در اولین بخش از گفتگوی خبرگزاری دانشجو با برگزیدگان جشنواره جوان خوارزمی، سراغ دو نسل متفاوت از نفرات برتر جشنواره خوارزمی رفتیم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ شاید وقتی محمد بن موسی خوارزمی؛ «پدر جبر جهان»، مشغول مطالعه و بررسی روی جبر و الگوریتم بود، فکرش را نمیکرد، آنقدر به شهرت و محبوبیت برسد که سالها و حتی قرنها بعد، جشنوارهای با نام و بزرگداشت او در ایران زمین برگزار شود که علاوه بر علوم ریاضی، فیزیک، علوم پزشکی، علوم اسلامی و حتی پژوهشهای بنیادی در تکنولوژیهای جدید را در بربگیرد.
جشنوراهٔ خوارزمی نام یک جشنواره علمی در ایران است که توسط سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برگزار میگردد. نام این جشنواره از نام محمد بن موسی خوارزمی دانشمند مشهور ایرانی گرفته شدهاست. این جشنواره از سال ۱۳۶۶ بصورت بینالمللی آغاز به کار نمود. سپس در سال ۱۳۶۸ با هدف جلب مشارکت دانش آموزان، بخش دانشآموزی نیز به آن اضافه گردید. پس از آن با طی ۱۰ سال فعالیت در حوزه بینالمللی اولین دوره این جشنواره در قالب جشنواره جوان خوارزمی در سطح ملی با مشارکت وزرات آموزش و پرورش آغاز گردید. از سال ۱۳۹۲ نیز بخشی به نام جشنواره نوجوان خوارزمی به مسابقات افزوده شد که شرکت کنندگان ان هم اکنون دانش آموزان دوره اول متوسطه هستند
در حال حاضر این جشنواره در دو فرآیند مستقل در دبیرخانه دائمی جشنواره در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران شکل میگیرد "جشنواره جوان خوارزمی" و "جشنواره بین المللی خوارزمی" که فرایندهای هر یک در امور ثبت نام، پذیرش طرح ارزیابی در گروههای تخصصی و داوری در هیئت داوران جداگانه صورت میگیرد
جشنواره جوان خوارزمی این جشنواره خود داری دو بخش است: بخش دانش پژوهان و فناوران که برای استادان جوان، دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی و یا فناوران زیر سی و پنج سال میباشد و بخش دانش آموزی که برای دانش آموزان سال دوم سوم و چهارم متوسطه در سراسر کشور برگزار میشود. این جشنواره سالانه تدارک دیده میشود و برگزیدگان آن در مراسمی در آذر ماه هر سال با حضور مقامات عالیرتبه کشوری مورد تقدیر قرار میگیرند
جشنواره بینالمللی خوارزمی توجه به پژوهش و نوآوری نقش ویژهای در توسعه علمی و صنعتی دارد، پرورش، شناسایی و تشویق سرمایههای معنوی، فکری و انسانی یکی از مهمترین معیارهای توسعه پایدار به شمار میرود. رقابتهای علمی همانند جشنواره بینالمللی خوارزمی یکی از روشهایی هستند که میتوانند انگیزه حرکت در مسیر رشد علمی و کارآفرینی دانش بنیان را قوت ببخشد.
این جشنواره در سه دهه حیات افتخار آمیز خود نهصد و هشتاد و دو طرح، بنیادی، کاربردی، توسعهای و اختراع و نوآوری را به جامعه علمی و صنعتی کشور معرفی نموده است و دویست و هشت پژوهشگر و دانشمند خارجی و ایرانی مقیم خارج را در جمع برگزیدگان خود پذیرا شده است و نود و چهار نهاد و سازمان دولتی و خصوصی، علمی و اقتصادی، ملی و بینالمللی را در فهرست حامیان مادی و معنوی خود جای داده است.
