رئیس دانشگاه فنیوحرفهای لرستان با بیان اینکه پژوهشها کمتر به تولید و تجاریسازی منجر میشوند، گفت: در سالهای اخیر وضعیت پژوهش در استان روند رو به رشد و مطلوبی را داشته است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، رضا قائدرحمتی، رئیس دانشگاه فنیوحرفهای لرستان با بیان اینکه در دانشگاه فنی و حرفهای لرستان با توجه به رسالت و مهارت محور بودن آن در دو سال اخیر شاهد وضعیت پژوهشی خوب و نسبتا مطلوبی بودهایم، گفت: البته با توجه به اینکه در این دانشگاه، دانشجوی تحصیلات تکمیلی نداریم کمتر شاهد ارائه مقالات علمی هستیم و پژوهش بیشتر در قالب اختراع و دستاوردهای فردی و تولیدات کارگاهی نو ارائه میشود.
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه لرستان بیان کرد: در دو سال اخیر شاهد برگزاری چندین نمایشگاه استانی از دستاوردهای دانشجویی بودهایم؛ همچنین در چندین نمایشگاه استانی و ملی حضور پررنگ و موثری داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما و به تبع در استان پژوهشهای خیلی خوبی انجام میشود، اما متاسفانه کمتر به تولید و تجاریسازی منجر میشوند، اضافه کرد: این مهم علل مختلفی میتواند داشته باشد که یکی از آنها عدم ارتباط صعنت و دانشگاه به معنای واقعی است و این درحالیست که در کشورهای پیشرفته نظیرکشورهای تراز اول اروپایی از نظر صنعت ابتدا پروژه صنعتی تعریف و سپس معضل و مشکلی صنعتی به صورت پروژه تعریف میشود و آنگاه از دانشگاههای مختلف دعوت میشود تا این مشکل در قالب یک تحقیق کاربردی حل شود. این روش، پژوهش را کاملا کاربردی میکند و پژوهش منجر به تجاریسازی میشود.
رئیس دانشگاه فنیوحرفهای لرستان یادآور شد: خیلی از کارهای تحقیقاتی در کشور ما متاسفانه بدون درخواست و پیشنهاد صنعت و جامعه تعریف میشود و لذا ممکن است منجر به تولید و تجاریسازی نشود.
پژوهش بنیادی پایه و اساس تولید علم است قائدرحمتی با بیان اینکه پژوهش بنیادی پایه و اساسی تولید علم است، اظهار کرد: پژوهشهای کاربردی در کنار پژوهشهای بنیادی هستند؛ چنانچه پژوهش بنیادی نداشته باشیم پژوهش کاربردی و موثر هم ایجاد نمیشود.
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه لرستان با بیان اینکه معمولا دانشگاهها در سطح تحصیلات تکمیلی در حد قابل ملاحظهای به پژوهشهای بنیادی میپردازند، ادامه داد: حجم پروهشهای بنیادی در کشور ما بیشتر از پژوهشهای کاربردی است؛ نتایج پژوهشهای بنیادی غالبا به صورت مقالات ISI در مجلات معتبر منتشر میشود که با توجه به آمار سالانه این مقالات متوجه میشویم که آمار پژوهشهای بنیادی قابل ملاحظه و مطلوب است.
وی با بیان اینکه توسعه و پیشرفت علمی هر کشور به میزان پژوهش و کیفیت پژوهش در آن کشور بستگی دارد، افزود: کمیت و کیفیت پژوهش هم به تقویت و تجهیز آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاهها و مراکز پژوهشی بستگی دارد و رابطه مستقیمی بین تقویت مراکز پژوهشی با توسعه علمی و پیشرفت هر کشور وجود دارد و باید آزمایشگاهها و کارگاهها را با تجهیزات جدید بروزرسانی کنیم و در اجرای درست سرفصلهای درسی آزمایشگاه و کارگاه مطلوب داشته باشیم. با تقویت آزمایشگاههای مرکزی و تمرکز تجهیزات در این آزمایشگاهها و تخصیص اعتبارات تجهیزات به این آزمایشگاههای مرکز به راحتی میتوان در حد قابل قبول و نسبتا خوبی مراکز پژوهشی قوی ایجاد کرد.
پژوهشها در راستای نیاز جامعه و صنعت تعریف شوند رئیس دانشگاه فنیوحرفهای لرستان عنوان کرد: پژوهشها زمانی میتواند کارآمد و مفید باشد که در راستای نیاز جامعه و صنعت تعریف شده باشند، البته به اجرای نتایج تحقیقات هم باید بها داده شود و ابزار لازم برای اجرا در سطح جامعه و صنعت ارائه شود.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه چنانچه پژوهشی به درستی انجام شود یعنی شیوه و روال کار تحقیقاتی کاملا رعایت شود حتما منجر به نتیجه مطلوب و قابل استفاده میشود، یادآور شد: متاسفانه در بسیاری از تحقیقات روال و چارچوب تحقیق رعایت نمیشود یا اینکه هدف کار فقط ارائه یک گزارش و نام تحقیق است.
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه لرستان بیان کرد: اینگونه تحقیقات اصلا کارآمد نخواهند بود و هیچ مشکلی را از جامعه حل نمیکند؛ البته در بسیاری از تحقیقات دانشگاهی که توسط اساتید کارآمد و متعهد دانشگاهی تعریف میشوند به خوبی میتوانند بخشی از مشکلات جامعه و صنعت را حل کند.
پژوهشهای کشور قابل رقابت در عرصههای بین المللی است وی با بیان اینکه اگر خصوصیسازی درست تعریف و اجرا شود برای توسعه و پیشرفت و رقابت با رقبای داخلی و خارجی قطعا به پژوهش نیاز دارد و در این صورت متولیان این امر به سراغ مراکز دانشگاهی و پژوهشی میآیند و لذا به این شکل است که میتوان یک پروژه پژوهشی موثر را تعریف و اجرا کرد، اظهار کرد: خصوصیسازی اگر طوری تعریف شود که نیاز به رقابت و توسعه داشته باشد در آن صورت نیازمند به پژوهش میشود و پژوهش میتواند نقش موثری داشته باشد.
قائدرحمتی با بیان اینکه بسیاری از پژوهشهای ما در کشور به خوبی قابل رقابت در عرصههای بینالمللی است، بیان کرد: بسیاری از اساتید و دانشجویان ما مقالات معتبر در ژورنالهای تراز یک دنیا منتشر میکنند که خود نشانه قابل رقابت بودن پژوهشها در کشور با عرصههای بینالمللی است.