عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشگاه یزد با بیان اینکه استانی شدن انتخابات منجر به قطع حلقه ارتباطی مردم با حاکمیت میشود، گفت: با استانی شدن انتخابات دسترسی مردم به نمایندگان دشوار خواهد شد.
علی خدادادی، عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به استانی شدن انتخابات مجلس گفت: موضوع استانی شدن انتخابات مجلس از سال ۱۳۷۸در فضای سیاسی مطرح شده و در مجلس ششم و هفتم و هشتم مورد بحث و نقد قرارگرفته است؛ این اواخر هم دوباه بحث آن مطرح شده است و شاهد اجراشدن آزمایشی آن در انتخابات مجلس هفتم در شش استان از جمله اصفهان و لرستان بوده ایم که با شکست مواجه شد و اما همچنان میبینیم که مشکلات اساسی در این طرح وجود دارد.
وی افزود: هدف اصلی از برگزاری انتخابات مجلس، تحقق حاکمیت ملی از طریق نمایندگان است در واقع نمایندگان پلی بین مردم و حکومت هستند که وظیفه انتقال مسائل و موضوعات مبتلا به حوزه انتخابیه خود را به درون دایره نگرانیهای حکومتی و از طرف دیگر ابلاغ طرحها و سیاستهای حکومت در خصوص رفع نگرانیهای حوزه انتخابیه خود بر عهده دارد و در حکومت اسلامی ما به دنبال ارتباط حداکثری مردم با مسئولان هستیم، اما با استانی شدن انتخابات مجلس دسترسی مردم در شهرستانها و شهرهای کوچک و روستاها به نمایندگان خود دشوار خواهد شد و به طبع کاهش مییابد و این یعنی قطع حلقه ارتباطی مردم با حاکمیت.
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد گفت: با توجه به برخی قومیت گراییها در انتخابات اجرای این طرح سبب میشود افرادی که از حوزه انتخابیه شهرهای پرجمعیت هر استان و غالبا مراکز استانها اند، به مجلس راه یابند و از آنجا که نمایندگان استان بیشتر به دنبال منافع و مصالح عام تری نسبت به حوزههای انتخابیه هستند، با وسعت گرفتن حوزههای انتخابیه امکان توجه به حقوق و منافع متکثر مردم شهرهای استان کم رنگ شده و اندک اقبال نمایندگان به منافع مردم بیشتر معطوف به مراکز استانها و مناطق پرجمعیت میشود تا دور بعد اقبال بیشتری برای انتخاب شدن پیدا کنند.
وی افزود: این امر باعث تشدید اختلافات قومی و قبیلهای یا شهری در هر استان میشودکه میتواند در ادامه خسارات جبران ناپذیری در سطح امنیتی برای کشور به بار آورد و به دنبال آن بی انگیزه شدن مردم شهرهای کوچک برای شرکت در انتخاباتها و کاهش درصد مشارکت مردمی در انتخابات را به همراه دارد.
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد گفت: به علاوه بستری ایجاد میکند تا افرادی که مردمی و درد مردم را چشیده اند، از ورود به مجلس باز بمانند و افراد مشهور و وابسته به جناحهای سیاسی که از امکانات مالی و تبلیغاتی خاصی برخورداراند با صرف هزینههایی گزاف بر کرسی نمایندگی تکیه زنند.
خدادادی ادامه داد: همچنین اجرای این طرح سبب افزایش هزینه انتخابات هم برای دولت و هم نامزدها میشود؛ چرا که مضاف بر هزینه تبلیغاتی در حوزه فرعی باید هزینههایی در سطح استان را هم متحمل شوند. این طرح چیزی نیست جز تقلیل وظایف نمایندگان به دو وظیفه قانون گذاری و نظارت و چشم پوشی از دیگر وظیفه مهم نمایندگان تحت عنوان وظیفه نمایندگی است.
وی افزود: این استدلال که وظیفه نماینده تنها قانون گذاری و نظارت است و این قانون گذاری و نظارت معطوف به مسائل ملی و کلان کشور است، تمامی مساله نیست؛ بلکه نمایندگان وظیفه دیگری تحت عنوان نمایندگی که همان خدمات به حوزه انتخابیه میباشد دارند و این موضوع بسیار موردتوجه مردم و نمایندگان قرار داردو نیازمند ارتباط مستقیم و چهره به چهره نمایندگان با مردم است که از طریق کوچک شدن حوزههای انتخابیه حاصل میشود
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد گفت: با حذف وظیفه نمایندگی چه کسانی باید پاسخگو مشکلات حوزه انتخابیه باشند؟ مسئولیت کم رنگ شدن وظیفه پاسخ گویی نمایندگان چه میشود؟ رای دهندگان بر اساس چه مکانیزمی نماینده خود را مورد ارزیابی قرار دهند؟ با اجرای این طرح پاسخ گویی نمایندگان نسبت به انتخاب کنندگانشان را چه کسی بر طرف میسازد؟ و چندین چرای دیگر.
وی گفت: در پایان باید عرض کنم به جای اجرای چنین طرحهایی که به دنبال رفع پاسخ گویی مسئولین و ایجاد فاصله بین مردم و مسئولین هست نمایندگان مجلس به دنبال وضع قوانینی جهت ارتقاء سطح آموزشی شهروندان و آشنایی آنها با قوانین و راه کارهای مطالبه گری از مسئولان و ایجاد بستر مناسب جهت دستیابی به انتخاب فرد اصلح از جمله طرح شفاف سازی آراء نمایندگان باشند.