گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-فائزه علی حسینی؛ انقلاب شکوهمند اسلامی با همه فراز و نشیب ها اکنون رخت چهل سالگی را بر تن کرده و بیش از هر زمان دیگری به پختگی و کمال رسیده است. نهال انقلاب که با فرمان معمار کبیر خود و لبیک مردم بصیر ایران پا گرفت و علی رغم همه توطئه ها و کارشکنی ها امروز به درخت تنومندی تبدیل شده که هیچ دشنه و دسیسه ای قادر به ساقط کردن آن نیست و بزرگترین کارشکنی ها، کوچکترین تهدیدی برای آن محسوب نمی شود.
از سری گفتگوهای تفصیلی خبرگزاری دانشجو با شخصیت های برجسته سیاسی پیرامون دستاوردهای چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی با فاطمه آلیا که ردای نمایندگی دوره های هفتم، هشتم و نهم را به تن داشته است به گفتگو نشستیم.
اولین بخش این گفتگوی مفصل که به دستاوردهای چهل سالگی انقلاب در حوزه زنان اختصاص دارد روز یکشنبه منتشر شد و دومین بخش آن را ادامه می خوانید:
با توجه به تجربه ای که در امر قانون گذاری دارید جای چه قانون و قوانینی را در حمایت از زنان خالی می بینید؟
آلیا: ما در این حوزه قانون کم نداریم که به اصلاح بد فهمی زن از جایگاه خود و بد فهمی جایگاه زن در جامعه کمک می کند اصل 10 قانون اساسی بسیار اهمیت دارد این اصل می گوید که تمامی قوانین و مقررات باید در جهت تحکیم بنیان خانواده باشد.
در حال حاضر تشکیل خانواده به دلیل برخی وادادگی ها به فرهنگ غرب و شرایطی که به وجود آمده به یک چالش تبدیل شده است آمار طلاق افزایش یافته و بعضا شاهد گسست بنیان خانواده ها هستیم زمانی هم که می خواهند مشکل را آسیب شناسی کنند به سراغ معلول ها می روند در حالی که اگر قرار است مشکل را بررسی کنیم باید کانون تولید آن مشکل را بررسی کنیم به طور مثال اگر می گوییم طلاق افزایش یافته باید بینیم کانون تولید طلاق در کدام فرهنگ و آموزش ایجاد شده است تفکری که اولویت نیازهای زنان را اشتغال می داند و تبعات این رویکرد را ارزیابی نمی کند. از جمله تبعات این تفکر افزایش طلاق و افزایش زنان سرپرست خانوار است از سوی دیگر با کاهش آمار ازدواج مواجه می شویم که همین امر آسیب های اجتماعی بسیاری را به وجود می آورد و زمانی که می خواهند برای این معلول ها مسکن تجویز کنند هزینه تراشی بیهوده انجام می دهند.
از یک سو آموزش های غلط می دهند و تفکر اشتباه رایج می کنند و بعد از اینکه تبعات منفی دیدگاه های غلطی که رواج داده اند را می بینند کارگاه های آسیب شناسی می گذارند و خرج مضاعف می تراشند.
مهمترین قانون پیشنهادی در حوزه بانوان، قانون الزام دولت به اجرای قوانین مصوب مجلس است
بنابراین مهمترین قانونی که در این زمینه پیشنهاد می شود قانون الزام دولت به اجرای قوانین مصوب مجلس است دولت موظف است قوانین مصوب مجلس را اجرا کند که متاسفانه بسیاری از آنها را اجرایی نمی کند در واقع دل بخواهی تصمیم می گیرد. این موضوع یکی از آفت هایی است که برخی از دولت های ما در دوره چهل ساله انقلاب داشته اند. متاسفانه دولت ها در اجرای قوانین مصوب مجلس سلیقه ای عمل می کند یا انقلت می آورند یا بهانه و یا تقصیر دولت های قبلی می اندازند همین طور هم می شود که با روی کار آمدن یک دولت جدید مسئولان می گویند برای تمام مشکلات راه حل داریم و شاه کلید آنها را در اختیار داریم وقتی هم که با این تبلیغات از مردم رای می گیرند متوجه می شوند که کلیدشان به هیچ دردی نمی خورد بنابراین اشکالات را تقصیر دولت قبل انداختن،نخ نما شده و یک تاریخ مصرف دارد در این جا می شود گفت نه آن کلید به درد می خورد نه آن فرد.
