گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-فائزه علی حسینی؛ انقلاب شکوهمند اسلامی با همه فراز و نشیب ها اکنون رخت چهل سالگی را بر تن کرده و بیش از هر زمان دیگری به پختگی و کمال رسیده است. نهال انقلاب که با فرمان معمار کبیر خود و لبیک مردم بصیر ایران پا گرفت و علی رغم همه توطئه ها و کارشکنی ها امروز به درخت تنومندی تبدیل شده که هیچ دشنه و دسیسه ای قادر به ساقط کردن آن نیست و بزرگترین کارشکنی ها، کوچکترین تهدیدی برای آن محسوب نمی شود.
از سری گفتگوهای تفصیلی خبرگزاری دانشجو با شخصیت های برجسته سیاسی پیرامون دستاوردهای چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی با احمد علیرضابیگی که ردای نمایندگی دوره دهم مجلس شورای اسلامی و استانداری و فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی و همچنین فرماندهی نیروی انتظامی استان های اصفهان و فارس را به تن داشته است به گفتگو نشستیم.
متن این گفتگوی مفصل را در ادامه می خوانید:
آقای بیگی انقلاب اسلامی امروز به چهل سالگی رسیده است و شاید این لحظه بهترین فرصت برای ارزیابی اقدامات و خدمات این انقلاب شکوهمند در سال های گذشته باشد. بنابراین اگر بخواهیم در یک نگاه کلی به اهم این تاثیرگذاری ها اشاره کنیم، تصور می کنید که سرفصل این موضوعات چه مسائلی خواهد بود.
بیگی: قطعا اثرگذاری انقلاب را به موضوعاتی چون عمران، اقتصاد و ... گره نمی زنیم چرا که آثار آن بسیار ملموس است. اگر بخواهیم به شاخص های رفاه بپردازیم قطعا حرف های زیادی برای گفتن داریم از آزادراههایی که ایجاد شده تا ارتقای ذخایر منابع آبی، مولفه های مربوط به بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، امنیت و ... شاخص های مثبتی که از رهگذر انقلاب به وجود آمده است.
ایران کشوری است که زمانی ناصرالدین شاه 14 ساله و محمدرضای 18 ساله بر آن پادشاهی کرده و بعدها فردی با شاخص های امام راحل توانست در آن دوران عنان اداره کشور را به دست بگیرد و با تکیه بر آرای مردم حکومتی در بستر اهداف اسلام تشکیل دهد که ماحصل آن بسیار ارزشمند است. نتایجی که همه مردم آن را با پوست، گوشت و استخوان خود لمس می کنند.
اساسا ریشه و منشاء قدرت اداره کشور به خواست و اراده مردم برمی گردد. مردم ایران در انتخابات به خوبی مردم سالاری را تجربه کرده اند و دیده شدن را با همه وجود درک می کنند. کارگزاران جمهوری اسلامی هم می دانند که سرنوشت استمرار خدمتشان وابسته به رای و نظر مردم است. از این رو تلاش می کنند که رضایت مردم را به دست آورند.اساسا رقابت میان جناح ها و گروههای سیاسی برای به دست آوردن رضایت مردم است و همه سعی می کنند اثبات کنند که نوکر و خدمتگذار خوبی برای مردم هستند حال اینکه چقدر در گفته خود صداقت دارند جای بحث است.معتقدم باید پاسخ این سوال را در عملکرد مسئولان مشاهده کرد.
شما در حوزه ناجا هم سوابقی دارید پیشرفت هایی که طی 40 سال گذشته در این حوزه صورت گرفته را چگونه می بینید؟
بیگی: بنده از 17 سالگی که شاید آن زمان دانش آموز سال اول دبیرستانی بودم برای انقلاب اسلحه به دست می گرفتم. آن سال ها در خلال جنگ درس خواندم و به دانشگاه رفتم و شرایط مرا وادار کرد به عنوان یک امیر نیروی انتظامی ظاهر شوم.
