کد خبر:۷۲۳۳۸۲
پرونده ویژه| سهمیه هیات‌علمی

«سهمیه هیات‌علمی» چیست؟/ همه برابرند، فرزندان اساتید برابرتر!

در آیین نامه هیات علمی دانشگاه‌ها چه آمده است؟ دانشجویان درباره سهمیه فرزندان هیات علمی چه می‌دانند؟

«سهمیه هیات‌علمی» چیست؟/ همه برابرند، فرزندان اساتید برابر تر!

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- زینب‌سادات میرسلطانی؛ شاید تا به حال از انواع سهمیه‌های کنکور و دانشگاه‌ها چیز‌هایی شنیده باشید و یا در طی ثبت نام کنکور و یا دانشگاهتان به این موضوع برخورد کرده و درگیر آن شده باشید. معمولا هنگامی که عبارت سهمیه را می‌شنویم ناخودآگاه ذهنمان به سمت رانت و پارتی و رابطه می‌رود.
اصلا چرا سهمیه؟  سهمیه‌ها برای چه کسانی هستند؟ آیا برای دادن این سهمیه‌ها نظارتی انجام می‌گیرد یا بازهم پارتی و رابطه برقرار است؟ نقش دولت، مجلس و وزارت علوم در ایجاد این سهمیه‌ها چیست؟ یا برای گرفتن این سهمیه‌ها اولویت با اشخاص خاص است؟ و سوالاتی از این جنس...
نقل و انتقالات دانشجویان بخصوص در آزمون‌های سراسری برای خانواده‌ها نیز اهمیت زیادی دارد، به‌ویژه زمانی که دانشجو در شهری به جز محل سکونت خود پذیرفته شود.
 ابتدا به سهمیه‌های مربوط با انتقال و یا میهمان شدن دانشجویان می‌پردازیم که عبارتند از:

۱-میهمان شدن ورزشکاران و قهرمانان ملی

۲-انتقال یا میهمانی کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی

۳-میهمان شدن دانشجو به استناد ماده ۷۱ قانون خدمات کشوری

۴-انتقال پذیرفته شدگان فارغ التحصیل دبیرستان‌های سازمان سما

۵-میهمان شدن بر اساس فوت والدین، همسر و فرزند

۶-میهمان شدن بر اساس چند دانشجویی

۷-انتقال یا میهمانی بر اساس ازدواج و متارکه

۸-انتقال یا میهمانی بر اساس خانواده شاهد و ایثارگران

۹-میهمان شدن دانشجویان باردار، بیمار و معلول

هریک از این موارد دارای قوانینی است که دانشجو، دانشگاه و هم مسولین مربوطه باید به آن‌ها پایبند بوده و عدالت آموزشی را سرلوحه عملکرد خود قرار داده و عاری از هرگونه خطا و یا رانتی باشند.


در آیین نامه هیات علمی دانشگاه‌ها چه آمده است؟ دانشجویان درباره سهمیه فرزندان هیات علمی چه می‌دانند؟
درباره سهمیه شاهد و ایثارگران چیز‌های مختصری می‌دانیم. اما تا با حال درباره سهمیه فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها چیز‌های کمی به گوشمان خورده.این نقل و انتقالات ضوابط خاصی دارد که بررسی‌های متقاضی، یک طرف از دانشگاه مبدا و طرف دیگر از دانشگاه مقصد انجام می‌گیرد.


در این میان فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها نیز ازین موارد مستثنی نبوده و از سهمیه نقل و انتقالات و همچنین تسهیلات ویژه‌تری نیز برخوردارند.این تسهیلات ویژه با توجه با فعالیت والدین آن‌ها در دانشگاه‌ها برای این افراد در نظر گرفته شده است.

«سهمیه هیات‌علمی» چیست؟/ همه برابرند، فرزندان اساتید برابر تر!


در سال‌های گذشته دیوان عدالت اداری بر اساس شکایت سازمان بازرسی کل کشور بخشنامه ارائه تسهیلات و امتیاز به فرزندان اعضای هیات علمی شرکت کننده در کنکور را ملغی اعلام نمود، ولی بلافاصله هیات دولت امتیاز انتقال و تغییر رشته در کنکور‌های سراسری برای فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه ها را به تصویب رساند.

لازم به ذکر است این بخشنامه تاکنون چندین بار ملغی اعلام شده و بعد از آن توسط دیوان عدالت اداری ملغی اعلام شد و سپس توسط وزیر علوم در هیات دولت مطرح و تصویب گردید.

