به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در ابتدای جلسه، قاضی مسعودی مقام گفت: در جلسه قبل دائما متهمین اظهار داشتند که افراد زیر مجموعه کارها را انجام داده و در مورد اتهام انتسابی خودشان پاسخ نمیدهند، اما آنها باید برای دفاع از خود، از اقدامات خودشان بگویند.
پس از آن محمد رضا توسلی به اتهام مشارکت عمده در نظام پولی و بانکی به میزان ٢۵ هزار ١٢ میلیارد و ۶١۶ میلیون ریال در جایگاه دفاع از خود قرار گرفت.
توسلی گفت: مدت ۴٠ سال در جنگ و مجلس شورای اسلامی و ٨ شرکت بزرگ هیأت مدیره بودم، همه این شرکت ها حسابرس و بازرس قانونی داشتند که حسابرسها، همه نشانه قانونمندی هستند.
سال ٩۴ که آقای حیدرآبادی صورتهای مالی را پیش من فرستاد من گفتم چرا قبل از گزارش حسابرس، صورتهای مالی را فرستادید؟ و ما سال ٩۴ را امضا نکردیم.
وی افزود: من پولی بانکی نیستم و من مهندس عمران هستم. وقتی وارد بانک شدم ابتدا آقای کاظمی بود و بعد آقای بخشایش منصوب شد.
متهم ردیف سوم این پرونده، گفت:من همه گزارشات ذکر شده را قبول دارم چون چیزی است که اتفاق افتاده است.
توسلی گفت: وقتی که بانک را فروختیم من در مصاحبهای گفتم که پولی بانکی نیستم.
وی ادامه داد: ما استعلام کردیم و گفتند ادامه بدهید. وقتی هیأت انتظامی بانک مرکزی، ما را محکوم کرد ابتدا ١۵ نفر بودیم که آقای بخشایش مادام العمر بودند. من به آقای تهرانفر گفتم بانک مشکل پیدا میکند و تا ننویسید من نمیتوانم بروم که اقای تهرانفر گفت شما بروید تا نامه بنویسند.
توسلی گفت:هیأت بانک مرکزی وظیفهاش نظارت بر بانکهاست چرا وظیفه اش را انجام نداد؟ در برج ٢ سال ٩٠، ۵ شرکت شهرداری از بانک سرمایه تسهیلات گرفتند، ما این ٣ هزار میلیارد را وصول کردیم و سخت ترین آنها، وصول تسهیلات شرکتهای شهرداری بود که من خودم شخصا وصول کردم. امروز تنها بانکی که به شهرداری بدهکار نیست بانک سرمایه است. بعد از ما کسی دنبال وصول نرفته است.
من هنوز هم به هیأت مدیرهای که در آن بودم، اعتماد دارم. تا آنجایی که اطلاع پیدا میکردم امضا نمیکردم. زمانی آقای قنبری به من گفت این ضمانتنامه مدارکش کامل نیست و من امضا نکردم. تا روزی که برای بازپرسی رفتم، هدایتی را شناختم و فهمیدم او در بانک است. ما سال ٩٠ هدایتی را ممنوع المعامله کردیم و ما هرگز همدگیر را ندیده بودیم. در ارتباط با بحث ضمانتانامهها یکی از دوستانمان وکیل امور دام بود که گفت ضمانتنامه میخواهم و بانک موافقت نمیکند.
توسلی در رابطه با حضور غیرقانونی غندالی در جلسات بانک اذعان داشت : من بارها در بانک مرکزی گفتم آقای غندالی نباید در این جلسات شرکت کند حتی به شخص آقای غندالی گفتم نباید در جلسات شرکت کنید که گفت به تو ربطی ندارد.
وی ادامه داد: به همه مراجع ذیربط هم متذکر شدم که نباید اینطوری باشد. و این واضح است که ما در روند رسیدگیها به دستگاههای بازرسی کمک کردیم.
