بیانیه رهبر انقلاب که به بیانیه «گام دوم انقلاب» مشهور است، باعث شده تا قشر نخبه دانشگاهی به این موضوع ورود کرده و آن را تحلیل کنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ پیش از ۲۲ بهمن، دشمنان کشور به صراحت میگفتند انقلاب خمینی ۴۰ سالگی خود را نخواهد دید. برای این حادثه برنامه ریختند، توطئه کردند، کینه ورزیدند، اما در نهایت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با قوتتر از گذشته جشن گرفته شد.
خیالهای باطل دشمنان در ۲۲ بهمن نقش بر آب شد و آن چیزی که ماند حضور مردم بود و بس. اما آن روز افقهای جدیدی را به روی مردم باز کرد. آغاز چهل سالگی انقلاب نویدی بود برای دوستداران کشور تا گامهای بعدی را قویتر بردارند.
درحالی که غرق در شادی بودیم، رهبر انقلاب در پیامی وظایف جوانان را یادآوری کرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی مهم ابتدا آن چه بر این کشور گذشته بود را شرح دادند و سپس در چند بخش اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران را بیان کردند. بخش عمدهای از این سخنان به صراحت با جوانان بود. آیت الله خامنهای توجه ویژهای به جوانان دارند و از این رو باری که بر دوش جوانان وجود دارد چند برابر است.
این بیانیه مهم به «گام دوم انقلاب» شهرت یافت. گام دوم انقلاب که اینک بر سر زبانهای اقشار مختلف جامعه افتاده، ابعاد مختلفی دارد که نیازمند بررسی آن هستیم.
از این رو ابتدا به سراغ حجت الاسلام غلامرضا ابراهیمی مقدم، رئیس بسیج اساتید خراسان شمالی رفتیم. ابراهیمی مقدم در خصوص بیانیه منتشر شده از سوی رهبر انقلاب گفت: ابتدا باید تلاش کنیم تا این بیانیه به یک گفتمان عمومی تبدیل شود. نظام جمهوری اسلامی ایران چهل سالگی خود را آغاز کرده است و در این مدت چهل سال در ابعاد مختلف سیاسی، نظامی، خدماتی، تولیدی و... موفقیتهایی داشته ایم که برخی از این موفقیتها زمان بسیار زیادی را میطلبید، اما در مدت کوتاهی به آن دست پیدا کردیم.
رئیس بسیج اساتید خراسان شمالی خاطرنشان کرد: برخی موفقیتها مانند پیروزی در جنگ تحمیلی حاصل رشادتها بود و در حالی که کل جهان برای نابودی ما کمر بسته بود، ما موفق شدیم و به این ترتیب اولین بار شد که در چنین جنگ پرحجمی پیروز شدیم. با این وجود در سنوات اخیر و با تحریمهای تحمیلی، فشارهای اقتصادی بر اقشار گوناگون مردم اتفاق افتاد، اما این نباید باعث شود که ما خط اصلی که قانون اساسی و نظریات امام راحل است را، نادیده بگیریم. ما نباید اهداف ترسیمی توسط رهبر انقلاب را در این فشارهای اقتصادی فراموش کنیم. نباید علت وقوع انقلاب را فراموش کنیم.
وی بیانیه رهبر انقلاب را ارجاع مردم به شعارهای بنیادی جمهوری اسلامی دانست و افزود: رهبری ما را به ساختارهای اساسی و بسیار بلندی که قانون اساسی تنظیم کرده است متوجه میسازد. رهبری خواستند نخبگان جامعه به این بیانیه توجه ویژهای کنند و این یعنی جمهوری اسلامی در سطح مدیرت کلان از یک خردمندی برخوردار است. جمهوری اسلامی با وجود تمام دشمنیها غافل از برنامه ریزی بلند مدت و ترسیم افقهای بلند برای خود نیست؛ لذا تمام آحاد جامعه باید بسیج شوند که به این آرمانها دست یابیم. در واقع این بیانیه برای ما مسیری را معین کرد تا سیاستهای کلان نظام را در پیش بگیریم.
علت صدور بیانیه گام دوم انقلاب در ۴۰ سالگی انقلاب ابراهیمی مقدم تصریح کرد: جوانان باید بدانند با وجود مشکلات و با توجه به ساختار نظام، ما مصمم هستیم تا توانمندیهای ملت را آشکار کنیم و به این ترتیب به آرمانها برسیم. جوانان باید در پژوهشها و تحقیقات خود به سمت این مهم بروند. اگر عزم ملی در بدنه مسئولان و آحاد مردم وجود داشته باشد، با وجود این نقشه راه، به وضعیت مطلوبتر میرسیم.