برگزاری موفق هر ساله این جشنواره توسط سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران از نقاط درخشان کارنامه عملکرد سازمان است که معرفی برگزیدگان آن در مراسمی با حضور رئیس جمهور، وزیر علوم تحقیقات و فناوری و مقامات عالیرتبه کشوری به انجام میرسد. فرآیندعلمی و اجرایی: فرآیندهای علمی و اجرایی جشنواره بینالمللی خوارزمی که با اعلان فراخوان عمومی در داخل و خارج از کشور (به چهار زبان فرانسوی، انگلیسی، آلمانی و اسپانیایی) از فروردین ماه آغاز میشود در دی ماه با داوری طرحهای راه یافته به هیات داوران به اتمام میرسد. تا کنون سی و یک دوره از این جشنواره طی سی ویک سال پی در پی برگزار شده است.
اما این مقدمه، برای دعوت و مصاحبه با پژوهشگرانی بود که توانستند در نوزدهمین جشنواره جوان خوارزمی به عنوان نفرات برگزیده انتخاب شوند.
در اولین بخش از گفت وگوی خبرگزاری دانشجو با برگزیدگان جشنواره، سراغ دو نسل متفاوت از نفرات برتر جشنواره خوارزمی رفتیم.
محمد هادی خاک رند و مهرداد کرمی دو همگروهی که توانستند با ارائه دستگاه جداسازی اجزای گل زعفران، مبتنی بر پردازش تصویر در بخش دانش پژوهان جایزه این جشنواره را از آن خود کنند، اکنون در ابتدای راه تولید و تجاری سازی محصول خود به سر میبرند. راهی که شاید از نظر دو مهمان دیگرمان، به خاطر کم لطفی مسئولان، راهی است بس دشوار و بس نا هموار!
دو مهمان دیگر خبرگزاری دانشجو؛ نوید راست خدیو برگزیده جشنواره به خاطر طرح سامانه یکپارچه کنترل تجهیزات و مدیریت انرژی و آلایندهها و علی زندی، مدیر عامل شرکت پارسیان انرژی بودند که توانستیم، گفتگو با برگزیدگان را از شکل کلیشهای خارج کنیم و یک میزگرد چهار نفره پر چالش را برگزار کنیم.
در ابتدای این گفت وگو؛ هر کدام از مهمانان، معرفی کوتاهی از خودشان و فعالیتهای پژوهشی و تحصیلی داشتند که در ادامه میخوانیم:
کرمی: مهرداد کرمی متولد ۱۳۶۹ طراح (دستگاه فرآوری گل زعفران بر مبنای پردازش تصویری) در نوزدهمین جشنواره خوارزمی در بخش پژوهشهای کاربردی رتبه سوم بر مبنای (رباتیک و مهندسی مکاترنیک) را کسب کرده ام، البته پروسه صنعتی سازی هنوز تکمیل نشده و در حال حاضر در فصل برداشت نمونه اقدامات صنعتی و تجاری سازی سرعت و دقت اگر مناسب باشد تولید میشود، مقطع کارشناسی در رشته مهندسی مکانیک امیرکبیر ورودی ۸۷ و کارشناسی ارشد در رشته مهندسی مکاترنیک شریف ورودی سال ۹۲ بوده ام در مقطع دکتری دانشگاه تهران در گرایش (دینامیک کنترل) ورودی سال ۹۶ شرکت کردم که بنا بر دلایلی انصراف دادم.
بنابر متفاوت بودن برنامه هایم ترجیح دادم که فعلا مقطع دکتری را ادامه ندهم. در زندگی فعالیتهای موثر تری هستند که بیشتر به موفقیت نزدیک هستند تا اینکه چهار سال دکتری را ادامه دهم، چون عملا به کار نمیآید، ولی در مقطع ارشد به گونهای انتخاب واحد کردم که در عمل مورد استفاده قرار گیرد بسیاری از دروسی که در گذشته خوانده بودم امروز هم استفاده میشود، اما مقطع دکتری را فکر کردم که تکرار مکررات است و مطلب جدیدی ندارد و تنها مزیت دکتری اعتبار و مدرک است که الزاما در شرایط فعلی خیلی هم حساب نمیشود. اگر فردی مدیر عامل یک شرکت موفق باشد بهتر است تا مدرک دکتری داشته باشد، چون بسیار زیاد شده است. اما مدرک دکتری یک گزینه برای اطمینان بیشتر است مانند اینکه اگر شرکتی به موفقیت نرسد فرد میتواند هیات علمی شود!