شاید چندباری در رسانه‌ها و مصاحبه‌ها درباره امتیاز به فرزندان اعضای هیات علمی این جمله را شنیده اید: تنها امتیازی که در این بخشنامه برای فرزندان اعضای هیات علمی در نظر گرفته شده این است که دانشگاه‌های مبدا و مقصد با انتقال و تغییر رشته آن‌ها موافقت کنند. اما نکته اینجاست که همین "تنها امتیاز" برای عده‌ای از دانشجویان شهرستان‌ها و یا مناطق محروم بزرگترین اتفاق است و شاید آرزوی تک تک آن‌ها باشد که بتوانند در محل زندگی خود، تحصیل کنند.

سهمیه فرزندان هیات علمی دانشگاه‌ها شاید تنها نوع سهمیه‌ای است که تا به حال خیلی جدی به آن پرداخت نشده و یا شاید خیلی از رسانه‌ها و خبرنگار‌ها به دلایلی اجازه ورود به آن را نداشته باشند.حتی با کمی تامل به این نکته می‌رسیم که تا به امروز حتی حواشی چالشی و مخربی هم حول این موضوع دیده نشده است.

اخیرا قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک سخنرانی گفته بود که معتقد است که سهمیه خانواده‌های ایثارگران و شهدا در کنکور باید حذف شود، تا حق کسی تضییع نشود چرا که بهترین و باهوش‌ترین‌ها باید در دانشگاه‌های تهران تحصیل کنند. این در صورتی است که  استفاده از سهمیه‌ فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر بسیار بیشتر و چندین برابر سهمیه شاهد بوده است.

رانتی به نام «سهمیه هیات‌علمی»
امروز و پس از گذشت سال‌ها از دفاع مقدس که خانواده شاهد شاید کمتر فرزند دانشجو داشته باشد و این نکته که جمعیت اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کشور ۸۰هزار نفر بوده با کمی تحلیل در این خصوص می‌توانیم به نکاتی درباره درز نشدن این سهمیه‌ی بزرگ و پنهان برسیم.

همه برای سهمیه،سهمیه برای آقازاده ها/سهمیه فرزندان هیئت علمی چیست؟


طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرزندان هیات علمی دانشگاه‌ها چنانچه در آزمون کنکور ۹۰ درصد نمره یک رشته را کسب کنند می‌توانند جهت انتقال به دانشگاه مد نظرشان و یا دانشگاهی که والدین در آن مشغول تحصیل است اقدام کنند. همچنین طبق همین مصوبه فرزندان اعضای هیات علمی با کسب 92.5 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد، می‌توانند حتی رشته خود را تغییر دهند. یعنی این فرزندان بدون قید و شرطی می‌توانند به راحتی به دانشگاه‌های معتبر و رشته‌های پرمتقاضی دست پیدا کنند.


برای مثال فرزندی می‌تواند در دورترین و کم امکانات‌ترین دانشگاه و کم متقاضی‌ترین رشته در کنکور سراسری به معتبر‌ترین دانشگاه و پرمتقاضی‌ترین رشته مثل پزشکی و یا دندان پزشکی منتقل شود؛ که نمونه آن هم در کنکور امسال ۹۷ فرزند یکی از همین اعضا که در رشته دامپزشکی با رتبه ۱۰هزار توانسته بود در یکی از شهرستان‌ها قبول شود، به یکی از دانشگاه‌های کلانشهر منتقل شد و رشته خود را از دامپزشکی به پزشکی تغییر داد. یا دانشجویی که به واسطه عضویت پدرش  در هیات‌علمی دانشگاه یکی از شهرستان‌های استان سمنان توانست وارد یک دانشگاه برتر صنعتی در تهران شود.  

«سهمیه هیات‌علمی» چیست؟/ همه برابرند، فرزندان اساتید برابر تر!


