در دروان قبل از انقلاب مرکز آموزش عالی در کهگیلویه و بویر احمد وجود نداشت و اکنون ۲۰ واحد دانشگاهی با بیش از ۵۰ هزار دانشجو فعالیت دارند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ کشور ما تا پیش از انقلاب اسلامی، برای بسیاری از امور به کشورهای دیگر وابسته بود و اغلب فناوریها با متخصص خارجی به کشور وارد میشد و علم و تخصص آن منحصر در دستان غرب باقی میماند.
یکی از اولویتهای انقلاب اسلامی پیشرفت در زمینههای علمی، پزشکی و فناوری همچنین جبران عقب ماندگیهای گذشته بود. برهمین اساس طبق گزارش محافل علمی بین المللی سرعت پیشرفت علمی در ایران ۱۱ برابر سرعت متوسط رشد علم در جهان است.
درهمین راستا خبرگزاری دانشجو در آستانه سالگرد چهل سالگی انقلاب اسلامی به بررسی دستاوردهای چهل ساله دانشگاههای یاسوج پرداخته است.
تاسیس اولین دانشگاه در یاسوج
دانشگاه یاسوج در سال ۱۳۶۲ با نام آموزشکده فنی یاسوج وابسته به دانشگاه شیراز فعالیت خود را در ساختمان تربیت معلم دخترانه کوثر یاسوج آغاز کرد و در سال ۱۳۷۲ با ایجاد و راه اندازی آموزشکده کشاورزی به مجتمع آموزش عالی یاسوج وابسته به دانشگاه شیراز تغییر نام یافت، پس از آن در سال ۱۳۷۴ تبدیل وضعیت آن به دانشگاه در شورای گسترش آموزش عالی مورد موافقت قرار گرفت و سرانجام در سال ۱۳۷۵ این مجتمع رسماً فعالیت خود را مستقل از دانشگاه شیراز ادامه داد.
سپس به منظور رشد، توسعه و تعالی آموزش عالی در منطقه و استان تلاشهای فراوانی صورت گرفت تا اینکه در اول خرداد ۷۸ تبدیل وضعیت قطعی مجتمع آموزش عالی یاسوج به دانشگاه در شورای گسترش آموزش عالی به تصویب رسید و سرانجام در سال ۱۳۷۸ رسماً به دانشگاه یاسوج ارتقا یافت.
در حال حاضر، حدود ۶۰۰۰ دانشجو در ۳۰ رشته کارشناسی و ۴۵ رشته کارشناسی ارشد و ۱۹ رشته دکترا در ۶ دانشکده به تحصیل در این دانشگاه مشغول هستند.
یکی از دانشگاههای که در پیشرفت علم و در این استان ثاثیر گذار بوده است دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بود که در سال ۱۳۶۹ با عنوان دانشکده علوم پزشکی یاسوج در کنار سازمان منطقهای و درمان استان کهگیلویه و بویراحمدتأسیس شد.
این مجموعه که تحت عنوان مؤسسه به فعالیت خود ادامه میداد پس از گذشت سه سال، در سال ۱۳۷۲ با ادغام دانشکده علوم پزشکی و سازمان منطقهای بهداشت و درمان، دانشکده علوم پزشکی یاسوج به وجود آمد و سرانجام در شهریور ماه سال ۱۳۷۴ به دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ارتقاء یافت.
محرومیت زدایی از استان کهگیلویه و بویر احمد را میتوان از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی برشمرد.
بدون اغراق میتوان گفت: هر آنچه که این استان در زمینههای مختلف از جمله در حوزه توسعه اقتصادی، عمرانی و اجتماعی و فرهنگی دارد بعد از انقلاب اسلامی بوده است.
به اعتقاد مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد به برکت انقلاب اسلامی چهره این استان نسبت به قبل از انقلاب در زمینههای مختلف کاملا تغییر کرده است.
مورخان استان کهگیلویه و بویراحمد عمق محرومیت در این استان را به جا مانده از دوران قبل از انقلاب میداند و میگویند: مردم این استان به ویژه عشایر در موارد مختلف در برابر ماموریتهای شاه و اعمال وی ایستادگی کردند به همین دلیل این استان بارها مورد بمباران این رژیم قرار گرفت.
با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی نیز عشایر دین دار و غیور این استان جزو اولین گروههایی بودند که لباس رزم پوشیدند و با تفنگهای برنو خود به دفاع ازشرف و کیان ایران اسلامی پرداختند.
انقلاب اسلامی هم دستاوردها و برکات بی شماری را برای این مردم درد کشیده به ارمغان آورد
بر هیچ انسان منصفی پوشیده نیست که پس از پیروزی انقلاب سنگ بنای توسعه در این استان گذاشته شد و خدمات رسانی در استانی که یک متر جاده آسفالته نداشت و از آموزش عالی، بهداشت، صنعت، برق، گاز و... بی بهره بود، آغاز شد و اینک به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی رشد شاخصههای توسعه نسبت به قبل از انقلاب چند صد برابر شده است.
قبل از انقلاب روستا و یا شهر گازداری در استان وجود نداشت و امروز ۱۶ شهر و ۳۶۰ روستا دارای نعمت گاز هستند.
در دوران ستمشاهی تنها یک بیمارستان با ۸۵ تختخواب و ۲۳ مرکز درمانی در استان وجود داشت، اما هم اکنون پنج بیمارستان با ۶۸۰ تختخواب احداث شده و ۳ بیمارستان هم در دست اجراست.
در دوران طاغوت هیچ مرکز آموزش عالی در این استان وجود نداشت و اکنون ۲۰ واحد دانشگاهی با بیش از ۵۰ هزار دانشجو فعالیت دارند و درصد با سوادی استان ۳۱ درصد قبل از انقلاب به بیش از ۹۰ درصد پس از انقلاب رسیده است.
قبل از انقلاب در این استان تنها یک واحد صنعتی وجود داشت و امروزبیش از ۶۵۰ واحد صنعتی بزرگ، متوسط و کوچک فعال هستند.
بعد از انقلاب حدود شش هزار کیلومتر راه خاکی، شوسه و آسفالت احداث شده است.قبل از انقلاب تنها ۲۸ کیلومتر راه آسفالته آن هم در حوزه شرکت نفت در این استان وجود داشت و بعد از انقلاب نزدیک به سه هزار کیلومتر راه آسفالته احداث شده است.
اما اگرچه این استان به برکت انقلاب اسلامی به سمت رشد و آبادانی در حرکت است، اما به دلیل عمق محرومیتهای مانده از دوران حکومتهای مستبد گذشته، برای زدودن کامل غبار محرومیت از چهره آن، نیاز به حمایت و تلاش بیشتر دولتمردان دارد.