بسیاری از افراد که زمان زیادی برای درس خواندن و دکتری گذاشتند و در کنار آن فعالیتی هم نکردند به راحتی جذب دانشگاه و هیئت علمی نمیشوند و این مسئله گزینه مورد اطمینانی نیست.
خاکرند: محمد هادی خاکرند مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرده ام. مدال کشوری المپیاد کشوری شیمی، مدال جهانی برنز المپیاد شیمی را تاکنون کسب کرده ام، سال ۸۸ بدون کنکور وارد دوره کارشناسی شده ام سال ۹۲ به خاطر معدل بدون کنکور وارد دوره کارشناسی ارشد شدم در دوره ارشد کنار دکتر دُرعلی طراحی و ساخت ماشین آلات مهندسی را آموختم در سال ۹۴ به آقای کرمی ملحق شدم هر دو هم زمان در مقطع دکتری قبول شدیم و هم اکنون من دانشجوی دکتری دانشگاه صنعتی شریف در رشته مهندسی مکانیک گرایش دینامیک ارتعاشات کنترل هستم.
ایده طرح از دوستان اهل کاشمر بود که تا حدودی با مباحث اقتصادی و مشکلات مردم در جداسازی گل زعفران آشنا بود و، چون در رشته مهندسی مکانیک تحصیل کرده بود ایده را مطرح کرد در این زمینه گروهی تشکیل داد و طرح را شروع کرد و من بعد از مدتی به آنها ملحق شدم که سال ۹۲ در دانشگاه امیرکبیر بود
دستگاه بر مبنای نیاز واقعی توسط فردی آشنا با حوزه زعفران است طراحی شده یعنی فردی که کشاورز بوده بعد از مدتها این ایده را در دانشگاه امیرکبیر مطرح کرده است از تیم اولیه همه افراد جز آقای کرمی انصراف داده اند.
راست خدیو: نوید راست خدیو، طراح سامانه هوشمند یکپارچه کنترل تجهیزات و مدیریت انرژی و آلایندهها در جشنواره هستم که با همکاری شرکت پارسه انرژی(سهپا) طرح در این شرکت اجرا شد اولین مکانی که این سیستم را به صورت یکپارچه اجرا شده در بیمارستان فوق تخصصی (صارم) با همت آقای دکتر صادقی بوده است.
طرح اجرا شده در راستای کنترل یکپارچه آلایندگی و انرژی براساس مهندسی بر اثر بازخورد است مانند اینکه در یک فضا کولری روشن نمیشود تا گرما حس شود و تا زمانی که حس سرما ایجاد شود کولر کار خواهد کرد به طور کلی هر فرد ۵۰ وات انرژی دارد که با ورود و خروج فرد ۵۰ وات انرژی هم وارد و خارج میشود که این عدد برای افراد متغیر است ما براساس حضور افراد سیستم را کنترل میکنیم براساس اثر بازخورد انرژی مضاعفی مصرف نمیشود بنابراین آلایندگی هم کنترل میشود زمانی که این طرح اجرا شد ۸۷۰ کارخانه صنعتی راه اندازی شد.
