مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در جلسه نمایندگان تشکلهای دانشجویی با وزیر علوم گفت: مباحث فرهنگی در دانشگاه بیرجند ذبح شده است. یا معاونت فرهنگی دانشگاه با وزارت علوم غریبه است یا عمدا سنگ اندازی میکند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دانیال مدبرعزیزی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند روز گذشته در جلسه دیدار وزیر علوم با نمایندگان تشکل های دانشجویی، پس از دبیر شورای صنفی و دبیر انجمن فرهنگ و سیاست به عنوان سومین نماینده تشکل های دانشجویی به سخنرانی پرداخت.
مدبرعزیز با خطاب قرار دادن شخص وزیر علوم گفت: اساسا نظر ما بر این است که وقتى شخصى خودش ذی نفع در یک مجموعه باشد، نباید به عنوان مدیر و سیاست گذار اصلى آن مجموعه انتخاب شود؛ مثلا رئیس جمهور در سال ٩٤ در خصوص وزیر بهداشت گفت که بهترین چشم پزشک ایران را وزیر خواهم کرد، این جمله یک فاجعه تلقى مى شود، چراکه خصوصیات مدیریت صرف تبحر در رشته خاص نیست و خود پارامترهاى زیادى را مى طلبد، هرچند تخصص هم مهم است، اما اهم چیز دیگری است. مثل این است که بگوییم برای وزارت دفاع بهترین تکاور را انتخاب میکنیم درحالی که به هیچ عنوان بهترین تکاور نمیتواند وزیر شود، چرا که وزارت خصلتهایی فارق از تکاوری مثل هوش و مدیریت منابع انسانی و مالی، قدرت تحلیل مسائل میخواهد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند افزود: باید روشن شود که تخصص مهم است و ملاک قرار میگیرد، اما مهمتر بحث ذی نفعی در مجموعه است یعنی آیا پر شدن جیب فرد دخیل در تصمیمات مجموعه ذی ربط است یا نه!
وزیر هیچ وقت تصمیم به تصحیح سیستم مقاله محوری نمیگیرد، چرا که خود از همین راه و مرتبه علمیشان حقوق میگیرند و کمتر کسی پیدا میشود که منافع مردم را به منافع شخصی ترجیح بدهد.
وی با اشاره به اینکه در خصوص جناب وزیر این مسئله مشهود است، اظهار داشت: وقتى که یک فرد، خود عضو هیات علمى دانشگاه باشد، جامعه هدف را قشر خود قرار خواهد داد یعنی مسلما سیاستها معطوف به اساتید خواهد بود نه دانشجویان، چرا که منافع قشر خود را در اولویت قرار داده و جامعه هدف را بر اساس مقاصد خود تعریف خواهد کرد و این به خاطر آنست که منبع درآمد خود وزیر نیز دخیل در تصمیم اوست! یعنی وزیر هیچ وقت تصمیم به تصحیح سیستم مقاله محوری نمیگیرد، چرا که خود از همین راه و مرتبه علمیشان حقوق میگیرند و کمتر کسی پیدا میشود که منافع مردم را به منافع شخصی ترجیح بدهد.
مدبرعزیزی مسئله بعد را معطوف به شخص وزیر دانست و افزود: پیرامون اختیارات وی و به طبع آن رؤسای دانشگاه ها، متاسفانه آن چه در دولتهاى مختلف تاکنون رخ داده این بوده که نه تنها ریاست دانشگاهها بلکه حتى خود وزیر نیز در خصوص انتخاب معاونین خود اختیارات لازم را نداشته و تصمیماتشان برگرفته از برخى تفکرات جناحى و سیاسى است؛ که این امر منجر به ناکارآمدى سیستم و ناهماهنگىهاى از پیش تعیین شده مى شود؛ که در وزارت فعلی نیز این امر مشهود است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند با ذکر مثال ادامه داد: شنیدهها حاکى از این است که معاونت دانشجویى شهید چمران اهواز یعنى همان کسى که کارهایش را شبکه هاى معاند پوشش دادند و امثال BBCها بر روی حرکات وی مانور رفتند و در دوران معاونت وی دانشگاه با اختلالهاى فراوان مواجه گشت، یکى از آنهاست؛ که پروژه وی همان دانشجوپزى بود (یعنی همان اتفاق نادر که کولرها را در ماه رمضان و اوج گرما خاموش کردند و در خوابگاهها را نیز بستند و دانشجویان را محبوس کردند)، حال مىخواهند براى یکى از معاونتهاى وزیر انتخاب کنند این درحالی است که همه نسبت به ناکارآمدى و ضعفهاى شخصیتى و مدیریتى وی آگاهند.
