.
وی با بیان اینکه این کار نتیجهاش بهسود آمریکا و ایران و منطقه نیست، خاطرنشان کرد: تاریخ قضاوت خواهد کرد که آمریکا در این مقطع دچار اشتباه بزرگی شده است.
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که "آیا معتقد هستید دولتهای اروپایی و دیگر طرفین در برجام واقعاً سعی میکنند با مکانیسمهای مختلف برجام را نجات دهند و نگه دارند و آیا با چنین ابتکارهایی داخل این چارچوب باقی خواهید ماند؟ "، گفت: تاکنون کشورهای اروپایی و همچنین چین و روسیه در مقام اعلام نظر و بیان سیاسی خودشان مستحکم اعلام کردند که بهدنبال حفظ برجام و تعهداتشان هستند، اما در مقام عمل هنوز انتظارات ما برآورده نشده است. اگر در عمل هم آنچه را امروز میگویند بتوانند اجرایی و عملیاتی کنند، البته برجام باقی میماند و ما هم میتوانیم بدون آمریکا این توافق را ادامه دهیم.
روحانی در پاسخ به این سؤال که "شرکای داخل برجام نهتنها ایالات متحده آمریکا، بلکه حتی اروپاییها خیلی ناراحت هستند از نقشی که ایران در سوریه و یمن دارد و چهمدتی ایران داخل سوریه باقی خواهد ماند و آیا از حمله به ادلب در سوریه حمایت میکنید؟ " گفت: ما باید واقعیتهای سوریه و یمن را مد نظر قرار دهیم؛ در سوریه چهکسانی بودند که به کشتار مردم میپرداختند و چهکسانی بودند که مردم را از خانههایشان آواره کردند، همه ما قبول داریم که گروههای تروریستی هم در عراق و هم در سوریه فعال و مردم را از خانههای خودشان آواره کرده بودند و جنایات بسیار سبعانهای را در سوریه مرتکب میشدند.
وی افزود: رسانههای خارجی هم بخشی از جنایات اینها را منعکس کردند و بهظاهر هم همه کشورها میگفتند "ما با تروریستها مخالفیم و میخواهیم با تروریسم بجنگیم"، اما عدهای به این تروریستها کمک میکردند و از آنها نفت میخریدند؛ وقتی موزههای سوریه غارت میشد، اشیاء عتیقه را از تروریستها میخریدند و به تروریستها سلاح میرساندند.
رئیسجمهور با تصریح به اینکه "مردم و ارتش سوریه با تروریستها مقابله میکرد و از ما کمک میخواست و ما به سوریه کمک کردیم برای اینکه با تروریستها مقابله کند"، گفت: این حضور بر مبنای درخواست دولت سوریه از ما بود و ما آن را برای منطقه لازم میدانستیم، چراکه اگر کمک نمیکردیم و اگر مردم سوریه و عراق مقاومت نمیکردند، حتماً امروز بغداد و دمشق در اختیار داعش بود و آنها دو دولت تروریستی را در این منطقه برپا کرده بودند و کل منطقه و جهان را تهدید میکردند.
روحانی تأکید کرد: اقدام ایران در عراق و سوریه بهنفع صلح و امنیت منطقه و جهان و بهنفع ملت عراق و ملت سوریه است.
وی تصریح کرد: امروز چهکسانی هستند که یمن را روزانه بمباران میکنند؟ چه دولتهایی در منطقه هستند که این کار را میکنند؟ عربستان و امارات که یمن را بمباران میکنند هواپیماها و موشکهایشان را از چهکسی خریدند؟ معاملات تسلیحاتی بسیار سنگینی که بسته میشود بین ایالات متحده و کشورهای منطقه برای انواع سلاحها علیه چهکسانی استفاده میشود؟
رئیسجمهور ادامه داد: ملت یمن امروز زیر بمباران مداوم کشورهایی هستند که دوست نزدیک آمریکا بوده و با سلاحهای آمریکایی دارند از بین میروند و منهدم میشوند؛ دولت آمریکا و سایر دولتهای غربی که به اینها کمک میکنند باید پاسخگو باشند؛ ما به مردم یمن کمکهای نوعدوستانه کردیم و باز هم انجام میدهیم و معتقدیم که همه کشورهای جهان باید به مردم در یمن کمک کنند و راهحل نهایی یمن هم جنگ نخواهد بود، راهحل نهایی یمن گفتگوی یمنیها با یمنیها درون خودشان است.
مجری پرسید: معتقدید چهکسی مسئول حمله تروریستی علیه نیروهای مسلح شما در اهواز است که در آن بیش از ۲۰ نفر از نیروهای شما کشته شدند؟
روحانی پاسخ داد: تعبیر شما تعبیر دقیقی نبود. تروریستها به جمع مردم حمله کردند و از جمله نیروهایی که در مراسم سالگرد تجاوز به عراق به ایران داشتند رژه میرفتند و اقتدار خودشان را بهنمایش میگذاشتند. این افرادی که کشته شدند، اکثرشان غیرنظامی هستند و آن نظامی هم که شما میگویید سرباز هستند یعنی آنهایی که رفتند دوره نظامی را ببینند و برگردند، سرباز نیرویی است که برای آموزش داخل نیروهای مسلح میرود و برمیگردد و شما میدانید عده زیادی از مردم عادی، زنها و کودکان مجروح شدند و حتی یک کودک ۴ ساله به شهادت رسید.