از سال ۷۷ بر روی طرح کار شده و سال ۸۹ اولین بخش طرح در شرکت کیمیا چوب در استان گلستان آغاز به فعالیت کرد و برای اولین بار این طرح روی دیگ بخار اجرا شد که مورد بهره برداری قرار گرفت، حتی در کارخانه قند آنکارا این طرح اجرا شد. من در مقطع دبیرستان در مدرسه علامه حلی تحصیل کرده ام، اما این مقطع پربارتر از مقطع تحصیل در دانشگاه آزاد برای من بوده اکنون به این نتیجه رسیده ام که نباید در دانشگاه ادامه دهم و علت آن این است که ما در دانشگاه حمایت نداریم زمانی که از برخی استادان سوالی پرسیده میشود اطلاعات لازم را ندارند و فقط برای اینکه تدریس کرده باشند و حق خود را بگیرند استاد شده اند.
زندی:علی زندی، مدیر عامل شرکت پارسیان انرژی که در جشنواره خوارزمی همکاران من آقایان هاشم پور و راست خدیو شرکت کردند و برگزیده شدند. آقایان کرمی و خاکرند در مرحله تجاری سازی طرح خود هستند، اما ما از لحاظ کاری بسیار جلوتر هستیم و شرکت تاسیس شده و صادرات داشته ایم و طرح ما در انرژی اتمی و شرکت نفت و گاز پتروشیمی و بسیاری از کارخانههای بزرگ در حال انجام است و از مرحله تجاری سازی گذشته است
ایده طرح از چه کسی بود؟
کرمی: ایده طرح از دوستان اهل کاشمر بود که تا حدودی با مباحث اقتصادی و مشکلات مردم در جداسازی گل زعفران آشنا بود و، چون در رشته مهندسی مکانیک تحصیل کرده بود ایده را مطرح کرد در این زمینه گروهی تشکیل داد و طرح را شروع کرد و من بعد از مدتی به آنها ملحق شدم که سال ۹۲ در دانشگاه امیرکبیر بود
خاکرند: دستگاه بر مبنای نیاز واقعی توسط فردی آشنا با حوزه زعفران است طراحی شده یعنی فردی که کشاورز بوده بعد از مدتها این ایده را در دانشگاه امیرکبیر مطرح کرده است از تیم اولیه همه افراد جز آقای کرمی انصراف داده اند.
دستگاه قبلا وجود داشته است؟ خاکرند: بله، دستگاه قبلها وجود داشته، اما هیچ کدام به نتیجه فعلی و مطلوب نرسیده و کار دستگاه این است که گل زعفران را میگیرد و پرپر و جداسازی میکند و دانههای زعفران را خارج میکند.
کرمی: در گذشته مقالات را که جستجو میکردیم این طرح در ایران، اسپانیا در حد یک مقاله یا نمونه ساده آزمایشگاهی بود در حدی نبود که صنعتی شود.
هیچ گاه به مرحله تولید نرسیده بود؟ کرمی:خیر، هیچ گاه به مرحله تولید نرسید، اما فردی در نیشابور ادعا کرد که این وسیله را ساخته فیلمی از آن منتشر کرد و هم اکنون هم در حال تبلیغ است، اما دستگاه تا جایی که ما متوجه شدیم عملیاتی نبوده حتی ثبت اختراع هم شد، اما عملا با دست هیچ تفاوتی نداشته تا مورد بهره برداری قرار بگیرد.
ایده دستگاه جداسازی گل زعفران را در کارشناسی دادید طرح را در کارشناسی ارشد عملیاتی کردید؟ کرمی: یک مشکلی که در مقطع کارشناسی ارشد وجود داشت این مسئله بود که اساتید علاقهمند به فعالیت آکادمیک و جمع آوری و مقاله در تزها بودند خیلی عجیب به نظر میرسید که دانشجویی با یک ایده ساختنی با استادی صحبت کند و فعالیت را شروع کنند این موضوع به ندرت پیش آمده، اما برای ما اتفاق افتاد معمولا استادان خود طرحی دارند که بودجه هم دارند و دانشجو و کارآموز برای اجرای طرح خود میگیرد در حالی که طرح ما هیچ بودجهای نداشت، اما طرح ما بودجه استاد تامین شد مدتی زمان برد تا طرح من به عنوان تز در دانشگاه محسوب شود زمانی که قبول کردند نیرو و کارآموز برای طرح آوردیم و کارگاه دانشگاه شریف در اختیار ما بود.