isi زدگى ریشه در نظام رتبه بندى و ارتقا اساتید دارد وی جریان isi زدگى موجود در نظام آموزش عالى است را، مطرح کرد و گفت: مقام معظم رهبرى پیرامون این موضوع در جمع اساتید دانشگاهها فرمودند "در کل مسائل علمى کشور، مقالاتى که نوشته مى شود، ٩٠ درصد آنها باید ناظر به مسائل داخلى کشور و نیازهاى کشور باشد" که متاسفانه همه مىدانند روند موجود غیر از این است، اما مسئولان مربوطه به خاطر بى اطلاعى، آدرس هاى غلط براى این موضوع مى دهند.
مدبرعزیزی ریشهى isi زدگى را نهفته در نظام رتبه بندى و ارتقا اساتید دانست و اظهار داشت: در حال حاضر به جرات میتوان گفت که درصد بسیار زیادی از اساتید تنها انگیزه شأن بحث مالی و ارتقا اعتبار خود است و به دانشجو و ارتباط علم و صنعت اهمیت نمیدهند، لذا باید منفعت استاد به منفعت ملی گره بخورد، یعنى نظام ارتقا اساتید باید پاسخگوی نیاز جامعه باشد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند بیان داشت: پارادایم غالب حاکم بر آیین نامه ارتقا اساتید، پارادایم علم محور است در حالى که باید مسئله محور باشد. یعنى مقاله فارغ از محتواى آن، موضوعیت نسبت به نیاز جامعه و صنعت داشته باشد که اگر این مهم محقق شود، نه تنها نیاز کشور و صنعت با استفاده توان داخلی حل میشود بلکه اساتید ما نیز از این سیستم ناکارآمد مقاله محوری بیرون آمده و به جای اینکه حقوقشان از منابع نفتی یا مفت تامین شود، مجبور میشوند تا با پروژه محوری حقوق خود را از صنعت به دست بیاورند که باز خود این مسئله منجر به تغییر در روند جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی میشود و به جای اینکه تعداد مقالات ملاک انتخاب قرار بگیرد کارآفرینی و ارتباط دانشجو با صنعت میتواند جایگزین این مسئله شود.
خدا نگذرد از همه کسانی که بودجهها را نامربوط جا به جا کرده و سهم فرهنگ را کمترین در نظر میگیرند
وی یکی از مهمترین مشکلاتی که تشکلهاى اسلامى دانشگاه با آن روبرو هستند را بحث عدم شفافیت مالى بودجه دانشگاه برشمرد و افزود: همانطور که میدانید، دولت براى اولین بار بودجه را به صورت علنی در معرض دید عموم قرار داد. این در حالی است که این مسئله در دانشگاهها رعایت نشده و هیچ گونه آماری از درآمدها و هزینههای دانشگاه منتشر نمیشود حال آنکه که تشکلها حتی از بودجه خود نیز اطلاعی ندارند و عملا آن چه در ردیف بودجه ٩٧ براى تشکلها و سایر فعالیتهاى فرهنگى درنظر گرفته شده، مخفی میماند و خدا میداند که مباحث فرهنگی در دانشگاه ما به خاطر ندانم کاری مسئولان ذبح شده است و خدا نگذرد از همه کسانی که بودجهها را نامربوط جا به جا کرده و سهم فرهنگ را کمترین در نظر میگیرند.