با این تفاسیر در دورانی که نمایندگی مجلس را برعهده داشتید به خاطر دارید که دولت قانونی را در حوزه زنان اجرایی کرده باشد؟
آلیا: یک قانون را با کلی چالش، تذکر و سوال اجرایی کرد و آن هم افزایش مرخصی شیردهی زنان بود گرچه با هجمه هایی هم از سوی روشنفکر نماهای داخلی مواجه شد که این افراد می گفتند افزایش مرخصی شیردهی خانم ها باعث می شود زنان خانه نشین شوند نمی دانم آیا این افراد به تبعات حرف هایی که می زنند و تاثیری که بر جامعه می گذارد فکر می کنند یا نه اگر خانمی که شاغل است بخواهد نگرانی نوزاد شیرخوارش را نداشته باشد بهتر نیست برای بهره وری کارش و داشتن آرامش در محیط کار، مدت زمان مرخصی اش را مناسب کنیم.
آیا ابتدای انقلاب تصور می کردید در جایگاهی که امروز قرار دارید باشید؟
آلیا: بنده جایگاه واقعی را آن جایگاهی می دانم که مد نظر اسلام است یعنی زن تراز اسلام که در عرصه های مختلف موفق است ؛ در پاسخ به سوال شما اگر معیارهای طاغوتی یعنی وابستگی به کانون های قدرت و ثروت حاکم بود نه بنده بلکه بسیاری از مسئولین زن و مرد فعلی در جایگاه امروزی نبودند اما اگر معیار، اندیشه ها و ملاک های مطرح شده توسط حضرت امام (ره) است که هست، همه ی دختران و زنان جامعه اسلامی امیدوار و آماده ی پذیرش مسئولیت های مختلف در چارچوب شرع و قانون اساسی هستند.
مسئولیت مادری را خطیرتر از مسئولیت نمایندگی می دانستم/ علی رغم اصرارهای مکرر حاضر به قبول نامزدی نمایندگی نشدم
شاید از دوره سوم مجلس بود که قبول نامزدی نمایندگی به بنده پیشنهاد می شد به خاطر دارم که در دوران دانشجویی اتاق فعالیت هایمان انجمن اسلامی بود که آن زمان انجمن اسلامی، واقعا انجمن اسلامی بود و آن زمان اکثر دانشجویان دستور خودسازی حضرت امام را انجام می دادیم که مثلا دوشنبه ها و پنج شنبه ها را روزه بگیریم روزانه قرآن بخوانیم و...
دوره سوم مجلس بود که نامزدی نمایندگی مجلس به بنده پیشنهاد شد اما آن زمان فرزندانم کوچک بودند و این ها علی رغم این بود که می گفتند رای آور هستی و می توانی در یک کمیسیون موثر باشی مدام از خود می پرسیدم آیا اگر من به مجلس نروم جایم خالی می ماند که می دانستم این طور نیست ده ها نفر بهتر از من که افراد شایسته ای هم بودند می توانستند وارد مجلس شوند. به این موضوع فکر می کردم که اگر در سن پایین فرزندانم برای آنها چیزی کم بگذرام می توانم در آینده آن را جبران کنم می دیدم نه نمی توانم این بود که مجلس سوم، چهارم، پنجم و ششم هم گذشت و تقریبا مجلس هفتم بود که بچه هایم بزرگتر شده بودند و می شد طوری برنامه ریزی کرد که کمتر خلأ حضورم را احساس کنند.
هیچ وقت نمره خوبی به خودم نداده ام
چه نمره ای به عملکرد خودتان در سال هایی که گذشته می دهید؟
آلیا: من هیچ وقت به خودم نمره خوبی نمی دهم برای اینکه انتظارم از خودم زیاد است این را بدون تعارف می گویم و کسانی که با روحیات بنده آشنا هستند این را می دانند چون همواره نقطه بالاتری را می بینم وقتی احساس می کنم که نقطه آرمانی حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است و خداوند استعدادهایی را در وجود زنان گذاشته که باید آنها را شکوفا کنند احساس می کنم باید بیشتر تلاش کنم، بنابراین نمی توانم نمره خیلی بالایی به خود بدهم از این رو نمره متوسط می دهم. گاهی اوقات آدم می گوید کاش این تجربه را آن زمان داشتم تا شاید بهتر عمل می کردم البته طبیعی است همه آدم ها با گذشت زمان که تجربه هایشان بیشتر می شود این احساس را دارند.