این امتیاز‌ها هیچ گونه توجیه آموزشی ندارد و کاملا از عدالت آموزشی به دور است، اما تمام افرادی که در این مورد دارای منفعتی هستند به دلایل مختلفی از آن حمایت می‌کنند. برای مثال در رای گیری برای ابطال مصوبه شماره ۲۶۲۷۶۵/۴۴۳۰۹ که در تاریخ ۱۳۸۸/۱۲/۲۷ انجام شده این‌طور آمده است:

شاکی:مدیر کل دفتر حقوقی و امور مجلس سازمان بازرسی کل کشور
مرجع رسیدگی: هیات عمومی دیوان عدالت اداری بوده است، دو نامه از وزیر علوم و وزارت بهداشت به مشخصات زیر برای دیوان عدالت اداری ارسال شد که در آن توجیهاتی غیر قابل قبول و ناعادلانه مطرح شده است؛
۱) نامه وزیر علوم تحقیقات و فناوری به شماره ۶۱۴۸۶/۵۵۸۳۰/س -در تاریخ ۱۳۸۹/۹/۲۸ در ۵ بند

۲) نامه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به شماره ۵۴/۱۰۷ - که در تاریخ ۱۳۹۰/۱/۲۴ در حمایت از این سهمیه برای دیوان عدالت اداری ارسال شد؛ که پس از آن از سوی دیوان عدالت اداری خلاف قانون شناخته شد، اما به نحو دیگری دوباره از سر گرفته شد.

چند سوال

در آخر با چند سوال که اخیرا توسط دانشجویان در فضای مجازی و واقعی مطرح شده است این گزارش را به پایان می‌رسانم تا شاید مسوولی برای آن‌ها پاسخی داشته باشد! چرا باید فرزند یک شخصیت علمی که اخیرا فقط وام مسکن این اعضا ۱۵۰میلیون افزایش یافته و ۲۵۰میلیون وام مسکن دریافت می‌کنند و از امتیازات علمی و آموزشی بسیاری بهره‌مند هستند باید از این امتیازات برخوردار شوند؟ چرا هیچ کجا برای فرزندان کارگران و یا کشاورزان این اتفاق رخ نداده و آن‌ها باید با سهمیه‌های آزاد در کنکور شرکت کنند؟ آیا اینکه ظرفیت دانشگاهی ۱۰۰نفر است و ۵نفر از این فرزندان به صورت مازاد به آن دانشگاه وارد شوند یعنی برای مثال جمعیت دانشگاه ۱۰۵ نفر شود این اتفاق خودش عین رانت و پارتی بازی نیست؟ آیا شخصی که رتبه اش در کنکور ۲۰هزار شده با شخصی که با تلاش‌ها و زحماتش رتبه ۲هزار را کسب کرده برابر است؟ چرا باید در یک کلاس در کنار هم قرار بگیرند؟ فقط به دلیل داشتن والدین عضو هیات علمی؟!

