مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه لرستان گفت: حدود ۲۰ واحد فناور در مرکز رشد دانشگاه لرستان فعالیت دارند که از این تعداد فقط یکی از آنها به مرحله درآمدزایی رسیده است.
حسن ترابی، مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه لرستان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص مرکز رشد این دانشگاه گفت: مرکز رشد دانشگاه لرستان از سال ۹۵ شروع به فعالیت رسمی کرده و طبق تفاهم نامهای که با پارک علم و فناوری استان منعقد شده برای فعالیت از مجوز این پارک استفاده میکند و به نوعی زیرمجموعه آن است.
وی افزود: در دانشگاه لرستان، مرکز رشد مستقلی وجود ندارد و طبق تفاهم نامهای که با پارک علم و فناوری داریم، از تسهیلات آنان برای جذب و پرورش ایدهها استفاده میکنیم؛ اما این مرکز در دانشگاه لرستان مستقر است و در برخی موارد از حمایت دانشگاه برای تامین تجهیزات و تامین امکانات فعالیت واحدهای فناور بهره میبریم.
ترابی اضافه کرد: حدود ۲۰ واحد فناور در مرکز رشد دانشگاه لرستان فعالیت دارند که از این تعداد فقط یکی از آنها به مرحله درآمد زایی رسیده و یکی از واحدها نیز در حال انعقاد قرارداد است؛ چرا که اکثر واحدهای فناور مستقر در این مرکز در مرحله پیش رشد قرار دارند و به نوعی جوان هستند و تعداد کمی از آنها در مرحله رشد به سر میبرند.
ایدههای دانشجویان، اساتید و اعضای هیات علمی جذب این مرکز میشوند وی ادامه داد: البته واحدی که به مرحله درآمدزایی رسیده در زمینه فروش محصول موفق عمل کرده و مابقی واحدها در حال پرورش ایده هستند.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه لرستان با اشاره به جذب ایدههای برتر در این مرکز اظهار داشت: اکثریت صاحبان ایدهای که جذب مرکز رشد دانشگاه لرستان میشوند، دانشجو و اساتید و هیات علمی دانشگاه هستند. اعتقاد ما بر این است که دانشجویانی که جذب این مرکز میشوند بهتر است از مقطع لیسانس باشند چرا که ایدههای کاربردی و جالب تری به نسبت سایر مقاطع دارند و راحتتر میتوانند به پرورش ایده خود بپردازند.
وی تصریح کرد: جذب هیات علمی و اساتید و دانشجویان به مرکز رشد دانشگاه اغلب از طریق برگزاری اتاقهای همفکری، جلسات و جشنوارهها صورت میگیرد و در این جلسات اقدام به معرفی مرکز رشد و فعالیتها و حمایتهای آن از ایدهها برتر میکنیم و از این طریق این افراد با ماهیت مرکز رشد، آشنا و جذب آن میشوند.
ارائه تسهیلات ۵ میلیونی در مرحله پیش رشد و ۵۰ میلیونی در مرحله رشد به واحدهای فناور ترابی بیان داشت: ایدههایی که جذب این مرکز میشوند در صورتی که در زمینه کسب و کار و تجاری سازی فعالیت داشته باشند و جزو ایدههای برتر محسوب شوند، مستقیما وارد مرحله رشد میشوند و ملزم به طی دورهای ۳ ساله در این مرحله میشوند، ولی سایر ایدهها در مرحله پیش رشد پذیرش و مورد ارزیابی قرار میگیرند و باید ۶ ماه در این مرحله فعالیت داشته باشند تا در صورت مورد تایید قرار گرفتن به مرحله رشد برسند.
وی با اشاره به سقف تسهیلات ارائه شده به واحدهای فناور مرکز رشد دانشگاه خاطرنشان کرد: در مرحله پیش رشد تا سقف ۵ میلیون تومان و در مرحله رشد تا سقف ۵۰ میلیون تومان به واحدهای فناور مرکز رشد دانشگاه لرستان تسهیلات ارائه میشود و در زمینه تخصیص وام از خدمات پارک استفاده میشود.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه لرستان تاکید کرد: واحدهای فناور مرکز رشد دانشگاه لرستان در مرحله رشد تا ۳ سال مورد حمایت پارک و دانشگاه قرار میگیرند که این بازه زمانی تا ۲ سال قابل تمدید است و در مرحله پیش رشد این واحدها تا ۶ ماه مورد حمایت قرار میگیرند.
برای پرورش یک ایده، نیاز به هزینه آنچنانی نیست وی اذعان داشت: با وجود اینکه در قراردادی که با واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه قید شده، بابت استقرار آنان باید مبلغی برای اجاره بها اخذ شود، ولی فعلا این اقدام صورت نمیگیرد و تا زمانی که واحدها به درآمدزایی نرسند این اجاره از آنان اخذ نمیشود و فقط به مرکز رشد بدهکار میشوند. علاوه بر اینکه این واحدها در ساختمان مرکز رشد مستقر میشوند تسهیلات نیز به آنان اختصاص مییابد و میتوانند از تجهیزات و اینترنت رایگان بهرهمند شوند. البته در نمایشگاهها نیز به صورت رایگان غرفهای به این واحدها اختصاص مییابد.
ترابی معتقد است، در مرحله پیش رشد باید به سمت گرنت برویم و هزینههایی که مرکز رشد پرداخت میکند در قالب گرنت پژوهشی باشند؛ اما متاسفانه امکان انجام این عمل فعلا در مرکز رشد دانشگاه لرستان فراهم نیست و نمیتوان از آن بهره برد.
وی با بیان اینکه دانشگاه لرستان تا جایی که در توان داشته از این مرکز رشد حمایت کرده است، افزود: اعتقاد ما بر این است که برای پرورش یک ایده نیاز به هزینه آنچنانی نیست و اگر ایدهای به شکل اصولی پرورش پیدا کند، به درآمدزایی میرسد، ولی با این حال، مرکز رشد دانشگاه تا جای ممکن از ایدههای برتر حمایت مالی میکند.
بهتر است، حمایت از واحدهای فناور در قالب گرنت پژوهشی باشد مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه لرستان ابراز داشت: مشکل اصلی مرکز رشد دانشگاه لرستان و سایر دانشگاه ها، شتاب دهندهها هستند که در استانها به ندرت حضور دارند.
وی گفت: مشکل دیگری که در مراکز رشد وجود دارد این است که گرنت به واحدهای فناور داده نمیشود و در صورتی که به جای ارائه تسهیلات در مراحل پیش رشد و رشد به این واحدها گرنت ارائه میشد، قطعا درصد موفقیت این واحدها افزایش مییافت.
ترابی تصریح کرد: از مسئولان تقاضا داریم برای توسعه فناوری و واحدهای فناور مراکز رشد دانشگاهها هزینه کنند و این هزینه از طریق پرداخت تسهیلات نباشد؛ بلکه در قالب گرنت به آنان ارائه شود و از شتاب دهندههای دانشگاهها حمایت مالی کند.