آن زمان جزء جوانترین ژنرال های نیروی انتظامی محسوب می شدم که در 27 سالگی مفتخر به اخذ درجه شدم. پس از آن تلاش کردم هر جا که مردم نیاز به کمک دارند با دلسوزی ایفای نقش کنم و خوشحالم از اینکه مردم که تا پیش از این بنده را در هیبت نیروی انتظامی و در قامت استاندار دیده بودند بار دیگر مرا مورد لطف قرار دادند تا بتوانم به عنوان نماینده آنها در مجلس ایفای نقش کنم.
اما در پاسخ به این سوال باید بگویم پلیس ایران به تناسب پیشرفت هایی که در منطقه صورت گرفته پیشرفت های چشمگیری به دست آورده است که خوشبختانه درصد زیادی از رضایت مردم را از آن خود کرده است.
نیروی انتظامی همواره تلاش کرده که مردمدار باشد و بر مبنای خواست و اولویت هایی که مردم تعیین می کنند اقداماتی انجام دهد.
این نهاد ساز و کاری ایجاد کرده که هرگاه مردم به کمک نیروی انتظامی احتیاج داشتند بتوانند در فاصله زمانی حدود 10 دقیقه ای خود را به محل حادثه برسانند ضمن اینکه همواره تلاش کرده با موضوعات تخصصی برخورد کند.
هر چه سیستم با موضوعات تخصصی تر برخورد کند نشان می دهد که ارزش زیادی برای پاسخ دادن به سطح انتظارات مردم قائل است. نیروی انتظامی همواره تا جایی که توانسته بر مبنای خواسته مردم گام برداشته و با موضوعات تخصصی برخورد کرده است.
به طور کلی برخورد عامیانه با موضوعات نشاندهنده نگاه ساده انگارانه ما است.
تا پیش از این، تقسیم بندی نیروی انتظامی در کشور بر مبنای جغرافیا بود. پلیس شهر با پلیس روستا تفاوت داشت اما امروزه این تقسیم بندی به هم خورده و مبنا نوع مراجعات و نیازمندی های مردم به نیروی انتظامی است.
چرا علیرغم اینکه در ابتدای انقلاب اعتماد به جوانان و میدان دادن آنها زیاد بود امروز شاهد آن حجم از اعتماد به جوانان نیستیم؟
بیگی: در ابتدای انقلاب هم زمان با اینکه تعداد زیادی از مقامات و رجال کشور از مدار دولت و حکومت خارج شدند بیشتر انقلابیون در سنین جوانی قرار داشتند و سیستم به واسطه نگرش انقلابی اش ترجیح داد که از این نیروی جوان استفاده کند و به آنها اعتماد کنند.
جمهوری اسلامی هم علیرغم اینکه افرادی را در اختیار داشت که در ارتش آمریکا دوره وست پوینتی را گذرانده بودند ترجیح داد جوان ها را بیازماید که در نهایت شاهد درخشش و تاثیرات چشمگیر جوانان در پیروزی انقلاب بودیم به نحوی که آمریکایی ها انگشت به دهان ماندند که چگونه این جوانان توانستند کارهایی به این بزرگی انجام دهند. قطعا جوانان انقلاب با ایمان و اعتقاد و تکیه بر انقلاب امام حسین (ع) که خاستگاه انقلاب اسلامی است بر دشمن پیروز شوند.
این قدرت نفوذ و اثرگذاری جمهوری اسلامی بود که توانست ابر قدرت شرق و غرب را در صحنه رویارویی با صدام به زانو دربیاورد.
اگر تکیه جوانان ما هم به این آرمان ها باشد قطعا قدرت اجرایی بالایی خواهند داشت همان طور که تکیه جمهوری اسلامی بر این آرمان هاست و اگر از آن فاصله بگیرد در برابر تندباد حوادث و ضربات دشمن دوام نخواهد آورد.
چه قدر مسئولان توانستند به انتظارات مردم پاسخ دهند؟
بیگی: طبیعتا پیشرفت هایی که در حوزه های مختلف داشتیم مرهون وحدت مردم و مدیریت و رهبری اعمال شده در کشور بود. متاسفانه به دلیل اتفاقات عجیب و غریبی که در اداره کشور پیش آمده تردیدهایی در میزان اعتماد مردم به توانایی مسئولان ایجاد شده است.