محمدرضا توسلی گفت: در زمان ریاستم در شرکت سرمایه گذاری شرق برآورد کردیم ۴ هزار اتوبوس نیاز داریم و آنها را وارد کردیم، من در شرکتهای بزرگی مثل شرکت صنایع مس کار کردم و در همه آنها جوابگو بودم. سرمایه اتوبوسهای وارداتی را بانک پاسارگاد و بانک ملی تأمین کردند و ما دخالتی در تامین آنها نداشتیم .
توسلی گفت: من هیچ مراودهای با آقای هدایتی نداشتم. 4.5 درصد بانک ملل فعلی، عسگری سابق، به نام آقای جهانبانی است. ما آدمهای انقلاب هستیم، بچههای انقلاب باید اینجا فدا شوند؟چون قلبم مشکل دارد نمیتوانم ادامه بدهم.
قاضی خطاب به توسلی گفت: شما که آدم انقلابی هستید چرا در سیستمی که هیچ تخصصی ندارید حاضر شدید و چرا بدون تخصص مدارک را امضا میکردید؟ شما مدارک آقای جهانبانی را امضا نکردید؟ در گروه آقای هدایتی و شاملویی، شما اقدامی نکردید؟ امضایی نداشتید؟
متهم: من این افراد را نمیشناسم.
قاضی: شما حق ندارید وام بدهید و یا بعد از اینکه تسهیلات داده شد وثایق بگیرید؟ اینکه میگویید من هیچ اطلاعی ندارم، تایید عملکرد ناصواب شما است.
متهم: آنهایی که دیدم را امضا نکردم.
قاضی: امضا کردید! بدون تخصص بانکی و پیرو دیگران که امضا کردند امضا کردید. شما نباید در کاری که تخصص ندارید، وارد شوید. اکثرا هم چند شغل دارید و نیاز مالی ندارید، بدون تخصص شرکت و ارگانی را به بیراهه میبرید بعد میگویید انقلابی رفتار کردید.
در ادامه رسیدگی به پرونده فساد در بانک سرمایه، نماینده دادستان تهران خطاب به توسلی گفت: مثال شما مثل پزشکی است که بدون تخصص جراحی کرده است. بانک مرکزی گفته، شما چرا این کار غیر قانونی را انجام دادید؟
نماینده دادستان تهران، ادامه داد: شما گفتید چیزی در مورد کمبود وثایق وجود ندارد در صورتی که شرکت
باران تجارت آوا این موضوع را تایید کرده است. شما در شرکتهای کارتن خواب مسئول هستید، در گزارشات امضای شما هست و ذکر شده که نباید به این شرکت تسهیلات داده شود.
آقای غندالی به عنوان یک فرد زائد در هیأت مدیره شرکت میکرد، بجای فریاد زدن امضاء نمیکردی، این حرف قابل توجیه نیست؟شما به جای نامه نگاری با بانک مرکزی برای عدم اجازه حضور آقای غندالی، باید خود شخصا او را، از جلسه بیرون میانداختید.
نماینده دادستان گفت: سپاه، نیروی انتظامی، دستگاه قضایی، وزارت اطلاعات همه درگیر امضای شما هستند. شما به این نظام ضرر زدید و ادعای خدمت به انقلاب دارید، این خدمت به انقلاب است که هزینه برای کشور ایجاد کردید؟! سازمان بازرسی برای امضاهای شما چقدر گزارش داده؟
قهرمانلو گفت: شما میگویید مراکز باید انجام وظیفه میکردند؟ میگویید تحت فشار شدید این کارها را انجام دادید ولی فشار رافع اتهام نیست. شما اور تحت فشار بودید از بانک خارج میشدید، همه شما بازنشسته بودید و درآمد بازنشستگی داشتید چرا تحت فشار و بدون تخصص در اینجا کار میکردید و امضا میکردید؟
نماینده دادستان ادامه داد: شما میگویید من ده ها شرکت اداره کردم، در جلسه هیأت مدیره چه کار میکردید؟ فقط امضا میکردید؟ شرکتی که ٢ روزه تأسیس شده، چطور امضا میزدید؟ آقای غندالی هم تحت تاثیر آقای امامی بود که در آستانه میفر خواست به آن اشاره شده که در خصوص شرکتهای آقای امامی و هدایتی است. در مورد شرکتهای حاج محمد جواد چه کسی سفارش میکرده؟ آقای شاملویی را چه کسی سفارش کرده؟ البته آقای جهانبانی را میپذیرم که مقداری کالای اساسی وارد کردند. اموال در اختیار شما بوده، امین اموال فرهنگیان بودید بعد میگویید اشتباه کردم و تخصص نداشتم؟
در ادامه جلسه دادگاه قاضی خطاب به متهم گفت: شما به اتهام خیانت در امانت و دیگر اتهامات از خود دفاع کردید آخرین دفاع خود در قبال اتهام انتسابی را بگویید.