خاطره ای از دوران نمایندگی تان دارید؟
آلیا: در مجلس هشتم که عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بودم کمیته حقوق بشر را ایجاد کردیم که مسئولیتش هم با خودم بود البته در ستاد حقوق بشر قوه قضاییه هم فعالیت می کردم و به آن اعتبار در اجلاس های حقوق بشری که تشکیل می شد حضور پیدا می کردم از این رو سابقه حضور در اجلاس حقوق بشر سازمان ملل مقر اروپایی را برای پنج شش بار دارم.
به یاد دارم زمانی که در یکی از این اجلاس ها شرکت کرده بودم گزارشی از پیشرفت زنان ایرانی در دهه های مختلف انقلاب را همراه با آمار و ارقام ارائه دادم. زمانی که جلسه تمام شد و باید از پله برقی پایین می رفتیم دیدم خانمی با عجله و عصبانیت به سمتم آمد و گفت چه دروغ های خوبی گفتی؛ رفتار این خانم به قدری تند بود که چند تن از نیروهای امنیتی که همراهمان بودند از بنده محافظت کردند و گفتند این فرد قصد مزاحمت داشت البته ما در ماموریت های خارج از کشور مخصوصا با موضوعات حقوق بشری آمادگی مواجهه بابرخوردهای گروه ها و افراد معاند مانند منافقین را داریم که شاید سوقصد داشته باشند وقتی پرسیدم این خانم چه کسی است گفتند شادی صدر است من در ایران چهره باحجاب او را دیده بودم اما متاسفانه این افراد برای اینکه بتوانند در خارج از کشور زندگی و ارتزاق کنند حجاب خود را برمی دارند. آن لحظه از میزان عصبانیت شادی صدر تعجب کردم که چرا از شنیدن گزارش پیشرفت هم وطنانش عصبانی است.
گعده ضدانقلاب در بنیاد هیفوس؛ شادی صدر، شیرین عبادی و معصومه علینژاد تحت حمایت این بنیاد هستند
البته طبیعی است در هر کشوری مشکلاتی هم وجود داشته باشد ما تنها گزارش پیشرفت هایمان را دادیم بعدا در زمان فراغتم دیدم او آن روز در وبلاگ خود نوشته بود که امروز سردرد شدیدی گرفتم این موضوع گذشت تا سال 93 که مصاحبه های جعلی از زبان بنده منتشر می کردند که زنان باید به جای ورزش خانه داری کنند باز هم دلیلش را متوجه نشدم گرچه تکذیب کردم که اصلا مصاحبه ای انجام نداده ام اما مشخص بود این ها یک سناریو است. بعدها به دنبال این بودم چه دلیلی دارد افرادی بنشینند و مصاحبه و اخبار جعلی درست کنند که متوجه شدم بنیادی تحت عنوان بنیاد هیفوس با بودجه های کلان که دشمن نظام هستند که از افرادی مانند شادی صدر، شیرین عبادی و معصومه علی نژاد حمایت می کنند اقدام به چنین حرکات بی منطقی می زنند.
در همین راستا هراز گاهی می بینیم قائله ای برپامی شود تا افکار عمومی را به خود مشغول کنند. حضرت آقا فرمودند بحران زن در آینده جهان خیلی مهم است حتی از بحران آب و محیط زیست هم مهمتر است بنده هم معتقدم خانم ابتکار باید درک کند که توجه به مطالبات اساسی، اصیل و به حق زنان مهمتر از مباحث محیط زیستی است.
اگر ما قانون حمایت ازخانواده را در مجلس تصویب می کنیم و علم های مخالفت برپا می شود در حالی که هر عقل سلیمی وقتی بررسی می کند می بیند این قانون می تواند در آن شرایط به ما کمک کند تا حقوق زنان به طور نسبی احقاق شود، متوجه می شویم این قوانینی است که بامنویات غربی ها هم خوانی ندارد. آن زمان که در مجلس بودیم نامه های تهدید کننده ای از سوی انجمن زنان به اصطلاح حامی حقوق بشر اتریش و یا انجمن های دیگر می آمد و تهدیدات و توهین هایی که مشخص می شد مورد حمایت کانون های بعضا مرتبط با صهیونیست ها هستند.
عملکرد برخی دولتمردان ودولت زنان تولید خشونت می کند/ تحمیل فشار اقتصادی خانواده مصداق خشونت علیه زنان است
به عنوان آخرین سوال اگر احساس می کنید سوالی بود که دوست داشتید پرسیده شود و در اینجا پرسیده نشد بفرمایید.
