معاون علمی فناوری ریاست جمهوری گفت: بسیاری از مرزبندیهایی که وزارت علوم و وزارت بهداشت ایجاد کرده استفاده از ظرفیتهای دانشگاه را منع کرده است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سورنا ستاری معاون علمی فناوری ریاست جمهوری در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر که ظهر امروز در دانشگاه شاهد برگزار شد، گفت: دانشگاه شاهد با فرصت ۲۰ ساله توانسته به امکانات خوبی دست یابد. بعد از انقلاب جمعیت دانشجو رشد بسیاری داشته در حالی که قبل از انقلاب ۱۷۰ هزار دانشجو داشتیم،امروزه این تعداد افزایش یافته است که این عدد نشان از رشد جمعیت دانشجویی است. هم چنین ایران توانسته رتبه یک علمی را در منطقه کسب کند، اما این عدد کافی نیست.
وی در ادامه گفت: در صد سال گذشته سیستم دولتی و ساختارهای حکومتی مشکلاتی را ایجاد کرده و باعث شده که دانشگاه به رسالت اصلی خود نرسد. در حال حاضر ما رشد علمی بسیار خوبی داریم، اما قابل توجه مردم نیست دانشگاه باید با بخشی از جامعه و فرهنگ متصل شود در آن صورت نقش دانشگاه نیز مشخص میشود.
معاون علمی فناوری ریاست جمهوری افزود: در سالهای گذشته اشتباهات بسیاری داشتیم. فکر ما این بوده که میتوانیم پژوهش را با پول دولت به جایگاه خوبی برسانیم که در این زمینه سازمانهای متعددی با تاسیس پژوهشگاه و جذب هیئت علمی بودجههای بسیاری را مصرف کردند. امروزه بودجه خوبی در پژوهش داریم، اما صرف هزینههایی مانند حقوق و تجهیزات میشود هم چنین سرویسهای خوبی به آزمایشگاهها میدهیم. در حال حاضراز هر دستگاهی چند مورد در آزمایشگاهها وجود دارد که پژوهشگاهها انباری از این تجهیزات را جمع آوری کرده اند.
ستاری در ادامه گفت: اگر میخواهیم دانشگاه و پژوهش جزء جامعه باشد باید روشهای قبلی اصلاح شود، زیرا ما پیشرفتهای خوبی تاکنون داشتیم. استارت آپها حرکت بسیار خوب برای اشتغال جوانان محسوب میشود که به پول دولت هم نیاز نیست.
وی یادآور شد: پول در حوزه پژوهش محدود است و همان پول محدود نیز صرف هزینههای دیگر میشود. پژوهش با پول دولت شکل نمیگیرد. در دنیا بیش از یک و نیم درصد در بخش پژوهش سرمایه گذاریهای بخش خصوصی است و دانشگاههای ما نیز باید این تکنولوژی را در کشور ایجاد کنند که قدرتی برای جامعه محسوب میشود.
معاون علمی فناوری ریاست جمهوری با اشاره به شرکتهای دانش بنیان تصریح کرد: امروزه بزرگترین استارت آپهای دنیا را در کشور داریم و رتبه اول در منطقه، اما این رتبه برای مردم مهم نیست باید در نانو تکنولوژی پیشرفت داشته باشیم، این موارد برای مردم مهم است که با سرمایه گذاریهای بخش خصوصی باید انجام شود.
ستاری ادامه داد: باید صنعت در داخل کشور انجام شود که با وجود تحریمها دچار چالش نشویم. امروزه شرکتهای دانش بنیان در تحریمها به دلیل اینکه طراحی و ساخت شرکتها با خودشان بوده کمتر دچار چالش میشوند.
وی ایجاد اکوسیستم مناسب برای کشور را ضروری دانست و گفت: ایدههای جدید در آموزش و پژوهش نیاز به اکوسیستم دارد که دانشجویان به خارج از کشور میروند، نشان از نداشتن اکوسیستم مناسب است، زیرا ما سالهای بسیار گذشته افرادی مانند ابوعلی سینا داشتیم که امروزه بسیار در دنیا معروف هستند در حالی که در شرایط فعلی با بسیاری از هزینهها افرادی مانند آنان را در کشور نداریم.
معاون علمی فناوری ریاست جمهوری گفت: همه چیز با پول نیست، پژوهش نیز با پول درست نمیشود مسئولین تازه متوجه شده اند که چگونه از جوانان در کشور بهره ببرند ما نیز برای رسیدن به اهداف در حوزه پژوهشهای پایه و پژوهشهای محصولی به مشارکت بخش خصوصی نیاز داریم. هر چیزی که با پول دولت باشد مردم آن را خریداری نمیکنند، اما اگر با تلاش فرد یا شرکتهای خصوصی باشد مردم جذب آن میشوند.
ستاری تاکید کرد: امیدواریم روشهای جدیدی که در ۵ سال اخیر به وجود آمده بتوانیم روشهای بیشتری برای اشتغال جوانان فراهم کنیم و نگرشهای غلط را نیز از بین ببریم.
وی گفت: هیچ چیز ارزشمندتر از نوآوری در کشور نیست، زیرا انسان را پرورش میدهد. باید از نیروی کار در کشور بهره ببریم و در حال حاضر مانند کشور آمریکا ما نیز نیروی مهاجر داریم.
معاون علمی فناوری ریاست جمهوری افزود: دانشگاه باید بداند با پول دولت سقف حرکتش مشخص شده، هم چنین گام به گام مراحل رشد خود را برای رسیدن به دانشگاه نسل چهار بپیمایند. در دانشگاه شاهد می توان رشتههای میان رشتهای و تلفیق رشته علوم انسانی با رشتههای مهندسی را داشته باشیم. بسیاری از مرزبندیهایی که وزارت علوم و وزارت بهداشت ایجاد کرده ما را در استفاده از ظرفیتهای دانشگاه منع کرده است.