وکیل متهم گفت: دلم سوخت برای دستگاه قضایی که بی تدبیری، ناتوانی و عدم نظارت به هنگام و به موقع بانک مرکزی غایب بزرگ این جلسه است و بخاطر ناتوانی بانک مرکزی این همه وقت صرف میکنیم و پرونده ها ورق خورده میشود.
وی افزود: آقای توسلی اگر امضا کردید و وام دادید باید پاسخ آن را بدهید. ما داریم مدیران بخش خصوصی را به خاطر امضاهایی که کردند محاکمه میکنیم. به شدت نقد دارم به نحوه بانکها و من خودم در صدر منتقدین بانکها هستم.
قانونگذار مسیر را تعیین کرده و باید دقت شود، حقوق جزا را خیلی دقیق نگاه کنیم و بازخوانی کنیم.
وی گفت: آقای توسلی اگر امضا کنید، مسئولیت کیفری شما بند 1 ماده اخلال است، این را میگویند علم به مجازات کیفری. اگر این را میدانستید آیا 1000 سال امضاء میکردید؟ همه فرزندان ایران اسلامی و انقلاب اسلامی هستند. من احساس میکنم پرونده نیاز به بازنگری ماهووی دارد.
وکیل ادامه داد: این دادگاه به عنوان دادگاه ویژه اخلالگران تشکیل شده در صورتی که این افراد نهایتا زیان زدن را مرتکب شده باشند.
در ادامه قاضی خطاب به وکیل بیان کرد: ما باید اول جرایم اقتصادی را بشناسیم و بعد دفاع کنیم، اخلال در نظام اقتصادی را بارها توضیح دادم. در سیاستهای پولی_بانکی خلق مجرمانه پول یا حبس مجرمانه پول (پولشویی و ...) وجود دارد و وقتی که به امثال آنها ورود میشود باید دقت کرد که در چه جایی این تمثیل وجود دارد.
قاضی افزود: زمانی که پولی در چارچوب سیاست بانک مرکزی به نفع کسی خارج میشود باید در مصرف واقعی قرار بگیرد؛ اما در نحوه دریافت و مصرف و مشروعیت، روند قانونی وجود ندارد و سر از بازارهای مختلف در میآورد که موجب اختلال در موارد مختلف میشود، و از این جهت است که دادسرا اخلال در نظام اقتصادی را بیان کرده است.
وی افزود: نکته بعد آنکه در سوءنیت ارجاع به کارشناسی معنا ندارد و سو نیت بر اساس اعمال و رفتار مشخص میشود. شما باید در دفاع خود به این نکات توجه داشته باشید. اینکه دستگاه قضا مورد هجمه است قابل کتمان نیست و ما آراء صادره را منتشر میکنیم در اختیار مردم قرار میدهیم، آنها میتوانند عملکرد دادگاهها را در برائت یا محکومیت ارزیابی کنند.
قاضی مسعودیمقام گفت: همه جلسات دادگاه پوشش رسانهای داده میشود و قطعا نگاه مردم در این باره تغییر کرده و این ۴ شعبه اسیر جو، شهرت و معروفیت نیستند؛ چرا که همه این مراحل را طی کردهاند.
قاضی بیان کرد: همچنین در فرآیند دادسرا پرونده متهمین در آیین نامه برای ما مهلت کوتاه پیش بینی کرد اما به خاطر تضییع نشدن حقوق افراد مهلت دادیم، اینجا ما بی طرف هستیم.