رئیس ستاد توسعه سلولهای بنیادی عدم دسترسی به موشهای مدرن را یکی از چالشهای حوزههای پزشکی و داروسازی نام برد و گفت: در حال حاضر نسل چهارم موشهای مدل هموفیلی تولید شده است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حمیدیه، رئیس ستاد سلولهای بنیادی امروز در مراسم رونمایی از اولین محصول فناوری روش نوین ویرایش ژنی کریسپر که در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: امروز روز مبارک و میمونی است، چون اولین محصول فناوری حاصل از دست ورزی داخل سلولی کریسپر در داخل کشور منجر به تولید محصول شد. ما چند سالی را در کشور در حوزه دست ورزیهای مدرن و بروز مثل کریسپر کارهای زیادی کردیم، ولی کاری که منجر به تولید محصول فناوری میشود، همین کاری است که امروز شاهد رونمایی آن هستیم و در واقع مدل موش هموفیلی درست شده است.
حمیدیه تصریح کرد: یکی از دلایلی که باعث شده که در حوزه داروسازی دنباله رو باشیم، این است که مدلهای حیوانی را برای انجام آزمایشهای پیش بالینی نداشته ایم؛ بنابراین خدا را شاکریم که ما امروز در حوزه ستاد سلولهای بنیادی در حوزه مدل سازی حیوانی کار میکنیم.
وی افزود: برای اینکه تمام کشورهای دنیا بتوانند از مطالعات دانشگاهی ما استفاده کنند، باید روز به روز بر تعداد محصولات مدل حیوانی که بتواند انجام مطالعات پیش بالینی ما را به سرانجام برساند، بیفزاییم. در هر حال علت اینکه در حوزه داروسازی به این مرحله نرسیده بودیم این است که مدل سازی حیوانی در کشور انجام نگرفته بود، ولی امروز این کار در کشور به خوبی پیش میرود.
رئیس ستاد سلولهای بنیادی تصریح کرد: پروژه بزرگتری در پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری در دست اقدام است و زمانی که به نتیجه برسد اعلام میشود، این پروژه نیز در رابطه با یک بیماری ژنتیکی است.
حمیدیه گفت: اینکه دست ورزیهای داخل ژنی از نظر اخلاقی مجاز هستند جای سوال است، اما واقعیت این است که دست ورزی داخل سلولی یک پروژه بسیار بزرگی است؛ به گونهای که مانند تولید هواپیما با ارزش است، چون وقتی بتوانیم دست ورزیهای ژنتیک را داشته باشیم، این یک مسئله حساستر و مهمتر است؛ بنابراین دست ورزی ژنتیکی یک فناوری بسیار مهم است که اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه باید سعی کنیم برای تمام بیماریها مدل سازی حیوانی را انجام دهیم، افزود: این موش مدلی که امروز رونمایی شد موش نسل اول نیست؛ بلکه نسل موش نسل چهارم است و تاکنون چهار بار از این موش نوزاد متولد شده است. نوزادی که خصلت نقصان فاکتور ۸ را داشته باشد؛ با این وجود ما به خط تولید این کار دست یافته ایم.
رئیس ستاد سلولهای بنیادی اظهار کرد: داروها درمانهای تسکینی هستند؛ با این وجود آینده پزشکی درمانهای علاجی است یعنی علاج قطعی این است که با دست ورزیهای داخل ژنی بیماری به کلی اصلاح شود؛ بنابراین هدف نهایی ما تولید دارو نیست؛ بلکه تولید سلول و ژن است، چون داروها وجود دارند.