مدبرعزیزی مشکل بعدی که دانشجویان فرهنگی و علمی را از پای درآورده، را ممیزى قبل از چاپ نشریات که خلاف صریح آیین نامه نشریات وزارت مى باشد، در دانشگاه دانست، و ادامه داد: ما برای چاپ هر چیزی ولو یک پوستر ساده باید حداقل سه امضا بگیریم تا به مرحله چاپ برسیم، شاید این یکى از مزهکترین بروکراسىها است و هرچه ما از سیستم ناکارآمد اداری در فضای بیرون دانشگاه صحبت کردیم حال باید از فضای پیچیده معاونتهای فرهنگی بگوییم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند این قضیه را زمانی خندهدارتر دانست که با هزار زحمت امضا گرفته میشود، اما برای دانشگاه به این عظمت با ۱۳هزار دانشجو تعداد نسخه قابل چاپ را ۲۰ تا۳۰ عدد تعریف میکنند، به همین خاطر دانشجو مجبور مى شوند از هزینه شخصى خود، کمبود تعداد نسخه چاپ را جبران کند. وی ادامه داد: متاسفانه جدیدا با مسئلهى عدم چاپ نشریات و پوسترها به بهانه صرفه جویی در هزینهها و الکترونیکى کردن مواجهیم، حال آن که زیرساخت چنین کارى نه در دانشگاه و در نه کل کشور آماده شده است و همه میدانیم که جنبش دانشجویى کمال مطالبه گرى و آرمان گرایی خود را در نشریات به منصه ظهور در مىآورد و نمىتوان او را از حق مسلم و قانونى خودش منع کرد؛ لذا به این نتیجه میرسیم که یا معاونت فرهنگی دانشگاه ما با وزارت غریبه است و قوانین را نمیداند یا عمدا سنگ اندازی میکند و پشتیبانی هم میشود، یا وزارت توان مدیریت دانشگاهها را ندارد و نمیتواند از پس حل چنین مسائل سادهای برآید که گمان ما به پاسخ سوم نزدیکتر است، چرا که در بقیه موارد هم ما این عجز مدیریتی را دیدهایم.
برخوردهاى گازانبرى برخى از معاونین فرهنگى وی مشکل بعدی را عدم برگزارى شوراى فرهنگى برشمرد و گفت: طبق آییننامه تشکلهاى اسلامى وزارت علوم معاونتهای فرهنگی و اجتماعی میبایستى پس از حداکثر ٧ روز کارى، جواب درخواست تشکلها را بدهند، در غیر این صورت این کار به منزلهى تایید تلقى مى گردد. این مسئله تنها حق دانشجویان در شورای نظارت است و من به جرأت به شما مىگویم که این امر از ابتداى دولت یازدهم تاکنون به هیچ وجه در دانشگاه ما محقق نشده و حتى معاونینى در این دانشگاه بودند که با بهانههاى مختلف این قانون را رد مى کردند و حتى اگر تشکل به این حق خود (همان تایید درخواست پس از ٧ روز کارى در صورت عدم جواب شورا نظارت به درخواست) پا فشارى مى کرد با برخوردهاى گازانبرى برخى از معاونین فرهنگى روبرو مى شد.
مدبرعزیزی در ادامه افزود: این معضل ادامه یافت تا آن جا که اخیرا، بحث عدم برگزارى شورای نظارت در طول ترم مگر در مواقع خاص و ضرورى مطرح شد و اینکه تشکلها مى بایستى برنامه هر ترم خود را ارائه دهند تا شورای نظارت فقط یک بار در طول ترم تشکیل شده و آنها را بررسى کند و همه میدانیم این امر با روح جنبش دانشجویی در تعارض است، چرا که این جنبش همواره با مسائل و اتفاقات روز کشور و جهان سر و کار دارد و نمیتواند به برنامهای مدون در طول ترم بپردازد. این امر موجب شد تا ما مسئله را با خود وزیر درمیان بگذاریم و نامهاى بزنیم و صدای خود را به گوش وی برسانیم، اما متاسفانه از زمانی که این نامه امضاء شده و همه تشکلها آن را امضا کردهاند، هیچ پاسخی دریافت نکردیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند متذکر شد: مسأله فرهنگ و مسأله صف آرایی فرهنگی در مقابل دشمن را جدی بگیرید؛ این وظیفهی ماست. این آن چیزی است که بنده هم اگر در راه آن کشته شدم، احساس میکنم که در راه خدا کشته شدهام و هرکس در این راه کشته شود، در راه خدا کشته شده و هرکس در این راه، زحمتی متحمل شود، در راه خدا متحمل شده است.
وی در پایان سخنانش اظهار داشت: تنها خواسته ما از مسئولین دانشگاهی عمل به آیین نامهها و ابلاغیههای وزارت علوم است و نه تخطی از آنها به بهانههای مختلف؛ که در صورت عمل به این مهم بسیاری از مشکلات دانشجویان فعال فرهنگی و اجتماعی دانشگاه حل خواهد شد و این وظیفه وزارت است تا ساز و کاری را تعیین کند که اگر تخلفی از مقررات در دانشگاه از سوی مسولین صورت گرفت بتوان به راحتی آن را انتقال داد.