ما موفقیت های بزرگی در حوزه های مختلف به دست آورده ایم که قابل انکار نیست اما از یک مقطعی اتفاقاتی در کشور رخ داده که نشان می دهد هر چه از آرمان های انقلاب فاصله بگیریم دستیابی به مطلوب سخت تر می شود.
بنده به عنوان یک جوان انقلابی سال های 57 و 58 تا همین هفت، هشت سال پیش تصور نمی کردم ممکن است عنان اداره کشور در دست کسانی قرار گیرد که دارای ثروت های هزار میلیاردی هستند و رفتاری به دور از ادبیات انقلاب و متقضیات کشور داشته باشند.
اما متاسفانه این اتفاق افتاده و مجلس هم به این افراد رای داده است آنها اکنون در وزارتخانه ها و سایر سازمان ها دارای سمت هستند و امور را تمشیت می کنند. ما تلاش می کنیم نماینده مطالبات و آرمان های انقلاب باشیم چرا که هر اندازه از آرمان های انقلاب فاصله بگیریم اداره کشور سخت تر و پیچیده تر می شود.
باتوجه به تجربیات اجرایی که در تبریز دارید و از این حوزه انتخابیه به مجلس راه پیدا کردید لطفا فکت یا نمونه ای از اقدامات و پیشرفت هایی که در این شهر طی 40 سال گذشته رخ داده اشاره کنید.
بیگی: تبریز کانون تولید و پیشتاز صنعت در کشور بوده و نقش چشمگیری در تجارت و اقتصاد از گذشته دور داشته است.
بهترین نمونه آن هم بازار تبریز است که شاید در منطقه و یا جهان کمتر بازاری به وسعت بازار تبریز داشته باشیم.
این بازار نقش اساسی در زندگی مردم و اقتصاد کشور ایفا کرده است ضمن اینکه درون آن مانند یک شهر است که همه چیز را در خود جای داده است از حوزه علمیه گرفته تا زورخانه، حمام، مسجد و ... .
آنچه که در تبریز به عنوان یک شاخص محسوب می شود این است که این شهر اثرگذاری بالایی در حوزه اقتصادی کشور و منطقه داشته است که توسعه آزادراه ها و فرودگاه تبریز از جمله دستاوردهای تبریز در 40 سال گذشته است هر چند ما به این قانع نیستیم و همیشه بیشتر از آن را طلب کرده ایم.
شما نقش موثری در اتمام ورزشگاه یادگار امام تبریز داشته اید علاقه مندان باشگاه تراکتورسازی هم به واسطه این موضوع به شما علاقه زیادی دارند. قدری در این باره توضیح دهید.
بیگی: زمانی که کارم را در آذربایجان شرقی شروع کردم دو استراتژی را تعقیب می کردم که این دو استراتژی بتواند کمک کند تا مردم احساس احترام بیشتری داشته باشند و احساس کنند بیشتر به چشم می آیند. یک بخشی از این استراتژی به حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری و فراهم کردن شرایطی برمی گشت که بتوانیم ثروت هم میهنان مان که خارج از کشور زندگی می کنند را جمع آوری کنیم و به تبریز بیاوریم. چراکه این امر موجب توسعه اقتصاد و اشتغال این منطقه و کشور می شد و از سوی دیگر در تلاش بودیم تا سطح نشاط اجتماعی را ارتقا دهیم که به نظر می رسید این دو استراتژی در کنار یکدیگر سبب می شود تبریز بهتر دیده شود و مردم این شهر احساس غرور کنند.
استراتژی دیگر را بر مبنای ورزش گذاشتم. به نظرم ورزش ادبیاتی است که همه دنیا آن را می فهمند. باشگاه تراکتورسازی آن زمان در لیگ دست یک بود که چندان هم دیده نمی شد بنده سال 87 مسئولیتم را آغاز کردم و در سال 88 توانستم با تقویت بنیه این باشگاه توجه ها را به سمت این تیم جلب کنم.
به دنبال آن، تیم تراکتورسازی موفق شد در بازی های آسیایی صعود کند از این رو مردم تبریز می توانستند علاوه بر اینکه به محصولات صنعتی شان همچون کیف و کفش و خودرویی که در آذربایجان تولید می شود ببالند به ورزش این شهر که تجلی آن در تیم تراکتورسازی بود، هم، ببالند.