وی خاطرنشان کرد: این اقدامی تروریستی علیه مردم آن هم در روزی بوده که مردم میخواستند مراسمی را در برابر تجاوز صدام برپا کنند، اتفاقاً آنهایی که این کار را انجام دادند گروهی بودند که قبلاً مزدور صدام بودند و این گروه تحت حمایت صدام بود و الآن تحت حمایت کشور عرب دیگری هستند. آنها به اینها پول و امکانات میدهند و شما دیدید سران این گروه تروریستی در کدام رسانه، مصاحبه کردند. در پایتخت کدام کشور در کدام رسانه و کجا اعلام کردند که "ما این کار و این جنایت را انجام دادیم. "، بنابراین همه شواهد حاکی است که این طراحی از بیرون ایران است و توسط کشوری است که علیه ما اقدام میکند و از دوستان نزدیک آمریکاست و آمریکاییها همیشه با این کشورها نزدیک بودند و در برابر اینها موضع قاطعی را اتخاذ نکردند.
رئیسجمهور ادامه داد: ممکن است به طور کلی این حمله را محکوم کنند، اما ما باید با ریشه ترور مبارزه کنیم و ریشههای گروههای تروریستی را هدف قرار بدهیم و نباید از آنها حمایت بکنیم؛ امروز بسیاری از گروههای تروریستی که در ایران عده زیادی از مردم عادی و مسئولین را کشتند در آمریکا هستند و فعالیت سیاسی و تبلیغاتی میکنند و کمکهای مالی میگیرند. این معلوم است که آمریکا و برخی از کشورهای غربی در بیان خودشان در زمینه مبارزه با تروریسم صادقانه عمل نمیکنند.
روحانی خاطرنشان کرد: افرادی در این راستا دستگیر شده و تحقیقاتی در حال انجام است که بعد دقیقتر اعلام خواهیم کرد چگونه و با چهکسی و بهچهصورتی اینها کمک میگرفتند و بهچهصورت این عملیات جنایتکارانه را طراحی کردند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره دوتابعیتیهایی که در ایران زندانی هستند و اینکه آیا هیچوقت آزاد خواهند شد، گفت: سیستم ایران مثل همه کشورهای دیگری که ما امروز میبینیم؛ اگر فردی در زندان است، توسط سیستم قضایی کشور محاکمه شده و محکوم شدند به دوران زندان، بنابراین این یک شیوه حقوقی معمول است که در همه کشورها وجود دارد، اما اینکه کمک شود به یک زندانی که شرایط بهتری داشته باشد یا در یک شرایطی زودتر آزاد شود، این اقدام، اقدام خوب و انسانی است.
رئیسجمهور در پاسخ به سؤالی در مورد زندانی بودن برخی افراد دوتابعیتی در ایران، با تأکید بر اینکه ایران در قوانین خود تابعیت دوگانه را نمیپذیرد، افزود: امروز تعداد زیادی از افراد بیگناه ایرانی و یا آنهایی که با ایران در تماس بودند هم در زندانهای آمریکا هستند. آنها هم باید آزاد شوند همانطوری که شما برای آنها دلسوزی میکنید خوب است برای اینها هم دلسوزی کنید. بهنظر من هر تلاشی شود که ما بتوانیم زندانیان را در شرایط مناسب قرار دهیم و زودتر آزاد شوند، این کاری خوب است و ما در یک دوره با آمریکاییها مذاکره کردیم و به توافق رسیدیم هم ما افرادی را آزاد کردیم و هم آنها آزاد کردند که میتواند این شیوه در آینده در یک فضای مناسب باز هم ادامه پیدا کند.
مجری پرسید: بهطور دقیق خانم نازنین زاغری سال پیش بهنظر میرسید که مورد ایشان قابل حل بوده، ولی هنوز حل نشده است.
روحانی پاسخ داد: من از جزئیات پرونده خبر ندارم، ولی آنچه شنیدم این است که اتهام جدیدی برای ایشان مطرح بود و از نو راجع به آن اتهام بررسی صورت گرفت. به هر حال این اقدامی است که در چارچوب مقررات قانونی و قوه قضائیه انجام میگیرد.
وی ادامه داد: باید بکوشیم تا تلاش دولتها در این زمینهها مؤثر باشد؛ چون ما هم در مورد افراد زندانی وقتی با دولتهای غربی صحبت میکنیم، میگویند "بله، ما هم ناراحت هستیم، ولی قوه قضائیه ما این کار را کرده و کاری از دست ما ساخته نیست. "، بنابراین اگر بناست کمک کنیم، همه باید کمک کنیم به افرادی که در زندان هستند برای اینکه زودتر بتوانند به خانوادههایشان برگردند، این اقدام دوسویه باید باشد نه یکسویه.