معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: افراد شرکت کننده در راهپیمایی اربعین میتوانند با رعایت توصیههای بهداشتی و رعایت بهداشت فردی، از ابتلای خود و دیگران به بیماریها جلوگیری کنند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، عبدالرسول همتی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افتخار دارد در طی ایام اربعین امسال نیز همچون سالهای گذشته با اقدامات شبانه روزی تیمهای بهداشتی نسبت به کنترل عوامل محیطی و مراقبت سندرمیک بیماریهای واگیر و حفظ سلامت زائران و بهره مندی آنها از برکات این سفر معنوی نقش بسزایی داشته باشد.
عبدالرسول همتی با بیان اینکه در تجمعات انبوه، بیماریهای مهمی مانند بیماریهای قابل انتقال از آب و مواد غذایی و بیماریهای تنفسی ویروسی، سلامت افراد را تهدید میکنند، بیان کرد: افراد شرکت کننده در این تجمعات میتوانند با رعایت توصیههای بهداشتی همچون استفاده از آب سالم بسته بندی شده، مصرف غذای سالم بهداشتی و رعایت بهداشت فردی، از ابتلای خود و دیگران به این بیماریها جلوگیری کنند.
همتی مهمترین نشانههای بیماریهای قابل انتقال از آب و غذا را اسهال، تهوع، استفراغ و گرفتگی شکمی عنوان کرد و افزود: این علائم به طور متوسط ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عفونت ظاهر شده و برای یک تا دو روز ادامه پیدا میکند.
معاون بهداشت دانشگاه به زائران توصیه کرد تا غذا را به صورت گرم و تازه و به همراه لیمو ترش و یا آبلیمو مصرف کنند و از مصرف هرگونه شربت؛ سالاد و سبزیهای خام و مواد غذایی فسادپذیر مانند سالاد الویه خودداری کنند؛ همچنین قبل از باز کردن کنسرو، آن را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانند.
وی در ادامه گفت: پرهیز از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه، شیرخام، خامه و پنیرهای محلی، شست و شوی صحیح و پوست کندن میوه، دیگر توصیههای معاون بهداشت دانشگاه به زائران اربعین حسینی بود.
همتی تاکید کرد: شستن دسته ا. به روش صحیح و بهداشتی به مدت ۴۰ تا ۶۰ ثانیه با آب و صابون مایع به ویژه بین انگشتان، زیر ناخن ها، مچ ها، پشت دست و گودی کف دست در طول روز، بهترین و موثرترین راه پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال از راه آب و غذا است.
معاون بهداشت دانشگاه مطرح کرد: دسته دیگری از بیماری ها، بیماریهای حاد تنفسی هستند و به افرادی که قصد عزیمت به کشور عراق را دارند به ویژه زائرانی که جزو گروههای در معرض ابتلا به فرم شدید بیماری هستند توصیه میشود قبل از خروج از مرز، واکسن آنفلوانزای فصلی را از داروخانههای مجاز و با رعایت زنجیره سرما تهیه و تزریق کنند.
وی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای حاد تنفسی مثل آنفلوانزا توصیه کرد: باید هنگام سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی پوشاند و دستها را به طور مرتب با آب و صابون مایع شست و از در آغوش گرفتن، بوسیدن و دست دادن پرهیز کرد.
همتی تصریح کرد: همچنین لازم است از تماس دست آلوده با چشم ها، بینی و دهان خودداری شود و در صورت مشاهده علائم شبه آنفلوانزا باید به پزشک مراجعه و دستورات درمانی مانند استراحت کافی، تغذیه مناسب و استفاده از مایعات را رعایت شود و تا زمان بهبودی و رفع علایم از تماس نزدیک با افراد و ورود به اماکن سربسته و شلوغ خودداری کرد.
معاون بهداشت دانشگاه بیان کرد: به زائرانی که به بیماریهای مزمنی مانند دیابت، فشار خون و یا بیماری قلبی مبتلا هستند، توصیه میشود قبل از عزیمت، به پزشک خود مراجعه کنند و ضمن معاینه با اجازه پزشک خود در این سفر حاضر شوند.
همتی ادامه داد افزود: معاونت بهداشت دانشگاه با برگزاری ۶ جلسه درون بخشی، دو جلسه برون بخشی و برگزاری کارگروه سلامت در حوادث غیرمترقبه و پدافند غیرعامل در دفتر ریاست دانشگاه با موضوع زائران کربلای معلی در ایام اربعین حسینی و با حضور مشاور عالی رئیس دانشگاه، مدیریت بحران استانداری، مدیرکل پدافند غیر عامل استانداری، معاونت بهداشت و درمان سپاه فجر استان، معاون امداد و نجات، مدیر حوادث و فوریتهای دانشگاه، مسئول مرکز EOC دانشگاه، نمایندگان سپاه، عتبات عالیات، پلیس راهور، شورای اسلامی شهر شیراز و کارشناسان معاونت بهداشت تلاش در برنامه ریزی منسجم در ارائه خدمات به زائرین عتبات داشته است.
تهیه و توزیع ۲۰هزار تراکت توصیههای بهداشتی در زمان سفر و ۱۰هزار کارت اطلاع رسانی و هشدار از دیگر اقداماتی بودکه معاون بهداشت دانشگاه به آن اشاره کرد و افزود: شهرستانهای نی ریز، کازرون، ممسنی و رستم برای ارائه مراقبتهای فعال به مسافران انتخاب شده اند و با برگزاری جلسه هماهنگی به صورت ویدئوکنفرانس با مسوولان شهرستانهای منتخب راهکارهای لازم بررسی و تصمیم گیری شده است.
او اضافه کرد: با همکاری مدیریت روابط عمومی دانشگاه نیز برنامه ریزیهای لازم برای ضبط برنامههای رادیویی و تلویزیونی، تهیه زیرنویس برای پخش در سیمای فارس، تهیه سه نماهنگ آموزشی با موضوع بیماریهای (اسهال و تنفسی) برای توزیع در اتوبوسهای زائران نیز پیگیری شده است، همچنین با هماهنگی این محصولات آموزشی برای توزیع در بیمارستان و نمایش در بخشهای اتفاقات بیمارستانهای نیز به دفاتر پرستاری ارسال شده است.
به گفته این مقام مسوول در معاونت بهداشت دانشگاه، مراقبت سندرمیک در فرودگاه بین المللی شهید آیت الله دستغیب و توزیع تراکت توصیهها در بین مسافران و نمایش نماهنگ در مانیتورهای فرودگاه از دیگر اقدامات صورت گرفته در اربعین امسال است.
دکتر همتی افزود: سیصد عدد کیت تشخیص سریع التور، داروها و سرمهای موردنیاز تهیه و در شهرستانهای منتخب توزیع شده است و با همکاری معاونت دارو و غذا، ذخیره کافی دارو صورت گرفته است.
او از برنامه ریزی برای کشیک ۲۴ ساعته کارشناسان مبارزه با بیماریهای واگیر، بهداشت محیط و آزمایشگاه در موکبهای بهداشتی در محل پلیس راه شهرستانهای منتخب و مکاتبه با سازمان حج و زیارت در راستای دریافت لیست زائران، برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی خبر داد و یادآور شد: با برگزاری نشست آموزشی، مراقبت سندرمیک بیماریها برای ۱۵۰ نفر از کارکنان حاضر در راهپیمایی اربعین و انتخاب افرادی خبره برای اجرای مراقبت سندرمیک امید است بتوان خدمات پیشگیری و مراقبتی را در کمترین زمان ممکن به افراد نیازمند ارائه کرد.