خاکرند: من دانشجویان استاد درعلی بودم و همزمان با آقای کرمی ورودی یک سال بودیم دستگاه زعفران تز آقای کرمی بود و زمانی که ما دانشجوی ارشد بودیم کرمی دو سال دستگاه را جلو برد و به یک نمونه آزمایشگاهی که تبدیل شد و بعد از کلی اصرار استاد طرح را تز را به عنوان تز ارشد قبول کرد.
کرمی: البته من استاد را توجیه کردم که طرح کاملا اقتصادی و در اینده مفید است و مشتری برای طرح پیدا شد و استاد توجیه شد که طرح کاربردی است.
مرکز رشد یا پارک علم و فناوری از شما حمایت کردند؟ کرمی: قبل از اینکه با استاد صحبت کنیم از طرف آنها هم حمایتهایی شدیم و به دلیل مراحل طولانی ما دیگر مراجعه نکردیم
روند طولانی را توضیح دهید؟ کرمی: آن زمان طرح من هنوز مشخص نبود، تا جایی که به یاد دارم قسمت اول طرح را مراکز رشد نمیپذیرفتند کارگاه صنعتی که مناسب برای جوشکاری باشد نداشتند و سیستمهای سخت افزاری انان بسیار ضعیف بود یکی از مشکلات اساسی مراکز رشد کارگاههای آنان است ممکن بود کارگاهی خارج از تهران باشد رفت و آمد بسیار طول میکشید
خاکرند: مراکز رشد معمولا از از مراحلی وارد میشوند که ریسک کار کمتر باشد معمولا شتاب دهندهها برنامههایی را ایجاد میکنند تا ایدههایی را مطرح کنند، اما ایدهها اکثرا نرم افزاری و اپلیکشن هستند برای طرحهای صنعتی شتاب دهنده وجود ندارد مانند برنامه تجاری سازی دستاوردهای دانشجویی که متوقف شد و بعدها با یک برنامه شتاب دهی دیگری تلفیق شد و آن برنامه شتابده ساختار سازمانی اش برای پشیتبانی از سخت افزارها نیست و نرم افزار را پشتیبانی میکند.
به معاونت علمی، صندوق حمایت از پژوهشگران برای حمایت مراجعه کردید؟ کرمی: در دو سال اول لازم نبود و بعد از آن حس من این بود که موانع زیادی دارد
موانع زیاد بود یا اصلا به دنبال آن نرفتید؟ کرمی: چون زیاد به آن نیاز نداشتم تا حدودی پیگیر شدم، اما در سازمان بسیج علمی بسیار پیگیری کردم طرح فرستادم و گفته بودند تا ۵۰ میلیون بلاعوض میدهند بعد از آن گفتیم آقایان جهادیتر هستند و بهتر میتوانند کمکمان کنند ما پیش رفتیم، ولی با مشکلاتی از قبیل: اینکه جلساتشان دو ماه یکبار تشکیل میشود مواجه شدیم و بعد از چند ماه گفتند طرح شما جز الویتهای ما نیست در صورتی که برای این طرح از مرکز همکاریهای فن آوری و نو آوری ریاست جمهوری تماس گرفتند و گفتند این طرح برای ما الویت است
خاکرند: هر بخشی زمانی وارد صحنه میشود مانند اینکه پارکهای علم و فناوری و صندوقها زمانی وارد میشوند بسیج علمی در همان مراحلی که میتوانست کمک کند کمکی نکرد و مجبور به استفاده از بودجه شخصی شدیم
کرمی: آنها از مراحل طرح اطلاع نداشتند فقط میدانستند که تیمی بسیار جدی بر روی طرح کار میکنند و زمانی که ما به جلسه رفتیم خیلی علاقمند به همکاری و حمایت بودند تا قسمتهایی با آنان پیش بردیم و بعد از آن با موسسه دانش بنیان برکت پیش رفتیم.