آلیا: دغدغه ام یا آن چیزی که فکر می کردم ناگفته مانده در مورد کرامت و شان و جایگاه زنان است که در دو سه سال اخیر به موازات خیانت هایی که برخی وابستگان دولتمردان انجام دادند و چاه هایی که در اقتصاد کشورمان کندند باعث شده زنان در این چاه ها بیفتند.
مثلا اگر مردی بیکار می شود فشار آن بر دوش زن، خواهر، دختر یا مادر خانواده می افتد، اگر مردی به دلیل بدهکاری مالی زندانی می شود فشار آن را باید زن یا زنان خانواده تحمل کنند. اگر جوان های بیکاری هستند که مرز افسردگی رسیدند با اعترافی که وزیر بهداشت دولت یازدهم کرد و با عدد و رقم گفت جوانان از بیکاری به افسردگی رسیده اند باز بار رنجش آن را زن تحمل می کند. نمی دانم کسانی که ادعای حمایت از حقوق زن را دارند تنها بی حجاب بودن را حق زن می دانند یا رفتن به ورزشگاه های مردانه را به جای اینکه پاسخ دهند چرا امکانات ورزشی زنان را افزایش نمی دهند که بتوانند سالم و شاداب باشند یا الان که زنان در مشکلات اقتصادی غرق می شوند جلوه هایی از خشونت که مد نظر غربی هاست را مطرح می کنند.
این در حالی است که بعضا عملکرد برخی دولتمردان ودولت زنان تولید خشونت می کند در حال حاضر مشکلات اقتصادی به شدت طاقت فرسا است حتی اگر تمام اعضای خانواده کار کنند نمی توانند آن خانه را اداره کنند با سیاستی که دولت درباره دلار اعمال کرد و غالب نوسانات ارز و گرانی ها به دست دولت بود و ربطی به تحریم ها نداشت شرایط بسیار سخت شده است جالب اینجاست برخی از افراد می گویند این مشکلات باید 5 سال پیش به وجود می آمد و ما 5 سال جلوی آن را گرفتیم سوال اینست تا چه اندازه می خواهند فرافکنی کنند. عملکرد بعضی از دولتمردان ما تولید فقر هم می کند و بعد با هزینه های بالا همایش می گذراند و می گویند فقر زنانه شده چه کسی فقر را زنانه کرده؟ این ها زنانی هستند که از بیکاری همسر و فرزند و نداشتن توانایی اقتصادی رنج می برند.
گاهی که با مترو رفت و آمد می کنم شاهد هستم برخی مواقع تعداد دست فروش ها به اندازه مسافران مترو است البته دست فروشان نیازمند سازمان دهی هستند که وظیفه مسئولان اجرایی است.
روز به روز به خاطر عملکرد غلط این دولت فقیرتر شدیم و به نظرم یکی از اقداماتی که مجلس باید برای کاهش مشکلات انجام دهد این است که طرح عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور را مطرح کند که البته انگیزه ی حمایت از مسئولان در شرایط دشمنی استکبار جهانی این طرح را به تعویق می اندازد.
باید با منشا تولید فقر و زنان دست فروش برخورد جدی کرد/جایی در جهنم هست که باید دولت مردان پاسخگوی 80 میلیون نفر باشند
حرف اصلی من این است باید با منشایی که باعث تولید فقر و زنان دست فروش شد برخورد جدی کرد. مردم کوچه و بازار امروز این سوال را از دولت دارند وقتی دلار ظرف 24 ساعت از 3 هزار و 700 تومان به 4200 رسید ما به التفاوت آن که میلیاردها تومان بود چه شد؟
امیدواریم مسئولان به مشکلات توجه کنند و کسانی که کوتاهی کردند تا زمانی که فرصت دارند جبران مافات کنند. شهید رجایی می گفتند جایی در جهنم است که باید مسئولان پاسخگوی 36 میلیون نفر باشند در حال حاضر من می گویم جایی در جهنم هست که باید دولت مردان پاسخگوی 80 میلیون نفر باشند. البته یادمان باشد که پیشرفت انقلاب اسلامی ما در سایه عنایات الهی و رهبری خردمندانه ولی فقیه جهشی (و البته جهش با مانع) بوده است ومیزان دستاوردها با سایر انقلاب ها قابل مقایسه نیست و همه ی این ها مرهون پشتیبانی قاطبه مردم از نظام جمهوری اسلامی و پاسداری از خون شهیدان انقلاب اسلامی است.