مدیر برنامه حمایت از توسعه بازار ماشین آلات پیشرفته ساخت داخل گفت: قانون مناسبی که از صنعت ماشین سازی حمایت کند در کشور ما وجود ندارد در صورتی که کشورهای دیگر زنجیره ارزشی در این راستا تشکیل داده اند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزار دانشجو، رضا اسدی فرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی کشور و مدیر برنامه حمایت از توسعه بازار ماشین آلات پیشرفته ساخت داخل در «چهارمین کنفرانس بین المللی و و پانزدهمین همایش ملی ساخت و تولید» که صبح امروز در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد گفت: تجربیات نشان داده که کشور آلمان، هند، کره جنوبی صنعت ماشین سازی بسیار خوبی دارند و در آلمان درآمد ۳۵۰ میلیارد دلاری از صنعت ماشین سازی کسب میکنند. همچنین کره جنوبی و هند نیز در صنعت ماشین سازی برنامه توسعه خوبی دارند.
وی در ادامه گفت: قانون مناسبی که از صنعت ماشین سازی حمایت کند در کشور ما وجود ندارد در صورتی که کشورهای دیگر زنجیره ارزشی در این راستا تشکیل داده اند. صنعت ماشین سازی آلمان بسیار پیشرفته است. ما نیز در کشور خود باید این زنجیره را ایجاد کنیم و نکته قابل توجه در مطالعات کشور این است که نهادی مالی ابزار ویژهای برای صنعت ماشین سازی ایجاد کرده اند.
اسدی فرد با اشاره به توسعه صنعت ماشین سازی در کشور تصریح کرد: صنعت ماشین سازی با هماهنگی واردات میتواند در کشور توسعه یابد و صنعت برای پیشرفت به حمایت دولت نیازمند است.
وی در ادامه گفت: کشورهایی که در مبحث ماشین آلات برند شده اند به کیفیت محصول توجه زیادی داشته، در این زمینه باید نگاه ویژهای به صادرات به کشورهای دیگر شود. در این زمینه کشورهای پیشرو از نهادهای غیردولتی برای پیشرفت بهره برده اند.
اسدی فرد همچنین افزود: ایران جزو ۵ کشور دنیا در تعداد فارغ التحصیلان است که این تعداد میتوانند در شرکتها مشغول شوند و مشکل نیروی انسانی در جامعه حل شود. زیرا تجربهها ثابت کرده که فارغ التحصیلان نیروهای خوبی برای فعالیت در بازار نیستند. بسیاری از کشورها برای حمایت از صنعت ماشین سازی مناطقی مخصوص این صنعت را در نظر گرفته اند.
وی در خصوص مشکلات نیروی انسانی گفت: برخی از شرکتها ساختار حرفهای ندارند و برخی به صورت بومی و سنتی و مهارت محور اداره میشوند. به این معنا که هیچ مدرک دانشگاهی ندارند. نسل جدید باید دانش محور فعالیت کنند تا کشور به توسعه برسد.
وی با اشاره به ابزارهای رقابت پذیری شرکتهای داخلی تصریح کرد: نسبت کیفیت به قیمت مناسب، قابلیت سفارشی سازی، تنوع سبد محصولات سبب رقابت شرکتهای داخلی شده است.
اسدی فرد درگیریهای مالیاتی را از دیگر مشکلات این حوزه دانست و گفت: یکی از مشکلات ما در صنعت ماشین سازی درگیریهای مالیاتی و تامین اجتماعی است که در این راستا باید استانداردسازی صحیح صورت گیرد تا کشور توسعه یابد، زیرا سازمان استاندارد پیشانی توسعه صنعتی محسوب میشود.
وی اظهار داشت: کشورهای مانند ایران برای رسیدن به توسعه باید به دنبال فرصتهای مناسب باشند که از این فرصت مناسب میتوانند به داشتن نیروی جوان با انگیزه اشاره کرد، اما تاکنون از این فرصت به خوبی استفاده نشده است.
مدیر برنامه حمایت توسعه بازار خاطرنشان کرد: استارت آپها روش زندگی مردم را تغییر داده اند و میتوانند بسیاری از مسایل دنیا را حل کنند و پنجره فرصتهای خوبی برای ما هستند که میتوانند خدمات خوبی نیز ارایه دهند.
وظیفه ما این است که سرمایههای دانشگاهی را با نیازهای علمی هماهنگ کنیم برات قبادیان معاون آموزش و پژوهش وزارت صنعت و معدن و تجارت در خصوص موانع پیشرو فارغ التحصیلان و کارآفرینان برای ایجاد شرکتها و تولید و ساخت در داخل کشور گفت: ما علاقه داریم که دانشجویان وارد شرکتها و حوزه صنعت شوند و تولیدی داشته باشند.
وی گفت: امروزه صنعت براساس خواسته عامه مردم ایجاد شده و در این زمینه برنامهای از قبل درنظر گرفته نشده بود و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند مدرک بالایی ندارند به این معنا که کشور به صورت علمی اداره نمیشود و سوال مهم در این زمینه این است که آیا دانشجویان براساس نیاز کشور تربیت میشوند؟ در حالی که دانشگاهها عرضه محور فعالیت میکنند.
قبادیان افزود: در خصوص تربیت نیروی کار و نیاز جامعه هر بخش باید میزان درخواستی خود را اعلام کند تا دانشجویان بتوانند فعالیت داشته باشند، اما در شرایط کنونی دانشگاه و جامعه هر کدام راه جداگانهای دارند و مشخص نیست که هر کدام در جامعه چه مزیتی دارند در صورتی که جامعه ما پتانسیلها و سرمایههای بسیار خوبی دارند که به درستی از آنها استفاده نمیشود. در این زمینه طرحی در نظر داریم که از دانشجویان در مقاطع مختلف بهره ببریم. ما باید سرمایههای دانشگاهی (استاد، دانشجو) را با نیازهای علمی هماهنگ کنیم.