به طور کلی سخت افزارها در مراحلی که با ریسک بالایی دارند هیچ ارگانی سهیم نمیشود فقط میخواهند وام دهند که بعدها باز گردانده شود و پرسود باشد، اما اگر طرح به مراحل خوب برسد همه متقاضی میشوند
درباره سامانه یکپارچه کنترل تجهیزات و مدیریت انرژی و آلایندهها توضیح می دهید؟ راست خدیو: طرح اجرا شده در راستای کنترل یکپارچه آلایندگی و انرژی براساس مهندسی بر اثر بازخورد است مانند اینکه در یک فضا کولری روشن نمیشود تا گرما حس شود و تا زمانی که حس سرما ایجاد شود کولر کار خواهد کرد به طور کلی هر فرد ۵۰ وات انرژی دارد که با ورود و خروج فرد ۵۰ وات انرژی هم وارد و خارج میشود که این عدد برای افراد متغیر است ما براساس حضور افراد سیستم را کنترل میکنیم براساس اثر بازخورد انرژی مضاعفی مصرف نمیشود بنابراین آلایندگی هم کنترل میشود زمانی که این طرح اجرا شد ۸۷۰ کارخانه صنعتی راه اندازی شد.
از سال ۷۷ بر روی طرح کار شده و سال ۸۹ اولین بخش طرح در شرکت کیمیا چوب در استان گلستان آغاز به فعالیت کرد و برای اولین بار این طرح روی دیگ بخار اجرا شد که مورد بهره برداری قرار گرفت، حتی در کارخانه قند آنکارا این طرح اجرا شد. من در مقطع دبیرستان در مدرسه علامه حلی تحصیل کرده ام، اما این مقطع پربارتر از مقطع تحصیل در دانشگاه آزاد برای من بوده اکنون به این نتیجه رسیده ام که نباید در دانشگاه ادامه دهم و علت آن این است که ما در دانشگاه حمایت نداریم زمانی که از برخی استادان سوالی پرسیده میشود اطلاعات لازم را ندارند و فقط برای اینکه تدریس کرده باشند و حق خود را بگیرند استاد شده اند.
آقای خاکرند میان صحبت هایشان گفتند زمانی که طرح خود را به استاد معرفی کردند استاد بسیار خوشحال شد و حمایت کرد که جسارت نمیکنم، من نمیگویم نخبه هستم، اما به نظرم کمی سطح فکر ما بالاتر است از صندوق حمایت (وزارت صنعت) تماسهایی با بنده گرفتند (از زمان جشنواره تا به حال سه تماس داشته ام) به آنجا رفتیم و طی بحثهایی گفتند تا صد میلیون تومان اعتبار به شما میدهیم با سود ۱۲ درصد ۶ ماه استراحت ۲ سال بازپرداخت در این خصوص سوالی برای من ایجاد شد که آیا نمیتوانند پول شان را در بانک بگذارند که برایشان کار کند؟ آن پول را میخواهند به ما بدهند با ۱۲ درصد سود بگیرند؟ با ۱۰۰ میلیون چه فعالیتی میتوان کرد؟ اگر کسی میخواهد تولیدش را جهانی و تجاری کند باید کارخانهای مناسب باشد، اما با ۱۰۰ میلیون نمیتوان کاری را پیش برد.