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۴
این ها قشر فرهیخته مملکت هستند
ببینید باقی مملکت چی هستند
عادلت جویی خوب است ولی اجرای عدالت در خصوص خودمان بسیار مهم تر است
40
44
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۳
این فقط یک مورد است شما اگر به عدالت پرداختی نیز توجه کنید می بینید که ضریب افزایش ریالی در این 10 سال تا سال 1397 چقدر فاحش است مثلا د رسال 1397 ضریب افزایش ریالی اعضا ی محترم هیات علمی 23000 ریال و اعضای محترم غیر هیات علمی یا کارکنان 1700 ریال است . آیا این عدالت پرداخت است؟!. عدالت در آموزش هم برای کارکنان و اعضای غیر هیات علمی و با اعضای هیات علمی و .... و سایر عدالت ها نیز اینچنین است ؟! مثلا وامی که چند روز پیش به مقدار 200000000 ( دویست میلیون تومان ) برای مسکن به اعضای هیات علمی داده شده با باز پرداختی برابر با 20 سال آیا برای کارکنان و اعضای غیر هیات علمی نیز وجود دارد؟!. پس امر به معروف از خود بعد به بیرون نهی از منکر کنیم ؟!. در واقع زمانی که وتو در سازمان ملل را محکوم می کنیم باید وتوی درون وزارت خانه ها را ازجمله در وزارت علوم نیز محکوم شود.
36
30
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۵
آیا به وام مسکن که چند روز پیش برای هیات علمی با دوره 20 ساله پرداخت ارائه شده هم وقوف دارید مبلغ 20000000 دویست میلیون تومان، ضریب افزایش ریالی این هیات 23000ریال در برابر 1700 ریال کارکنان غیر هیات علمی ؛ و ارائه مدارک بالاتر و ... آزاد ولی برای کارکنان غیر هیات علمی نه ؟این همه عدالت در پرداخت و آموزش و ... در وزارتخانه علوم وجود دارد و شما دست روی ورود فرزندان آنها گذاشته اید. متشکرم
20
21
ناشناس
Germany
۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۴
و البته این امتیازات قانونی است! اما قانونی ظالمانه. یادتان هست که احمدی نژاد که بچه اش در پردیس شریف در کیش قبول شده بود با وجود داشتن این امتیاز حاضر به انتقال فرزندش نشد و چقدر فحش شنید که بجه اش کیش قبول شده است؟
22
25
ناشناس
۰۵ تير ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۴
پس معلومه ک خیلی پول داشته ک تونسته هزینه بجشو به دلار پرداخت کنه و خدا میدونه ک این همه پولو از کجا اورده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۱
اولا جابجایی سهمیه نیست. ثانیاحتما تو از آن سهمیه های مندرج در جدول استفاده کرده ای و می خواهی با این موضوع قبولی خودت را موجه جلوه دهی.
آقای کارمند عزیز اگر یک هیئت علمی واقعی ( نه هیئت علمی کوپنی و.......) به جای 25 سال درس خواندن مثل شما کار کرده بود الان نیاز به ضریب و سخنگویی سطحی شما و امثالهم را نداشت.
59
31
ناشناس
۲۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۸
والا من هم کارمندم و دانشجوی دکترا اما عضو هیات علمی نیستم. هم بچه م سهمیه نداره هم حقوقم نصف حقوق یک هیات علمی هم‌نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۶
هه فقط این وسط می مونن فرزندان فرهنگیان که مظلوم...خوش بحالشون هرجور دلشون میخواد سهمیه میزارن.
30
31
ناشناس
۲۶ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۷
تو هر مرکز آموزشی که برید از مدرسه گرفته تا کلاس زبان برای قرهنگیان تخفیف دارن پس اینقدرم مظلوم نیستن
رضا
۰۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۵
جناب ناشناس۱۰:۴۷ از کدام تخفیف میگید؟ تخفیف های ۵ درصدی؟ یعنی ما خوشحال باشیم که برای کلاس زبانمون تخفیف فرهنگیان داریم و بقیه قشر ها به راحتی با سهمیشون دانشگاه های تاپ برن؟ واقعا حرف و سخن شما بیشتر جنبه فکاهی داره
ناشناس
۰۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۳۲
کاش فقط تخفيف کلاسو اينا باشه واسه فرهنگيا ،دارو و پزشکو همه چي براشون تخفيف داره ،از اون مهم تر سه ماه که تابستون تعطيلن ،يک ماه فروردين وسط سالم که تو کلاس وقت بچه هارو تلف ميکنن
بعدشم کي گفته به راحتي رشته هاي تاپ قبول ميشن بچه هاي هيات علمي ؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵ تير ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۱
پس سهمیه های ۲۵٪و۴۵٪ الا مشاا... ک زیاد ریخته اونا هیچ اشکالی نداره ک با رتبه ۵۰۰۰۰میاد میشه دکتر مملکت جون ادمارو میدیم ولی یک فرزند هیئت علمی ک خانوادش فرهنگی هستن و حداقل در یک خانواده فرهنگی به دنیا اومده ناعدالتیه
43
50
ناشناس
Romania
۱۸ تير ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۹
سهمیه هیات علمی مانند همان امتیازی است که فرزند فرهنگی و آموزش و پرورشی می تواند در مدرسه شاهد ثبت نام کند و فرزند هیات علمی و ...نمی تواند ثبت نام کند . مانند امتیازاتی است که هر سازمان برای کارکنان خود دارد مثل شبکه بهداشت و...
