رییس اداره جوانان، نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت گفت: در مدارس باید میان وعده غذایی سالم و مقوی سرو شود، چنانچه نوجوانان به ویژه دختران دچار کمبود پروتئین، کلسیم و سایر ریزمغذیها شوند، ممکن است در سنین بالاتر دچار اختلالات و بیماریهای جسمی شوند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، گلایل اردلان، به مناسبت هفته سلامت نوجوانان و مدارس که از اول آبان آغاز میشود، خاطرنشان کرد: نوجوانان و جوانان ۲۱ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند و ایران جزو کشورهای جوان تلقی میشود.
وی افزود: در اداره سلامت جوانان و نوجوانان مدارس، با دو گروه سنی ۵ تا ۱۸ سال و ۱۸ تا ۲۹ سال، سر و کار داریم که تمرکز ما در هفته ملی سلامت نوجوانان و مدارس بر گروه سنی ۵ تا ۱۸ است.
اردلان اظهار داشت: به منظور ارتقای شاخصهای سلامت، درحال تدوین برنامه راهبردی سلامت نوجوانان هستیم که بر مبنای آن مشکلات سلامتی این گروه سنی اولویت بندی شده و بعداز آن مداخلات لازم طراحی شده و اجرا میشود، همچنین برنامه پایش، ارزشیابی، مانیتورینگ و نظارت بر شیوههای اجرای این برنامه راهبردی درحال طراحی است.
رییس اداره جوانان، نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت درخصوص بسته خدمت سلامت نوجوانان گفت: این بسته برای گروههای سنی پیش دبستان، اول، چهارم، هفتم و دهم دوران تحصیل، با مشارکت وزارت آموزش و پرورش اجرا میشود.
اردلان درخصوص جزییات بسته خدمت سلامت نوجوانان تصریح کرد: خدماتی که در قالب بسته خدمت نوجوانان ارائه میشود، در پایه پیش دبستان و دبستان با سایر پایهها متفاوت است، چراکه قبل و هنگام ورود به مدرسه، تستهای آمادگی تحصیلی، سنجش سلامت روان، بینایی و شنوایی با کمک آموزش و پرورش استثنایی انجام شده و همچنین در این مقاطع، شیوه زندگی این افراد نیز مدنظر قرار میگیرد؛ درنتیجه با توجه به عدد و رقم شیوه زندگی فرد، مداخلات لازم مثلا درخصوص فعالیت فیزیکی و تغذیه سالم را طراحی میکنیم.
وی افزود: این بسته خدمتی، در دو سطح پزشک و غیر پزشک اجرا میشود و نوجوانان در زمینه رفتارهای مخاطره آمیز، وضعیت تغذیه، سلامت روان، نمایه توده بدنی، سلامت اجتماعی، قد و وزن و فعالیت فیزیکی، توسط کارشناسان مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرند و چنانچه نیاز باشد، برای پیگیری وضعیت سلامتی به پزشک ارجاع داده میشوند.
رییس اداره جوانان و نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه درحال حاضر ۱۹ هزار مدرسه مروج سلامت در سطح کشور وجود دارد، عنوان کرد: مدارس مروج سلامت در زمینه آموزش سلامت، پیشگیری از حوادث، پیشگیری از رفتارهای مخاطره آمیز، سلامت روان، مشارکت اولیا و مربیان، سلامت محیط مدرسه و ارزیابیهای دورهای سلامت نوجوانان فعالیت دارند.
وی به اهمیت نشستهای انجمن اولیا و مربیان با حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: درحال حاضر ارتباط خوبی بین انجمن اولیا و مربیان و وزارت بهداشت برقرار بوده و همکاریهای خوبی داریم، این انجمنها در اکثر نشستها حضور دارند و این امر موجب میشود تا در راستای ارتقای شاخصهای سلامت نوجوانان از مشارکت بیشتر این انجمنها بهره ببریم.
اردلان درخصوص ریسک فاکتورهایی که سلامت نوجوانان را تهدید میکند، بیان کرد: از جمله مواردی که سلامت نوجوانان را تهدید میکند، ابتلا به بیماریهای غیرواگیر، مانند چاقی و اضافه وزن است، حدود ۱۰ درصد نوجوانان مبتلا به چاقی بوده و ۱۳ درصد آنها نیز اضافه وزن دارند و ۴۶ درصد نوجوانان نیز فعالیت فیزیکی ناکافی دارند.
وی با بیان اینکه سبک زندگی و تغذیه نوجوانان نیاز به فرهنگسازی و اصلاح دارد، ادامه داد: مصرف فست فود و نوشابههای گازدار در نوجوانان رواج زیادی دارد، حدود ۱۹ درصد نوجوانان هنوز به غذای خود نمک اضافه میکنند و مصرف تنقلاب چرب در این گروه سنی بیداد میکند.
اردلان با تاکید براینکه باید به بوفه سالم در مدارس اهمیت بیشتری داده شود، گفت: در مدارس باید میان وعده غذایی سالم و مقوی سرو شود، چنانچه نوجوانان به ویژه دختران دچار کمبود پروتئین، کلسیم و سایر ریزمغذیها شوند، ممکن است در سنین بالاتر دچار اختلالات و بیماریهای جسمی شوند. کم خونی، فقر آهن، آشفتگی ذهنی و رفتاری، دیابت، پوکی استخوان، چاقی، اضافه وزن و بیماریهای قلبی و عروقی، با تغذیه سالم و مناسب قابل پیشگیری است.
رییس اداره جوانان و نوجوانان و مدارس وزارت بهداشت در پایان درخصوص اهمیت تغذیه سالم گفت: با تغییر سبک زندگی و مدرن شدن جوامع، تمایل به مصرف غذاهای آماده و نوشیدنیهایی با قند بالا، رواج زیادی پیدا کرده است، لذا سن ابتلا به بیماریهای غیر واگیر نیز کاهش پیدا کرده است، بنابراین باید قبل از ابتلای آنها به بیماریهای غیر واگیری نظیر دیابت و چاقی، از وقوع آنها پیشگیری شود.