بنیاد برکت پیشنهاد کار به ما دادند که سهام بگیریم همه ایده از ما باشد و بنیاد فقط حمایت کند و ما سهام بگیریم. کانادا به ما پیشنهاد همکاری داد و گفت که تجهیزات در اختیار ما قرار میدهد و ما فقط فکر کنیم و آنها از فکر ما استفاده کنند. کدام درست است؟
در کشور خودم میخواهند پولی از من بگیرند که طرحم را تجاری کنم و سود به آنها بازگردانم، ما یک طرح داده ایم شاید بتوانیم طرحهای دیگری هم بدهیم چرا مرکزی برای جمع آوری افرادی مانند ما تاسیس نمیشود که بگویند شروع به فعالیت کنید و به مسائل دیگر فکر نکنید شاید با همکاری ایدههای دیگر دوستان طرح ما جهانی شود اگر من به سرمایه گذاری مراجعه کنم طرح خود را معرفی کنم و فرد هم سرمایه گذاری کند و شریک باشیم چه تفاوتی با بنیاد برکت دارد؟
دستاورد خوارزمی برای شما چه بوده است؟
راست خدیو: دستاورد جشنواره برای من شناخته شدن در کشور دیگر بوده که خواهان حمایت من هستند نکتهی مهم این است که من ۱۸ سال در محیط دانشگاه در رشتههای رشتههای مهندسی کامپیوتر، مهندسی صنایع مهندسی مکانیک فوق لیسانس درس خوانده ام و تجربه دارم، دانشگاه از لحاظ فیزیکی میتواند محلی برای جمع شدن دوستان در کنار یکدیگر باشد، اما چند مشکل وجود دارد و این است که صنعت با دانشگاه ارتباط ندارد و صنعت دانشگاه را و دانشگاه صنعت را قبول ندارد یک سازمانی باید برای مرتبط کردن صنعت و دانشگاه وجود داشته باشد تا ارتباط قوی بشود نه اینکه در حد شعار باشد و در عمل به مشکل برخورد کنیم. کرمی: سطح کار دوستانمان آقای راست خدیو و زندی بسیار بالا بود و دیگر خوارزمی برایشان جذابیتی نداشت، اما افرادی که تازه از دوران دانشجویی خارج میشوند و وارد صنعت میشوند نیاز به معرفی شدن دارند خوارزمی در این زمینه بسیار میتواند موثر باشد. اگر طرح در قسمت پژوهشهای کاربردی باشد طرح بسیار سودمند است طرح کاربردی امتیاز خوبی برای برخی از نخبگان دارد و به حل مشکل سربازی کمک میکند به جای اینکه سربازی عادی باشد سربازی به صورت پروژهای میشود. آیا قصد دارید به خارج از کشورمهاجرت کنید؟ راست خدیو: بله من به اصرار آقای زندی مانده ام، چون هیچ فایدهای برای من در ماندن نیست.
زندی: دوستانم به من آخرین بازمانده میگویند.
راست خدیو: چرا از کشورهای دیگر برای ما دعوت نامه میفرستند، اما کشور خودمان ما را رها میکند؟ جشنواره ایکس پرایز و فستیوال ساینز برای ما دعوت نامه داده، چون من جز طرح فعلی ۱۴ محصول در حوزههای مختلف دیگر هم ارائه داده ایم که تجاری شده اند، تز من در ارشد مکانیک (ساخت مشعل ضد انفجار ایکس است) که برای اولین بار در ایران تولید شده است.
از دیگر محصولات ارائه شده میتوان به دیگ آب گرم چند پارچه که به صورت تکه تکه و پازلی به هم وصل میشود و در مکانهای صعب العبور و حمل و نقل دشوار قابل استفاده است اشاره که تا فشار ۲۰ وات هم کار میکند، ثبت اختراع جهانی شده است.
آیا میدانید مشعل ایکسی را که تولید کردیم درهیچ کدام از ایستگاههای تغییرات شبکههای گازی داخل کشور ایکس نیست؟
ما حتی پیشنهاد پروژه تی جی (شیرین سازی گاز) را دادیم و این پروژه اصلا مطرح هم نشد در صورتی که ما مشعل ضد انفجار داشتیم و میتوانستیم این کار را انجام دهیم پروژه را به ما ندادند و هنوز هم کشور قطر گاز را برداشت میکند و ما نمیتوانیم از ایستگاههای گازمان گاز برداشت کنیم به این دلیل که شرکت پروژه را واگذار نمیکند و خودش هم تکمیل نمیکند و باعث مشکلات شده است.