رئیس بسیج اساتید خراسان شمالی علت نگارش این بیانیه در چهل سالگی انقلاب را دارای دو بعد داخلی و خارجی دانست و ادامه داد: در فرهنگ دینی و ایرانی ما، عدد ۴۰ معنا دار است. چهل سالگی، سن رسیدن به حکمت و فرزانگی است و به عنوان نمونه پیامبر ما در این سن پیامبر شدند و در فرهنگ ما چله نشینی مرسوم است. نظام ما نیز در ۴۰ سالگی خود به بلوغ فکری رسیده.
وی در پایان گفت: از بعد خارجی نیز دشمنان انقلاب بر روی ۴۰ سالگی کشور مانور زیادی داده بودند و سال ۹۷ را پایان جمهوری اسلامی عنوان میکردند و از این رو توجهات به کشور ما در این سن بسیار بیشتر بود. از این جهت نیز رهبر انقلاب در این سال این بیانیه مهم را صادر کردند.
سایه شوم «نمیشود و نمیتوانیم» را از سر مسئولان برداریم مهدی براتی، یکی از دانشجویان فعال خراسان شمالی نیز در یادداشتی به تحلیل این بیانیه پرداخت. این دانشجو شناخت ظرفیتهای محل زندگی و مطالبه آن را بخشی از جنگ تمام عیار اقتصادی در گام دوم انقلاب عنوان کرد. متن کامل یادداشت به شرح زیر است:
چند سال پیش، رهبر انقلاب با الهام از آیات ۶۱ و ۶۲ سوره شعرا، اشاره به رویداد تاریخی داشتند که اینگونه بود: «فَلَمَّا تَرَاءَى الْجَمْعَانِ» وقتیگروه حضرت موسی که جلو میرفتند و گروه فرعون که پشت سر میآمدند، اینقدر به هم نزدیک شدند که میتوانستند یکدیگر را ببینند «قال اصحـاب موسی انا لمدرکون» بنیاسرائیل که با موسی بودند، خوفشان برداشت، گفتند که یا موسی! الان به ما میرسند؛ ما را میگیرند و قتلعام میکنند. موسی چه جواب داد؟ «قال کلاّ» هرگز چنین چیزی پیش نخواهد آمد؛ چرا؟ «ان معی ربی» معیت این است. [گفت]خدا با من است.
جملهای از سخنرانی دیروز، ۲۹ بهمن آقا هم باز مضمونی مشابه داستان بالا را داشت که فرمودند: «از دشمن وحشت هم نکنید و بدانید که دست خدا بالای همهی دستها است و خداوند پشتیبان ملتی است که دین او را یاری میکنند.» بالاخره در مثل هم آمده که هرکه پر طاووس خواهد، جور هندوستان کشد! البته معیت پروردگار و نصرت او در معادلات جامعه ایمانی از مهمترین متغیرهای موثر است و حضرت حق هم در جای جای کلام الله مجید (همچون مثال ابتدای متن) آن را به مومنان متذکر شده است. از این روی، با توجه به آرمان بزرگ انقلاب اسلامی که آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنا فداه) است و دشمنی عمیق جریان باطل با این آرمان، باید سینه را برای طوفان حوادث ستبر کرد.
از این رو است که رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب نخستین و ریشه ایترین جهاد جوانان را پرورش نهال امید و راندن ترس و نومیدی در خود و دیگران ذکر میکنند؛ البته امیدی صادق و متکی به واقعیتهای عینی. واقعیاتی که از قضا دشمن سعی در کوچک شمردن و وارونه نشان دادن آن به مردممان دارد.
واقعیات عینی امید بخش را دیدن و در برابر دیدگان مردم گذاردن، مقدمه جهاد ریشهای جوانان است. یکی از واقعیات غیر قابل انکار، ظرفیتهای خداداد طبیعی و مادی ایران است.
جوان مومن انقلابی، امروز باید در هر بوم و اقلیمی که هست، مجاهدانه به سمت شناخت ظرفیتهای پیرامونش برود و بتواند با ابزار در دسترسش، مثل مطالبه یا کار دانشی و تشکیلاتی و ... سعی در نمایان ساختن عطایای فراوان الهی به ایران عزیز نماید تا اولا سایهی شوم نمیشود، نمیتوانیم و نمیگذارند را از سر مردم و مسئولان در جامعه بردارد و سپس با اتکا به ظرفیت جوانانه جامعه امروز، این عطایا را در مسیر رشد اقتصادی انقلاب در گرماگرم جنگ تمام عیار اقتصادی به کار گیرد که همانا دانایی مقدمهی توانایی است؛ باشد که این جهاد ریشهای جوان انقلابی زمینه کسب نصرت و معیت حضرت حق را فراهم نماید و در کنار مردم امیدوار به مقصد، انقلاب را تحت انوار ولایت عظمی (ارواحنا فداه) ببیند.
راستی جوان انقلابی! آیا به ظرفیتهای طبیعی و اقتصادی شهر و دیارت مشرف هستی؟