60
43
ناشناس
۰۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۳
باور کنی مدرسه شاهد از مدرسه های درپین کل کشور سطح پایین تری داره 2قرون هم نمی ارزه واز افراد عادی پول میچاپه واونایی که سهمیه دارن با هزینه نصف دولتی رومیدن من خودم بدون سهمیه اونجا درس خوندم باهزاران زحمت وهیچی عایدم نشد وپشیمونم که پولم الکی بابت هیچ دادم پولم رو دفن میکردم ارزش بیشری داشت
ناشناس
۱۲ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۹
اینم شد سهمیه!!! خب شما برو مدرسه شاهد ما میریم دانشگاه تهران با سهمیه شما مفت خورا هیچی حالیتون نیس فقط بلدین داده سازی کنید و مقاله چاپ کنین تا صندلیتونو نگه داره اما پای تولید میاد وسط در حد ی چوپانم نیسین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۵
سلام این که میگن فرزندان هیات علمی با ید ۹۲.۵ نمره آخرین نفر رو بیار همش دروغ چون امسال من کارنامه با رتبه ۳۰۰۰۰ دیدم که از دامپزشکی به پزشکی داره منتقل می شه الان هم در وزرات بهداشت مهر تایید گرفته و معرفی شده به دانشگاه آزاد نزدیک محل پدر و مادر باید اینو عرض کنم وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد بخاطر این که بعدا براشون مشکلی پیش نیاد گفته برسد یک دعوتنامه بیارید این عزیزان هم با چند میلیون یک برگه خریده اند که نه دعوتنامه است نه پذیرش نه مدرک که اثبات کنه این ژنهای برتر خارج بوده اند با این تقلب بزرگ الان حدود ۴۰۰ نفر دارن به پزشکی منتقل می شن به نظر شما رتبه ۳۰۰۰۰ می تونه ۹۲.۵ آخرین رتبه نفر آخر یک قبلی باشد در عجبم اگر یک نفر بخواهدمدرک تحصیلی را تبدیل به داخل کشور بکند باید از هفت خان رستم بگذرد انواع اقسام کمیسیون ولی چطور این عزیزان این مشکلات رو ندارند فقط با اس ام اس کارشون درست می شه شاید مسولین محترم از این موضوع اطلاع ندارند
36
18
خداشناس
۲۸ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۵
این حرف شما دروغ محض است و اگر به آخرتی اعتقاد دارید باید جواب پس بدهید. من خودم فرزند هیئت علمی هستم و تغذیه ی ارومیه را آوردم اما چون رتبه ی اخرین قبولی تغذیه ی اصفهان را نیاوردم نتوانستم انتقالی بگیرم و در رشته ی پایین تری تحصیل کردم. خدا نبخشد آنکه بی اساس دروغ میبندد. هیچکس زحمتکش تر از افراد خیئت علمی نیست. با سالها تحصیل در خارج از کشور پدران ما برگشتند که به امثال شما خدمت کنند. دانشگاه ها هم حق دارند مثل سایر ارگانها تحصیلاتی برای کارکنانشان در نظر بگیرند. بخدا این حرفها روا نیست. موردی که شما گفتید فقط و فقط در‌مورد سهمیه جانباز و شهید صادق است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۰
علاوه بر جابجایی شهر محل تحصیل رشته را هم عوض میکنند مثلا فرزند استاد دانشگاهی که در رشته دامپزشکی پذیرفته شده در سایتی که مخصوص خودشان است ثبت نام کرده و تغییر رشته به رشته پزشکی میدهد. به همین راحتی . بقیه هم که فقط نشسته اند و نگاه میکنند که چگونه حق فرزندان ما پایمال میشود
20
17
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۳
گناه من چیست که پدرم در هیچ مکانی سهمیه دارد من خودم کسی را می شناسم که رشته تغزیه قبول شده با سهمیه هئیت علمی شده پزشکی
13
16
ناشناس
۰۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۶
حرفت کاملا چرته باید بره یک رشه هم سطح رشته خودش مثل بینایی سنجی یا شنوایی سنجی باید هم سطح باشن وبه ای خزعبلات نیست الکی دروغ برای تبرعه سهمییه انچنانی خود نگیید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۸
باید این سهمیه ناعادلانه برداشته بشه
در مملکت ما که ادعای عدالت اسلامی دارن چرا باید همچین سهمیه ای وجود داشته باشه
پس من بدبخت که با رتبه دو هزار علوم پایه خوندم و حتی پول پزشکی آزاد رو نداشتم و حالا بیکار تو خونم کجای این مملکتم؟
10
17
ناشناس
۰۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۸
اگر میداشتی هم همین بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۶
شرمنده من قبول دارم که این کار خوبی نیس همین سهمیه ولی نمیدونم چرا مردم میگن حق ما پایمال میشه شما در جریان هستید که در کلاس 100 نفری پزشکی مثلا اگه فرزند هیئت علمی بیاد میشه 101 نفر خب شاید واسه اون خیلی خیلی خوب شده باشه ولی واسه کسه دیگه ای دخلی نداره بعدشم این قانون واسه پدراشون هست در اصل اعضای هت علمی میتونن تو دانشگاها جابجا شن گفتن بجای اینکه پدرش بیاد خودش بره خب
6
8
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۷
بهتره به این بی عدالتی ها عادت کنید تازه اولشه
3
0
پربازدیدترین آخرین اخبار