مشکلات کشور را باید از سطح خرد آغاز کنیم اگر افراد جامعه خوب باشند میتوانند کارهای بهتری انجام دهند نباید به امید فردی باشیم که در راس تصمیم بگیرد و عمل کند.دولت تصمیمات خوبی گرفته، اما متاسفانه هر چه به مدیران میانی میرسیم کسی از ما حمایت نمیکند شرکتها دولتی خصوصی به خاطر رانتهای بازار همکاری نمیکنند.
زندی: در حال حاضر سه پرونده در حوزه صنایع پیشرفته وزارت صنایع، سازمان پژوهش و صنعتی (مراکز رشد) در دست اقدام داریم وداوریها یک طرفه است تا این کار پیش نرود. در حالی که از ما به عنوان داور دعوت میکنند که داوری کنیم که آیا شرکتی اصلا میتواند دانش بنیان شود یا نه همانند فردی دیگ بخار تولید میکند شرکت دانش بنیان گرفته اند.
کرمی: ما نیز در دانشگاه شریف سه شرکت فعال هستیم که آن دو شرکت هم ثبت هم نشده و یکی از شرکتها هنوز هیچ محصولی را به فروش نرسانده، اما دانش بنیان است.
راست خدیو: برای آنکه شرکت ما دانش بنیان شود به وزارت صنایع برای واگذاری زمین و تولید محصول مراجعه کردیم من بیش از ۱۰ بار با مسئولان صحبت کردم که این چه هست بعد به من میگویند شما باید تعهد بدهی که اگر این محصول در داخل تولید شد و یا فردی از کشوری وارد کرد حق اعتراض نداری که بگویی چرا از این فرد گمرکی نگرفته اید و تعهد رسمی از من گرفتند.
به معاونت علمی مراجعه کردید ؟ زندی: من از طریق سایت اطلاعات را وارد کردم و گفتند داوری شده و داور گفته به شما مجوز صنعتی میتوانیم بدهیم و از مالیات معاف نمیشوید زمانی که محصول تولیدی باشد معاف از مالیات میشویم و بعد موافقت اصولی که باید به صنایع پیشرفته برود و داوری شود و بعد از داوری مراحل را باید از ابتدا شروع کرد که ما یک سال است که درگیر هستیم.
راست خدیو: به وزارت صنایع و معادن درخواست زمین دادیم گفتند اگر جزو صنایع «های تک» هستید تا شعاع ۱۲۰ کیلومتری نمیتوانیم تهران زمین بدهیم، زیرا زمینهای مصوب شهرکهای صنعتی قیمت متفاوت است بعد از صحبتها، آقایی تماس گرفتند اگر زمین میخواهید زمینی با ۴ برابر قیمت به شما میدهم، چرا آن فرد میتواند زمین را بدهد، اما سازمان صنایع نمیتواند بدهد؟
دولت در این زمینه میتواند بگوید شما که تجاری سازی شده اید و صادرات داشته اید باید بگوید زمین را با قیمت پایین به شما میدهیم؛ شما این کار را انجام دهید متاسفانه میگویند شهرکهای صنعتی شهرک خصوصی است و ما دخالتی در سیستم نداریم.
راست خدیو: یک میلیارد تومان هزینه گرفتن زمین است ومی خواهند۱۰۰ میلیون تومان وام بدهند؟
برای دستگاه جداسازی زعفران اقداماتی برای گرفتن گواهینامه کرده اید؟
کرمی:برای گرفتن گواهی نامه دستگاه باید و بار آن در فصل برداشت زعفران (پاییز) تست شود
طرح شما شرکت دانش بنیان هم دارد؟ خاکرند:شرکت در حال تکمیل پروسه تاسیس شرکت است. در حال حاضر اساسنامه تایید شده و آماده است و اسم شرکت هم تایید شده و تا ثبت نهایی یک ماه طول میکشد
در بخش بعدی، منتظرادامه گفت وگوی ما با برگزیدگان جشنواره جوان خوارزمی باشید.